![]() |
|
Projekt ustawy o Policji Ludowej - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Trybuna Ludowa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Projekt ustawy o Policji Ludowej (/showthread.php?tid=5760) |
Projekt ustawy o Policji Ludowej - Artur Kardacz - 14 Lis 2024 Wysoka Izbo, Wasza Ekscelencjo Premierze! Celem ustawy jest stworzenie kompleksowego regulaminu funkcjonowania Folksguarde jako centralnej służby porządkowej odpowiedzialnej za bezpieczeństwo narodowe, zapewnienie porządku publicznego oraz zwalczanie przestępczości. Ustawa definiuje strukturę organizacyjną, zadania oraz zakres odpowiedzialności Folksguarde, a także ustanawia mechanizmy nadzoru, kontroli i współpracy z innymi służbami oraz instytucjami publicznymi. Kwestia ta do tej pory nie została uregulowana dlatego niezwłocznie powinniśmy przejść do debaty nad tym projektem. RE: Projekt ustawy o Policji Ludowej - Mateusz Żmigrodzki - 15 Lis 2024 Wasza Królewska Mość, Wysoka Izbo, rozpoczynam debatę nad niniejszym projektem, która wstępnie potrwa do piątku, 22 listopada. Myślę, że taka ilość czasu pozwoli zapoznać się dokładnie z projektem i ponadto przeprowadzić merytoryczną dyskusję na jego temat. Ja postaram się ustosunkować do projektu jutro. RE: Projekt ustawy o Policji Ludowej - Mateusz Żmigrodzki - 17 Lis 2024 Wysoka Izbo, proszę wybaczyć za zwłokę, zgodnie z obietnicą odnoszę się do przedłożonego projektu. Uregulowanie sytuacji prawnej Folksguarde jak najbardziej jest potrzebne. Dlatego powyższy projekt jest jak najbardziej pożądany i mam nadzieję, że będzie procedowany. Co do samej treści projektu - ogólne założenia uważam za właściwe. W ciągu weekendu co nieco tylko przysiadłem i oszlifowałem tekst tak, aby spełniał warunki dobrej legislacji. Oto i on: ![]() Zmiany naniesione przeze mnie dookreślają zadania Folksguarde oraz poszczególnych Departamentów. Ponadto zostaje określony system kierownictwa w Folksguarde - na czele Policji stać będzie Komendant Główny, a w przypadku jego braku - Minister Spraw Wewnętrznych. Ponadto wprowadzone zostało przeze mnie Kolegium Folksguarde, które będzie miało raczej charakter narracyjny, jednak pojawiało się ono kilka razy w przeszłości i z tego powodu postanowiłem je tutaj pozostawić. Określone ponadto zostały zasady współpracy między Folksguarde a Królewską Prokuraturą Generalną, a także uprawnienia funkcjonariuszy Folksguarde, w tym zostaje im nadane prawo do zatrzymywania osób oraz do karania w drodze mandatów, które podlegają zaskarżeniu do Trybunału Królewskiego (notabene, ustawa dot. TK już wkrótce trafi pod obrady Folkstagu). Mam nadzieję, że zaprezentowane poprawki znajdą akceptację Jej Królewskiej Mości. Oczywiście jestem otwarty na dalsze zmiany w miarę potrzeb. RE: Projekt ustawy o Policji Ludowej - Artur Kardacz - 18 Lis 2024 Na fachową wiedzę JE Premiera zawsze można liczyć. Z radością zaakceptuję powyższe poprawki. RE: Projekt ustawy o Policji Ludowej - Mateusz Żmigrodzki - 29 Lis 2024 Ze znacznym opóźnieniem zamykam debatę. Jednocześnie zarządzam głosowanie, które z uwagi na charakter projektu potrwa do dnia 5 grudnia, do godz. 20-tej. Głosuję ZA. RE: Projekt ustawy o Policji Ludowej - Mateusz Żmigrodzki - 12 Gru 2024 Zatem tak... nikt się nie wstrzymał, nikt nie był przeciwko. Zatem zgodnie z Konstytucją większość bezwzględną osiągnięto, a zatem Folkstag w mojej osobie ustawę tą przyjął. W związku z powyższym proszę @Artur Kardacz o podpisanie ustawy. RE: Projekt ustawy o Policji Ludowej - Artur Kardacz - 12 Gru 2024 Ustawę podpisuje. |