Związek Winkulijski
Koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Zamek Królewski (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Wątek: Koronacja JKM Jerzego I Izaaka (/showthread.php?tid=5584)

Strony: 1 2 3 4 5

Koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Henryk Wespucci - 10 Lut 2024

Koronacja JKM Jerzego I Izaaka
Jego Królewskiej Mości Jerzego I Izaaka

W stołecznej Katedrze pw. Świętego Szymona Pustelnika trwały ostatnie przygotowania przed koronacją, która ma rozpocząć się o godzinie 18:30. Do kanugardzkiej świątyni przybywali pierwsi goście zaproszeni na dzisiejszą uroczystość, którzy w spokoju zajmowali wyznaczone im miejsca. Każdy z gości wchodzących do Katedry pw. Świętego Szymona Pustelnika mógł dokonać wpisu w wystawionej przez organizatorów księdze gratulacyjnej.

Przed kościołem kordon policyjny ostatecznie zamknął ulice w pobliżu aby zapewnić sprawny transport kolejnym kolumnom z zaproszonymi gośćmi. Z każdą minutą rósł także tłum ludzi, którzy chcieli zobaczyć na własne oczy tą historyczną uroczystość. Pomóc mogły ustawione w pobliżu olbrzymie ekrany telewizyjnej na których wyświetlał się przekaz z kamer telewizyjnych Telewizji Winkulijskiej.

Minister Stanu Związku Winkulijskiego Henryk Wespucci wspólnie z przedstawicielem Narodowego Kościoła Winkulii, witał przybywających gości zagranicznych oraz najważniejszych urzędników państwowych. Uroczystość rozpocznie się o godzinie 18:30.

[Obrazek: St_Michaels_Cluj-Napoca_interior.jpg]

RE: Koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Henryk Wespucci - 10 Lut 2024

Na dwie minuty przed wybiciem 18:30 przed Katedrę Kanugardzką podjechała kolumna eskortowana przez Folksguarde, wioząca Jego Królewską Mość Jerzego I Izaaka wraz z małżonką. Po otwarciu drzwi gustownej, starodawnej limuzyny winkulijskiej produkcji Król wraz z Królową Małżonką udali się w stronę wejścia do kościoła. Tam czekał na nich Prymas Winkulii, Alojzy Ryś. Po krótkiej wymianie uprzejmości, gdy dzwon zegaru katedralnego wybił godzinę 18:30 rozpoczęła się procesja wejścia.

Przez główne drzwi katedry w akompaniamencie hymnu Winkulii do świątyni w procesji po kolei: Prymas Winkulii – Arcybiskup Lehnsbergii, koncelebransi (jeden z nich z krzyżem na przodzie), za nimi Jego Królewska Wysokość – tuż za nim Królowa, asystuje im służba.

Prymas staje za ołtarzem – para królewska siada po prawej stronie od ołtarza – po środku tuż za grobem św. Szymona Pustelnika stoi puste krzesło tronowe

RE: Koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Erik Otton von Hohenburg - 10 Lut 2024

Gdy wszystko było już praktycznie gotowe marszałek dworu JKM polecił swoim podwładnym wskazać miejsca dla gości i samemu zajął skromne miejsce przewidziane przez protokół dla członków otoczenia  JKM. 
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRX6ZgkvO5sr2oBpZvG_fl...A&usqp=CAU]

RE: Koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Natalia von Lichtenstein - 10 Lut 2024

(10 Lut 2024, 20:40:34)Natalia von Lichtenstein napisał(a): Krótko przed koronacją do katedry wkroczyli również Lieselotte Augentrost w towarzystwie Heinza-Wernera Grünera.

[Obrazek: 87e727fa290c2c6dd10f1e5fb74f2d27.jpg]

Zasiedli w pierwszym rzędzie w wyznaczonych miejscach i z uwagą oglądali, szeptając obie coś na ucho.

RE: Koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Artur Kardacz - 10 Lut 2024

Do Katedry pw. Świętego Szymona Pustelnika, z nie tak odległego południa, przybył Artur Kardacz von Hohenburg. Folksfüther Albionu i oddany obywatel Króla oraz Związku Winkulijskiego.

