Związek Winkulijski
Żądanie złożenia niezwłocznych wyjaśnień w sprawie aktu łaski - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Kraje Koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Dział: Volkian (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=43)
+--- Wątek: Żądanie złożenia niezwłocznych wyjaśnień w sprawie aktu łaski (/showthread.php?tid=5848)

Żądanie złożenia niezwłocznych wyjaśnień w sprawie aktu łaski - Henryk Wespucci - 22 Mar 2025

Jako Prezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu, działając w interesie Volkianu, jako oskarżyciel posiłkowy reprezentujący poszkodowanego działaniem skazanego wyrokiem Trybunału Królewskiego Burka von Trintz - żądam od Króla Związku Winkulijskiego niezwłocznych wyjaśnień w sprawie podjęcia decyzji o zastosowaniu całkowitego prawa łaski.

Socjalistyczna Republika Volkianu jednoznacznie potępia działanie Króla Związku Winkulijskiego, który na podstawie "wcześniejszej niekaralności, szybkiego naprawienia wyrządzonych szkód oraz zasług dla naszego państwa [Związku Winkulijskiego - przypis własny]", ułaskawił w całości Burka von Trinitz. Zdaniem władz Volkianu takie działanie godzi w porządek prawny Związku Winkulijskiego i w istocie jest robieniem sobie żartów z instytucji państwa. To świadome przyzwolenie i aspiracja do kolejnych osób, które przekraczają swoje uprawnienia i nadużywają swoich uprawnień - pod warunkiem, że mają rzeczone zasługi dla państwa.

Prezydent Volkianu występujący w roli oskarżyciela posiłkowego w procesie, reprezentujący interesy SRV nie został poinformowany o toczącym się postępowaniu. Nie miałoby to zapewne żadnego znaczenia. Król Związku Winkulijskiego całkowitym aktem łaski napluł w twarz uczciwym obywatelom. Napluł też sobie w twarz, jako porządnemu obywatelowi. Oto można całkowicie utracić zaufanie do obywatela, ale i tak go ułaskawić, bo ma zasługi.

W obliczu aktu łaski - nie ma żadnej lekcji dla obywateli, dla ułaskawionego. Jedynie zmarnowano czas na ponad miesięczny cyrk z procesem karnym, ostatecznie szczając całkowicie na to.

Wobec tego Prezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu wzywa do natychmiastowej odpowiedzi - jakie konkretnie trzeba mieć zasługi, żeby być w państwie Hohenburgów bezkarnym? Żąda się udostępnienia listy zasług na rządowej stronie z wykazem przestępstw za jakie można ułaskawić, robiąc sobie jaja z aparatu państwa. Czy naprawdę według rządzących elit - są lepsi i gorsi politycy?

Brak niezwłocznej odpowiedzi będzie skutkował podjęciem przez władze Socjalistycznej Republiki Volkianu odpowiednimi krokami.

Pismo powinno być zakończone zwrotem "z poważaniem", ale poziom absurdu tej sytuacji i robienia sobie jaj z państwa skutkuje tym, że zostanie ono zakończone zgodnie z powagą tego państwa.

Z essą
Henryk Wespucci

RE: Żądanie złożenia niezwłocznych wyjaśnień w sprawie aktu łaski - Kamiljan de Harlin - 22 Mar 2025

No i ja się pytam człowieku — dumny ty jesteś z siebie? Zdajesz sobie sprawę z tego, co robisz? Masz ty w ogóle Rozum i Godność Mikronauty? Ja nie wiem… żałosny typek z ciebie. Chyba nie pomyślałeś nawet, co robisz i kogo oskarżasz. Możesz sobie oskarżać tych, co na to zasłużyli, ale nie Burka von Trinitz! To nie jest ktoś tam „taki sobie”, że możesz go ścigać po sądach, bo ci się tak podoba. Nie wiem, w jakiej ty się wychowałeś rodzinie, ale chyba nie rozumiesz, co to jest honor i lojalność.

Jeśli myślisz, że jesteś wspaniały, to jesteś zwykłym socjalistą, którego ktoś nie odizolował jeszcze od Hohenburgów. Nie wiem, co w tym jest takie śmieszne, ale czepcie się Zanika albo Dymarskiego, albo innych zwyrodnialców, a nie czepiacie się takiej osoby jak Burek von Trinitz. Jak można w ogóle publicznie zamieszczać takie brednie na forach internetowych?! Ja się pytam — kto powinien za to odpowiedzieć? Chyba widać, że nie masz pojęcia, kim on był!

RE: Żądanie złożenia niezwłocznych wyjaśnień w sprawie aktu łaski - Henryk Wespucci - 23 Mar 2025

Bynajmniej

RE: Żądanie złożenia niezwłocznych wyjaśnień w sprawie aktu łaski - Erik Otton von Hohenburg - 23 Mar 2025

Albowiem JKM Dagobert III jest naszym sędzią, Dagobert III naszym prawodawcą, Dagobert III naszym królem: On nas zbawi

RE: Żądanie złożenia niezwłocznych wyjaśnień w sprawie aktu łaski - Burek - 23 Mar 2025

- Schizo... Nie jestem wariatem. Nie jestem wariatem! Wiem, że ukradł te pieniądze. Wiem, że to było 13 881,08 renów. 11864,08 po założeniu Volkianu. Jakbym kiedykolwiek mógł popełnić taki błąd. Nigdy. Nigdy! Po prostu... po prostu nie mogłem tego udowodnić. Zatarł swoje ślady, kazał temu idiocie z FN kłamać za niego.

