Związek Winkulijski
Wybory parlamentarne? - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: Wybory parlamentarne? (/showthread.php?tid=5355)

Strony: 1 2

Wybory parlamentarne? - Erik Otton von Hohenburg - 21 Sie 2023

W tejże ankiecie chciałbym poznać opinię Winkulijczyków czy warto wprowadzić w naszym państwie Folkstag wybierany w wyborach parlamentarnych. Tak, wiem że w sytuacji gdy mamy zaledwie kilku aktywnych obywateli takie rozwiązanie wydaje się zbędną biurokracją a nawet grozić kryzysem konstytucyjnym w przypadku gdy będzie nas jeszcze mniej, ale mimo to uważam, że przy dobrze skonstruowanym systemie jesteśmy w stanie sobie pozwolić na chociażby minimalistyczny Folkstag składający się z dwóch góra trzech deputowanych i Króla. Nawet w czasie najgorszego kryzysu na straży Winkulii stałem ja, Artur i Mateusz więc nawet gdyby winkulijska populacja skurczyła się znowu do tak skromnych rozmiarów, to wystarczyłoby by zapełnić Folkstag. Takie rozwiązanie napewno rozruszałoby krajową politykę i stanowiłoby ważny krok w reformie ustroju. A wy co sądzicie na ten temat?

RE: Wybory parlamentarne? - Burek - 21 Sie 2023

O ile coś takiego uaktywniło by życie polityczne kraju w czasie tych wyborów, to nie wiem czy na dłuższą metę nie doprowadziłoby do skutku odwrotnego - przez pozbawienie znacznej części obywateli udziału w procesie legislacyjnym. O ile rozumiem, w takim wypadku Folkstag zastąpiłby Folksting. Obecne rozwiązanie ustrojowe uważam za dobre (przynajmniej najlepsze w obecnej sytuacji).

Chociaż nie powinniśmy tej idei odrzucać w całości, chociaż może jakaś inna, mniej oczywista forma jej urzeczywistnienia byłaby lepsza.

RE: Wybory parlamentarne? - Artur Kardacz - 21 Sie 2023

Ciężko powiedzieć. Trafiają do mnie argumenty z rozruszeniem polityki i w ogóle. Jednakże boję się, że znowu skończy się niewypałem. Obecny wygląd Folkstagu jest w porządku. Potencjał do "walk" politycznych mamy, wszak większość z obywateli przynależy do jakiejś partii. Ja bym tutaj poszukał szansy do rozruszenia życia politycznego, a nie w reformie Folkstagu.

RE: Wybory parlamentarne? - Burek - 26 Sie 2023

Tak sobie myślę, że może by to przetestować. Może w formie jakiegoś lokalnego parlamentu/rady miasta.

RE: Wybory parlamentarne? - Erik Otton von Hohenburg - 26 Sie 2023

(26 Sie 2023, 13:14:10)Burek napisał(a): Tak sobie myślę, że może by to przetestować. Może w formie jakiegoś lokalnego parlamentu/rady miasta.

nie ma to sensu, poziom regionalny dla większości będzie zdecydowanie za nudny by się w niego napoważnie zaangażować, z resztą próbowaliśmy już kiedyś przetestować takie rozwiązanie na szczeblu lokalnym, chyba bodajże w Nowej Winkulii i nie wyszło. Tak więc doszedłem do wniosku po głębszej analizie, że wybory nie mają u nas głębszego sensu.

RE: Wybory parlamentarne? - Erik Otton von Hohenburg - 25 Kwi 2025

Ustawa konstytucyjna o wyborach do Folkstagu

Art. 1.
W Konstytucji  Związku Winkulijskiego z dnia 18 stycznia 2024 r. dokonuje się następujących zmian:
Art. 49. o brzmieniu: "Art. 49.
1. W skład Folkstagu wchodzi każdy obywatel Związku Winkulijskiego.
2. Inicjatywa ustawodawcza przysługuje każdemu członkowi Folkstagu." otrzymuje brzmienie 
"1. W skład Folkstagu wchodzi co najmniej dwóch lub maksymalnie trzech deputowanych wybranych w powszechnych i równych tajnych wyborach.
2. w przypadku gdy zgłosi się w czasie przewidzianym na zgłaszanie kandydatur mniej niż dwóch kandydatów, w skład Folkstagu wchodzą wszyscy obywatele Związku Winkulijskiego dysponujących równą ilością głosów przez okres najbliższych 6 miesięcy do czasu organizacji następnych wyborów."
Art. 55. o brzmieniu: "1. Głosy oddawane przez obywateli są ważone, w związku z ilością posiadanych przez nich
obywatelstw.
2. Szczegóły dotyczące ważenia głosów określa ustawa." otrzymuje brzmienie:
"Art. 53.
1. Głosy oddawane przez deputowanych są ważone, w związku z ilością głosów oddanych przez wyborców na posłów.
2. Szczegóły dotyczące wyborów do Folkstagu oraz ważenia głosów określa ustawa."
Art. 56. o brzmieniu: ". Minister Stanu wybierany jest w wyniku równych, powszechnych i jawnych wyborów przez
wszystkich obywateli Związku Winkulijskiego na 6-miesięczną kadencję.
2. Król zarządza wybory na trzy tygodnie przed upływem kadencji Ministra Stanu.
3. W przypadku braku kandydatów na urząd Ministra Stanu, Król pełni jego obowiązki przez
miesiąc, po czym ponownie zarządza wybory." otrzymuje brzmienie:
"Art. 56.
1. Minister Stanu powoływany i odwoływany jest w drodze uchwały Folkstagu.
3. W przypadku braku kandydatów na urząd Ministra Stanu, Król pełni jego obowiązki przez
miesiąc, po czym ponownie zarządza wybory do Folkstagu."
Art. 2.
Niniejsza ustawa wchodzi w życie wraz z upływem kadencji obecnego Ministra Stanu.

