![]() |
|
Projekt ustawy o obronie ojczyzny - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Trybuna Ludowa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Projekt ustawy o obronie ojczyzny (/showthread.php?tid=5123) |
Projekt ustawy o obronie ojczyzny - Artur Kardacz - 14 Lis 2022 Wasza Wspaniałość Alfredzie! Szanowni obywatele! Partia Narodzenia Winkulii w swoim programie zadeklarowała wprowadzenie dobrowolnej służby wojskowej. Dziś pragniemy wywiązać się z tego zadania i przedstawiamy odpowiedni projekt. Zaprezentowana ustawa jest fundamentem wzmocnienia obronności naszego kraju. Dowództwo KSZ rozpoczęło już kilka projektów mobilizacyjnych, wprowadzenie tej ustawy pozwoli na ich finalizację. Cytat: RE: Projekt ustawy o obronie ojczyzny - Mikołaj III - 14 Lis 2022 Oto kolejny krok milowy do budowania potężnej, jednej Winkulii. Dobrowolna służba wojskowa przyczyni się nie tylko do poszerzenia naszych kompetencji militarnych, ale będzie stanowić trening życia dla Winkulijczyków, zwłaszcza tych młodszych. Pierwszy filar polityki PNW jest w trakcie spełniania - silna gospodarka. Teraz czas, na drugi filar - zabezpieczenie tejże gospodarki. Wkrótce można będzie postawić pierwsze ekspansywne kroki polityczne, takie jak żądanie wypłacenia reperacji wojennych Brodrii. RE: Projekt ustawy o obronie ojczyzny - Kamiljan de Harlin - 15 Lis 2022 Myślę, że powinniśmy ponad podziałami politycznymi opowiedzieć się za tym projektem. Państwo, które nie potrafi zapewnić obywatelom bezpieczeństwa, nie jest w stanie zapewnić im niczego innego. RE: Projekt ustawy o obronie ojczyzny - Adam Aleksander II - 15 Lis 2022 Mam pytanie tylko dot. kary grzywny. Rozumiem, że brak podania dokładnej kwoty oznacza, że każdorazowo Król ustalałby jej wysokość, tak? RE: Projekt ustawy o obronie ojczyzny - Artur Kardacz - 15 Lis 2022 Przejrzałem kodeks karny i tam również nie ma dokładnych liczb co do kar grzywny. Myślę że to właśnie Król decyduje o wysokości kary, mając oczywiście na uwadze rodzaj przewinienia i wszystkie okoliczności. Tak jak w tym przypadku. RE: Projekt ustawy o obronie ojczyzny - Burek - 15 Lis 2022 W pełni popieram część projektu tyczący dobrowolnej służby wojskowej. Natomiast jestem niechętnie nastawiony do zasadniczej służby wojskowej, i nie wiem czy powinniśmy iść tą drogą. Proponuję, w przypadku ogłoszenia zasadniczej służby wojskowej, wprowadzić możliwość w zamian dokonania kontrybucji finansowej na rzecz obronności kraju. Żeby było sprawiedliwie - zależnej od posiadanego majątku.
RE: Projekt ustawy o obronie ojczyzny - Mateusz Żmigrodzki - 15 Lis 2022 Cytat:Art. 27. 1. Wysokość kary grzywny ustala sąd indywidualnie do sytuacji majątkowej osoby winnej.Tak jest to określone w Mkk. Oczywiście przez sąd ma się tutaj na myśli również Króla - w końcu jak stwierdza Karta konstytucyjna, Król jest najwyższym sędzią. Z kolei co do samej ustawy, to popieram jej założenia. Jednak podzielam częściowo obawy mojego przedmówcy, myślę, że można by coś wprowadzić o tych kontrybucjach ale także o służbie zastępczej, w przypadku gdyby ktoś ze względu na swoje przekonania lub religię po prostu odmawiał czynnego udziału w konflikcie wojskowym. Poza tym - bez większych zastrzeżeń. RE: Projekt ustawy o obronie ojczyzny - Adam Aleksander II - 19 Lis 2022 To ja bym jeszcze dodał obowiązek wybrania opcji Siły Lądowe/ Siły Powietrze/ Marynarka/ Dowolne/ Kontrybucje podczas spisów ludności, żeby potem nie było jakiegoś chaosu. Dobra byłaby też opcja wezwania ochotników na jakieś przeszkolenie, ale to chyba już można załatwić zwyczajnym rozporządzeniem. RE: Projekt ustawy o obronie ojczyzny - Burek - 23 Lis 2022 Cytat: Przedstawiam mój projekt ustawy. RE: Projekt ustawy o obronie ojczyzny - Artur Kardacz - 03 Gru 2022 Panie Ministrze @Adam Aleksander II czy możemy przejść do głosowania? |