Związek Winkulijski
Zawiadomienie o włączeniu Norrington do Domeny Królewskiej - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Trybuna Ludowa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Zawiadomienie o włączeniu Norrington do Domeny Królewskiej (/showthread.php?tid=5720)

Strony: 1 2

Zawiadomienie o włączeniu Norrington do Domeny Królewskiej - Artur Kardacz - 19 Sie 2024

Wysoka Izbo!
Panie Premierze!

Prawo nakazuje mi powiadomienie Wysokiej Izby o włączeniu nowego terytorium do Domeny Królewskiej. Taki obowiązek nakłada na mnie ustawa Trybuny Ludowej o prawie samorządowym z 13 sierpnia 2022 roku. Odpowiednia decyzja została już podjęta. Ponadto w wyniku rozwodu Jej Ekscelencja Adelaida straciła tytuł Arcyksiężnej Norrington i wszelkie prawa z nim związane. 

De facto Norrington przekazane zostało Koronie przez byłą arcyksiężną. Powodem tego była troska o dobro i bezpieczeństwo mieszkańców. Nie widziałem innego wyjścia niż 
spełnienie tej ostatniej woli. Niebawem przedstawię plan rozwoju Norrington, aby jak najlepiej zagospodarować te ziemie.

RE: Zawiadomienie o włączeniu Norrington do Domeny Królewskiej - Wilkor Lunamun - 20 Sie 2024

Cytat:Obywatelski wniosek o wyjaśnienie

Ja Wilkor Lunamun, wprawdzie nie znam wszystkich prawnych zawiłości winkulijskich, ani szanownych form pisania pism tego typu.
Przyglądajac się tym wydarzeniom stwierdzam w mojej opinii, że nie zostało wykorzystane bardziej sensowne rozwiązanie.

Mianowicie. 

Rozumiem, że małżeński status Adelaide von Hohenburg w sytuacji zaginienia małżonka ograniczał jej normalne funkcjonowanie.
Jeśli Adelaide von Hohenburg domagała się rozwiązania małżeństwa to można było status małżeństwa zakończyć. Stwierdzić stan wdowi, nie zabierając wszelkich tytułów i scedować zarządzanie Norrington z męża na żonę. W mojej opinii jest to spadek który jak najbardziej jej się należy. Tymbardziej, że nie ma innych spadkobierców? i Norrington przeszedł pod administrację Domeny królewskiej. 

Proszę o rozpatrzenie i odpowiedź
Wilkor Lunamun

RE: Zawiadomienie o włączeniu Norrington do Domeny Królewskiej - Adelajda Radziwiłłówna - 20 Sie 2024

Cytat:Szanowny Panie Lunamun,

Dziękuję za Pańskie zainteresowanie oraz troskę o losy wdowy po arcyksięciu. Doceniam Pańską sugestię dotyczącą zarządzania Norrington oraz rozważenia innego rozwiązania prawnego w tej sprawie.

Mimo zaniedbania regulacji w kwestii sytuacji majątkowej małżonków, po uznaniu za v-zmarłego, jako wdowa przejęłam pełnię kompetencji. Postanowiłam o przekazaniu Norrington do domeny niemalże od razu. Oczywiście Zamek Dorn oraz miasto Sevia również zostały zwrócone. Posiadłości te nigdy nie były moją prywatną własnością, więc zostały zwrócone państwu. Rozumiem, że dla osób niezwiązanych bezpośrednio z tą sytuacją pewne decyzje mogą wydawać się nieintuicyjne lub niesprawiedliwe. Była to moja decyzja, na którą nikt nie miał wpływu. Mogę zapewnić, że nie będzie lepszej opcji niż ta. Jeżeli Jego Królewska Mość oraz Trybuna Ludowa uznają inne rozwiązanie za właściwsze, przystosuję się do decyzji.