- Panie Wespucci, proszę. Nie musi Pan...

- Myślicie, że to jest coś? Myślicie, że to jest złe? Te szykany? Robił gorsze rzeczy. Te ogłoszenia? Mówicie, że ktoś po prostu tak spamuje? Nie, on to uknuł... Burek! Naspamował na forum. Heh, ja go uratowałem... nie powinienem. Przyjąłem go do swojego własnego państwa. Co ja myślałem? Nigdy się nie zmieni. Nigdy się nie zmieni! Odkąd miał 9 lat... zawsze taki sam. Nie mógł trzymać rąk z dala od kasy. Ale nie nasz Buruś... to nie mógł być nasz drogi Buruś! Okradał ich do cna! I on może być na wolności?! Co za chory żart! Powinienem był go powstrzymać gdy miałem okazję. I wy... wy musicie go powstrzymać! Mu...

RE: Żądanie złożenia niezwłocznych wyjaśnień w sprawie aktu łaski - Henryk Wespucci - 23 Mar 2025

Życzyłbym sobie, żeby Premier mimo wszystko odnosił się z należytą powagą do władz Socjalistycznej Republiki Volkianu, ale rozumiem, że żądania zwykłej ludzkiej przyzwoitości są ponad możliwości poznawcze WE.

RE: Żądanie złożenia niezwłocznych wyjaśnień w sprawie aktu łaski - Artur Kardacz - 23 Mar 2025

Wasza Ekscelencjo Prezydencie,

Życzyłbym sobie, żeby Prezydent Socjalistycznej Republiki Volkianu mimo wszystko odnosił się z należytą powagą do władz Związku Winkulijskiego. Chyba że życzenie me odbiega aż nad to od możliwości Waszej Ekscelencji, aby wysilić się na minimum ludzkiej przyzwoitości. Powyższą prośbę o złożenie wyjaśnień pozostawiam bez rozpatrzenia z powodu oczywistych błędów proceduralnych. Wszelkie wnioski, zapytania, prośby, zażalenia itp. kierowane do Króla winny być składane w odpowiednim do tego miejscu. 

Z wyrazami najwyższego szacunku
JKM Dagobert III

Działając na podstawie art. 22 Konstytucji Związku Winkulijskiego działając w imieniu władz Socjalistycznej Republiki Volkianu, która posiadaja autonomię w sprawach wewnętrznych na podstawie art. 4 Konstytucji ZW oraz wcześniejszych umów, żądam niezwłocznych wyjaśnień w sprawie haniebnego aktu jakim jest przyzwolenie na kompromitację prawa Związku Winkulijskiego. Dzielenie obywateli na lepszych - tych z Kanugardu, Vihres i innych Międzydrojów, a obywateli niebędących przypadkiem spokrewnionymi i spowinowaconymi z domem panującym. Tych z zasługami i tych bez zasług. Tych, którym wolno więcej i tych, którym wolno mniej.

Skoro Wasza Królewska Mość oraz Minister Stanu, będący szefem Waszego rządu nie mają za grosz poszanowania do prawa, bawią się w teatrzyk bez jakiejkolwiek powagi dla działania państwa, to nie widzę powodu dla którego władze Socjalistycznej Republiki Volkianu mają okazywać jakikolwiek szacunek władzom Związku Winkulijskiego, skoro same te władze nie mają dla siebie żadnego szacunku.

Pouczanie mnie o przyzwoitości nie jest na miejscu. Nie jest na miejscu tutaj. Ja jestem u siebie, a Wasze Ekscelencje wyłącznie goścmi. Volkiańska gościnność jest ogromna, jednak nie toleruje ona braku pokory.

Wskazuję również, że żądam od Króla Związku Winkulijskiego informacji w trybie art. 22 Konstytucji Związku Winkulijskiego. Żaden znany akt prawny nie zawiera jakiejkolwiek instrukcji kancelaryjnej, a sama Konstytucja nie określa sposobu realizowania tego prawa. Stąd uznać należy, że każdy sposób, który umożliwia organowi zapoznanie się z wnioskiem stanowi spełnienienie zadość zastosowania trybu art. 22 Konstytucji, co z pewnością miało miejsce.

Wskazać należy, że w całej tej oburzającej sprawie zapomniano, że art. 5 Konstytucji wskazuje za najwyższą władzę Związku Winkulijskiego Naród. Jakiemu więc Narodowi służby Król i jego Premier, dzielący lud na lepszych i tych z zasługami. Zachęcam Wasze Ekscelencje do opublikowania taryfikatora ułaskawień - jakie zasługi trzeba mieć, żeby co można było mu zapomnieć i ułaskawić.

W całej tej sprawie nie chodzi tak naprawdę o straty z wyłączeniem strat wizerunkowych. Chodzi o przyzwoitość i tylko przyzwoitość. Każdemu będziecie wybaczać nadużycie swoich uprawnień do własnych prywatnych celów? To co, może powiem sprawdzam i jednak okaże się, że niekoniecznie nadużywanie swoich uprawnień jest fajne.

Skibidi
Henryk Wespucci

RE: Żądanie złożenia niezwłocznych wyjaśnień w sprawie aktu łaski - Artur Kardacz - 23 Mar 2025

W dalsze dyskusje nie będę się tutaj wdawał. Poinstruowałem Waszą Ekscelencję jak należy i gdzie zwracać się z sprawami do mnie.

RE: Żądanie złożenia niezwłocznych wyjaśnień w sprawie aktu łaski - Burek - 23 Mar 2025

To jest ten moment, w którym Dagobert abdykował. Bravo Wespucci!