Związek Winkulijski
Opinia Herolda - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Inicjatywy i instytucje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=4)
+---- Dział: Heroldia Królewska (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=947)
+---- Wątek: Opinia Herolda (/showthread.php?tid=5776)

Opinia Herolda - Burek - 14 Gru 2024

Opinia Herolda Winkulii
W sprawie członków Orderu Świętego Szymona
14 XII 2024

Order Świętego Szymona - Patrona Winkulii został zrekonstytuowany 14 września 2023 roku dekretem króla Alfreda Fabiana. Order ustanowiony został 19 października 2020 roku, jednocześnie przy tym nadany Alfredowi Fabianowi Tehen-Dżekowi i Andrzejowi Swarzewskiemu.

Pytanie brzmi - czy należy uważać ich za członków rekonstytuowanego Orderu Świętego Szymona? Pytanie drugie - czy należy ponownie nadać im insygnia Orderu?  Pytanie trzecie - czy należy wypłacić im honorarium określone dekretem alfredowym?

Odpowiedź na putanie pierwsze brzmi - Herold uważa za oczywiste, że należy wyżej wymienionych Panów uważać za pełnoprawnych członków Orderu Świętego Szymona. Order rekonstytuowano - należy więc uważać go za instytucję tożsamą z Orderem ustanowionym w 2020 roku. Nie byłoby sprawiedliwym wykluczyć tych Panów z pocztu członków Orderu bez wyraźnej przyczyny.

Odpowiedź na pytanie drugie brzmi - tak, należy nadać im nowe insygnia Orderu Świętego Szymona, które przynależą im się jako członkom Orderu.

Odpowiedź na pytanie trzecie brzmi - nie jest to konieczne, jednak byłaby to rzecz godna. Dekret alfredowy mówi, że honorarium ma być przyznane w momencie nadania insygniów i zaliczenia w poczet Orderu. Jako, że Panowie ci w poczet członków byli już zaliczeni, gdy honorarium takiego nie przewidywano - w tym przypadku honorarium im nie przysługuje. Natomiast insygnia zostaną im dopiero nadane - co mogłoby wskazywać, że honorarium im się jednak należy. Wydaje się nam, że w tym przypadku wypłata honorarium uzależniona jest od przyjecia do Orderu po 14 września 2023 roku. Natomiast zapis w dekrecie odnosi się raczej do momentu, w którym da nagroda ma zostać nadana. Jednak twierdzimy również, że dobrze byłoby i tak wypłacić tym Panom tą sumę - w celu rozwiania wszelkich wątpliwości będzie to rzecz. Będzie to szłuszna nagroda. I świadczyć będzie o hojności naszego Króla i państwa.

Herold Winkulii

RE: Opinia Herolda - Artur Kardacz - 15 Gru 2024

Zrekonstruowany order ma zupełnie inny charakter niż poprzedni. Również wymogi do uzyskania tego orderu uległy zmianie. Budzi to zatem moje wątpliwości, czy jedna z osób powinna być członkiem zrekonstruowanego orderu. Przyczyna jest prosta. Order św. Szymona, ustanowiony w 2020 roku, nadawany był cudzoziemcom za wkład w rozwój Związku Winkulijskiego. Definicja zrekonstruowanego orderu mówi natomiast, że jest to najwyższej rangi organ nadawany za szczególne zasługi. Różnica jest bardzo widoczna. Z całym szacunkiem dla JE Ordyńskiego ale nie wiem czy spełnia on wymogi do uzyskania ordera w obecnym kształcie. W mojej ocenie powinniśmy nadać Andrzejowi specjalny tytuł honorowy podkreślający wkład w życie naszego państwa oraz przekazać symboliczne honorarium. Inaczej ma się sprawa JKM Seniora Alfreda. Osoba ta już bardziej w moim oczach zasługuje na najwyższy rodzaj uznania i tutaj byłbym skłonny do przyznania zrekonstruowanego orderu.

RE: Opinia Herolda - Burek - 15 Gru 2024

To, że kryteria przyjmowania do Orderu się zmieniły nie zmienia kwestii zasadniczej - jest to dalej ta sama instytucja. Przyjęcie innego stanu rzeczy , pozbawienie się ciągłości instytucjonalnej, negatywnie świadczyłoby o Orderze, całym systemie honorów, a także samym Związku Winkulijskim. 
No i jest takie powiedzenie - kto daje i zabiera, ten się w piekle poniewiera. Pozbawienie kogokolwiek jakiegoś z nadanych honorów, mogłoby usprawiedliwić tylko popełnienie poważnego występku przeciw państwu i jego społeczności. Jest to zasada dość fundamentalnej sprawiedliwości.

RE: Opinia Herolda - Erik Otton von Hohenburg - 15 Gru 2024

W tym punkcie mam podobną opinie, co JE Herold, że negatywnie świadczyłoby o jakości naszych instytucji państwowych, prócz tego nalezaloby wspomnieć że mielibyśmy do czynienia z niemałym zgrzytem dyplomatycznym, choć wszakże JE A. P. Ordyński zdaje się nie być łasy na mikronacyjne zaszczyty, to jednak bądz co bądz byłoby działanie godzące w dobre relacje z zasłużonym Nordatczykiem, który co do zasady starał się utrzymywać z nami dobre relacje czy to jako przywódca Bialenii czy to jako lider Nowej Ordy. Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że takie działania łamałoby podstawową zasadę prawa rzymskiego tj. prawo nie działa wstecz.