Związek Winkulijski
Abdykacja - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: Abdykacja (/showthread.php?tid=5512)

Strony: 1 2

Abdykacja - Alfred Fabian - 28 Gru 2023

Obywatele, obywatelki!

Zgodnie z zapowiedziami, nadszedł koniec panowania Alfreda Fabiana. Pora powiedzieć sobie, po tych dwóch latach panowania, że wystarczy. Zbyt długo już siedzę na tronie winkulijskim, żeby w kraju cokolwiek się za mojego panowania zmieniło lub poprawiło. Jednocześnie chciałbym serdecznie podziękować za te 2 lata. Przez ten czas udało nam się zrealizować wiele ciekawych projektów i wiele dobrego wnieść nie tylko do Związku Winkulijskiego, ale również do całego mikroświata. Jestem przekonany, że te 2 lata zapiszą się na kartach naszej mikroświatowej historii w sposób pozytywny, ale to tylko czas może ocenić, czy tak będzie faktycznie.

Winkulia to przede wszystkim ludzie, którzy ją tworzą i bez znaczenia, czy są to wysoko postawieni urzędnicy, czy szeregowi obywatele. To właśnie jest naszą siłą, że nikt nie stawia się ponad innych, bez względu na pozycję, czy status społeczny. Prawie wszystkie decyzje istotne dla kraju, podejmowane były przez obywateli, a nie przez wolę monarchy, który w końcu jest absolutystą. Nie zapominajmy o tym i kierujmy się dalej tą zasadą po moim panowaniu. To właśnie dzięki temu Winkulia może i będzie mogła się rozwijać, a dla każdej osoby chociażby trochę związanej z Winkulią, dalej jest miejsce. Bez względu na to, czy była tutaj wcześniej, czy też dopiero chce się tutaj pojawić. Tak samo miejsce tutaj będzie dla wszystkich osób związanych z dawnym Egvallandem, Learven, czy nawet Paderlandem, który w jakiś sposób zapisał się w historii Związku Winkulijskiego. Będzie tutaj miejsce dla gości i przyjaciół zarówno z Nordaty, jak i z całego mikroświata. I pomimo tego, że nie będę już dalej gospodarzem tego przybytku, to zadbam o to, żeby wiodło im się najlepiej.

Tymczasem, pora powitać nowego monarchę. Do tego czasu obejmę jeszcze obowiązki regenta i zajmę się sukcesją królewską zgodnie z dekretem o sukcesji. Niebawem rozpocznę przygotowania do wyznaczenia kolejnego Króla Związku Winkulijskiego. Dziękuję wszystkim za okazane wsparcie w trakcie panowania. To dzięki Wam przez te 2 lata udało się osiągnąć tak wiele, a mi panować przez tak długi okres.

Jedna droga się kończy w miejscu, gdzie zaczyna się kolejna.
Wiwat Winkulia! Wiwat Winkulijczycy!

RE: Abdykacja - Artur Kardacz - 28 Gru 2023

Wielka to strata dla Winkulii. Z tronu abdykuje najlepszy władca w całej historii naszego państwa. Niemniej ta decyzja nie budzi zaskoczenia. Już dawno oswoiłeś nas, że nadchodzi pora gruntowych zmian. Jako były premier, marszałek KSZ i po prostu zwykły obywatel dziękuję Ci za dotychczasowe rządy. Zawsze byłeś otwarty na propozycje i dyskusje dotyczące Winkulii. Mimo, że czasami zasypywałem Cię masą pomysłów, Ty zawsze się do nich odniosłeś. Oby nowy władca był równie dobry jak Ty.

Chciałbym na koniec sprostować jedną rzecz. Zgodnie z Dekretem Królewskim z dnia 29.08.2022 o sukcesji królewskiej regentem w okresie bezkrólewia zostaje Premier. W obecnym przypadku JE Henryk Wespucci przejmuję tę funkcję i również on odpowiedzialny jest za wyznaczenie nowego Króla Winkulii.
http://forum.winkulia.eu/showthread.php?tid=4888

Cytat:Art. 4. 
Opróżnienie tronu królewskiego stwierdza Premier Rządu Królewskiego.

Art. 5. 
W okresie bezkrólewia Premier Rządu Królewskiego pełni urząd Regenta.

