![]() |
|
Sytuacja na Nordacie - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=27) +----- Dział: Wiadomości zza granicy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=54) +----- Wątek: Sytuacja na Nordacie (/showthread.php?tid=3522) Strony:
1
2
|
Sytuacja na Nordacie - Artur Kardacz - 01 Sty 2022 Sytuacja na naszym kontynencie robi się coraz bardziej napięta. Liczba aktywnych państw spada, a między tymi które zostały wybuchają konflikty. Bielenia nie ma kszty szacunku dla swoich sąsiadów i patrzy na wszystkich z góry. Muratyka rządzona przez Waksmana odwraca się od dawnych przyjaciół. O ile kiedyś był zwolennikiem integracji na Nordacie i "budowania mostów", tak teraz mosty te raczej spala. Można odnieść wrażenie że Nordata podzieliła się na dwa fronty. Ten muratycki charakteryzuje się nienawiścią do Bialenii, z kolei bialeński z nienawiścią do Muratyki. Winkulijski izolacjonizm w tej sytuacji się sprawdza. Odcięci od wszelkich afer możemy utrzymać neutralne stosunki z każdym państwem. Zapewnia nam to czystą kartę w ewentualnych negocjacjach. Czy według Was Nordata zmierza w dobrym kierunku? Konflikty towarzyszyły nam od zawsze, dawni wrogowie zawiązują sojusze a przyjacielskie więzy pękają. Czy ciągłe kłótnie są wpisane w charakterystykę naszego kontynentu? Zapraszam do dyskusji. RE: Sytuacja na Nordacie - Erik Otton von Hohenburg - 01 Sty 2022 Jak dla mnie jest to co najwyżej efemeryczna burza w szklance wody — Waksman obraził się, że jego forum nazwano "oczojebnym" i to wszystko. Nie uważam aby z takiego powodu miała nastąpić zimna wojna dłuższa niż kilka miesięcy. W każdym razie zachowanie Muratyki jak dla mnie dowodzi jedynie tego, że utrzymywanie wieczystej neutralności Winkuli jest jedyną słuszną linią polityki, przynajmniej do czasu aż pojawią się na tym kontynencie dojrzali przywódcy. Pozostaje mi tylko wyrazić nadzieję, że nie zostaniemy wciągnięci w jakiś konflikt z Brodrią i Bialenią no i rzecz jasna z Muratyką.
RE: Sytuacja na Nordacie - Mateusz Żmigrodzki - 01 Sty 2022 Poruszając po raz któryś z kolei kwestię tzw. integracji nordackiej, pannordatyzmu, to czuję się jakbyśmy byli świadkami jakiejś tragifarsy z prostymi dialogami, mało skomplikowaną fabułą, ale która jest mimo tego widowiskiem dosyć śmiesznym. W każdym razie, odkładając żarty na bok, no to cóż - konflikty na Nordacie były chyba od zawsze, choć myślę że nie są one związane z Kontynentem jako takim, a po prostu z kilkoma ekscelencjami. W żaden konflikt dłuższy nie wierzę - zaraz real trochę się zajmie naszymi kochanymi bohaterami muratycko-bialeńskiej tragifarsy i szybko zapomną o "oczojebnym forum", czy też "bialeńskim klaunie". Jednocześnie - tak jak mój przedmówca - jestem zwolennikiem izolacjonizmu, szczególnie w obecnej sytuacji. Myślę, że nie warto uczestniczyć w żadnej tego typu błazenadzie, jak RM i RB. Z drugiej strony tak trochę mnie nurtuje pytanie, dlaczego Prezydent Muratyki dał się tak łatwo sprowokować? Nie wiem jak wy, ale jak dla mnie to w sumie stronie bialeńsko-brodryjskiej, która uważała stronę muratycką za niedojrzałą, tylko zależało na zachowaniu ten pogląd potwierdzającym. I jakby nie patrzeć - obecna "polityka" dyplomatyczna Muratyki wpisała się idealnie w ten scenariusz. RE: Sytuacja na Nordacie - Alfred Fabian - 01 Sty 2022 Pannordatyzm to mrzonka. Hasła, które chętnie niósłbym na sztandarach, gdyby miały one jakikolwiek sens. Państwo Pannordackie w obecnej sytuacji jest niemożliwe, tak po prostu. Tak samo jakaś szczególna integracja nie ma specjalnie większego sensu, jednakże uważam, że całkowite zamykanie się na mikroświat jest niepotrzebne. Jeżeli nie na Nordacie, to poza nią.
Ale nie możemy mówić, że jest sens zamykać się na całą Nordatę. Jestem niemalże pewny, że obecne stosunki pomiędzy nami, a Insulią układają się nawet lepiej niż poprawnie. I wierzę, że jesteśmy w stanie podejmować się razem z Cesarstwem kolejnych zadań, które rozpoczęliśmy poprzez sportową rywalizację w Małym Pucharze Nordaty.