Z wyrazami estymy,
(-) Adelaide von Hohenburg

RE: Zawiadomienie o włączeniu Norrington do Domeny Królewskiej - Wilkor Lunamun - 21 Sie 2024

Rozumiem. Dodatkowym argumentem jest Moje wirtualnie mikronacyjne spostrzeżenie, że regionalizacja, administracja i zarządzanie przez obywateli wpływa lepiej na ogólny rozwój i zaangażowanie. Chyba, że Szanowna Pani Adelaide von Hohenburg ma inny pomysł na siebie?

RE: Zawiadomienie o włączeniu Norrington do Domeny Królewskiej - Artur Kardacz - 21 Sie 2024

Szanowny Panie Lunamunie,

Stanowisko Korony wobec obecnie toczonej sprawy jest zgoła odmienne. Postanowienie Sądu Kanonicznego nie rozstrzyga czy Król Senior Bazylii Izaak von Hohenburg v-zmarł czy nie. Postanowienie dotyczy zerwania węzła małżeńskiego, czyli uzyskania rozwodu z powodu nieobecności małżonka. Nia ma zatem żadnych przesłanek, aby wskazywać jakoby Bazylii zmarł. Zatem nie można uznać Jej Ekscelencji Adelaidy za wdowę. W takiej sytuacji jest ona rozwódką. Była Arcyksiężna swój tytuł uzyskała dzięki zawarciu związku małżeńskiego z Królem Seniorem. Do czasu zakończenia jego rządów, Jej Ekscelencja Adelaida mogła posługiwać się zarówno tytułem Jej Królewskiej Mości jak i Arcyksiążecym. 
Możliwość posługiwania się tym pierwszy naturalnie utraciła po zakończeniu sprawowania władzy przez Bazylego. Drugi tytuł utraciła po prawnym umocnieniu się postanowienia o rozwodzie. Nie ma zatem mowy o żadnym spadku.

EDIT: małe niedopatrzenie z mojej strony. Nowa ustawa o prawie samorządowym znosi tą z 13 sierpnia 2022 roku. Oznacza to, że nie miałem żadnego obowiązku powiadamiania Wysokiej Izby o moim działaniu.

RE: Zawiadomienie o włączeniu Norrington do Domeny Królewskiej - Wilkor Lunamun - 21 Sie 2024

Wyjaśniony spadek tytulatury.

Co ze spadkiem majątku.? Winkulia tak jak większość państw opiera się (chcąc czy nie) o prawo rzymskie i chrześcijaństwo. Małżeństwo bez rozdzielności majątkowej to wspólność majątkowa. Wszystko co  nabyte w czasie małżeństwa to majątek wspólny. Za ten Adelaide von Hohenburg powinna dostać rekompensatę.

Orzeczenie winy rozpadu małżeństwa. Nie zagłębiając się w przebieg całego małżeństwa i przyczyn.  Skupiając tylko na powodzie zakończenia małżeństwa jakim jest - nie obecności małżonka, która to doprowadziła do zaniechania funkcjonowania małżeństwa a w konsekwencji jego unieważnienia.

W mojej opinii jak najbardziej należy się rekompensata.

RE: Zawiadomienie o włączeniu Norrington do Domeny Królewskiej - Artur Kardacz - 21 Sie 2024

Sądzę, że dochodzenie w sprawach majątkowych to kwestia prywatna. Pani Adelaida mogłaby dochodzić podziału majątku podczas rozprawy prowadzonej przez Sąd Kanoniczny. Taką sprawą mógłby zająć się też Trybunał Królewski. Jednakże Jej Ekscelencja obrała inną drogę i nie poruszały tej sprawy. Nie wiem dlaczego państwo miałoby w to ingerować. 

Cytat:Wszystko co nabyte w czasie małżeństwa to majątek wspólny.

