Związek Winkulijski
Expose szefa rządu królewskiego - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Trybuna Ludowa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Expose szefa rządu królewskiego (/showthread.php?tid=5840)

Expose szefa rządu królewskiego - Erik Otton von Hohenburg - 17 Mar 2025

Wasza Królewska Mość,
Wysoki Folkstagu,

Nim przedstawię program prac rządu na najbliższą kadencję, pragnę wyrazić kilka słów podziękowania dla wszystkich naszych obywateli, którzy zdecydowali się uczestniczyć w ostatnich wyborach, nie zależnie od tego jak oddali głos, który jak głęboko wierzę każdy uważał za słuszny. Biorąc pod uwagę naszą obecną kondycję jako państwa i narodu należy pochylić czoła każdemu, komu zależy na dobru naszej politycznej współnoty. Bo to właśnie jej niedawne kryzysy skłoniły mnie do powrócenia do winkulijskiej polityki i podjęcia się próby przywrócenia państwa na tory rozwoju. Choć istniejemy już ponad siedem lat, co jest doskonałym jak na regionalne standardy wynikiem to głęboko wierzę w to, że nasz kraj ma w dalszym ciągu potencjał do dalszego rozwoju na wielu płaszczyznach przez lata a może nawet dekady, w tym również aby pozostawić po sobie ślad w pamięci zbiorowej mikronautów.

Nie ukrywam, że będzie to niezmiernie trudne zadanie zarówno dla rządu i jak i mnie osobiście. Wprowadzenie kraju ponownie na tory rozwoju będzie wymagało wielu radykalnych decyzji i zerwania z dotychczasowymi paradygmatami polityki rządu w Kanugardzie. Obecnie w niedługim czasie Folkstag rozpocznie prace nad rządowym projektem uchwały w sprawie referendum dotyczącego przyłączenia się naszego państwa w skład Księstwa Sarmacji. Niemała część z nas pragnęłaby zapewne takiego właśnie rozwiązania, bowiem Księstwo Sarmacji jak żaden inny kraj może zagwarantować nam dalsze przetrwanie obejmujące szereg następnych lat, dopływ nowych osób które mogłyby się zainteresować naszą bogatą i bardzo różnorodną kulturą i w końcu bezpieczeństwo militarne, ale też co najważniejsze dać nowy impuls do rozwoju - liczna baza ludzka mogłaby zapewnić naszemu krajowi większe zainteresowanie i rozpoznawalność dla inicjowanych przez nas inicjatyw takich jak np. święto wina. Dyplomacja rządowa będzie na bieżąco prowadzić rozmowy w celu szczegółowego wypracowania korzystnego dla obu stron rozwiązania o ile do takowego miałoby dojść.

Zapewne części opozycji będzie nie w smak takie właśnie rozwiązanie i dlatego też zachęcam do udziału w merytorycznym dialogu w tej materii, o ile część z was do tego dorosła i zaproponuje równie atrakcyjną kontrpropozycje. Jestem otwarty na dialog, ale nie zamierzam komentować ani traktować poważnie bezzasadnych pretensji do mnie i mojego rządu.
W skład przyszłej egzekutywy wejdzie JKW Mateusz Żmigrodzki - jeden z najbardziej doświadczonych legislatorów w regionie nordackim w roli ministra sprawiedliwości i prokuratora generalnego z upoważnieniem do pełnienia również funkcji ministra ds. wewnętrznych, jego wieloletnie polityczne doświadczenie są dla mnie najlepszą rękojmą doskonale przeprowadzonej reformy wymiaru sprawiedliwości w tym również zapowiadanego zmniejszenia wymiaru kary dla Burka von Hohenburga, ponownego zbadania spraw von Deena oraz rodziny Emre, a także dogłębnej reformy Kodeksu Karnego i Trybunału Królewskiego. Swoją funkcje zachowa również dotychczasowy Minister Gospodarki JE Bolesław Kirianóo von Hohenburg, który wykazał się znacznym zaangażowaniem budowę i rozwój winkulijskiej infrastruktury drogowej za rządów mojego poprzednika i stanowi wzorcowy przykład oddanego sprawie męża stanu. Ja zaś obejmę ponadto funkcje ministra spraw zagranicznych, kierując swą uwagę w kierunku pogłębienia relacji z Federacją Nordacką, Księstwem Sarmacji i Królestwem Lumerii i Baridasu. W niedługim czasie jako premier winkulijskiego rządu zamierzam również odwiedzić Nordholm w celu wzmocnienia winkulijskiej obecności w tym regionie Nordaty, niemniej jednak ważne pozostaje dla mnie aby Winkulia pozostała aktywna również na innych kierunkach działań w szczególności Batyksie i Bialenii.
Pragnę pozostawić po sobie ślad w skrukturze fabularnej naszego państwa - usankcjonować zmianę nazwy państwa na "Królestwo Winkulii", wzmonić związki państwa z Kościołem Powszechnym Pollinu oraz pochylić się nad kwestią volkiańską.
Dziękuję państwu za uwagę.