Związek Winkulijski
Interpelacja ws. działania Ministra Stanu - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Rząd Królewski (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=9)
+---- Dział: Kancelaria Premiera (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=901)
+---- Wątek: Interpelacja ws. działania Ministra Stanu (/showthread.php?tid=5516)

Interpelacja ws. działania Ministra Stanu - Artur Kardacz - 01 Sty 2024

Vihres, 01.01.2024 r. 

Artur Kardacz von Hohenburg 
Folksfüther Albionu 

Za pośrednictwem:

Biura Folksfüthera Albionu
Plac Związkowy, ul. gen. Blüchera 2a
04-001 Vihres
Jego Ekscelencja
Henryk Wespucci
Minister Stanu Związku Winkulijskiego

Interpelacja ws. działania Ministra Stanu

Szanowny Panie Premierze,

Minęło już 12 dni od czasu, gdy Wasza Ekscelencja została nominowana na urząd Ministra Stanu. Podczas przedwyborczej debaty otrzymaliśmy obietnice odświeżenia tego urzędu, próby poprawy naszej sytuacji oraz chęci zorganizowania wspólnej debaty nad przyszłością Związku Winkulijskiego. Niestety do tej pory nic z tych rzeczy nie zostało zrealizowanych. Wasza Ekscelencja nie wygłosił swojego exposé, ani nie powołała swojego gabinetu. Dodatkowo sprawę komplikuje abdykacja Alfreda Fabiana. Choć Wasza Ekscelencja ogłosił opróżnienie tronu i został regentem, to czy podjęto niezbędne kroki do nominacji nowego monarchy? W trosce o dobro państwa pragnę zwrócić się do Szanownego Pana Premiera z następującymi pytaniami:

1. Kiedy poznamy plan na Winkulię obecnego Ministra Stanu?

2. Kiedy zostanie powołany nowy Rząd Królewski i kto znajdzie się w jego składzie?

3. Czy podjęto próby kontaktu z osobami wyznaczonymi w liście sukcesyjnej? Jeśli tak, to z kim i jaki był odzew tychże osób?

4. Jak nowy Minister Stanu zapatruje się na współpracę militarną z Ludową Republiką Magnifikatu oraz Królestwem Hawilandu?

5. Jakie jest stanowisko nowego Ministra Stanu w sprawie obecności Związku Winkulijskiego w Pakcie Bundżadarskim?

Z poważaniem, 

Zatroskany obywatel 

RE: Interpelacja ws. działania Ministra Stanu - Henryk Wespucci - 01 Sty 2024

Królewskie Stołeczne Miasto Kanugard, dnia 1 stycznia 2024 roku

Henryk Wespucci
Minister Stanu Związku Winkulijskiego

za pośrednictwem:

Ministerstwo Stanu
Al. Hoelmenda Grossa 1
01-005 Kanugard (K.S.M.)

Jego Ekscelencja
Artur Kardacz von Hohenburg
Folksfüther Albionu

Biuro Folksfüthera Albionu
Plac Związkowy, ul. gen. Blüchera 2a
04-001 Vihres

Wasza Ekscelencjo,

w odpowiedzi na pismo Szanownego Pana z dnia 1 stycznia 2024 roku (data wpływu: 1 styczeń 2024 roku) udzielam Panu informacji co do pytań zadanych w interpelacji skierowanej do urzędu Ministra Stanu, która dotyczy działań podejmowanych przez moją osobę na stanowisku Ministra Stanu, Premiera Rządu Królewskiego. Niezmiernie rad jestem, że postanowił zadać Pan te pytania. Stanowią one przejaw troski obywatelskiej na losy naszego wspólnego, winkulijskiego domu.

