Związek Winkulijski
Pokaz floty winkulijskiej - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Kraje koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=28)
+----- Dział: Lehnsbergia i Trinitz (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=575)
+------ Dział: Targi Regionalne (11-18 sierpnia) (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=873)
+------ Wątek: Pokaz floty winkulijskiej (/showthread.php?tid=4785)

Pokaz floty winkulijskiej - Artur Kardacz - 13 Sie 2022

Szanowni Goście!
Przywódcy oraz władcy zaproszonych krajów!

Kolejnym punktem Targów Regionalnych jest pokaz naszej rodzimej floty. Tradycje morskie w Winkulii są bardzo duże, jak o nic dbamy o bezpieczeństwo naszych wód powiększając i rozwijając naszą wspaniałą flotę. Kong orotefolkste det  to nasza  dewiza która oznacza Królu chroń naród i z dumną wypowiadana jest przez każdego marynarza winkulijskiej floty. Historia tej formacji zaczęła się w 2018 roku gdy Szymon Uchastok utworzył pierwszy Związek Winkulijski. Niestety po pewnym czasie państwo to zostało zaatakowane przez sąsiadów i starte z map mikroświata. Już w tym czasie, choć nieliczna i słabo wyposażona winkulijska flota, stawiała dzielny opór i odpierała ataki wroga. Nowy początek nadszedł w 2019, wraz z odradzającą się Winkulią w postaci Republiki Egvallandu, odrodziła się dumna i nowoczesna flota. Działalność pod skrzydłami Federacji Nordackiej przyniosła rozwój naszym siłom zbrojnym, w tym również marynarce wojennej. Po uzyskaniu niepodległości oraz otoczeniu opieką Socjalistycznej Republiki Volkianu zaliczyliśmy kolejny skok rozwojowy. Wraz z upadkiem Federacji zyskaliśmy wyłączny dostęp do Związkowych (ówcześnie Federacyjnych) Zakładów Zbrojeniowych co pozwoliło na opracowywanie coraz nowszych modeli okrętów. Z dumą mogę zaprezentować Państwu najnowocześniejsze cuda techniki które wchodzą w skład naszej floty.

Okręt podwodny "Embar Kelio"

[Obrazek: 6ade6230af7579cf7ffbf0c83ad870ca.jpg]

Najprawdopodobniej najpiękniejszy i najgroźniejszy okręt podwodny w całym mikroświecie. Projektanci z Związkowych Zakładów Zbrojeniowych zadbali aby nasz okręt siał spustoszenie wśród wrogiej floty. Okręt tego projektu jest jedną z najnowszych jednostek w naszej flocie. Dobrze uzbrojony, zwrotny i jest niezwykle niebezpieczny dla wroga. Bez wątpienia jest to prawdziwy cud techniki.

Krążownik "OPF-FZZ-01"

[Obrazek: R.jpg]

Choć nazwa nie robi wrażenia to jego wygląd i uzbrojenie już tak. Pociski woda-powietrze, woda-woda oraz planowane działko elektro-magnetyczne stanowią z tego okrętu prawdziwą bestię na morzach. Przez marynarzy nazywany Känguru, po winkulijsku kangur, ze względu na swoją niezwykłą prędkość którą potrafi rozwijać dzięki napędowi atomowemu.

Fregata "Sumby" OPF-ZZZ-05

[Obrazek: R_1.jpg]

Dumnie prezentująca się fregata stanowi silną ochronę naszego wybrzeżna. Szybka, wyposażona w torpedy, armatę 127 mm oraz pociski naprowadzane laserowo jak nic innego potrafi skutecznie neutralizować jednostki wroga. Dodatkowe wsparcie zapewnia śmigłowiec szturmowy którego lądowisko znajduję się na rufie okrętu.

Projekt "E"

Pokaz floty to również okazja do pochwalenie się planami. Jednym z nich jest projekt nowoczesnego okrętu obrony wybrzeża. Nie mogę za bardzo zdradzać szczegółów, wszak to wszystko jest jeszcze tajne, lecz mogę przedstawić jak się prezentuje. Obecnie powstała jedna jednostka tego okrętu, została ona oddelegowana do testów i szkolenia załogi. Być może już niebawem ruszy produkcja seryjna i tajemniczy okręt przysłuży się obronie naszego kraju.

