![]() |
|
Rządowy projekt ustawy o wyrażeniu zgody na ratyfikację Traktatu o Przymierzu Narodów - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Trybuna Ludowa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Rządowy projekt ustawy o wyrażeniu zgody na ratyfikację Traktatu o Przymierzu Narodów (/showthread.php?tid=5692) Strony:
1
2
|
Rządowy projekt ustawy o wyrażeniu zgody na ratyfikację Traktatu o Przymierzu Narodów - Mateusz Żmigrodzki - 05 Lip 2024 Wasza Królewska Mość! Wysoka Izbo! W dniu 29 czerwca 2024 roku Rząd Królewski na szczycie państw w Królewskim Mieście Vox, stolicy Królestwa Voxlandu, podpisał Traktat ustanawiający Przymierze Narodów. Jest to organizacja o charakterze paktu wojskowego, ale także ma za zapewnianie wzajemnej pomocy humanitarnej i gospodarczej. Zgodnie z art. 33 ust. 2 lit. b umowy międzynarodowe dotyczące członkostwa Związku Winkulijskiego w organizacji międzynarodowej, w szczególności w pakcie politycznym lub wojskowym, dla bycia ratyfikowanymi wymagają uprzedniej zgody Folkstagu wyrażonej w ustawie. W związku z tym, przedstawiam niniejszy projekt ustawy wraz z tekstem Traktatu. Cytat: Załącznik - Traktat ustanawiający Przymierze Narodów
Traktat ustanawiający Przymierze Narodów.pdf (Rozmiar: 303,14 KB / Pobrań: 5)
Rozpoczynam debatę, która potrwa do poniedziałku, 8 lipca, do godz. 18-tej. RE: Rządowy projekt ustawy o wyrażeniu zgody na ratyfikację Traktatu o Przymierzu Narodów - Artur Kardacz - 07 Lip 2024 Wasza Ekscelencjo Premierze! Wysoka Izbo! Przymierze Narodów to okazja do podbudowania naszej pozycji na arenie międzynarodowej. Będąc członkami tak dużego sojuszu, mamy szansę na pokazanie swoich najlepszych stron. Jesteśmy państwem ambitnym, wiernym i posiadamy wielu kreatywnych obywateli. Wykorzystajmy nasze możliwości, abyśmy jako członkowie przyczynili się do rozwoju tej organizacji. Przymierze Narodów jest sojuszem z ogromnym potencjałem, który może przynieść nam i mikroświatowi wiele dobrego. Stawia on albowiem na szeroką współpracę gospodarczą, polityczną i militarną. Wiele inicjatyw może wychodzić spod skrzydeł sojuszu, przyczyniających się do rozwoju i poprawy aktywności państw sojuszniczych. Wreszcie sojusz też nie ogranicza się tylko i wyłącznie do regionalnych interesów, ale stawia na współpracę globalną. Winkulia ma okazję otworzyć się szeroką bramą na zagranicę i ukazać swoje najlepsze barwy. Wykorzystajmy to. Warto przy tym wspomnieć również o Pakcie Bundżadarskim. Wierzę, że podobnego zdania będzie również Szanowny Pan Premier, ale jako władca mogę zapewnić, że Winkulia nie zrezygnuje z aktywnego uczestnictwa w Pakcie. Naszym obowiązkiem jest dochować obietnic i wspierać sojusz w najtrudniejszych okolicznościach. RE: Rządowy projekt ustawy o wyrażeniu zgody na ratyfikację Traktatu o Przymierzu Narodów - Mateusz Żmigrodzki - 07 Lip 2024 Wasza Królewska Mość! Wysoka Izbo! Obiema rękami mogę się podpisać pod powyższymi słowami Jego Królewskiej Mości. Przymierze Narodów stanowi szansę nie tylko w sferze militarnej i politycznej, ale również gospodarczej. W związku z tym współpraca w ramach Przymierza może się przełożyć nie tylko na wzmocnienie naszego bezpieczeństwa, ale i także na poprawę jakości życia i dobrobytu zwykłych obywateli. Co do Paktu Bundżarskiego, jak wspomniała Jego Królewska Mość, oczywiście będziemy wciąż uczestniczyć w jego pracach. Trzeba zaznaczyć, że Winkulia oraz Kotlina Edelweiss są zarówno członkami Paktu Bundżarskiego, jak i Przymierza Narodów, zatem nie powstaje tutaj sytuacja jakiegoś konfliktu interesów. Trzeba też zaznaczyć, że Pakt Bundżarski z racji państw, które wchodzą w jego skład, naturalnie ma zwrócony wektor swojej działalności raczej w kierunku wschodnim, zaś Przymierze Narodów - w kierunku zachodnim. Dlatego też nasza działalność w ramach tych dwóch paktów się nie kłóci, a wręcz przeciwnie - wzajemnie się uzupełnia. RE: Rządowy projekt ustawy o wyrażeniu zgody na ratyfikację Traktatu o Przymierzu Narodów - Erik Otton von Hohenburg - 07 Lip 2024 Wasza Królewska Mość,
