Związek Winkulijski
KIG 10 - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Inicjatywy i instytucje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: KIG 10 (/showthread.php?tid=3583)

KIG 10 - Erik Otton von Hohenburg - 18 Lut 2022

Szanowni Państwo, 

Z uwagi na fakt, że rozwój gospodarczy kraju dotychczas hamował brak giełdy papierów wartościowych, postanowiłem przygotować taki oto prosty excelowy symulator giełdy, oparty o dynamiczne formuły losujące. Co kilka dni będą w związku z tym publikowane sprawozdania z giełdy, notowania subiektywnie wybranych 10 największych spółek w Związku Winkulijskim.

[Obrazek: Zrzut_ekranu_116.png]

Oto notowania z tego tygodnia dla tychże spółek. Jest to jak narazie bardzo uproszczona wersja całego "systemu", ja sam także nie ukrywam że nie jestem najmocniejszy jeśli chodzi o kwestie związane inwestowaniem na giełdzie, w tym również z terminologią inwestycyjną, ale myślę że tyle jak narazie wystarczy. W przyszłości zamierzam uzupełnić KIG10 np. o listę najbogatszych Winkulijczyków z dynamicznie zmieniającymi się wykresami. 

RE: KIG 10 - Adam Aleksander II - 19 Lut 2022

Będzie to jakoś korygowane ze Stemplem? Szczerze zapomniałem jeszcze rzucić tam okiem, więc chciałbym, żeby ktoś bardziej ogarnięty mi to jakoś wyjaśnił.

RE: KIG 10 - Artur Kardacz - 21 Lut 2022

Wstyd się przyznać ale niektóre skóry nic mi nie mówią. Podoba mi się pomysł giełdy, nawet jeśli ciężko będzie handlować akcjami to same notowania będą bardzo przydatne.

RE: KIG 10 - Erik Otton von Hohenburg - 21 Lut 2022

Jeśli chodzi o skróty, to
LMiK — wiadomo, Liga Morska i Kolonialna
TS — TeleOs
FB — Folksbank
BO — Bank Osaczeski
EN — Energo
RSC — Red Star Car Corporation
Alb ol — Albion Öl
PZZ — Federalne Zakłady Zbrojeniowe
FS — Fundusz Sehiryjski
ERM — Egvallandzkie Rybołówstwo Morskie

RE: KIG 10 - Artur Kardacz - 21 Lut 2022

Na czym będzie opierała się liczba najbogatszych winkulijczyków? Na wartości ich firm czy od ilości pieniędzy w banku/systemie?

Cała idea tej giełdy to prosty arkusz kalkulacyjny ze zmieniającymi się losowo w pewnym zakresie liczb. List najbogatszych opierałaby się o obliczenia oparte o wzór [wartość firmy w danym momencie] razy [procent udziału w danej firmie] oczywiście zsumowane byłyby wszystkie akcje wszystkich firm posiadanych przez daną osobę. Zakładam, że giełda będzie do czasu aż nie zostanie ujednolicony prawnie system gospodarczy, czymś niezależnym od dotychczas istniejących banków. W razie zmiany układu posiadanych udziałów w firmie prosiłbym o taką informację abym mógł zaktualizować listę.

RE: KIG 10 - Adam Aleksander II - 21 Lut 2022

Nie wiem, czy to aż tak ważna informacja na start, ale jeżeli żadna ustawa/uchwała/papierek urzędowy nie został wprowadzony, to by oznaczało, że dalej mam 100% udziałów, czy w tym i podobnych przypadkach zostanie wydzielona pewna ilość udziałów i wrzucona jako wolne na rynek, czy pozostanie to do dyspozycji właścicieli, w tym przypadku mojej osoby.

Powiem tak — nie rozstrzygam spraw majątkowych, także domyślnie zakładam, że Kardacz jest właścicielem 100% udziału LMiK, ERM, Albion Öl, czy Red Car Star Corporation, a państwo posiada fla przykładu 100% udziałów Folksbanku i dopóki akcje nie zostaną sprzedane przez włascieli, lub też nie okaże się że ktoś kiedyś wcześniej sprzedał jakieś udziały, to pozostaje przy wersji domyślnej. Nie było żadnej dotychczas ustawy nacjonalizującej czyjś majątek, także sprzedaż udziałów jest ptywatną sprawą włascieli.