Art. 6. 
Regent ma obowiązek porozumieć się z kolejnymi kandydatami do tronu, w celu wyznaczenia nowego Króla Winkulii. Król powoływany jest przez Regenta w drodze dekretu królewskiego.

RE: Abdykacja - Pavel van der Gibson - 28 Gru 2023

W imieniu Księstwa Sarmacji chciałbym serdecznie podziękować JKM Alfredowi Fabianowi za dotychczasową współpracę i dobre stosunki pomiędzy naszymi państwami. Będzie to niewątpliwie wielka strata dla Związku Winkulijskiego, wierzę jednak, że najbliższa przyszłość przyniesie Winkulii wiele dobrego.

Ambasador Księstwa Sarmacji
Pavel van der Gibson

RE: Abdykacja - Henryk Ziemiański - 28 Gru 2023

W imieniu II Federacji Nordackiej życzę Waszej Królewskiej Mości powodzenia w życiu mikronacyjnym.

RE: Abdykacja - Alfred Fabian - 28 Gru 2023

(28 Gru 2023, 15:45:06)Folksfüther napisał(a): Wielka to strata dla Winkulii. Z tronu abdykuje najlepszy władca w całej historii naszego państwa. Niemniej ta decyzja nie budzi zaskoczenia. Już dawno oswoiłeś nas, że nadchodzi pora gruntowych zmian. Jako były premier, marszałek KSZ i po prostu zwykły obywatel dziękuję Ci za dotychczasowe rządy. Zawsze byłeś otwarty na propozycje i dyskusje dotyczące Winkulii. Mimo, że czasami zasypywałem Cię masą pomysłów, Ty zawsze się do nich odniosłeś. Oby nowy władca był równie dobry jak Ty.

Chciałbym na koniec sprostować jedną rzecz. Zgodnie z Dekretem Królewskim z dnia 29.08.2022 o sukcesji królewskiej regentem w okresie bezkrólewia zostaje Premier. W obecnym przypadku JE Henryk Wespucci przejmuję tę funkcję i również on odpowiedzialny jest za wyznaczenie nowego Króla Winkulii.
http://forum.winkulia.eu/showthread.php?tid=4888

Cytat:Art. 4. 
Opróżnienie tronu królewskiego stwierdza Premier Rządu Królewskiego.

Art. 5. 
W okresie bezkrólewia Premier Rządu Królewskiego pełni urząd Regenta.

Art. 6. 
Regent ma obowiązek porozumieć się z kolejnymi kandydatami do tronu, w celu wyznaczenia nowego Króla Winkulii. Król powoływany jest przez Regenta w drodze dekretu królewskiego.

Tak, słuszna uwaga, niepotrzebnie odwoływałem się do wcześniej zapamiętanych zapisów. Czekam więc na dalsze podjęcie kroków przez JE Premiera.

RE: Abdykacja - Erik Otton von Hohenburg - 28 Gru 2023

Wasza Królewska Wysokość,

Przyznam szczerze, że z niemałym zasmuceniem przyjąłem wiadomość o waszej abdykacji, tak jak wskazali to moi przedmówcy jest to nieodżałowana starta dla naszego kraju. WKW wniósł wciągu ostatnich dwóch lat, trudny do przecenienia wkład w rozwój naszego państwa, podsumowanie wszystkich osiągnięć i zasług dworu królewskiego, mógłby zająć całe wydanie Vooga a i tak byłoby ono nader skromną wzmianką. Ze swojej strony chciałbym podziękować za ten cały dotychczas włożony wysiłek i współpracę przy wspólnych projektach. Mam nadzieję, że następnemu władcy uda się poprowadzić kraj w sposób godny następcy Alfreda Fabiana I. Mam nadzieję, że abdykacja WKW nie będzie tylko końcem pewniej - stosunkowo dostaniem epoki, ale też nowym początkiem. Wprawdzie proces sukcesji jeszcze się nie rozpoczął i czekamy na oficjalnie stwierdzenie opróżnienia tronu przez premiera i szukanie kandydatów według listy sukcesyjnej, ale chyba mogę wyjawić, że będziemy mieć niemały problem z wyłonieniem nowego władcy. Wydaje mi się, że w tej sytuacji konieczna będzie organizacja wolnej elekcji i założenie nowej dynastii.

