![]() |
|
Trinitz - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Kraje Koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=15) +--- Dział: Winkulia (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=936) +---- Dział: Komitat Trinetzki (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=634) +---- Wątek: Trinitz (/showthread.php?tid=3630) Strony:
1
2
|
Trinitz - Burek - 14 Mar 2022 TRINITZ [TRZCINICE]
![]() Trinitz jest niewielkim miastem położonym w centralnej Winkulii. Leży ono raczej podmokłym terenie, wokół miasta można napotkać liczne bagna, trzęsawiska i stawy. Od wschodniej i północnej strony Trinitz jest otoczony przez las - tak zwany Bór Trzcinicki. Na południe od miasta znajduję się natomiast jezioro Trzcin. Nazwa miasta pochodzi od licznych trzcin gąszczących się wokół jeziora i mokradeł.
![]() Moczary w pobliżu Trinitzu
Według przeprowadzonego niedawno (marzec 2022) spisu, miasto zamieszkuje około siedem i pół tysiąca ludzi. Dane te jednak są jednak niedokładne ze względu na nieufność mieszkańców do administracji państwowej. Miasto przez lata było zaniedbane przez władze państwowe, panuje tu bieda, a infrastruktura jest mało rozwinięta.
Mieszkańcy miasta zajmują się głównie rozbojem, bimbrownictwem i spożywaniem alkoholu. W mniejszym stopniu rybołówstwem , zbieraniem grzybów i kłusownictwem.
Wielu młodych obywateli opuściło miasto w ostatnich latach, ze względu na wysokie bezrobocie i brak jakichkolwiek perspektyw.
W centrum miasta jest położony rynek, zabudowa jest tu najbardziej reprezentatywna. Nieopodal przebiega również główna droga łącząca miasto z resztą kraju. Mieszczą się tu główne obiekty użyteczności publicznej, jak ratusz, kościół i naczelny miejscowy przybytek kulinarno-alkoholowy - Bar pod Gruszą, gdzie mieszkańcy codziennie oddają sie integracji.
Na obrzeżach mieszkańcy mieszkają głównie w drewnianych chałupach. Poza granicami miasta leży także kilka pobliskich wsi. ![]() Ratusz ![]() Widok na centrum miasta z kościołem ![]() Obrzeża miasta RE: Trinitz - Alfred Fabian - 15 Mar 2022 Wspaniały opis! Czy są może jakieś miejsca, które polecasz w Trinitzu? Nie ukrywam, że wspólnie z Królową szukamy miejsc godnych odwiedzenia, wypicia kawy i odprężenia się po zrealizowanych obowiązkach. RE: Trinitz - Fatima Popow-Chojnacka - 16 Mar 2022 Bardzo interesująco i ciekawie. Aż chętnie od razu bym wybrała się do wspomnianego terenu, ponieważ bardzo lubię naturę. Potwierdzam również zdanie Króla, chętnie wybierzemy się w odwiedziny. RE: Trinitz - Adam Aleksander II - 16 Mar 2022 Można z tobą pójść na ryby na te moczary Burku? Pamiętam, że kiedyś były jakieś turnieje związane z wędkarstwem. RE: Trinitz - Burek - 16 Mar 2022 (15 Mar 2022, 20:58:13)Alfred Fabian von Tehen-Dzek napisał(a): Wspaniały opis!Z pewnością w Trinitzu można napajać się panującym spokojem wśród natury, i z dala od zgiełku. Można ryby połowić, czy po lasach pochodzić. Albo popływać sobie łódką po jeziorze, albo popatrzeć na chaty miejscowe. Z pewnością miejsce to ma liczne walory turystyczne, chociaż brak infrastruktury. Ale to też się niedługo zmieni, bo mam w planach jako burmistrz budowę jakiegoś pensjonatu, by móc rozwijać miasto pod względem turystycznym. Kawy, czy czegokolwiek też się napić można - w barze albo u mnie w chałupie! Zapraszam jako burmistrz wszystkich! (16 Mar 2022, 01:02:22)Adam Aleksander II napisał(a): Można z tobą pójść na ryby na te moczary Burku? Pamiętam, że kiedyś były jakieś turnieje związane z wędkarstwem.Oczywiście! RE: Trinitz - Burek - 18 Mar 2022 Dzisiaj mieszkańcy mogli zauważyć, że przez miasto jechało wiele wozów. Były one załadowane drewnem, cegłami, materiałami i narzędziami budowlanymi. W niektórych wozach, widać było przykryte płachtą rozmaite maszyny. Wszystko to zmierzało na południowe przedmieścia. Konsternację mieszkańców postanowił rozwiać burmistrz, który zwoławszy wszystkich na plac obwieścił:
Cytat: RE: Trinitz - Leszek Ebe-Grüner - 21 Mar 2022 Ja mam jedno pytanie. Czy powstanie kiedyś program telewizyjny, dotyczący Bimbrowników z Trinitzu? RE: Trinitz - Burek - 22 Mar 2022 (21 Mar 2022, 19:05:55)Leszek Ebe-Grüner napisał(a): Ja mam jedno pytanie. Czy powstanie kiedyś program telewizyjny, dotyczący Bimbrowników z Trinitzu? Jest możliwe. RE: Trinitz - Burek - 26 Mar 2022 Dzisiaj burmistrz i jego urzędnicy wybrali się do pobliskiej, znajdującej się nad jeziorem osady rybackiej Ropuchy. Doglądali oni pobliski teren. Wedle planów ma tu stanąć Ośrodek Wypoczynkowy. Będzie on, po Zakładach Bimbrowniczych, kolejnym obiektem wybudowanym w ramach planu rozwoju miasta. Burmistrz Burek, przekonawszy się ostatecznie o walorach tej lokacji, nakazał rozpoczęcie przygotowań. Wkrótce na miejsce zaczęli ściągać robotnicy, i wozy z materiałami i narzędziami. Tak rozpoczęła się budowa Ośrodka Wypoczynkowego w Ropuchach.
![]() RE: Trinitz - Fatima Popow-Chojnacka - 26 Mar 2022 Chyba rodzinne wczasy mi się szykują.. ![]() Wiadomo jakie atrakcje będą? |