![]() |
|
Program wyborczy Aleksandra Novaka - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Fora Archiwalne pozostałych państw (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=949) +---- Dział: Cesarstwo Insulii (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=862) +----- Dział: Społeczeństwo (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=658) +------ Dział: Dyskusje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=761) +------ Wątek: Program wyborczy Aleksandra Novaka (/showthread.php?tid=4100) Strony:
1
2
|
Program wyborczy Aleksandra Novaka - AleksanderNovak - 22 Mar 2021 Postanowiłem stworzyć program wyborczy. Jak wiadomo już za kilka dni druga tura która rozstrzygnie czy wreszcie będziemy mieli normalnego prezydenta. Polityka wewnętrzna Po pierwsze od razu mówię że będę przeciwnikiem centralizowania państwa z wiadomych przyczyn. Po drugie nie zamierzam robić federalnych sił zbrojnych. Po trzecie będę lojalny wobec obecnego Przewodniczącego Prezydium i będę z nim w miarę możliwości współpracował podczas swej kadencji. Podpisywać będę ustawy zgodne z konstytucją. Znajdę czas również na pisanie nich, bo jak wiadomo mamy dziurawe państwo bez stolicy, kodeksu karnego, regulaminu prezydium itd. Polityka zewnętrzna Na początku oznajmiam że nie poddam ZP do żadnego państwa ani konfederacji, chyba że obywatele tego zechcą. Moja polityka zagraniczna będzie aktywna. Chcę by nasze państwo podpisało traktaty z innymi mikropaństwami. Będę prowadził politykę pokojową. Już teraz SRW planuje traktat z ZKRM które zapewni nam gwarancję nieagresji, a już podpisana jest umowa o budowie Bialeńskiej bazy. To tylko potwierdza mój zapał do prowadzenia zdrowej i racjonalnej polityki zagranicznej która wzmocni więzi i stosunki z innymi państwami. Gospodarka Niedawno uchwalona została ustawa o gospodarce. Tutaj zostawiam wolny wybór obywatelom czego chcą. RE: Program wyborczy Aleksandra Novaka - Kamiljan de Harlin - 23 Mar 2021 (22 Mar 2021, 12:23:59)Aleksander Novak napisał(a): Po pierwsze od razu mówię że będę przeciwnikiem centralizowania państwa z wiadomych przyczyn.A jakie to przyczyny? Dla mnie centralizacja to wybitnie pożądane zjawisko, jeśli chcemy przetrwać w kurczącym się mikroświecie. Cytat:Po drugie nie zamierzam robić federalnych sił zbrojnych.To pozbawi nas bezpieczeństwa. Prowincje powinny zajmować się sprawami wewnętrznymi, a centrala zewnętrznymi. Podzielone wojsko jest nieefektywne, co udowodniła nam historia. Cytat:Niedawno uchwalona została ustawa o gospodarce. Tutaj zostawiam wolny wybór obywatelom czego chcą.Mało ambitne plany. Jak obywatele będą chcieli wywłaszczania bogatych, to Pan się zgodzi? RE: Program wyborczy Aleksandra Novaka - AleksanderNovak - 23 Mar 2021 (23 Mar 2021, 20:34:47)Deemer Saviour napisał(a): A jakie to przyczyny? Dla mnie centralizacja to wybitnie pożądane zjawisko, jeśli chcemy przetrwać w kurczącym się mikroświecie. Rozumiem że Pan nie jest zaznajomiony z obecną sytuacją. SRW wchodziło w układ z Voxlandem z zagwarantowaną autonomią. W przypadku zcentralizowania ZP takowe przestanie istnieć. (23 Mar 2021, 20:34:47)Deemer Saviour napisał(a): To pozbawi nas bezpieczeństwa. Prowincje powinny zajmować się sprawami wewnętrznymi, a centrala zewnętrznymi. Podzielone wojsko jest nieefektywne, co udowodniła nam historia.Obecnie nie ma żadnych argumentów by tworzyć federalne siły zbrojne. Poza tym, w przypadku rozpadu