![]() |
|
Exposé Ministra Stanu Mateusza Żmigrodzkiego - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Rząd Królewski (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=9) +---- Dział: Kancelaria Premiera (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=901) +---- Wątek: Exposé Ministra Stanu Mateusza Żmigrodzkiego (/showthread.php?tid=5346) |
Exposé Ministra Stanu Mateusza Żmigrodzkiego - Mateusz Żmigrodzki - 16 Sie 2023 ![]() Exposé Ministra Stanu
Mateusza Żmigrodzkiego von Hohenburga
Wasza Królewska Wysokość! Drodzy obywatele Związku Winkulijskiego! Przed kilkoma dniami, na drodze demokratycznych i uczciwych wyborów, powierzyliście mi urząd Ministra Stanu Związku Winkulijskiego. Jest to dla mnie niespotykany zaszczyt, największe wyróżnienie, jakie spotkało mnie w ciągu całej kariery politycznej. Z tegoż powodu chciałbym wyrazić wielką wdzięczność i podziękować Wam, drodzy obywatele, towarzysze Winkulijczycy, za Wasze zaufanie, które położyliście we mnie.
Z tego jednak powodu odczuwam wielkie poczucie odpowiedzialności, jaka na mnie ciąży - za losy naszego narodu, państwa, dobrobytu. Przyznam się, iż początkowo niechętnie podchodziłem do tego wyścigu wyborczego, właśnie z powodu ciężaru, z jakim wiąże się sprawowanie tego urzędu. Jednakże sytuacja polityczna sprawiła, że postanowiłem wypełnić obowiązek wobec ojczyzny i dlatego podjąłem walkę o urząd. Jednak wciąż jestem świadomy oczekiwań, jakie są we mnie pokładane, zadań, jakie stać będę przed moim gabinetem. Nie mogę obiecać, iż wszystko mi się uda, iż zawsze będę w stanie spełnić pokładane we mnie nadzieje, iż zawsze będą same wzloty, bez upadków. Ale obiecać mogę jedno - będę się starał z całych sił, aby moje przewodnictwo w Rządzie przyniosło Winkulii korzyści i nie spocznę dopóki wszystkie zadania będą zrealizowane. Macie moje słowo. Jeśli zaś zawiodę w jakimkolwiek momencie, nie będę się kurczowo trzymał stołka, tylko natychmiast podam się do dymisji i pozwolę Jego Królewskiej Wysokości na wyznaczenie nowego szefa Rządu.
Jednak pokładam nadzieję w przyszłość i wierzę, że to co nasz Rząd planuje zrealizować się uda. W dzisiejszym wystąpieniu chciałbym właśnie omówić najważniejsze zagadnienia programu prac mojego gabinetu, ze szczególnym uwzględnieniem perspektywy do końca bieżącego roku. Zacząć chciałbym najpierw od składu obecnego Rządu Królewskiego. W trakcie kampanii wyborczej zobowiązałem się do zachowania zawiązanej nie tak dawno temu koalicji pomiędzy Folksbundem a Partią Narodzenia Winkulii. Zobowiązanie to podtrzymuję nadal dlatego, iż uważam tą koalicję narodowej jedności za gwarancję dalszego naszego kraju. Z tego powodu zostanie ona zachowana i mój gabinet będzie wciąż tworzony przez przedstawicieli tych dwóch wielkich, patriotycznych partii. Co do składu personalnego Rządu: pozostanie on prawie niezmieniony. Prawie, bowiem pewne korekty będą, ale w gabinecie pozostaną te same osoby. Po pierwsze, zrzeknę się teki Ministra Gospodarki i przekażę ją na ręce Artura Kardacz von Hohenburga, dotychczasowego Ministra Stanu. Po drugie, zgodnie z moją obietnicą przedwyborczą zostanie powołany Wiceminister Stanu. Jego zadaniem będzie wspieranie mnie w koordynacji prac Rządu oraz zastępowanie mnie w szczególnych sytuacjach. Zgodnie z umową zawartą z partnerami z PNW, stanowisko to obejmie osoba z ich środowiska politycznego. Tak więc, na podstawie ich decyzji, na stanowisko Wiceministra Stanu wyznaczony został Wiceminister Spraw Zagranicznych - Bolesław Kirianóo von Hohenburg. Wierzę, że jest to człowiek, który pomimo niedużego doświadczenia politycznego poradzi z postawionymi przed nim zadaniami. Z kolei, pan Minister Spraw Zagranicznych i Spraw Wewnętrznych - Erik Otton von Hohenburg - oraz Wiceminister Spraw Wewnętrznych - Burek von Trinitz von Hohenburg - nadal będą pełnili powierzone im zadania.
