Związek Winkulijski
Podkomorzy - Nordacki System Gospodarczy - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=187)
+---- Wątek: Podkomorzy - Nordacki System Gospodarczy (/showthread.php?tid=3537)

Strony: 1 2

Podkomorzy - Nordacki System Gospodarczy - Alfred Fabian - 08 Sty 2022

Szanowni Państwo

Jakiś czas temu, za pośrednictwem Discorda Związku Winkulijskiego oraz Palatynatu Leocji (dziękuję serdecznie za wsparcie techniczne JE Helwetykowi Romańskiemu oraz szeregowi testerów!), premiera Podkomorzego - Nordackiego Systemu Gospodarczego, dedykowanego przede wszystkim dla państw Nordaty. Pora jednak obwieścić, że oficjalnie można już uznać go za działającą gierkę, w którą można śmiało klikać. Obecnie jest najbardziej podstawowa wersja systemu, która umożliwia rozwój wioski oraz handel na giełdzie surowców. Z czasem pojawią się kolejne możliwości, takie jak umiejscowienie osady na mapie Nordaty, a także pewna personalizacja osad. Na chwilę obecną jednak nie zdradzam szczegółów, gdyż te pojawią się dopiero w trakcie tworzenia systemu i po prostu muszę to stwierdzić - sam nie wiem w jakim kierunku podążą prace.

[Obrazek: 99527777916551875_t.png]

Obecnie system zakłada 4 podstawowe surowce - zboże, drewno, kamień oraz złoto, które służą do ulepszania budowli. Wszystkie budowle mają wspólny poziom, przez co ulepszenie jednej budowli zwiększa koszt ulepszenia wszystkich pozostałych. Sprawia to, że konieczny jest handel pomiędzy graczami, inaczej system stoi w miejscu. W związku z tym, że po testach raczej niewiele kto grał, wszystkie osady zostaną przywrócone do stanu początkowego i oficjalnie rozpoczniemy grę!

Surowce produkowane są godzinnie i odbierane w momencie wejścia na stronę, za cały okres nieobecności. Ponieważ początkowe surowce pozwalają na ulepszenie tylko 2 budynków, zachęcam do konsultowania się w sprawie tego, co jest potrzebne. Zauważyłem, że obecnie większość osób od razu ulepszyła farmę i tartak, a niestety nikt nie ulepszył kopalni i kamieniołomu, co samo z siebie zatrzymuje system, bo nikt nie może ulepszyć tego typu budowli.

Zachęcam również do korzystania z giełdy surowców, na której można wymieniać się surowcami. Jest to w końcu podstawowa funkcjonalność gry, bez której niemożliwy jest rozwój osady - szczególnie we wczesnym etapie rozgrywki, ale również mocno utrudniony w późniejszym.

[Obrazek: 99527777916551874.png]

Dodatkowo, w grze funkcjonuje wirtualna waluta (wirtualna waluta w wirtualnym świecie. Najs), na chwilę obecną nazwana T (teheny), którą później będzie można wykorzystać również w innych aplikacjach, głównie kolekcjonerskich, celem dokonania zakupów różnych zawartości. Podkomorzy ma służyć przede wszystkim jako taki generator waluty, którą później będzie można wykorzystywać. Waluta "wytwarzana" jest przez Ratusz, można na potrzeby narracji założyć, że jest to "zbiór podatków" od mieszkańców osady. Poziom ratusza jest zależny od poziomu wszystkich budynków w osadzie. Jeżeli mamy farmę na poziomie 2 oraz kamieniołom na poziomie 3, to ich łączny poziom (5), jest również poziomem ratusza.

