![]() |
|
Rządowy projekt ustawy - Prawo samorządowe - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Trybuna Ludowa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Rządowy projekt ustawy - Prawo samorządowe (/showthread.php?tid=5604) Strony:
1
2
|
Rządowy projekt ustawy - Prawo samorządowe - Mateusz Żmigrodzki - 11 Mar 2024 Wasza Królewska Mość! Panie Premierze! Wysoka Izbo! W imieniu Rządu Królewskiego przedstawiam projekt ustawy - Prawo samorządowe, którego założenia są efektem konsultacji dot. reformy samorządu terytorialnego, przeprowadzonych przeze mnie. Wnoszę o jak najszybsze otworzenie debaty nad projektem. Z wyrazami szacunku, (-) Mateusz Żmigrodzki von Hohenburg
PrSam-projekt.pdf (Rozmiar: 157,6 KB / Pobrań: 36)
PrSam-uzasadnienie.pdf (Rozmiar: 72,83 KB / Pobrań: 9)
RE: Rządowy projekt ustawy - Prawo samorządowe - Henryk Wespucci - 15 Mar 2024 Szanowni Państwo! Z uwagi na wniesienie obszernego projektu ustawy - otwieram debatę, która potrwa do 29 marca. RE: Rządowy projekt ustawy - Prawo samorządowe - Artur Kardacz - 16 Mar 2024 Wasza Królewska Mość! Panie Premierze! Wysoka Izbo! A co z armiami obecnych krajów koronnych? Dopuszczamy tworzenie własnych sił zbrojnych dzielnicom, które będą pod dowództwem Marszałka KSZ czy wejdą one w struktury KSZ? RE: Rządowy projekt ustawy - Prawo samorządowe - Mateusz Żmigrodzki - 17 Mar 2024 (16 Mar 2024, 21:12:23)Folksfüther napisał(a): Wasza Królewska Mość! Panie Marszałku, jak mówi art. 2 ust. 2 pkt. 1 projektu ustawy władze samorządowe (czyli kraje koronne, ale też komitaty, a nawet lenna) mogą tworzyć własne armię, które są podporządkowane KSZ. Podporządkowane, ale nie wchodzą w skład KSZ. Jeśli zaś chodzi Panu o kwestie związane z dalszym losem obecnych armii - uregulowane zostanie to najpewniej w ramach procesu likwidacji dzielnic. Na pewno mogę zapewnić, że obecnie istniejące armię regionalne nie przepadną - są one ważnym elementem winkulijskiego systemu bezpieczeństwa. RE: Rządowy projekt ustawy - Prawo samorządowe - Artur Kardacz - 17 Mar 2024 Panie Ministrze! Zważywszy na to, że jedynym Krajem Koronnym który posiadał jakkolwiek rozbudowaną armię był Albion, proponuję wcielić ją w struktury KSZ. Obecnie większość naszych sił stacjonuje na półwyspie Winkulijskim i chyba nie ma potrzeby ponownie ich rozbijać. Wyjątkiem niech będzie Volkiańska Armia Ludową, funkcjonująca obok Królewskich Sił Zbrojnych w dotychczasowej formie. RE: Rządowy projekt ustawy - Prawo samorządowe - Erik Otton von Hohenburg - 17 Mar 2024 Wysoka Izbo, Jako, ze projekt ustawy był już ze mną konsultowany i uwzględniono w nim moje uwagi (tj. wprowadzono prawo do ubiegania się o odszkodowanie w przypadku odebrania lenna), to raczej nie mam powodów do podważenia sensu ustawy. RE: Rządowy projekt ustawy - Prawo samorządowe - Alfred Fabian - 18 Mar 2024 Myślałem, że po przeczytaniu ustawy i uzasadnienia będę miał jakieś uwagi, ale jest ona tak dobrze napisana, że nie za bardzo mam się do czego przyczepić RE: Rządowy projekt ustawy - Prawo samorządowe - Mateusz Żmigrodzki - 20 Mar 2024 (17 Mar 2024, 11:43:17)Folksfüther napisał(a): Panie Ministrze! Zgodnie z pańskim życzeniem, tak się stanie. Jednak chcę się dopytać - czy rozumiem, że Pańskim zdaniem organy terytorialne (z wyjątkiem władz Volkianu) nie powinny mieć prawa do posiadania własnej armii? RE: Rządowy projekt ustawy - Prawo samorządowe - Artur Kardacz - 20 Mar 2024 Zdecydowanie jestem za utrzymaniem takiego prawa. Jeśli mielibyśmy patrzeć na to z pryzmatu obecnej sytuacji, utrzymanie takich przepisów byłoby zdecydowanie bez sensu. Prawo do posiadania armii przez organy terytorialne jest prawie że martwe. Zdecydowanie zbyt mała liczba Krajów Koronnych zdecydowała się na taki krok. Można tłumaczyć to niezbyt dużym zainteresowaniem narracją wojskową w naszym kraju. Jednakże prawa nie tworzymy tylko dla siebie. Jeśli w przyszłości pojawi się osoba, która byłaby chętna do rozwoju wojska w dzielnicy to powinna taką możliwość posiadać. Chciałbym też jakoś dokładniej uargumentować swoją sugestię. W żadnym wypadku proszę nie nazywać tego życzeniem. Nawet jeśli niezbyt liczna, armia Albionu stanowi ważny punkt obrony w południowej Winkulii. Formacja ta powstała, aby ściśle współpracować z Królewskimi Siłami Zbrojnymi i trochę je odciążać. Z mojego punktu widzenia, taki potencjał (albiońska armia) lepiej wykorzystać w już istniejącej i dobrze zorganizowanej formacji jak KSZ. Tworzenie regionalnych sił na pewno będzie bardzo czasochłonne i kosztowne. Obawiam się też, że nie znajdzie się osoba gotowa do stworzenia i prowadzenia takich sił. Zważywszy na dość napiętą sytuację na naszym kontynencie rozsądniej byłoby zastosować się do mojej sugestii. RE: Rządowy projekt ustawy - Prawo samorządowe - Erik Otton von Hohenburg - 10 Kwi 2024 Wysoka Izbo, W związku z upłynięciem terminu przeznaczonego na debatę, składam wniosek o skrócenie jej i przejście do głosowania jeśli jest to tylko możliwe. |