Дēklaracija prēpoznja Crkvi Osтērijskiej u Ēгziљu - AleksanderNovak - 15 Kwi 2020
Cytat:U iмē Boгa Ojтēća, Božjēgo Sina i Дuha Sviтēgo!
Мi, тo jē ja, Aљēksanдēr Novak, Paтriarh Vēsтlanđkej Pravoslavne Crkvi, i ja, Jurij, Arhipiskop Дivoгraдu, Volnoгraдu i cēla Osтērija, Glava Crkvi Osтērijskēj u Ēгziљu, oдsтanavitu i oдrēćiтu, šтa zaтim:
1. Vēsтlanđka Pravoslavna Crkva i Crkva Osтērijska u Ēгziљu prēpoznjē jēдno дruгoг svoja pravoslavjē i kanonjčti.
2. Vēsтlanđka Pravoslavna Crkva i Crkva Osтērijska u Ēгziљu prēpoznjē jēдnakost oбojicē Crkvi i onj jēдno дruгoг nēzavisnost.
3. Za kanonjčti zēмљē Vēsтlanđkej Pravoslavne Crkvi prēpoznjē se zēмљē Sjēдinjēnē Дržavē Vokslandu i Vēstlandu. Za kanonjčti zēмљē Crkvi Osтērijskēj u Ēгziљu prēpoznjē se zēмљē Ostēriji. Oбojē Crkvi sloбoдno moгu дēlovati mēđutu svojom дijaspori, ili to u zēмљi Rēpuбљiki Bialēnjskiēj, ili u бiljiko injej zēмљi.
4. Oбoje Crkvi sarađivati sa toбom u kvēstiah tēološki, lituroški, дušpapiēskih i injih.
5. Дēklaracija stupa na дan poдpisivanja.
Poдpisan u Volnoгraд, 15 aprila.
Język osteryjski:
Cytat:V imie Bogo Patra, Syna Boźygio i Sviatogo Ducha!
My, narozu ja, Aleksander, Patriarcha Pravovirnyy Cerkvy Westlandyskey, i ja. Jurij, Archieparcha Divogrado, Volnogrado i omney Osteryi, glava Cerkvy Osteryyskey na Vychodztve stanovimy i glasimy, co yest niźoy:
- Pravovirna Cerkva Westlandyska i Cerkva Osteryyska na Vychodztve śanya vzayem sve pravovirnos i kanonos.
- Pravovirna Cerkva Westlandyska i Cerkva Osteryyska na Vychodztve śanya plaskas dvoya Cerkvy i sve volnys.
- Zema kanona Pravovirnyy Cerkvy Westlandyskey yest Slubove Vasylo Voxlanda i Westlanda. Zema kanona Cerkvy Osteryyskey na Vychodztve yest Osterya. Dvaye Cerkve volny volno ćynyc v sve Vychodztve abo v Cosobe Bialenskiyem abo v kaźdym roźnym Vasylu abo zemy.
- Dvaye Cerkve oboćyna v spravach virovych, obredovych, popovych i roźnych.
- Papier vlazi v źivot v den hypografy.
Hypografo v Volnograde, 2 pasycha roka 2020 (15 pasycha roka 2020).
Język polski
Cytat:W imię Boga Ojca, Syna Bożego i Ducha Świętego!
My, to jest ja, Aleksander, Patriarcha Westlandzkiego Kościoła Prawosławnego, oraz ja, Jurij, Arcybiskup Divogradu, Wolnogradu i całej Osterii, Głowa Kościoła Osteryjskiego na Wygnaniu, postanawiamy i oznajmiamy, co następuje:
- Westlandzki Kościoł Prawosławny i Kościół Osteryjski na Wygnaniu uznają nawzajem swoją ortodoksyjność i kanoniczność.
- Westlandzki Kościoł Prawosławny i Kościół Osteryjski na Wygnaniu uznają równość obojga Kościołów i ich wzajemną niezależność.
- Za terytorium kanoniczne Westlandzkiego Kościoła Prawosławnego uznaje się terytorium Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu. Za terytorium kanoniczne Kościoła Osteryjskiego na Wygnaniu uznaje się terytorium Osterii. Oba Kościoły swobodnie mogą działać wśród własnej diaspory, czy to na terytorium Republiki Bialeńskiej, czy w dowolnym innym państwie czy terytorium.
- Oba Kościoły współpracują ze sobą w kwestiach teologicznych, liturgicznych, duszpasterskich i innych.
- Deklaracja wchodzi w życie z dniem podpisania.
Podpisano w Wolnogradzie, 2 kwietnia AD 2020 (15 kwietnia AD 2020).
|