RE: Abdykacja - Fatima Popow-Chojnacka - 29 Gru 2023

Wasza Królewska Mość!
Pragnę w imieniu księcia Księstwa Sarmacji, JKM Arkadiusza Maksymiliana przekazać list.

Także chciałam w swoim imieniu podziękować za współpracę nie tylko pomiędzy naszymi państwami, ale również prywatną. Z pewnością były to dwa lata udanego i owocnego panowania, którego mogłam być świadkiem i uczestniczyć w nim. Życzę wszystkiego dobrego na dalsze mikronacyjne życie.

[Obrazek: 100505667931998891_t.png]

( — ) Fatima Popow-Chojnacka 
Marszałek Dworu Książęcego JKM Arkadiusza Maksymiliana 

RE: Abdykacja - Henryk Wespucci - 29 Gru 2023

[Obrazek: 99886723298755082.png]

KOMUNIKAT MINISTRA STANU
ZWIĄZKU WINKULIJSKIEGO

Minister Stanu Związku Winkulijskiego będąc Premierem Rządu Królewskiego, działając na podstawie art. 4 Dekretu Królewskiego z dnia 29 sierpnia 2022 roku o sukcesji królewskiej w związku z ogłoszoną publicznie abdykacją Jego Królewskiej Mości Alfreda stwierdza, że nastąpiło opróżnienie tronu królewskiego Związku Winkulijskiego.

Ponadto informuje się, że Minister Stanu na podstawie art. 5 dekretu o sukcesji królewskiej w okresie bezkrólewia pełni urząd Regenta Związku Winkulijskiego, którego podstawowym zadaniem jest możliwe jak najszybsze zakończenie okresu bezkrólewia poprzez zastosowanie procedury o której mowa w dekrecie o sukcesji królewskiej. Informuje się, że Minister Stanu będący z mocy prawa Regentem Związku Winkulijskiego niezwłocznie rozpoczął działanie w tym kierunku. Dalsze informacje zostaną opublikowane niebawem.

Z poważaniem
/-/ Henryk Wespucci
Minister Stanu Związku Winkulijskiego

RE: Abdykacja - Piotr Romanow - 30 Gru 2023

Cytat:
[Obrazek: 100505667931998475.png]
Wasza Królewska Mość,
Chciałbym podziękować Waszej Królewskiej Mości, za ten wspaniały okres, w którym doszło do zacieśnienia więzi między naszymi państwami, które z takim wielkim zaangażowaniem wypełniał Szanowny Artur Kardacz. Okres panowania Waszej Królewskiej Mości wspominam bardzo dobrze, wielokrotnie prowadziliśmy rozmowy dotyczące wielu problemów naszego kontynentu. Wierzyliśmy we dwoje, że można coś zmienić, połączyć tych skłóconych ludzi. Nie wyszło nam, ale wierzę, że kiedyś wypełnię misję, którą przyjęliśmy sobie za cel.

Dlatego też przyjacielu, wiadomość w której dowiedziałem się o Twoim ustąpieniu z tronu winkulijskiego bardzo mnie zasmuciła, gdyż zawsze widziałem w Tobie sojusznika. Wsparcie na arenie międzynarodowej, a także zawsze otwarte do współpracy ręce. Nie ważne jaką drogę teraz obierzesz w swym dalszym mikronacyjnym żywocie pamiętaj, że wrota Niebiańskiego Pałacu są dla Ciebie zawsze otwarte, a i samo Cesarstwo Nan Di nigdy przed Tobą nie zamknie swoich wrót.

Z wyrazami estymy,
Jego Cesarska Mość Piotr Romanow

RE: Abdykacja - Henryk Wespucci - 03 Sty 2024

Informuję, że w związku z abdykacją oraz działaniami Ministra Stanu jako Regenta - Związek Winkulijski od chwili wydania niniejszej proklamacji zakończył oficjalnie okres bezkrólewia. Dopełnieniem wszystkiego będzie organizacja koronacji, która będzie miała charakter ceremonialny. O szczegółach poinformuje w czasie późniejszym Rząd Królewski lub sam Król.