Związek Winkulijski
Gala Rozdania Nagród im. Aleksieja Yobla 2023 - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Wiadomości z zagranicy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Wątek: Gala Rozdania Nagród im. Aleksieja Yobla 2023 (/showthread.php?tid=5446)

Gala Rozdania Nagród im. Aleksieja Yobla 2023 - Waksman - 03 Paż 2023

[Obrazek: 100505667931996444.png]
Obywatele i goście!
Yoble - mikronacyjna nagroda uznania nadawana wybitnym jednostkom przez Staromiejską Galerię Sztuki i Handlu. W Yoblach to WY decydujecie, kto otrzyma nagrodę. Po zeszłorocznym reboocie nadszedł czas na kolejną edycję Yoblów. W tym roku Gala odbędzie się 3 grudnia 2023 roku. Będzie to jednocześnie pierwsza Gala, która rozda nagrody osobom również spoza Nordaty (jeśli ktoś je zgłosi ?). Przyjmowanie kandydatów do poszczególnych kategorii rozpocznie się dokładnie na 3 tygodnie (i jeden dzień) przed Galą, tj. 11 listopada 2023 roku. W dniach od 26 listopada - 2 grudnia odbędzie się głosowanie. Do danej kategorii zostanie wybrana osoba, którą zgłoszono przynajmniej 2 razy. 3 grudnia wszyscy spotkamy się w SGSiH, aby być świadkiem rozdania nagród. Całe kalendarium wygląda tak:

KALENDARIUM NAGRÓD YOBLA 2023:
  1. 11 listopada 2023 - zgłaszanie kandydatur
  2. 25 listopada 2023 - zakończenie zgłaszania kandydatur
  3. 26 listopada 2023 - 2 grudnia 2023 - głosowanie
  4. 3 grudnia 2023 - Gala Rozdania Nagród im. Aleksieja Yobla 2023

KATEGORIE EDYCJI 2023:
  1. Osobowość Roku 2023
  2. Głowa Państwa Roku 2023
  3. Nordackie Wydarzenie Roku 2023
  4. Światowe Wydarzenie Roku 2023
  5. Narracyjny Świr 2023
  6. Ustawowy Świr 2023
  7. Niedoceniany Świr 2023
  8. Postopisarz 2023
  9. Rozczarowanie Roku 2023
  10. Ten, który próbuje ale mu nie wychodzi 2023

Do zobaczenia na Gali!

[Obrazek: 100505667931996443.png]

RE: Gala Rozdania Nagród im. Aleksieja Yobla 2023 - Alfred Fabian - 07 Paż 2023

Cóż, fakt, że Jeble są rozdawane już 3 rok z rzędu (chyba 3, poprawcie mnie, jeżeli się mylę) jednak dowodzi, że ta nagroda jest coś warta. Jakby ktoś planował zgłaszać (mi akurat w tym roku brakuje weny na zgłoszenia), to podpiszę się pod każdym zgłoszeniem (czyt. zgłoszę zbiorczo te same osoby). Z góry gratuluję nominowanym, ale przede wszystkim zwycięzcom tegorocznej gali.

RE: Gala Rozdania Nagród im. Aleksieja Yobla 2023 - Waksman - 12 Lis 2023

[Obrazek: 100505667931996444.png]
Szanowni państwo!

Oficjalnie otwieram zgłoszenia kandydatów do Gali Rozdania Nagród Yobla 2023! Zgłoszenia przyjmujemy od każdego w każdym wątku Gali. Jedna osoba może zgłosić wyłącznie raz swoich kandydatów na dogodnie wybranym przez siebie forum. Informujemy również, że oficjalnym patronem medialnym i sponsorem zostało Radio Mikronacje! Dla zwycięzców z kategorii Osobowość Roku i Głowa Państwa Roku przewidziano nagrodę w postaci wywiadu w Radiu Mikronacje z Anastasią Windsachen - jest o co walczyć kochani!

Zgłoszenia potrwają do 24 listopada 2023 godz. 23:59. Niech rozpoczną się Yoble!
[Obrazek: 100505667931996443.png]

RE: Gala Rozdania Nagród im. Aleksieja Yobla 2023 - Burek - 13 Lis 2023

Przyznam, że początkowo chciałem zgłosić coś jako żart, np. nominując do wszystkich kategorii różne emanacje Ministra Spraw Wewnętrznych Federacji Nordackiej. Ale jednak uznałem, że warto potraktować to w miarę poważnie, bez robienia głupich żartów czy trollowania. Z szacunku dla inicjatywy.