takowe siły zbrojne mogłyby doprowadzić do wojny. Obecnie konstytucja mówi o wzajemnej nieagresji obu armii i obowiązku wzajemnej obrony. Moja polityka zagraniczna jako Prezydenta SRW jest bardzo bezpiczena i racjonalna. Jak mówiłem podpisałem umowę o bazie wojskowej Bialeńskich Sił Zbrojnych, a także w planach jest traktat o nieagresji z obecnie największym zagrożeniem dla ZP czyli ZKRM. Siły federalne są zupełnie zbędne i prowadzą do konfliktów. Nie wiem czy Pan ma jakieś imperialne marzenia? (23 Mar 2021, 20:34:47)Deemer Saviour napisał(a): Mało ambitne plany. Jak obywatele będą chcieli wywłaszczania bogatych, to Pan się zgodzi? Jak ja jako Prezydent będę sobie robił nie to co chce większość obywateli to skończy się to 4 maja czyli ultimatum - albo dymisją Prezydenta albo rozpadem ZP. RE: Program wyborczy Aleksandra Novaka - Kamiljan de Harlin - 23 Mar 2021 To wina decentralizacji, że grozi nam rozpad ZP. Dzielnie walczymy z problemami, które istnieją wyłącznie w konfederacjach. RE: Program wyborczy Aleksandra Novaka - AleksanderNovak - 23 Mar 2021 Ciągle mówię że centralizacja jest zła, ja jestem Westlandzkim patriotą a nie jakimś panzetpeńskim kosmopolitą, jestem tu przede wszystkim dla Westlandu a centralizacja pozbawiła by SRW właściwie to własnego państwa. RE: Program wyborczy Aleksandra Novaka - Kamiljan de Harlin - 23 Mar 2021 Nie reprezentujesz wszystkich Westlandczyków. A Prezydent ZP nie powinien kierować się interesem swojej prowincji. RE: Program wyborczy Aleksandra Novaka - AleksanderNovak - 23 Mar 2021 To tak nie działa. W kadencji Prezydenta ZP będę miał sporo mniej czasu na własną prowincję. Co do reprezentowania wszystkich Westlandczyków, to po części się zgadzam jednak obecnie wszyscy ojcowie-założyciele prócz mnie skończyli karierę w mikronacjach, a sam jestem prezydentem już prawie od roku. Co do kierowania się interesem swojej prowincji. Proszę wymienić, jakie interesy ma moja prowincja? Przedstawiłem program który nie reprezentuje jednej prowincji, i nie wspiera jednej prowincji. Działamy w kooperacji z Voxlandem i dbamy o równość. RE: Program wyborczy Aleksandra Novaka - Joahim von Ribertrop - 24 Mar 2021 (23 Mar 2021, 22:29:40)Aleksander Novak napisał(a): SRW wchodziło w układ z Voxlandem z zagwarantowaną autonomią. W przypadku zcentralizowania ZP takowe przestanie istnieć.A czy ktoś tu woła o likwidację autonomii? Na razie jest dyskusja o jej OGRANICZENIU. Cytat:Poza tym, w przypadku rozpadu takowe siły zbrojne mogłyby doprowadzić do wojny.Ostatnio tak nie było. Podział armii przebiegł pokojowo- oddano Voxlandowi co voxlandzkie, a Westlandowi co westlandzkie. Cytat:Obecnie konstytucja mówi o wzajemnej nieagresji obu armii i obowiązku wzajemnej obrony.Konstytucję można zmienić. Cytat:centralizacja pozbawiła by SRW właściwie to własnego państwa.SRW już nie jest państwem. Jest prowincją ZP. RE: Program wyborczy Aleksandra Novaka - Kamiljan de Harlin - 24 Mar 2021 W obecnej formie ZP jest konfederacją i nie jest w stanie zapewnić bezpieczeństwa krajom członkowskim, które są zdane na siebie. RE: Program wyborczy Aleksandra Novaka - AleksanderNovak - 24 Mar 2021 Realnie w rzeczywistości wywiad SRW zagrożenie ze strony innych krajów określa na bardzo niskie. To ze względu na sojusz z Bialenią. Nikt nie może nas anektować, nie licząc się z głosem Bialenii. To co mówisz to tylko teorie. A fakty są jasne, że system armii prowincji działa poprawnie. |