RE: Koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Pavel van der Gibson - 10 Lut 2024

Z racji obowiązków związanych z wizytą Książęcej pary w Królestwie Voxlandu, ambasador Księstwa Sarmacji, Pavel van der Gibson, nie mógł być osobiście obecny na tak ważnym wydarzeniu. Na uroczystość zostali jednak oddelegowani pracownicy ambasady.

RE: Koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Mateusz Żmigrodzki - 10 Lut 2024

Za ołtarzem stanął Prymas Winkulii - Alojzy Ryś. U boku asystował mu Mateusz Żmigrodzki - na codzień minister, a po godzinach kapłan Narodowego Kościoła Winkulii.

Kiedy ucichła melodia hymnu narodowego, Prymas zaintonował:

K: In dat Namen ab Gott, Sohne und Heiledeg Geist.
W: Amen.
K: Hegelet Jesus Christ
W: Und Marie immer Verginus

K: Bracia i siostry w Jezusie Chrystusie! Narodzie winkulijski, ludu korony św. Szymona, cały Mikroświecie – oto wielki dzień dla nas wszystkich dzisiaj nadszedł. Dzisiaj właśnie Jego Królewska Mość Król Związku Winkulijskiego – Jerzy I Izaak – uroczyście zostanie namaszczony i koronowany, tym samym dopełniając przed obliczem Boga i Narodu przejęcia tronu Holmenda Wielkiego. Zaprawdę tym większa to chwila, iż miejsce to ma tutaj – w Katedrze pw. św. Szymona Pustelnika. To tutaj właśnie, pod tą kamienną płytą spoczywa w spokoju wiekuistym Patron Winkulii. To tutaj również miały miejsce najważniejsze wydarzenia w naszej historii. Dlatego składane tutaj dzisiaj przyrzeczenia mają szczególną wagę. Ponadto koronowana zostanie tutaj jego małżonka – Królowa Winkulii – Adelaide’a. Przed nią będzie również stało wielkie zadanie – wspieranie swojego małżonka oraz bycie opiekunką dla obywateli winkulijskich.

Po chwili ciszy zaintonował ponownie:

K: Dlatego wznieśmy błaganie do Boga Najwyższego, aby dał siłę i mądrość Jego Królewskiej Mości oraz Jego Wielmożnej Małżonce w wypełnianiu stojącymi przed nimi obowiązkami oraz aby ich panowanie uczyniło nasz Naród jeszcze silniejszym. Módlmy się: Vøgdeg Vater...

W: Dat Te bëjëh at dat Himmel, ħëgelëëh võnd Tees Name; Tees Konghaft kommëh; Tees Wäle bëjt, wü at dat Himmel solaf at dat Erden. Vøgdeg pospuli Bröt Te gibëh to vøg höte und Te absoldëh vøges Fahl, wü vøg absoldot vøges Fahlmõn. Und Te näg fühëh vøg at Toböd, al Te erlibëh vøg vott Urë. Amen.

RE: Koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Alfred Fabian - 10 Lut 2024

Amen - rozległ się donośny głos tłumu. JKW Alfred siedział niewiele za Jego Królewską Mością, patrząc jak jego pierworodny syn jest gotowy na objęcie tronu.

RE: Koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Piotr Romanow - 10 Lut 2024

Opóźniony Cesarz Nan Di, wszedł do Katerdry przeżegnał się i po cichu zajął swoje miejsce.

RE: Koronacja JKM Jerzego I Izaaka - Henryk Wespucci - 10 Lut 2024

Po tych słowach organista zaintonował śpiew psalmu 23. Po czym cała katedra wspólnie śpiewała:

PSALM 23
Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego.
Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach.
Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć:
orzeźwia moją duszę.
Wiedzie mnie po właściwych ścieżkach
przez wzgląd na swoje imię.
Chociażbym chodził ciemną doliną,
zła się nie ulęknę,
bo Ty jesteś ze mną.
Twój kij i Twoja laska
są tym, co mnie pociesza.
Stół dla mnie zastawiasz
wobec mych przeciwników;
namaszczasz mi głowę olejkiem;