![]() |
|
Posiedzenie organizacyjne i programowe - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Trybuna Ludowa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=10) +---- Dział: Partia Narodzenia Winkulii (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=535) +---- Wątek: Posiedzenie organizacyjne i programowe (/showthread.php?tid=4977) |
Posiedzenie organizacyjne i programowe - Erik Otton von Hohenburg - 24 Wrz 2022 Szanowni członkowie!
3. Jaki program powinniśmy uchwalić i za jakimi propozycjami zmian lobbować?Stoimy obecnie u progu znaczącego przewartościowania w winkulijskim życiu politycznym, być może nawet można będzie mówić o historycznym zwrocie w historii winkulijskiej prawicy. Przez wiele lat nie mogliśmy się porozumieć ani utworzyć większego stronnictwa politycznego. Dziś jednak nadchodzi ta chwila w której w naszym kraju na stałe być może zagości system dwupartyjny i powinniśmy być jako konserwatyści na to gotowi. Obecnie w naszych szeregach znajdują się działacz Związku Prawicy (Artur Kardacz), JCW Bolesław Kirianóo von Hohenburg oraz moja skromna osoba z ramienia Stronnictwa Polityki Realnej. W związku z tym pozwoliłem sobie na rozpoczęcie tego wątku i zaproponowanie kilku tematów niniejszego posiedzenia. 1. Jaką nazwę powinno przyjąć nasze stronnictwo? 2. Jaki charakter powinno przyjąć? (koalicja partii o zbliżonym programie, czy zupełnie nowa partia) mi osobiście odpowiadałaby ta pierwsza opcja. 4. wybór władz 5. uchwalenie regulaminu (opcjonalne) 6. wystawienie kandydata na premiera na następne wybory (jeśli takowe się odbędą) 7. Kampania wyborcza i jak wygrać z Folksbundem? zachęcam do dyskusji! RE: Posiedzenie organizacyjne i programowe - Artur Kardacz - 24 Wrz 2022 Koledzy partyjniacy! Cieszę się że prawa strona naszej polityki odżywa. Czeka nas nowe otwarcie na scenie politycznej i musimy się do tego przygotować. Działajmy wspólnie aby uczynić nasz kraj jeszcze piękniejszym! Cytat:1. Jaką nazwę powinno przyjąć nasze stronnictwo? Proponuję nazwę "Winkulijska Partia Narodowa" Cytat:2. Jaki charakter powinno przyjąć? (koalicja partii o zbliżonym programie, czy zupełnie nowa partia) mi osobiście odpowiadałaby ta pierwsza opcja. Koalicja partii o zbliżonym programie. Łącząc swoje siły reaktywujemy, działającą w przeszłości, Winkulisjką Partię Narodową. Cytat:3. Jaki program powinniśmy uchwalić i za jakimi propozycjami zmian lobbować? Program Zjednoczonej Prawicy i Stronnictwa Polityki Realnej nieco się różni (patrząc na wcześniejszą zabawę w politykę) dlatego powinniśmy zebrać wszystkie pomysły, przedyskutować je a następnie wybrać te najodpowiedniejsze. Zjednoczona Prawica mocno stała za kolonializmem, monarchią, rządami silnej ręki, twardej polityce międzynarodowej oraz częściowemu izolacjonizmowi (ograniczający się jedynie do zabezpieczenia własnych interesów). Cytat:4. wybór władz Po ustaleniu wspólnego programu i wybraniu najlepszej ścieżki rozwoju dla naszej partii powinniśmy zorganizować głosowanie w tej sprawie. Myślę że jeszcze za wcześnie na zgłaszanie kandydatur, lepiej skupić się na ważniejszych sprawach. Poza tym nie wiem czy taki lider będzie potrzebny, może jedynie w kwestiach reprezentacyjnych. Niech nasza partia oparta będzie na dialogu i szukaniu kompromisów. Punkty 5 i 6 również mogą poczekać. Cytat:7. Kampania wyborcza i jak wygrać z Folksbundem? Folksbude Folksbund możemy pokonać budując silny Związek Winkulijski. Rozwijajmy gospodarkę, budujmy prestiż i respekt na arenie międzynarodowej oraz dbajmy o naszych obywateli. Rządy twardej ręki nie muszą oznaczać tyranii, w naszym wydaniu będą to sprawiedliwe i opiekuńcze rządy. RE: Posiedzenie organizacyjne i programowe - Mikołaj III - 25 Wrz 2022 (24 Wrz 2022, 17:34:36)Artur Kardacz napisał(a): oraz częściowemu izolacjonizmowi (ograniczający się jedynie do zabezpieczenia własnych interesów). A potrzebne to komuś? Teraz, kiedy Nordata znowu ma fazę na integrację? Oczywiście bez przesady