![]() |
|
Voog Winkuliersdeg, sierpień 2023 - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Inicjatywy i instytucje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=4) +---- Dział: Biblioteka narodowa im. Johanna Gebera (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=188) +---- Wątek: Voog Winkuliersdeg, sierpień 2023 (/showthread.php?tid=5354) |
Voog Winkuliersdeg, sierpień 2023 - Erik Otton von Hohenburg - 20 Sie 2023
RE: Voog Winkuliersdeg, sierpień 2023 - Henryk Wespucci - 20 Sie 2023 Każda gadzinówka ma w sobie może i jakieś plusy - tutaj to niewątpliwie lepsze moim zdaniem składanie gazety. Pamiętać jednak należy, żeby te plusy nie przysłoniły nam minusów. A jest ich sporo. Jest to najbardziej niemerytoryczne wydanie w historii. Masa uprzedzeń i jakichś kurwa nie wiem. Wysrywów. Redaktor Erik von Hohenburg wpisuje się w narrację dwgradacji i oczerniania Volkianu. Nazywanie go jakkolwiek jednoosbowym państwem jest szkodliwe i nie powinno mieć miejsca przez dażącą do profesjonalizmu i uznania gazetę. Władze Socjalistycznej Republiki Volkianu podejmą niebawem odpowiednią decyzję w tej sprawie. Najbardziej jednak wkurwia mnie zdanie naszego monarchy, kreującego się jeszcze na monarchę oświeconego. Dla mnie to wyłącznie próba uzurpacji sobie pełni władzy. Obecna linia sukcesyjna nijak nie motywuje osób spoza zamkniętej bańki do działności na rzecz Winkulii. Król pluje obywatelom prosto w twarz i wmawia im, że to tylko deszcz. Obecny ustrój wymaga zmian. To nie jest realny świat, a mikronacje właśnie. To rodzaj rozrywki, gdzie ludzie chcą mieć coś za coś. Jeśli chcemy być kopią realnego świata, gdzie przeciętnego szarego obywatela nic nie czeka to po co tu działać takiemu obywatelowi? Demokratyzacja zła, jakiekolwiek inicjatywy prawne złe. To powiedzcie mi, co jest dobre. Polityka jest jednym z filarów państwa, obecnie robimy wszystko by ją zaorać. Owszem mamy kulturę, dobrze funkcjonujemy na sportowych arenach. I mamy się modlić do faraona? Popatrzmy jakie napięcia wywołały wybory ministra stanu, które faktycznie były wyścigiem o pietruszkę. Powinniśmy wyciągnąć wnioski - brakuje nam polityki. RE: Voog Winkuliersdeg, sierpień 2023 - Erik Otton von Hohenburg - 20 Sie 2023 No nie ukrywam, że niniejsze wydanie jest bez porwnania gorsze od conajmniej dwoch ostatnich, no ale właśnie po częsci zamierzałem umieścić w gazecie nieco antyefenowskiego trollingu, a po drugie bardzo zależało mi na mozliwie jak najwczesniejszym wykonczeniu materiału z uwagi na sprawy prywatne, tym bardziej że zamierzałem już wcześniej zmniejszyć częstotliwość wydań VW do rozmiarów kwartalnika ew. dwumiesiecznika. Nazywanie Volkianu jednoosobowym państwem, to oczernianie? xD
A jeśli chodzi o politykę, to zgadzam się ale tylko częściowo. Może powinniśmy przystąpić do czegoś na kształt okrągłego stołu i podjąć się próby zreformowania niewydolnego systemu? Osobiście proponowałbym jakąś formę demokratycznej kontroli nad aktem sukcesyjnym np. żeby zmiana aktu sukcesyjnego obywała się za zgodą i Króla i Folkstagu oraz aby uwzględnić w akcie także inne rody związane z Winkulią np. Wespuccich czy Dostojewskich.
RE: Voog Winkuliersdeg, sierpień 2023 - Henryk Wespucci - 20 Sie 2023 Owszem, jest to oczernianie. Każda z prowincji liczy właściwie identyczną ilość obywateli a wyłącznie wobec Volkianu jest to stosowane jako broń. Poza tym jest to bzdura. Obywatelem Volkianu dalej pozostaje Adam Aleksander z Dostojewskich. Zatem powielacie kłamliwe i nieprawdziwe informacje. Odnośnie rodów - sukcesja mogłaby być elementem minigry politycznej "wpływu rodów". Tak teraz sobie myślę. Rywalizujące ze sobą różne rodziny etc. RE: Voog Winkuliersdeg, sierpień 2023 - Burek - 20 Sie 2023 federacja nordacka zjadła mi placka
RE: Voog Winkuliersdeg, sierpień 2023 - Mateusz Żmigrodzki - 20 Sie 2023 Wespucci, Adam Aleksander to od dawna jest w śpiączce realiozowej, więc niech Pan wytrychu nie stosuje. RE: Voog Winkuliersdeg, sierpień 2023 - Henryk Wespucci - 20 Sie 2023 (20 Sie 2023, 22:01:04)Burek napisał(a): federacja nordacka zjadła mi placka Straty oszacowano na jedno smutne winkulijskie dziecko. (20 Sie 2023, 22:27:24)Mateusz Żmigrodzki napisał(a): Wespucci, Adam Aleksander to od dawna jest w śpiączce realiozowej, więc niech Pan wytrychu nie stosuje. Bo nieaktywny to co? Gorszy? Wkład nawet nieaktywnego Adama Aleksandra jest większy niż niejednego aktywnego obywatela. Adam Aleksander był, jest i będzie obywatelem Volkianu. Tyle w temacie. RE: Voog Winkuliersdeg, sierpień 2023 - Mateusz Żmigrodzki - 21 Sie 2023 (20 Sie 2023, 22:52:32)Henryk Wespucci napisał(a): Bo nieaktywny to co? Gorszy? Wkład nawet nieaktywnego Adama Aleksandra jest większy niż niejednego aktywnego obywatela. Adam Aleksander był, jest i będzie obywatelem Volkianu. Tyle w temacie. Nie, nie powiedziałem tego i proszę nie przypisywać mi słów, które nie wypływają ode mnie. Nie podważam wkładu Adama Aleksandra, ale prawda jest taka, że jak na tą chwilę Volkian tworzy tylko Pan Panie Wespucci. I naprawdę nie jest to powodem do wstydu - po prostu jest, jak jest. |