![]() |
|
Rezygnacja Ministra Stanu - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Rząd Królewski (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=9) +---- Dział: Kancelaria Premiera (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=901) +---- Wątek: Rezygnacja Ministra Stanu (/showthread.php?tid=5639) |
Rezygnacja Ministra Stanu - Henryk Wespucci - 13 Maj 2024 Wasza Królewska Mość, Szanowni Obywatele, jest mi bardzo przykro, że nie podołałem. Jest mi bardzo przykro, że nie udało mi się doprowadzić Winkulii w to miejsce w jakim chciałbym, żeby dziś była. Biorę pełną odpowiedzialność za trwającą i narastającą stagnację w Winkulii, która jest spowodowana nienależytym sprawowaniem przeze mnie urzędu Ministra Stanu. Wobec powyższego informuję, że składam na ręce Jego Królewskiej Mości dymisję wierząc, że jest to jedyna decyzja jaką mogę podjąć dla dobra Związku Winkulijskiego. Wierzyłem do końca, że okoliczności, które dotychczas zatrzymywały mnie przy podejmowaniu politycznych aktywności szybko miną. Niestety - wspomniane okoliczności faktycznie uniemożliwiły mi pełnienie funkcji Premiera Rządu Królewskiego. Dlatego też wbrew mojej woli muszę podjąć decyzję kierując się dobrem Winkulii. Nie zgadzam się, że był to zły czas. Był to moment refleksji nad Winkulią, moment planowania reform i powolnego ich wdrażania. Mój rząd miał pomysł na politykę do końca swojej kadencji. Uważam, że zrobiliśmy wiele dobrego. Za sprawą głównie ministra Żmigrodzkiego nasze prawo poszerzyło się o wiele pięknych jakościowych projektów na wysokim poziomie. Dziękuję Waszej Królewskiej Mości i obywatelom za cierpliwość i zaufanie. Dziękuję opozycji za krytykę. Tobie Mateuszu dziękuję za misję. Informuję, że rezygnuję w tym momencie z funkcji Ministra Stanu, składając tym samym dymisję na ręce Waszej Królewskiej Mości. Jeżeli będzie to niezbędne - upoważniam ministra Żmigrodzkiego do podejmowania decyzji niecierpiących zwłoki. Henryk Wespucci RE: Rezygnacja Ministra Stanu - Burek - 13 Maj 2024
RE: Rezygnacja Ministra Stanu - Henryk Wespucci - 16 Maj 2024 ![]() KOMUNIKAT MINISTRA STANU ZWIĄZKU WINKULIJSKIEGO z dnia 16.05.2024 r. Minister Stanu Związku Winkulijskiego w dniu 13 maja 2024 roku, Henryk Wespucci podał siebie oraz cały rząd do dymisji w związku z dalszą niemożnością sprawowania urzędu, kierując się przy tym nadrzędnym dobrem Związku Winkulijskiego. Wobec tego Król Związku Winkulijskiego, JKM Jerzy I Izaak winien był zastosować procedurę przewidzianą w art. 63 Konstytucji Związku Winkulijskiego z dnia 23 stycznia 2024 roku tj. formalnie odwołać Ministra Stanu ze stanowiska, przyjmując tym samym jego rezygnację. Król Związku Winkulijskiego, Jego Królewska Mość Jerzy I Izaak został poinformowany niezwłocznie o złożeniu rezygnacji przez Ministra Stanu, Henryka Wespucciego.
Król Związku Winkulijskiego winien niezwłocznie odwołać rząd oraz rozpisać nowe wybory, zgodnie z art. 63 ust. 2 Konstytucji Związku Winkulijskiego. Niepodjęcie tych działań niezwłocznie pomimo poinformowania wszelkimi możliwymi drogami Króla o fakcie rezygnacji pomimo upływu 3 dni wzbudziło w Rządzie Królewskim niepokój. Po rozmowach z członkami Dworu Królewskiego oraz członkami Rządu Królewskiego Minister Stanu Związku Winkulijskiego musiał podjąć działania wynikające z nieobecności Króla Związku Winkulijskiego. Wobec tego, że Król Związku Winkulijskiego nie wchodził na forum kraju od 28 marca bieżącego roku, a ponadto nie ma z Jego Królewską Mością kontaktu innymi drogami komunikacji należy uznać za stosowne rozpoczęcie procedury z art. 43 ust. 2 oraz ust. 3 w związku z art. 43 ust. 1. lit c Konstytucji Związku Winkulijskiego z dnia 23 stycznia 2024 roku - tj. stwierdzić opróżnienie tronu poprzez nieobecność Króla trwającą ponad 30 dni. Wobec powyższego takie będą następne kroki Ministra Stanu Związku Winkulijskiego W związku z faktem, że Król Związku Winkulijskiego nie przyjął rezygnacji Ministra Stanu złożonej w dniu 13 maja 2024 roku należy uznać zgodnie z prawem, że Henryk Wespucci pełni dalej funkcję Ministra Stanu, a Rząd Królewski pełni nadal swoje zadania do czasu zakończenia regencji i proklamowania nowego monarchy. Wobec powyższego do czasu zakończenia regencji należy uznać rezygnację za niebyłą. Minister Stanu Związku Winkulijskiego
/-/ Henryk Wespucci RE: Rezygnacja Ministra Stanu - Artur Kardacz - 27 Maj 2024 Wasza Ekscelencjo Premierze, Z ogromnym smutkiem przyjąłem wieść o rezygnacji Waszej Ekscelencji. Chciałbym uniżenie jednak prosić o wstrzymanie się od tej decyzji, przynajmniej do czasu zakończenia najważniejszych reform w państwie. Wasza Ekscelencja jest ich architektem. Nikt lepiej nie sprawdzi się w ich wprowadzeniu niż Pan. Proszę przemyśleć swoją decyzję RE: Rezygnacja Ministra Stanu - Henryk Wespucci - 29 Maj 2024 Wasza Królewska Mość, Szanowni Obywatele, w obliczu prośby ze strony Jego Królewskiej Mości po długim i trudnym namyśle stwierdzam, że zrobię wszystko co w mojej mocy, aby właściwie zakończyć proces wprowadzania zmian w Związku Winkulijskim, a co za tym idzie postanawiam dokończyć moją kadencję przy wsparciu mojego rządu. Nie będę udawał, że to będzie łatwy i tak owocny czas jak na początku, ale postaram się zrobić to wszystko, co jest w mojej mocy. Wobec powyższego wycofuję swoją rezygnację. Z poważaniem Henryk Wespucci |