z otwartością, ale neutralność i izolacja ZW to przeszłość - zwłaszcza że JKM mówił o zniesieniu tego pierwszego. Co do reszty punktów, zgoda. RE: Posiedzenie organizacyjne i programowe - Erik Otton von Hohenburg - 25 Wrz 2022 Osobiście preferowałbym nazwe "Wspólnota Demokratyczna" lub np. "Unia Konserwatywna". Pozwoliłoby to na poszerzenie ewentualnego elektoratu także o osoby centroliberalne i centrokonserwatywne. Apropos programu, to chciałbym poza punktami wymienionymi przez przedmówcę dodać ochronę języka, kultury i tradycji narodowych, szeroką autonomie regionów w tym ochronę krain historycznych. Izolacjonizm jak wskazał Bolesław nie ma obecnie sensu, choć i tu pozwoliłbym sobie na prowadzenie polityki "zmierzającej do wzmocnienia suwerenności państwa" czy też ochrony przed rozmyciem winkulijskości. Myślałem także o bardziej konkretnych propozycjach najlepiej trochę kontrowersyjnych aby dodać smaczku naszej polityce np. zrobienie poboru do armii czy zwiększenie wydatków na zbrojenia. Miałem taki pomysł aby np. kazdy wladca lenna mial mozliwość przejścia krótkiego kursu, po którego ukończeniu zostałby generałem lokalnej armii, w razie wojny taki potencjał ludzki mógłby zostać wyśmienicie wykorzystany, gdyż angażowałby całe społeczeństwo. Uważam też, że powinniśmy podkreślać przede wszystkim wspólnotowy charakter naszego kraju, a nacjonalizm w Polsce kojarzy się jak mam wrażenie z czymś wykluczającym. W każdym razie moglibyśmy prowadzić politykę rozruszania naszej sceny politycznej przez kontrowersje np. chcieć reparacji za wojnę z 2018 r. czy wprowadzić podatek kościelny. RE: Posiedzenie organizacyjne i programowe - Artur Kardacz - 25 Wrz 2022 W sprawie kontrowersji to mamy już kolonializm i najprawdopodobniej niewolnictwo które by się z tym łączyło. Propozycje Erika dot. programu są bardzo ciekawe i myślę że możemy włączyć je to finalnego projektu. Co do izolacjonizmu, Winkulia w polityce zagranicznej powinna przede wszystkim dbać o własne interesy. To tyczy się wszystkich sojuszów, paktów itp. Oczywiście przy zachowaniu częściowego izolacjonizmu nie musimy rezygnować z imprez zagranicznych czy czegoś w tym guście. Mówiąc częściowy izolacjonizm mam na myśli odcięcie się od wszelkich inb, zbędnych incjatyw, sojuszy itp. i dbania tylko o to co jest w naszym interesie. RE: Posiedzenie organizacyjne i programowe - Artur Kardacz - 02 Lis 2022 Drodzy przyjaciele! Ostatnie wybory pokazały że nasza partia nie jest skazana na porażkę. Dzięki ciężkiej pracy udało nam się osadzić Bolesława na urząd Ministra Stanu. Przed nami szansa którą musimy wykorzystać w 100%. Nie ma czasu na błędy i ociąganie się. W trakcie tej kadencji pokażemy że Partia Narodzenia Winkulii jest najlepszym wyborem dla naszej ojczyzny. Walka jeszcze trwa, musimy myśleć o następnych wyborach. Pokażmy się z najlepszej strony i realizujmy plan programowy. Dziękuję wszystkim za trud włożony w kampanię wyborczą. Wiwat PNW! Wiwat Bolesław! RE: Posiedzenie organizacyjne i programowe - Artur Kardacz - 09 Sty 2024 Drodzy przyjaciele, Członkowie Partii Narodzenia Winkulii, Chciałbym ogłosić, że całkowicie wycofuję się z życia politycznego. Dziękuję za wspólne debaty i współpracę w moim rządzie. RE: Posiedzenie organizacyjne i programowe - Erik Otton von Hohenburg - 09 Sty 2024 (09 Sty 2024, 21:13:07)Folksfüther napisał(a): Drodzy przyjaciele, Z wielkim zasmuceniem przyjmujemy do wiadomosci, że tak zasłużony polityk i mąż stanu zdecydował się opuścić szeregi naszego ugrupowania. Jesteśmy naturalnie ogromnie wdzieczni za cały wkład jaki wnosiłeś przez wiele lat do winkulijskiego życia politycznego jak i naszego ugrupowania. Gdybyś jednak zmienił zdanie pamiętaj, że drzwi naszego stronnictwa zawsze będą czekały szeroko otwarte dla ciebie jak i dla każdego komu na sercu leżą podzielane przez PNW wartości. Wierzę, że mimo wszystko nie będzie to koniec naszej współpracy na rzecz budowy silnej Winkuli, a jedynie jej nowy rozdział.
|