Tak więc przedstawiam moje nominacje. Nie do wszystkich kategorii znalazłem kogoś lub coś odpowiedniego. Uznałem, że wypada je opatrzyć jakimś niewielkim komentarzem. Tak, żeby inni mieli jakiś wgląd do mojego rationale. 

1. Osobowość Roku - Hieronim Bryz. Love him or hate him - ale trzeba przyznać, że mało kto sprawił, że działo się tak dużo jak on. Krótki okres działania w Federacji Nordackiej (i wcześniej Insulii) przysporzył młodemu państwu wiele aktywności, emocji i perturbacji. Ten poltergeist był dla mnie bez wątpienia osobowością numer jeden tego roku.

2. Głowa Państwa Roku - Aleksander Czerepach. Gwarant garmańskiego dobrobytu i opiekun garmańskiego narodu. Co najmniej w jednej kategorii musiał się znaleźć. 

3. Nordackie Wydarzenie Roku 2023 - V rocznica powstania Związku Winkulijskiego. Widziałem, że takie wydarzenia jak niepodległość Voxlandu, zakończenie działalności Bialenii czy utworzenie II Federacji Nordackiej już zostały zgłoszone. Dlatego ja pozwolę sobie nominować wydarzenie ze swojej ojczyzny - piąta rocznica nie zdarza się co dzień.

4. Światowe Wydarzenie Roku 2023 - X

5. Narracyjny Świr 2023 - X

6. Ustawowy Świr 2023 - Erik Otton von Hohenburg. Kolejne etnocentryczne zgłoszenie. Trochę tam projektów ustaw w ciągu roku zaproponował. Ostatnio - projekt nowej konstytucji. 

7. Niedoceniany Świr 2023 - Andrzej Płatonowicz Ordyński. Moim zdaniem niedoceniany. Człowiek wyjątkowej wizji i pasji dla mikroświata. Jest to naprawdę imponujące (i trochę straszne).

8. Postopisarz 2023 - X

9. Rozczarowanie Roku 2023 - II Federacja Nordacka. Chyba liczyliśmy na coś więcej, nie?

10. Ten, który próbuje ale mu nie wychodzi 2023 - X 

RE: Gala Rozdania Nagród im. Aleksieja Yobla 2023 - Erik Otton von Hohenburg - 14 Lis 2023