Panie Premierze, Wysoki Folkstagu! Jakkolwiek nie podważam zasadności powyższego porozumienia i również uważam poszerzanie sieci sojuszniczej za nieodzowny element polityki bezpieczeństwa państwa, to jednak na usta ciśnie mi się pytanie o zapatrywania rządu i naszych sojuszników na dalsze rozszerzenie sojuszu np. na Lumerie i Baridas, oraz o to jak sojusz definuje zagrożenia dla stabilności architektury bezpieczeństwa innymi słowy czy istnieje jakaś spójna doktryna powstrzymywania państw dążących do dominacji regionalnej czy też ponadregionalnej kosztem pozostałych państw (również tych nie objętych gwarancjami sojuszu)? RE: Rządowy projekt ustawy o wyrażeniu zgody na ratyfikację Traktatu o Przymierzu Narodów - Mateusz Żmigrodzki - 07 Lip 2024 (07 Lip 2024, 15:06:06)Erik Otton von Hohenburg napisał(a): Wasza Ekscelencjo Panie Ministrze, pozwolę sobie najpierw odpowiedzieć najpierw na część dotyczącą Przymierza, jako że druga część dotyczy polityki naszego Rządu. Jeśli chodzi o rozszerzenie sojuszu, to moim zdaniem jest zbyt wcześnie, aby dywagować na ten temat. Przed nami, to jest przed państwami założycielskimi, cały proces organizacji Przymierza, w tym m.in. wybór struktur zarządczych organizacji. Dopiero potem wraz z rozwojem naszej działalności wypracujemy doktrynę wojenną naszego sojuszu, jak również zaczniemy myśleć o dalszych posunięciach politycznych - włączając w to zapraszanie innych państw czy też przyjmowanie wniosków o dołączenie tychże państw. Co do Lumerii i Baridasu konkretnie, to na tą chwilę osobiście nie mam wiedzy, aby były zainteresowane członkostwem w Przymierzu Narodów, a taka inicjatywa nie była podnoszona w trakcie negocjacji nad traktatem i w trakcie konferencji państw w Voxie. Jak wspomniałem, doktryna Przymierza będzie zapewne opracowywana i konkretne zagrożenia będą definiowane w trakcie działań organizacji. Nie jestem osobą odpowiednią do tego, aby mówić w imieniu sojuszu i państw członkowskich, dlatego w tej materii mówię wyłącznie w imieniu swoim, jako Ministra Stanu - osobiście mam nadzieję, że nasz sojusz będzie przede wszystkim opierał się wszelkim próbom naruszenia ładu międzynarodowego, a w szczególności zagrożeniu suwerenności i niezależności politycznej państw członkowskich. Myślę, że jest to podstawowy cel i wierzę, że będzie on realizowany. Oczywiście mam tutaj na myśli tylko i wyłącznie działania o charakterze samoobrony. W końcu jak mówi art. III ust. 3 Traktatu "Przymierze jest organizacją pokojową [...]", zatem wystrzegamy się wszelkich aktów o charakterze agresji. Co do polityki naszego Rządu wobec Lumerii i Baridasu, na tą chwilę nie jest planowana szersza współpraca z tymi krajami. Kraje te, na dzień dzisiejszy, o ile mi wiadomo, chęci takowej współpracy nie deklarowały. Nasz Rząd jednak na taką współpracę jest otwarty i jesteśmy gotowi do podjęcia ewentualnych rozmów. RE: Rządowy projekt ustawy o wyrażeniu zgody na ratyfikację Traktatu o Przymierzu Narodów - Mateusz Żmigrodzki - 08 Lip 2024 Wasza Królewska Mość, Wysoka Izbo, z racji, że czas minął, zamykam debatę nad projektem i rozpoczynam głosowanie. Przypominam, że głosujemy za, przeciw albo wstrzymujemy się od głosu. Głosowanie potrwa do środy, do godz. 20:00. Cytat:Głosuję ZA RE: Rządowy projekt ustawy o wyrażeniu zgody na ratyfikację Traktatu o Przymierzu Narodów - Erik Otton von Hohenburg - 08 Lip 2024 Głosuję ZA RE: Rządowy projekt ustawy o wyrażeniu zgody na ratyfikację Traktatu o Przymierzu Narodów - Artur Kardacz - 08 Lip 2024 ZA RE: Rządowy projekt ustawy o wyrażeniu zgody na ratyfikację Traktatu o Przymierzu Narodów - Alfred Fabian - 09 Lip 2024 Za RE: Rządowy projekt ustawy o wyrażeniu zgody na ratyfikację Traktatu o Przymierzu Narodów - Mateusz Żmigrodzki - 11 Lip 2024 Kończę głosowanie. Za projektem opowiedziało się czterech obywateli, nikt nie był przeciwko, nikt się nie wstrzymał. Ustawa została przyjęta. Proszę Jego Królewską Mość @Artur Kardacz o podpisanie ustawy i udzielenie ratyfikacji Traktatowi. |