Na koniec pojawia się waluta D (dukaty). Jest to swego rodzaju waluta "premium", początkowo miała służyć do przyśpieszania budowy budynków, ale ostatecznie wycofałem się z pomysłu oczekiwania na ulepszenie budynku ze względu na konieczność długiego oczekiwania na zebranie surowców. Dlatego też dukaty będą przede wszystkim pomagać w zbieraniu surowców, umożliwiając ich zakup od "systemu". Będzie można tymczasowo zwiększyć produkcję, płacąc pracownikom dukatami, lub zapłacić "kupcom zza morza", za gotowe surowce. Dukaty będzie można zdobyć poprzez udział w konkursach i inicjatywach w całym mikroświecie. Będzie to swoisty beneficjent aktywności kulturowej i sportowej. Przynajmniej dla osób, grających w Podkomorzego.

Zachęcam do zabawy oraz dogadywania się zarówno na privach, jak i w tym wątku informacjami o zbudowanych budynkach oraz posiadanych na handel surowcach. Postaram się również co jakiś czas zamieścić podsumowanie, dotyczące popytu oraz podaży poszczególnych surowców.

RE: Podkomorzy - Nordacki System Gospodarczy - Artur Kardacz - 08 Sty 2022

Pierwsza farma i tartak powstała. Liczę że system będzie ciągle rozwijany i znacznie urozmaicić nam to zabawę w mikronacje.

EDIT: i już widzę że źle zrobiłem heh

RE: Podkomorzy - Nordacki System Gospodarczy - Alfred Fabian - 08 Sty 2022

To ja wspomnę, że zbudowałem kamieniołom Smile

RE: Podkomorzy - Nordacki System Gospodarczy - Joahim von Ribertrop - 09 Sty 2022

No to ja postawiłem kopalnię.

RE: Podkomorzy - Nordacki System Gospodarczy - Alfred Fabian - 13 Sty 2022

Stan przedsiębiorstw na dzień 13. stycznia 2022 roku
6 farm pierwszego poziomu
1 farma drugiego poziomu
6 tartaków pierwszego poziomu
2 kamieniołomy pierwszego poziomu
1 kamieniołom drugiego poziomu
4 kopalnie złota pierwszego poziomu

Jak widać, przemysł rolniczy rozwija się najszybciej, najmniej pożądanym typem działalności jest obecnie kamieniołomiarstwo Big Grin Zachęcam do korzystania z giełdy, ostatnio cały czas wisi sporo ofert, dzięki którym można się będzie w końcu może rozbudować Big Grin

Przy okazji, nałożona została łatka, która nie pozwoli złożyć oferty, jeżeli podano w ilości sprzedawanej lub kupowanej wartość równą 0, lub pustą, wcześniej niemożliwe było tylko wystawienie ujemnej ilości towaru.

RE: Podkomorzy - Nordacki System Gospodarczy - Heinz-Werner Grüner - 14 Sty 2022

Ile jest osób korzystających z aplikacji? Pytam czysto technicznie, bo zastanawiam się czy nie dołączyć. Smile

RE: Podkomorzy - Nordacki System Gospodarczy - Alfred Fabian - 14 Sty 2022

Technicznie rzecz biorąc, przynajmniej raz poza zalogowaniem się kliknęło coś 12 osób. Aktywnie biorących udział... hmmm... Jest trochę mniej. Tak na oko - to 4-5 osób zagląda w miarę regularnie. Nie są to porywające statystyki, ale może w miarę rozwoju systemu pojawi się również więcej stałych użytkowników.

RE: Podkomorzy - Nordacki System Gospodarczy - Artur Kardacz - 14 Sty 2022

Martwi niedobór złota i kamienia na giełdzie. Chętnie bym coś kupił ale niestety brakuję ofert. Może znajdzie się ktoś chętny? Mogę wymienić się za zboże lub drewno.

RE: Podkomorzy - Nordacki System Gospodarczy - Artur Kardacz - 19 Sty 2022

Halo, halo! Proszę Państwa, chętnie kupię złoto. Wystawiłem ofertę 200 tehenów za 100 złota.

RE: Podkomorzy - Nordacki System Gospodarczy - Alfred Fabian - 20 Sty 2022

Widzę, że na złoto jest bardzo dużo ofert, za różne inne surowce, ale w drugą stronę już niekoniecznie. Może @"Joahim-von-R" by pomógł?