![]() |
|
I sesja Trybunału Królewskiego - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=34) +----- Dział: Trybunał Królewski (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=545) +----- Wątek: I sesja Trybunału Królewskiego (/showthread.php?tid=3473) |
I sesja Trybunału Królewskiego - Artur Kardacz - 11 Lis 2021 Otwieram I sesję Trybunału Królewskiego aby osiądzić i skazać Mateusza Żmigrodzkiego. W czasie swoich dyktatorskich rządów popełnił wiele zbrodni przeciwko narodowi. Warunkiem zawartego pokoju było zapewnienie Mateuszowi sprawiedliwego procesu, słowa więc dotrzymuję. Wzywam ławników Trybunału Królewskiego, @"Jan II" oraz @"Heniu Wespucci" do poprowadzenia tego procesu. Oskarża się Mateusza Żmigrodzkego o wykorzystanie uprawnień wynikających z pełnienia funkcji publicznej (roz. I art. 2 małego kodeksu karnego). RE: I sesja Trybunału Królewskiego - Artur Kardacz - 12 Lis 2021 Na podstawie Regulaminu TK wyznaczam na wiceprezesa Henryka Wespucciego i powierzam mu poprowadzenie tej rozprawy. RE: I sesja Trybunału Królewskiego - Henryk Wespucci - 13 Lis 2021 POSTANOWIENIE PRZEWODNICZĄCEGO SKŁADU
Nadaje się ostateczny bieg sprawie. Zgodnie z postanowieniem p.o. Prezesa Trybunału Królewskiego JE Artura Kardacza rozpatrzona zostanie sprawa Mateusza Żmigrodzkiego oskarżonego z oskarżenia publicznego o przekroczenie uprawnień wynikających z pełnionych funkcji. Sprawę rozpatrywać będzie skład orzekający w składzie Henryk Wespucci - przewodniczący i Jan II - członek składu. W pierwszej kolejności skład orzekający kieruje pytania do oskarżonego - Mateusza Żmigrodzkiego. Czy oskarżony przyznaje się do popełnienia zarzucanego mu czynu tj. przekroczenia uprawnień wynikających z pełnionego urzędu? Pouczam również o możliwości złożenia wyjaśnień. W przypadku braku chęci skorzystania z tego prawa, proszę o tym fakcie poinformować sąd. RE: I sesja Trybunału Królewskiego - Mateusz Żmigrodzki - 13 Lis 2021 Wysoki Trybunale! Drodzy Winkulijczycy! Zanim odpowiem na wasze pytania, Wysoki Trybunale, chciałbym najpierw wygłosić słowo wstępne. Chciałbym przede wszystkim podziękować moim przeciwnikom politycznym za to, że spełnili moją prośbę i zapewnili mi gwarancję sprawiedliwego i uczciwego procesu sądowego. Chcę powiedzieć, że zawsze, ale to zawsze, wierzyłem w sprawiedliwość. Dobrze świadczy chociażby o tym fakt, że pomimo ciężaru dowodu jaki to świadczył o antypaństwowej działalności "Vooga Winkuliersdeg", ostatecznie nie zdecydowałem się na zatwierdzenie aktu oskarżenia, którego to wcześniej zatwierdzić nie chciała Trybuna Ludowa. Jest to tym bardziej znamienny proces, iż jest to proces historyczny. Po raz pierwszy w historii Winkulii osoba suwerena - Króla, zostaje poddana osądowi. Osądowi, który jest dokonywany przez niezależne, demokratyczne i cywilne instytucje.