[Obrazek: USS_Independence_LCS-2_at_Naval_Air_Stat...height=663]

Nowy okręt flagowy

Związkowe Zakłady Zbrojeniowe, oraz wiele firm prywatnych, przez ostatni czas bardzo intensywnie pracują nad projektem okrętu flagowego. Projektanci oraz inżynierowie bardzo długo pracowali aby spełnić oczekiwania jakie postawił przed nimi Marszałek Sił Zbrojnych. Po wielu miesiącach nieprzespanych nocy wreszcie udało się opracować projekt który zrewolucjonizuje winkulisjką flotę. Przez projektantów nazwany "Festung" co ma oznaczać "forteca" na stanowić barierę nie do przejścia. Szanowni Państwo, z okazji tego szczególnego dnia mam zaszczyt przedstawić Państwu projekt nowego okrętu flagowego, pancernika OPF-ZZZ-07 "Festung".

[Obrazek: yamato_1988a.jpg]

RE: Pokaz floty winkulijskiej - Mikołaj III - 13 Sie 2022

Ło kurła.... Robi wrażenie

RE: Pokaz floty winkulijskiej - Adam Aleksander II - 13 Sie 2022

Kong orotefolkste det!

Mam nadzieję, jako prezes ZZZ, że już niedługo flota Związku Winkulijskiego będzie mogła konkurować na wodach nordackich na równi z marynarką Republiki Bialeńskiej, która do tej pory była niedościgniona pod względem innowacyjności, organizacji oraz liczebności na naszym kontynencie.

RE: Pokaz floty winkulijskiej - AleksanderNovak - 13 Sie 2022

Marynarka RB może kiedyś faktycznie była wielga i bodężna, ale teraz to mit. To państwo aktywnościowo się utopiło/zalało betonem/strzeliło sobie w podniebienie.

Aktywnościowo tak, ale to w żaden sposób nie wpływa na to w jakim stanie znajduje się ich armia, która chyba obok sarmackiej była i nadal jest jedną z najlepiej opisanych/zorganizowanych na Polinie.

RE: Pokaz floty winkulijskiej - Artur Kardacz - 13 Sie 2022

Do grupy oglądającej pokaz podszedł nagle marynarz z torbą wypchaną rolnetkami. Rozdał on je wszystkim i wskazał kierunek w którym mają patrzeć. Przez szkła lornetki można było zauważyć że na horyzoncie pojawił się tajemniczy okręt z Projektu E. 

[Obrazek: 210628-N-N0831-0010.jpg]

Gdy znajdował się już w odległości kilku kilometrów od zebranych marynarz kazał odłożyć lornetki i spojrzeć na monitor stojący obok. Na ekranie było widać jak okręt szykuję się do strzału i nagle po całej okolicy rozniósł się głośny huk. Działko z okrętu oddało kilkadziesiąt strzałów w stronę znacznie oddalonego okrętu makiety.

[Obrazek: ApprehensiveHardtofindIndianrockpython-s...ricted.gif]

Pociski celnie trafiły w okręt wyrządzając ogromne szkody. Samo trafienie i wybuch można było obejrzeć na monitorze.

[Obrazek: boomb-1531855175.gif]

Ten krótki pokaz był demonstracją siły jaką dysponuje nowoczesne działko umieszone na pokładzie okrętu z Projektu E. Bez problemu skutecznie zneutralizowało cel znajdujący się poza zasięgiem innych dostępnych dział. 

RE: Pokaz floty winkulijskiej - Albert Fryderyk de Espada - 13 Sie 2022

Kto jak kto ale szanowny Ronon Dex zna się na swoim fachu i Bialeńską Armię pozostawił w stanie idealnym i nieporównywalnym do nikogo innego na kontynencie.

A co od samych manewrów liczyłem iż będzie nam dane zobaczenie jednego z Winulijskich lotniskowców.
Chociaż pancernik "Festung" jest równie ciekawym nabytkiem dla floty.

RE: Pokaz floty winkulijskiej - Fatima Popow-Chojnacka - 13 Sie 2022

Chociaż wojsko to jest zupełnie nie mój klimat, to pokaz zrobił na mnie ogromne wrażenie. Świetna robota!

(13 Sie 2022, 19:54:46)Albert Fryderyk de Espada napisał(a): Kto jak kto ale szanowny Ronon Dex zna się na swoim fachu i Bialeńską Armię pozostawił w stanie idealnym i nieporównywalnym do nikogo innego na kontynencie.

A co od samych manewrów liczyłem iż będzie nam dane zobaczenie jednego z Winulijskich lotniskowców.
Chociaż pancernik "Festung" jest równie ciekawym nabytkiem dla floty.

"Dzięki" jego odejściu na nasze szczęście/nieszczęście inne kraje mają teraz okazję ich w pewnym stopniu dogonić.

Myślę, że w przyszłości będą manewry marynarki wojennej, gdzie w relacjach będzie możliwość dowiedzenia się co nieco o naszych lotniskowcach.