Związek Winkulijski
Mapa polityczna Mikroświata — 18 września 2023 - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Inicjatywy i instytucje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=4)
+---- Dział: Instytut Kartograficzno-Badawczy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=924)
+---- Wątek: Mapa polityczna Mikroświata — 18 września 2023 (/showthread.php?tid=5428)

Mapa polityczna Mikroświata — 18 września 2023 - Eugen Savyans - 18 Wrz 2023

Instytut Kartograficzno-Badawczy prezentuje mapę polityczną Mikroświata przedstawiającą stan na 18 września 2023 roku. Na mapie znajduje się łącznie 41 państw. Zachęcam do dyskusji i zgłaszania uwag.

(kliknięcie otwiera mapę w pełnym rozmiarze)
[Obrazek: MmmiZJv.png]

RE: Mapa polityczna Mikroświata — 18 września 2023 - Artur Kardacz - 18 Wrz 2023

Świetna mapka

RE: Mapa polityczna Mikroświata — 18 września 2023 - Robert Drenin - 18 Wrz 2023

Mapa cudowna, choć chciałem tak tylko jedną rzecz sprostować, jeśli chodzi o Związek Kolektywistycznych Republik Rad. W praktyce, Brodria stała się już integralną częścią ZKRR, bez możliwości prowadzenia polityki zagranicznej, natomiast posiada teraz taką samą autonomię, jak inne Kolektywistyczne Republiki Rad wchodzące w skład Związku Rad.

RE: Mapa polityczna Mikroświata — 18 września 2023 - Erik Otton von Hohenburg - 18 Wrz 2023

Bardzo mi się podoba pańska praca, jest zarazem solidnie skonstruowana i bezpretensjonalna. Podoba mi się w niej także delikatne zmniejszenie konturów Nordaty, przez co w przeciwieństwie do ostatnio publikowanych map mikroświata, dzięki czemu ZW i pozostałe kraje Nordaty wyglądają jak normalne państwa, nie zaś jak imperia Smile jedynie dobór barw może sprawiać wrażenie nieco kłopotliwego: mianowicie Winkulia i Bialenia są oznaczone odcieniami koloru zielonego, co w przypadku archipelagu Tokugawy, utrudniać może dla niewtajemniczonych zrozumienie przynależności państwowej regionu. Niemniej jest to bardzo niewielki mankament w porównaniu z generalnie pozytywnym odbiorem pracy. Mam nadzieję, że IKB będzie rozwijał się w dalszym ciągu - tym bardziej, że jest to jak mi się zdaję, pierwsza winkulijską instytucja publikująca mapy całego mikroświata.

RE: Mapa polityczna Mikroświata — 18 września 2023 - AleksanderNovak - 18 Wrz 2023

Piękna mapa ugułem.

RE: Mapa polityczna Mikroświata — 18 września 2023 - Eugen Savyans - 18 Wrz 2023

Dziękuję za słowa uznania.

Jeśli chodzi o ZKRR, wszystkie terytoria oddzielone morzem i w wystarczającym stopniu oddalone od „głównej” części państwa są podpisane na mapie tak samo, niezależnie od stopnia autonomii. Takie rozwiązanie, w przeciwieństwie do prostego powielania nazwy państwa, pozwala jednoznacznie zidentyfikować ową „główną” część ze stolicą, a także daje informacje na temat nazw obszarów zamorskich.

Nordacie natomiast przywrócony został taki rozmiar, jaki miała zawsze i w jakim jest przedstawiona na praktycznie wszystkich mapach, oprócz tych autorstwa Ronona Dexa. Zdaję sobie sprawę, że kolorystyka może być nieco problematyczna — możliwości doboru barw są niestety ograniczone — ale mam nadzieję, że odróżnienie nie będzie kłopotliwe, ponieważ w przypadku wszystkich terytoriów danego państwa, w tym zamorskich o znacznej odrębności prawnej, zastosowany został dokładnie taki sam kolor, a nie jego ciemniejszy lub jaśniejszy odcień. Wiadomo więc, że zawsze inny odcień=inne państwo. Czasem używałem za to bardzo zbliżonych (znacznie bardziej, niż w przypadku Bialenii i Winkulii) odcieni dla dyskretnego zasygnalizowania ścisłych więzi łączących niektóre państwa, jak chociażby Natanię i Austro-Węgry czy Urbino i RON.

RE: Mapa polityczna Mikroświata — 18 września 2023 - Waksman - 18 Wrz 2023

Mapka przepiękna. Ciekawe rozwiązanie kwestii Surmenii. Bo niby się wysadzili, ale na poprzednich mapach innych autorów tego faktu nie zanotowano. Także propsuję Wink

RE: Mapa polityczna Mikroświata — 18 września 2023 - Henryk Wespucci - 18 Wrz 2023

Kawał porządnej pracy wykonali kartografowie. Mam jednak do tej pracy jedną uwagę - brak jest skali. Ogólnie rzecz biorąc jestem zwolennikiem brania wszelkich wielkości w mikronacjach tak bardzo umownie jak tylko się da, ale myślę, że samo poinformowanie o przyjętej skali nie zaszkodziłoby.

Trochę nie rozumiem nałożenia i przenikania barw w Westlandzie. Być może przeoczyłem jakąś sytuację polityczną tam dziwną, ale no nie wygląda to dla mnie naturalnie.

RE: Mapa polityczna Mikroświata — 18 września 2023 - Artur Kardacz - 18 Wrz 2023

Przeoczyłeś. Repujerstan opuścił Insulię już jakiś czas temu, przez to powstało właśnie to co mamy.

RE: Mapa polityczna Mikroświata — 18 września 2023 - AleksanderNovak - 19 Wrz 2023

[Obrazek: 100464293790614513.png]

Ugułem co nie co poprawiłem tą mapę.