A po Bialenii i Muratyce - cóż, można się było spodziewać takiego obrotu sytuacji. Jak się zmienią elity przy władzy (szybciej w Bialenii, niż w Muratyce, znając życie), to może ponownie wrócimy do rozmów o integracji Nordaty, z których jak zwykle nic nie wyniknie. RE: Sytuacja na Nordacie - Erik Otton von Hohenburg - 01 Sty 2022 (01 Sty 2022, 18:38:22)Alfred Fabian von Tehen-Dzek napisał(a): Tylko pytanie jak nasza polityka zagraniczna w stosunku do reszty mikroświata miałaby wyglądać? Wciąż w wielu państwach ledwie co odnotowano nasze istnienie, dodatkowo jako państwo małej/średniej wielkości biorąc pod uwagę ludność i aktywność, mamy kapitał do odgrywania co najwyżej roli istotnego partnera w regionie. Obawiam się, że nie mamy takiego potencjału aby współpracować "jak równy z równym" z resztą mikroświata i czy mamy coś im w zamian do zaoferowania.
(01 Sty 2022, 18:38:22)Alfred Fabian von Tehen-Dzek napisał(a): A po Bialenii i Muratyce - cóż, można się było spodziewać takiego obrotu sytuacji. Jak się zmienią elity przy władzy (szybciej w Bialenii, niż w Muratyce, znając życie), to może ponownie wrócimy do rozmów o integracji Nordaty, z których jak zwykle nic nie wyniknie. Uważam akurat, że obecny rząd Prezydenta Swarzewskiego jest do nas życzliwie nastawiony i jak najbardziej możemy utrzymywać z nim w miarę pozytywne relacje. Ew. zmiana władz w Republice niewiele by zmieniła w relacjach ze Związkiem Winkulijskim, poza tym nie spodziewałbym się ani w najbliższej ani w dalszej perspektywie większego zainteresowania z ichniej strony projektem pogłębionej integracji, jako że wektory polityki zagranicznej RB wydają się być bardziej skierowane w kierunku wiodących państw mikroświata takich jak Leocja czy KD. W związku z tym zmiana establishmentu jedynie jeszcze bardziej oddaliłaby perspektywy na integracje nordacką.
RE: Sytuacja na Nordacie - Artur Kardacz - 01 Sty 2022 Nie od dziś wiadomo że jedyną osobą w Bialenii, której chociaż trochę zależy na integracji Nordaty, jest Swarzewski. U reszty takich chęci nie widzę a nawet wręcz przeciwnie. RE: Sytuacja na Nordacie - Alfred Fabian - 01 Sty 2022 Cytat: Nie powiedziałbym, że nie mamy nic do zaoferowania. Jestem nawet wręcz przekonany, że jesteśmy w stanie zaoferować tyle samo, co większe mikronacje, a nawet więcej niż niektóre (kapitał informatyczny). Dowodem na to, że możemy współpracować jak równy z równym, a nawet organizować wydarzenia, które spotykają się z zainteresowaniem jest chociażby Mały Puchar Nordaty. Z zainteresowaniem za granicą spotkała się również Galeria Sztuki w Bordo (zarówno w Leocji, jak i w Monarchii Austro-Węgierskiej). Reprezentacja Winkulii w piłce nożnej może nie była faworytem w grupie, ale za to walczyła do ostatniej kropli potu, remisując z finalistami tegorocznego v-Mundialu.
To, czy jesteśmy w stanie coś zaoferować zależy więc od tego, czy chcemy coś dać od siebie. A myślę, że jesteśmy w stanie to zrobić. RE: Sytuacja na Nordacie - Helwetyk - 01 Sty 2022 (01 Sty 2022, 20:16:25)Alfred Fabian von Tehen-Dzek napisał(a):Cytat: Tak jak Jego Królewska Mość napisał. RE: Sytuacja na Nordacie - Artur Kardacz - 02 Sty 2022 (01 Sty 2022, 18:01:58)Mateusz Żmigrodzki napisał(a): Z drugiej strony tak trochę mnie nurtuje pytanie, dlaczego Prezydent Muratyki dał się tak łatwo sprowokować? Nie wydaję Ci się że to zawsze był problem Waksmana? Z tego co wiem forum UTN też zamknął pod wpływem impulsu. RE: Sytuacja na Nordacie - Mateusz Żmigrodzki - 02 Sty 2022 (02 Sty 2022, 11:58:16)Artur Kardacz napisał(a):(01 Sty 2022, 18:01:58)Mateusz Żmigrodzki napisał(a): Z drugiej strony tak trochę mnie nurtuje pytanie, dlaczego Prezydent Muratyki dał się tak łatwo sprowokować? Akurat o jego impulsywności, to każdy to chyba wie. Jedynie jednak łudziłem się, że wyciągnął jakąś lekcję i nie będzie się tak zachowywał przynajmniej przy prowadzeniu swojej polityki. Jak widać, niektórzy ludzie się nie zmieniają. |