Tak widziałbym przyszły Folkstag - maksyamlanie dwie góra trzy osoby, a w przypadku gdyby nie zgłosiłby się nikt lub tylko jeden kandydat, to przez 6 miesięcy Folkstag funkcjonowałby po staremu. Każdy deputowany otrzymałby ilość głosów proporcjonalną do ilości głosów na niego oddanych - wydaje mi się, że jest to rozwiązanie w pełni bezpieczne w naszej sytuacji, ale jako że nie jestem prawnikiem, to ten wstępny projekt nowelizacji nie przedstawiłem w ramach oficjalnej debaty w Folkstagu.

RE: Wybory parlamentarne? - Santi Vilarte - 26 Kwi 2025

Ja ze swojej "zewnętrznej" strony oddałem głos na nie, bo moim zdaniem jeśli jest mało osób, to najlepiej sprawdza się model parlamentu na zgłoszenia, z wykluczaniem za nieaktywność i karencją na ponowne zgłoszenie się po wykluczeniu.

RE: Wybory parlamentarne? - Artur Kardacz - 27 Kwi 2025

W ostateczności moglibyśmy tak zrobić. W zasadzie nic nie szkodzi gdybyśmy spróbowali. Jednakże ten temat skłonił mnie do refleksji nad naszą sceną polityczną. Nasze środowisko niestety nie sprzyja kreowaniu burzliwej polityki. Nawet nie za bardzo jesteśmy zainteresowani kwestiami prawnymi. Moim zdaniem podążyliśmy drogą narracyjnego i kulturalnego rozwoju naszego państwa. Zamiast skupiać się na masie papierków (ograniczenie do minimum funkcjonowania państw), wolimy budować nasz świat przedstawiony. Nie krytykuję takie modelu działania, bo jak najbardziej mi on odpowiada. Boję się jednak, że nasza polityka już nie wstanie z kolan i żadna próba jej uratowania tutaj nie pomoże.

RE: Wybory parlamentarne? - Mateusz Żmigrodzki - 27 Kwi 2025

Myślę, że mój przedmówca uchwycił clue całego zagadnienia. W naszym kraju polityka, przynajmniej w ostatnim okresie działalności, nie stanowiła głównego obiektu zainteresowania naszego społeczeństwa, które właśnie raczej skupiało się na tej bardziej narracyjnej warstwie. O ile jeszcze wybory koncentrowały trochę uwagi, to już później obieralne ciała polityczne grzęzły w urokach codzienności. Niejako w sumie odpowiedzią na to było zadomowienie się u nas monarchii, jako swoistego sposobu na przesunięcie tego politycznego trudu na osobę Króla i Ministra Stanu z nim kooperującego.

Dlatego też uważam, że wprowadzenie obieralnego parlamentu, nawet jeśliby znaleźć optymalny dla nas model, co uważam, że obecnie jest trudne, zaktywizowałoby naszą politykę doraźnie, potem by zaś znowu ona zapadła w marazm. Moim zdaniem, jeśli już mówimy o próbach zaktywizowania naszej sceny politycznej, to trzeba byłoby spróbować na szczeblu narracyjnym. Wiadomo, że mało to atrakcyjna perspektywa, ale chyba jedyna realna w obecnym stanie rzeczy.

RE: Wybory parlamentarne? - Kamiljan de Harlin - 01 Maj 2025

Zwijanie instytucji państwa z powodu nieaktywności kraju może prowadzić do dalszego spadku aktywności, bo będzie mniej instytucji do robienia rzeczy. Parlament zgłoszeniowy albo jakieś narracyjne wybory to byłaby dobra opcja na aktywizację życia.
Może byśmy powołali jakiegoś Mistrza Gry i robili roleplay polityczny. Mistrz Gry by patrzył na prowadzoną narracyjną kampanię wyborczą i ustalał w ten sposób wyniki wyborów wśród narracyjnych obywateli. Jest multum takich serwerów Discord - forum nadawałoby się do tego jeszcze lepiej od jakiegoś Discorda.