Związek Winkulijski
Pomysły na integracje - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: Pomysły na integracje (/showthread.php?tid=4662)

Strony: 1 2 3 4 5

Pomysły na integracje - Erik Otton von Hohenburg - 03 Cze 2022

Pomyślałem tak sobie, ze skoro działamy na jednym forum, to fajnie byłoby podjąć się jakiś wspólnych inicjatyw dla rozbudzenia aktywności we wszystkich naszych krajach. Sam mam kilka pomysłow na rozbudzenie aktywności i mam nadzieję, że obywatele Winkulii oraz Insulii również coś zaproponują ze swojej strony.

ogólem to chciałbym zaproponować;

1.) stworzenie jednego Kościoła Nordaty (nazwa robocza), który zrzeszałby wspolnoty chrzescijanskie w obu krajach. Niekoniecznie w sposob hierarchiczny - moze to byc na zasadzie unii kosciolow.

2.) rozpoczecie badan nad przeszloscią Nordaty. Nie ukrywam, ze najbardziej interesują mnie wspolne pradzieje plemion grupy batawskiej tj, Winkulijczyków, Batawczyków czy Kucelgradczyków, dzialalnosc Uchastoka czy tez dawna obecnosc Kucelgradu w moim lennie Al-Aleman. Widzę w tym bardzo duzy potencjał rozwojowy

3.) przemiana forum - byc moze nalezaloby zrobic jakies mieszane dzialy nie tylko stricte insulijskie i winkulijskie.

oczywiscie są to jedynie luzne propozycje, zapraszam do dyskusji.

RE: Pomysły na integracje - Joahim von Ribertrop - 03 Cze 2022

No ogólnie bardzo fajnie że się taki wątek pojawił. 

1. W sumie, czemu nie. Jako realnie istniejący mamy w Insulii Kościół Prawosławny z Cesarzową na czele (czy ktoś pamięta o tym wspaniałym pomyśle?), a lorowo w Voxlandzie mamy Rotrystów. Idk jak w Westlandzie, oni chyba mają jakieś swoje lokalne prawosławie. Spytajcie Novaka. 

2. Jako zapalony fanatyk Historii Przedinternetowej i Internetowej Mikroświata powiem jedno - HELL YESSS. VIH z radością włączy się w to wspaniałe dzieło.

3. No cóż, w sumie można by było... Ale tu już zostawiam decyzję Reżymowi Forumowemu.

4. Z propozycji moich-niemoich - zróbmy w końcu Novakiadę. Toż to wspaniała idea jest! (XD)

RE: Pomysły na integracje - August vHS - 03 Cze 2022

Jestem Saganem Amatorii (tak tylko przypominam), więc chyba powinienem się wypowiedzieć.

1. Może i tak, sfera religijna to zawsze trochę narracji, a w Insulii i tego, i tego ostatnio nieco brakuje.

2. Popieram, jak najbardziej - chyba nie muszę tego głębiej uzasadniać.

3. No właśnie, forum. Chyba przeniesienie się na to forum należałoby jakoś ugruntować od strony prawnej.

RE: Pomysły na integracje - Artur Kardacz - 03 Cze 2022

Kiedyś w mojej głowie pojawił się pomysł na krajowe targi. Pomysł początkowo dotyczył tylko Winkulii, niestety przez pewne okoliczności pomysł nie został zrealizowany. Gdy pojawiła się informacja że wejdziecie na nasze forum to od razu ten pomysł odżył. Być może takie targi będą okazją do promocji lokalnej gospodarki, początkiem narracyjnych umów handlowych a może i nawet zarobku (skoro są już jakieś podwaliny banku). Na targach wystawiane byłyby flagowe towary z każdej dzielnicy i oczywiście Insulii.

RE: Pomysły na integracje - Erik Otton von Hohenburg - 03 Cze 2022

Ogólnie skoro widzę, że poparcie dla projektu wspólnego kościoła jest, to chciałbym przedstawić kilka pomysłów co do jego funkcjonowania i organizacji.
  • proponuję wybór głowy kościoła w ramach konklawe w którym udział będą brać wszyscy wierni. Kadencje głowy kościoła proponuję początkowo ustalić na jeden rok.
  • zrezygnować z podziału na świeckich i duchownych - wszyscy wierni byliby biskupami z samej racji przynależności do kościoła. W ten sposób uczestnictwo w życiu społeczności byłoby bardziej inkluzywne i mniej biurokratyczne, czyli zwyczajnie ciekawsze. Dodatkowo pozwoliłoby to na ustanowienie większej liczby regionalnych biskupstw rozsianych po całej Insulii i Winkulii i ubogaciłoby to narracje kulturalną w regionach i lennach.
  • siedzibę dworu arcypatriarszego proponuję ulokować gdzieś na granicy insulijsko-winkulijskiej, z wiadomych względów
  • mam też pomysł aby założyć kilka drobnych instytucji pomocniczych - bank arcypatriarszy gospodarujący majątkiem kościola i moze nawet wypłacający pensje urzednikom, oraz mały forumowy bulietyn ''Niedziela'' czy cos takiego.
  • proponuje pobawić się w polityczne kontrowersje - mozna byłoby zarządac zwrotu ziem od panstwa na rzecz kościoła, domagać się wprowadzenia podatku kościelnego czy też karac za obraze uczuc religijnych.

RE: Pomysły na integracje - August vHS - 09 Cze 2022

Halo, temat nam zamiera, trzeba reanimować!

Wiem, że się czepiam, ale czy karanie za obrazę uczuć religijnych nie byłoby przesadą? Szczególnie biorąc pod uwagę tradycyjną insulijską wolność (do przesady) słowa.

RE: Pomysły na integracje - Joahim von Ribertrop - 09 Cze 2022

Idaea kulegi Erika Słuszną i Wspaniałą jest i ja ją popieram i ógłem mam nadzieję że wkrótce ją zrealizujemy i ten tego.

Natomiast:
(09 Cze 2022, 15:43:02)August vHS napisał(a): Wiem, że się czepiam, ale czy karanie za obrazę uczuć religijnych nie byłoby przesadą? Szczególnie biorąc pod uwagę tradycyjną insulijską wolność (do przesady) słowa.
Pamiętajcie że zawsze można uniewinnić. Albo można zawsze zrobić jakże wspaniałe polityczne spory o tą wolność słowa. Albo ograniczyć to karanie do Amatorów. Opcji jest wiele.

RE: Pomysły na integracje - Artur Kardacz - 09 Cze 2022

Myślę że punkt dotyczący "karania" będzie obowiązywał jedynie narracyjnie. Chociaż ręki nie dam uciąć.

RE: Pomysły na integracje - Kamiljan de Harlin - 10 Cze 2022

Jestem ostrym przeciwnikiem zgapiania z reala. Jeśli tworzymy wspólną wiarę, to powinna ona mieć korzenie w historii mikroświata, a najlepiej Nordaty. To byłoby coś nowego i oryginalnego. Nie mówcie mi, że nie znudziło wam się jeszcze larpowanie prawosławia i katolicyzmu.

RE: Pomysły na integracje - Artur Kardacz - 10 Cze 2022

Po części mogę się zgodzić. W mikroświecie musimy budować alternatywny od świata realnego i nie bać szalonych pomysłów. Pytanie tylko czy mamy tak rozbudowaną religię na której możemy oprzeć narrację?