Związek Winkulijski
Projekt ustawy o KSZ (nowej) - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Trybuna Ludowa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Projekt ustawy o KSZ (nowej) (/showthread.php?tid=5759)

Strony: 1 2

Projekt ustawy o KSZ (nowej) - Artur Kardacz - 14 Lis 2024

Wysoka Izbo,
Wasza Ekscelencjo Premierze!

Jakiś czas temu zapowiadałem, że jako Marszałek Królewskich Sił Zbrojnych zamierzam przysiąść nad obowiązującą ustawą o Królewskich Siłach Zbrojnych. Konsekwencją tego jest opracowanie nowej ustawy, która w moim mniemaniu bardziej odpowiada realiom naszego państwa i jest w pełni zgodna z moją wizją Królewskich Sił Zbrojnych. Nowa ustawa wprowadza tak dużo zmian, że zmiana pojedynczych przepisów w poprzedniej było bez sensu. Proszę zatem Wysoką Izbę o uchwalenie nowej ustawy.

[Obrazek: 101005704499824224_t.png]   

RE: Projekt ustawy o KSZ (nowej) - Mateusz Żmigrodzki - 15 Lis 2024

Wasza Królewska Mość,
Wysoka Izbo,

rozpoczynam debatę nad niniejszym projektem, która wstępnie potrwa do piątku, 22 listopada. Myślę, że taka ilość czasu pozwoli zapoznać się dokładnie z projektem i ponadto przeprowadzić merytoryczną dyskusję na jego temat. Ja postaram się ustosunkować do projektu jutro.

RE: Projekt ustawy o KSZ (nowej) - Mateusz Żmigrodzki - 22 Lis 2024

Przedłużam debatę do poniedziałku, 25 listopada, z uwagi na to, że Rząd potrzebuje trochę więcej czasu, aby pochylić się nad projektem.

RE: Projekt ustawy o KSZ (nowej) - Mateusz Żmigrodzki - 29 Lis 2024

Ponownie przedłużam debatę, tym razem, do 6 grudnia, do godz. 21-szej.

Jednocześnie chciałbym zaprezentować projekt powyższej ustawy z naniesionymi przez Rząd poprawkami. Akceptacja wnioskodawcy będzie równoznaczna z przyjęciem poprawek.

[Obrazek: 101005704499824443_t.png]

RE: Projekt ustawy o KSZ (nowej) - Artur Kardacz - 29 Lis 2024

Ustawa, w kształcie zaproponowanym przez JE Premiera, miałaby powołać do życia bardzo istotny organ, który miałby posiadać sporo kompetencji i dostęp do tajnych dokumentów. Chociażby do doktryny wojennej naszego państwa. Do tej pory tylko dwie osoby w kraju znały naszą doktrynę. Zatem przed udzielenia poparcia tej poprawce chciałbym dopytać jakie JE Premier miał intencje wprowadzając zapisy o Radzie Bezpieczeństwa Narodowego.

RE: Projekt ustawy o KSZ (nowej) - Mateusz Żmigrodzki - 01 Gru 2024

(29 Lis 2024, 21:19:37)Dagobert III napisał(a): Ustawa, w kształcie zaproponowanym przez JE Premiera, miałaby powołać do życia bardzo istotny organ, który miałby posiadać sporo kompetencji i dostęp do tajnych dokumentów. Chociażby do doktryny wojennej naszego państwa. Do tej pory tylko dwie osoby w kraju znały naszą doktrynę. Zatem przed udzielenia poparcia tej poprawce chciałbym dopytać jakie JE Premier miał intencje wprowadzając zapisy o Radzie Bezpieczeństwa Narodowego.

Za wprowadzeniem instytucji, jaką ma być Rada Bezpieczeństwa Narodowego, było moje przekonanie, że ogół działań związanych z bezpieczeństwem kraju wymaga skoordynowanych działań ze strony KSZ, jak i Folksguarde oraz Kongsversaherheit. Moim zdaniem cały ciężar związany z ochroną kraju nie może spoczywać tylko i wyłącznie na Siłach Zbrojnych - inne służby także mają swoją rolę do wykonania w tym zakresie. Dlatego też uznałem, że przydałby się taki organ pomocniczy. A w przypadku wykonywania przez niego zadań prędzej czy później musiałby się on zapoznać z tymi tajnymi dokumentami. Rozumiem obawy związane z tym, dlatego można uzupełnić projekt o jakieś zapisy dotyczące dostępu do informacji niejawnych. Ewentualnie jeśli wątpliwości będą nadal istniały, to wtedy rozważymy zasadność utworzenia tego organu.

RE: Projekt ustawy o KSZ (nowej) - Artur Kardacz - 02 Gru 2024

Na pewno jeszcze bardziej zaktywizuje to rząd i pozostałe urzędy. Nie mam problemu z tym, że ktoś będzie miał wgląd do mniej lub bardziej tajnych dokumentów. Już mi minęła ta paranoja. Bardziej mi tutaj chodziło o ogromne możliwości Rady Bezpieczeństwa Narodowego.

Natomiast mam jeszcze jedno pytanie. Co Wasza Ekscelencja rozumiem poprzez Narodową Strategię Bezpieczeństwa?

RE: Projekt ustawy o KSZ (nowej) - Mateusz Żmigrodzki - 04 Gru 2024

(02 Gru 2024, 22:33:50)Dagobert III napisał(a): Natomiast mam jeszcze jedno pytanie. Co Wasza Ekscelencja rozumiem poprzez Narodową Strategię Bezpieczeństwa?

Tym mianem określany będzie dokument przyjmowany cyklicznie (szczegółowy czas i kwestie związane z tym dokumentem określi dekret królewski dot. organizacji Rady Bezpieczeństwa Narodowego), który będzie zawierał ogólne wytyczne dotyczące działań związanych z bezpieczeństwem narodowym, a w szczególności będzie on się skupiał na kwestiach związanych ze współpracą Królewskich Sił Zbrojnych z Folksguarde i Kongsversaherheit oraz innymi formacjami pomocniczymi, jeśli takie w przyszłości powstaną. O ile w moim rozumieniu doktryna wojenna czy plany operacyjne określają bardziej szczegółowo kwestie związane z konkretnymi działaniami wojskowymi, to Strategia będzie miała za zadanie określenie działań przygotowawczych, np. określenie planów szkoleń ludności cywilnej na wypadek ataku wroga, oraz koordynacyjnych między służbami, np. określenie mechanizmów współpracy między KSZ a Kongsversaherheit w zakresie współpracy wywiadowczej. Wiem, że brzmieć to może jak zbędna papierologia, ale w moim założeniu nie będzie to zbyt długi dokument - będzie zawierał tyle, ile potrzebne.

RE: Projekt ustawy o KSZ (nowej) - Artur Kardacz - 07 Gru 2024

Nie mam więcej pytań. Akceptuję projekt Waszej Ekscelencji.

RE: Projekt ustawy o KSZ (nowej) - Mateusz Żmigrodzki - 12 Gru 2024

W związku z wyczerpaniem się debaty, niniejszym ją zamykam i zarządzam głosowanie nad projektem. Potrwa ono do niedzieli, do godz. 22-giej.

Głosuję ZA przyjęciem.