Przejdźmy teraz do planów na politykę naszego Rządu. Zacznijmy najpierw od tzw. części wewnętrznej, to znaczy skupionej na działaniach wewnątrz naszego kraju. Przede wszystkim, tak jak głosiłem w swoim programie, gabinet skupi się na polityce gospodarczej i infrastrukturalnej, jako na tej, która może mieć realne przełożenie na poprawę jakości w życia naszym kraju. Będziemy dalej realizować strategię "Infrastruktura Na Nowo" oraz będziemy dalej rozwijać przemysł energetyczny, w szczególności elektrownie słoneczne i wodorowe. Wierzę, że szczególnie przydatne będzie tutaj doświadczenie Pana ministra Kardacza. Oprócz tego należy rozwiązać inny aspekt, którym są coraz większe luki na rynku pracy w tzw. Winkulii Właściwej. Załatać je mogą robotnicy z Volkianu, Azymutii, Apfelinsel i terytoriów zamorskich związanych z Winkulią. W tym celu jednak musimy szczególnie skupić się na integracji z tymi terytoriami, musimy rozwijać wszelkie połączenia transportowe z tymi regionami. Kwestią, która również nie pozostanie bez odpowiedzi będzie wprowadzenie minimalnych świadczeń socjalnych na poziomie krajowym. Poza obszarem ekonomii nasz Rząd planuje działanie na rzecz kultury, głównie poprzez realizację zapisów ustawy o ochronie i rewitalizacji języka winkulijskiego. Ponadto zgodnie z obietnicami zamierzamy wprowadzić prawo regulujące zawieranie związków małżeńskich, funkcjonowanie wymiaru sprawiedliwości oraz kwestie związane z narodowym wyznaniem, jakim jest winkuliokatolicyzm.
W części zewnętrznej skupić chciałbym się na stosunkach z innymi państwami, na działaniach, jakie Rząd podejmie w tej kadencji, w stosunku do nich. Przede wszystkim ambicją moją jest dalsze rozwijanie stosunków dyplomatycznych z państwami, z którymi już je nawiązaliśmy. Są to państwa zarówno z Nordaty - Insulia, Nan Di - jak i spoza niego - Leocja, Sarmacja i inne. Z każdym z tych krajów należy rozwijać stosunku w duchu przyjaźni i współpracy na rzecz zwiększania swojego dobrobytu. Oprócz tego o starych partnerów należy dbać szczególnie, bowiem są oni godni zaufania i są naturalnym podstawowym kierunkiem prowadzenia naszej polityki zagranicznej. Rząd nasz jednakże stoi również przed problemem dotyczącym stosunków z nowopowstałą Federacją Nordacką. Jest to problem głównie z uwagi na nasze twarde i nieustępliwe stanowisko wobec ideologii pannordatyzmu. Jednakże należy odróżniać byt państwowy, jakim jest Federacja od pomysłów różnych ideologów. Dlatego nasz Rząd będzie chciał nawiązać dialog dyplomatyczny z Federacją Nordacką i ustanowić z nią równorzędne partnerstwo, które przysłuży się pozytywnie Kontynentowi Północnemu. Z innych zagadnień zewnętrznych - na pewno będziemy przychylnie patrzeć na wszelkie międzynarodowe inicjatywy ekonomiczne i będziemy dążyli do udziału do nich. Chodzi tutaj między innymi o przedsięwzięcia typu System Ewidencjonowania Pracy Eksploatacyjnej albo Projekt "Od morza do morza". Są to pomysły godne uwagi i mogą one pozytywnie wpłynąć na rozwój gospodarki Winkulii i innych państw w nich uczestniczących.
Szanowni Państwo! Powoli dochodzę do końca niniejszego exposé. Będąc szczerym, mógłbym mówić o polityce naszego Rządu jeszcze dłużej, jednak jak wcześniej zastrzegłem skupiam się na perspektywie do końca bieżącego roku. Przedstawione plany są ambitne, będą trudne w realizacji - jednak czy to nie właśnie tylko takie są godne realizacji? Osobiście wierzę, że wspólnym wysiłkiem uda się nam zrealizować przynajmniej większość tych postulatów i uczynimy nasz kraj jeszcze silniejszym i jeszcze lepszym, niż jest obecnie. Chcę na koniec powtórzyć swoją obietnicę: jeśli w Waszych oczach zawiodę, wtedy usunę się w cień. Aby tak stało się zadość tej obietnicy, przyrzekam, że za jakiś czas poddam się osądowi w Trybunie Ludowej. Albowiem Wasz głos, obywatele, jest najważniejszy.
Boże Najwyższy, miej Winkulię i jej naród w opiece. Amen.
Niech żyje Winkulia!
Niech żyje przyszłość!
Minister Stanu Związku Winkulijskiego
Mateusz Żmigrodzki von Hohenburg
|