1. Kiedy poznamy plan na Winkulię obecnego Ministra Stanu?
Faktycznie - Szanowny Pan zauważył dosyć niespotykane zjawisko do tej pory w winkulijskiej polityce - mija kilkanaście dni od objęcia przeze mnie kierownictwa nad Ministerstwem Stanu oraz całym Rządem Królewskim, a moja osoba jeszcze nie opublikowała expose. Jest to działanie celowe. Od momentu objęcia urzędu wiedziałem, że abdykacja Jego Królewskiej Wysokości Alfreda Fabiana jest kwestią kilku do kilkunastu dni, co kilkukrotnie zapowiadał Król Senior publicznie oraz w prywatnych rozmowach. W obecnym ustroju Premier Rządu Królewskiego i cały Rząd Królewski współtworzy politykę Związku Winkulijskiego. Aby kreowanie polityki wewnętrznej, zewnętrznej, obronnej, gospodarczej działało właściwie potrzebna jest wizja zarówno rządu królewskiego, jak również wizja Króla Związku Winkulijskiego. Wobec spodziewanych zmian na tronie wstrzymałem się z publikowaniem expose, aby móc ustalić wspólnie z nowym Królem Związku Winkulijskiego priorytety na najbliższe miesiące. Publikacja expose lub jego zarysu nastąpi natychmiast po konsultacji rządu z nowym monarchą.

2. Kiedy zostanie powołany nowy Rząd Królewski i kto znajdzie się w jego składzie?
Rząd Królewski jest organem władzy wykonawczej Związku Winkulijskiego, realizuje politykę nakreśloną przez Ministra Stanu wspólnie z Królem Związku Winkulijskiego. W skład Rządu Królewskiego wchodzą ministrowie powołani i odwołani przez Premiera Rządu Królewskiego, Ministra Stanu. Dobór współpracowników jest wyłączną kompetencją Premiera Rządu Królewskiego. Rząd Królewski nawet jeżeli jednoosobowy - został powołany. Obecnie w skład rządu wchodzi wyłącznie Minister Stanu. W skutek tego pełni on również funkcje kierownicze innych resortów niezastrzeżonych innym organom na mocy innych przepisów. Na ten moment trudno jest podać datę powołania oraz informacje na temat członków gabinetu. Ustalenia polityczne oraz koalicyjne między stronnictwem Ministra Stanu - Socjalistyczną Partią Volkianu, a innymi ugrupowaniami są objęte tajemnicą dla dobra tychże porozumień. Nie wpływają one jednak na transparentność i jawność działalności organu jakim jest Minister Stanu. Informacja co do osób z którymi prowadzone są rozmowy i ugrupowania nie może być przedmiotem informacji publicznej bo nie stanowi informacji o działalności organu, a o działalności partii politycznej.

3. Czy podjęto próby kontaktu z osobami wyznaczonymi w liście sukcesyjnej? Jeśli tak, to z kim i jaki był odzew tychże osób?
Minister Stanu jako Premier Rządu Królewskiego wraz z momentem opróżnienia tronu stał się na mocy dekretu królewskiego o sukcesji królewskiej Regentem Związku Królewskiego. Minister Stanu jako regent ma obowiązek podjąć wszelkie działania, których celem jest skontaktowanie się z kolejnymi osobami wyznaczonymi przez JKW Alfreda Fabiana do sukcesji królewskiej. Niezwłocznie po stwierdzeniu przeze mnie opróżnienia tronu w wyniku aktu abdykacji opublikowanej na forum Związku Winkulijskiej przez Alfreda Fabiana rozpocząłem działania, których wymaga ode mnie prawo Związku Winkulijskiego. Dokładne informacje zostaną udzielone najprawdopodobniej dzisiaj.

4. Jak nowy Minister Stanu zapatruje się na współpracę militarną z Ludową Republiką Magnifikatu oraz Królestwem Hawilandu?
5. Jakie jest stanowisko nowego Ministra Stanu w sprawie obecności Związku Winkulijskiego w Pakcie Bundżadarskim?

Minister Stanu Związku Winkulijskiego kreuje politykę obronną oraz zagraniczną wspólnie z Królem Związku Winkulijskiego wobec tego odsyłam Pana do mojej odpowiedzi na pierwsze Pana pytanie - wszystkie szczegóły będą mogły być opublikowane po konsultacji z nowym monarchą.

Z poważaniem
Premier Rządu Królewskiego
/-/ Henryk Wespucci