Należy tutaj odróżnić pojęcia majątku osobistego a wspólnego. Majątek osobisty to kategoria majątku, która w prawie cywilnym (w tym także w prawie rodzinnym) oznacza wszelkie dobra, które należą wyłącznie do jednej osoby i nie wchodzą w skład majątku wspólnego małżonków. Majątek osobisty nie podlega podziałowi w przypadku rozwodu, pozostaje wyłączną własnością danej osoby. Norrington należy do majątku osobistego Arcyksięcia. Nabył on te ziemie przed zawarciem związku małżeńskiego.

RE: Zawiadomienie o włączeniu Norrington do Domeny Królewskiej - Erik Otton von Hohenburg - 21 Sie 2024

W całej tej sprawie trochę smuci mnie fakt, że o sprawach mających chcąc nie chcąc wymiar państwowy i mających konsekwencje dla funkcjonowania całego kraju decydował sąd obcego państwa z którym formalnie nie mamy uregulowanych stosunków międzypaństwowych. No ale co się stało, to już się nieodstanie. W mojej opinii powinniśmy przyspieszyć prace nad uchwaleniem konkordatu i uregulować kwestie prawa cywilnego z uwzględnieniem małżeństw zawieranych w ramach związków wyznaniowych (małżeństwo konkordatowe).
swoją drogą może pan @Wilkor Lunamun byłby zainteresowany objęciem funkcji prezesa Trybunału Koronnego? Jak do tej pory nie mieliśmy niezależnego od władzy wykonawczej sądownictwa, a tym bardziej osoby która byłaby zainteresowana objęciem tejże funkcji. Zatem wydaje mi się, że mogłaby to być ciekawa funkcja zarówno dla Pana jak i pożyteczna dla całego ZW.

@ Erik Otton von Hohenburg "funkcji prezesa Trybunału Koronnego" - poważna funkcja i zupełna wiedza o przepisach prawa a których nie posiadam. Także ano nie.

Za mało znam szczegółów. Sąd Kanoniczny jakiego wyznania? z jakiego państwa? Jeśli Winkulia nie ma konkordatu to sprawami majątku powinien zająć się sąd Winkulii. Czyż prawda?

Oczywiście osobisty, wspólny, rozróżniamy. Chodzi o podział wspólnego majątku, nabytek w czasie trwania małżeństwa. Np. wspólny kredyt na konia i nowy powóz na raty, czy też wiktoriański wystrój łaźni, oraz Znaczki czy nawet obrazy nie docenianego Gianbaptiste Alvaro La Palmavinciego. ?

RE: Zawiadomienie o włączeniu Norrington do Domeny Królewskiej - Santi Vilarte - 22 Sie 2024

Nie wiem, czy tu może się wypowiadać nie-członek parlamentu, ale chciałem zabrać głos, by skorygować kilka rzeczy:
1. "Sąd kanoniczny" (to nazwa przyjęta trochę ad hoc, bo nie jest ona wprost określona żadnym aktem) nie ogłosił rozwodu, bo KPP pod względem doktryny odnosi się do realnego Kościoła katolickiego, więc żadnych rozwodów u nas nie ma. Rozwiązanie węzła małżeńskiego oznacza, że na gruncie prawa kanonicznego traktujemy Bazylego jak v-zmarłego, a Adelaide za wdowę. Coś a la realowe uznanie osoby zaginionej za zmarłą.
Jeśli prawo winkulijskie pozwala, aby na jego gruncie taki wyrok równał się rozwodowi, to dla mnie nie ma problemu, ale podkreślę, że na gruncie KPP to nie jest rozwód.
(aczkolwiek na gruncie prawa świeckiego trudno mi sobie wyobrazić proces rozwodowy, w którym jedna ze stron przepadła bez wieści).
2. "Sąd obcego państwa" niezbyt tu pasuje, bo co prawda ma on narracyjną siedzibę w Osieku, ale jest organem Kościoła Powszechnego Pollinu.
3. Nasz wyrok w ogóle nie porusza kwestii majątkowych, zresztą nawet wniosek inicjalny o tym nie mówił. Jak dla mnie, chyba faktycznie powinien się tym zająć sąd w Winkulii.