za to moja lista wyglądałaby następująco;
Osobowość Roku 2023 - JKM Alfred Fabian, przetrwał już blisko dwa lata na winkulijskim tronie, jego charyzma i rozpoznawalność w mikroświecie w znacznej mierze ukształtowała współczesne ZW. 
Głowa Państwa Roku 2023 - Bolesław Kiriranó von Hohenburg jako przywódca Kirianii, FN no i okresowo także Winkulii. Jakkolwiek w wielu kwestiach nie zgadzamy się ze sobą, to jednak nie da się w moim odczuciu niesposób się nie zgodzić, że jest to polityk z wielką energią, ambicją, pasją ale co najważniejsze wizją. Już dawno w naszym regionie nie było nikogo (nowego przynajmniej), kto byłby w stanie odświeżyć scenę polityki międzynarodowej.  Uważam,że na chwilę obecną ma duży potencjał do odegrania znaczącej roli w dziejach naszego kontynentu, szczególnie jeśli uda mu się jako prezydentowi zachować spoistość państwa i podtrzymać na Nordacie temperaturę politycznego sporu i przygotować nas na "zmianę warty" u sterów.
Nordackie Wydarzenie Roku 2023 skoro inne opcje zostały zgłoszonę, to ze swojej strony pozwolę sobie wskazać na spór insulijsko-winkulijski o Górno. Z tej racji, że już wkrótce Insulia stanie się częścią FN, to taki zatarg graniczny ma ogromny potencjał do wyrośnięcia do rangi osławionego konfliktu awarskiego, a co za tym idzie obie strony miałyby z tej racji niewyczerpane żródło do debaty politycznej, rozwijania infrastruktury wojskowej i w końcu umacniania swojej tożsamości ogniskującej się wokół tego konfliktu. Jeśli  udałoby nam się z tego skorzystać w nadchodzących latach, to byłoby to zdecydowanie znaczenie o wymiarze historycznym.
Światowe Wydarzenie Roku 2023 Powstanie Bastionu Pollin - jest to jak się zdaje pierwsza udana próba technokratycznej unifikacji Pollinu, uważam, że jest to kierunek w którym mikronacje będą podążać, a jego rozrost za wręcz nieuchronny.
Narracyjny Świr 2023 - gdybym mogł to dałbym kolektywnego Yobla obywatelom Edelweiss.
Ustawowy Świr 2023 - Mateusz Żmigrodzki, przede wszystkim z uwagi na to, że ma szansę dać winkulijskiej i nordackiej kulturze prawnej profesjonalnę i wprost nieocenione wsparcie przy opiniowaniu projektów ustaw i konstytucji.
Niedoceniany Świr 2023 - Henryk Wespucci - utrzymuje cały serwis Związku Winkulijskiego o czym zdaje się, że często zapominamy, to dzięki niemu mamy wzorow, apolityczną administracje forum, jest nie tylko zasłużony dla Winkulii ale i dla całej Nordaty, bo to w końcu na forum winkulijskim znajdziemy w nienaruszonym stanie spóściznę I FN, Muratyki, Koribii, Westlandu, Voxlandu, Volkianu, Insulii i zapewne wielu innych państw Nordaty. Docenić należy też to, że robi to konsekwentie przez lata.
Postopisarz 2023 -Heinz-Werner Grüner, zgłaszany ale któż inny zasłużył sobie na tą nominacje?
Rozczarowanie Roku 2023 -(polityka państw Nordaty wobec Magnificatu w 2023 roku)- rozczarowuje mnie to, że do tej pory nikt (w tym jest też i może nieco mojej winy), nie doprowadził do odtopienia zalanej w zeszłym roku zachodniej części tego kraju, pozwolono na to aby w imię 2 tygodniowego skoku aktywności zatopić(bezpowrotnie) region w którym przez ostatnią dekadę rozwinęło się dziesiątki państw, miast i historii i w którym na dodatek mogłyby się w przyszlości rozwinąć kolejne państwa i narody. Wiem, że do zatopienia nie doszło w tym roku, niemniej rozczarowuje mnie fakt, że przez cały ten rok nie zrobiliśmy absolutnie nic aby odwrócić skutki najbardziej debilnego widzimisię sami wiecie kogo. Tylko biernie zmieniliśmy mapy, zamiast zrobić akcje odpompowania wody - oczywiście ktoś powie, że takie odpompowanie zajełoby wieki i może nawet wykraczałoby poza obecne możliwości technologiczne naszej cywilizacji, no ale jakoś nie przeszkadzało nikomu jak ogloszono  w zeszlym roku powodz niezgodną z prawami fizyki ( no bo niby jak rozchodziła się ta fala uderzeniowa, że nie zatopiła przykładowo części Voxlandu? jakaś cudowna interferencja destruktywna nastąpiła?), ale wracając do tematu, to że niezrobilśmy na tych terenach Polderów w porozumieniu z Magnificatem, to wielka strata dla całej Nordaty i dla firm które ew, mogłyby sie zająć osuszaniem tych terenów pod poldery. To w dużej mierze moja wina bo chciałem coś z tym zrobić tj. zaproponować to rozwiązanie problemu, ale prokrastynacja i wiele innych spraw na głowie skutecznie spacyfikowało mój plan. Nie wiem czy tylko ja miałem taki pomysł, może ktoś nawet zaczął coś robić w tym kierunku, ale jakoś tego niezauważyłem.
Ten, który próbuje ale mu nie wychodzi 2023 - Henryk Wespucci, trochę to etnocentryczne znowu i się powtarza, no ale jednak dążył do obalenia Hohenburgów i przyłączenia ZW do FN, startował w wyborach na premiera i próbował wydać No Nie! i póki co efektów nie widać, jak widać to jeszcze nie ta wiosna.

RE: Gala Rozdania Nagród im. Aleksieja Yobla 2023 - Waksman - 26 Lis 2023

Szanowni państwo!

GŁOSOWANIE OTWARTE!! - głos można oddać pod tym linkiem. Aby to uczynić należy posiadać konto w systemach informatycznych II Federacji Nordackiej.

RE: Gala Rozdania Nagród im. Aleksieja Yobla 2023 - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 29 Lis 2023

(13 Lis 2023, 21:15:17)Burek napisał(a):

7. Niedoceniany Świr 2023 - Andrzej Płatonowicz Ordyński. Moim zdaniem niedoceniany. Człowiek wyjątkowej wizji i pasji dla mikroświata. Jest to naprawdę imponujące (i trochę straszne).

Dziękuję za zgłoszenie i jednocześnie zachęcam do większej śmiałości, nie taki diabeł straszny, jak go malują.