Wysoki Trybunale! Co do Waszego pytania, to pozwolę sobie zacząć od nakreślenia sytuacji jaką napotkałem przed kilkoma dniami. Mianowicie, Trybuna Ludowa wystąpiła przeciwko narodowi winkulijskiemu. Owszem, naród nie zrozumiał tego w pełni, ale tak de facto jest. To co czynił "Voog Winkuliersdeg" było zamachem wymierzonym w Króla, w naród i w samego Boga. Oprócz tego nasze państwo pogrążało się w wewnętrznych podziałach. Każdy z regionów robił co chciał, panowała samowola. Dlatego też postąpiłem tak, jak postąpić musiałem. Tak, wysoki Trybunale - mogłem przy tym naruszyć winkulijskie prawo, mogłem naruszyć swobody obywatelskie, lecz wymagała tego racja stanu. Konkludując - nie mi oceniać czy jestem winny, czy niewinny, a wysokiemu Trybunałowi. Jestem w pełni gotowy, aby ponieść wszelką odpowiedzialność. Niezależnie jaki wyrok wysokiego Trybunału będzie, to się jemu podporządkuję. Chciałbym tylko zaapelować do szanownych ławników, aby ci orzekając nad tą sprawę wzięli pod uwagę mój punkt widzenia i wtedy panującą sytuację wewnętrzną. Oprócz tego chciałbym zaapelować, aby wysoki Trybunał rozważył skorzystanie z przesłanki zawartej w art. 28 Małego kodeksu karnego, czyli nadzwyczajnym złagodzeniu kary.
Do powiedzenia nic więcej nie mam. Niechaj przeznaczenie ujawni swe plany!
Niech żyje Winkulia! Dziękuję za uwagę.
RE: I sesja Trybunału Królewskiego - Henryk Wespucci - 14 Lis 2021 Panie oskarżony. Proszę o jasną odpowiedź - czy przyznaje się Pan do winy, czy też nie. Czy czuje się Pan winny, czy nie? RE: I sesja Trybunału Królewskiego - Mateusz Żmigrodzki - 14 Lis 2021 Patrząc w świetle przepisów prawa Związku Winkulijskiego - mogłem nadużyć swoich uprawnień. RE: I sesja Trybunału Królewskiego - Henryk Wespucci - 14 Lis 2021 Dziękuję. Skład orzekający postanowił przesłuchać JE Artura Kardacza reprezentującego oskarżyciela. Co Panu wiadomo na temat domniemanego przekroczenia uprawnień przez oskarżonego? RE: I sesja Trybunału Królewskiego - Artur Kardacz - 14 Lis 2021 Wysoki Trybunale! Zbrodnię których dopuścił się Mateusz Żmigrodzki odczuł każdy winkulijczyk. Powinnyśmy więc zapytać się tych szarych obywateli jaką krzywdę wyrządził im Żmigrodzki. Wprowadzenie cenzury, zastraszanie, podjudzanie konfliktu, Mateusz Żmigrodzki wykorzystał swoje przywileje w nieodpowiedni sposób. Podciągając za nieodpowenie sznurki uruchomi aparat grozy przeciwko własnym obywatelom. Mam tutaj na myśli sprawę związana z redakcją Voog Winkuliersdeg oraz założonych obywateli jak Erika Otton von Hohenburg. Argumenty że działalność dziennikarska Erika była zamachem na Króla, naród i Boga są kompletnymi bredniami. Erik jako pierwszy pokazał że obecny król nie jest idealny, dzięki niemu na światło dzienne wyszły potworności jakich dopuścił się ten władca. W odpowiedzi Żmigrodzki chciał "uciszyć" swoich przeciwników. Gdyby nie przychylność władz Związku Albiońskiego to cała gazeta by upadła. Później zaczęły się ataki personalne na poszczególnych dziennikarzy. Padły oskarżenia o zdradzie, współpracy z zagraniczną agenturą. Żmigrodzki w swoim interesie, nie całego kraju czy obywateli, ale właśnie w swoim naruszył prawo Związku Winkulijskiego oraz podstawowe swobody obywatelskie. Aby chronić swoją osobę i jak najdłużej utrzymać się przy władzy. RE: I sesja Trybunału Królewskiego - Henryk Wespucci - 16 Lis 2021 Dziękuję bardzo serdecznie. W związku z faktem, że sprawa jest złożona, dopuszcza się zeznania osób, których może dotyczyć sprawa i wyrażają taką chęć. Skład orzekający dołączy w/w zeznania do materiału dowodowego. Poucza się strony również, że mogą uzupełniać swoje zeznania. Oskarżycielowi publicznemu i członkowi składu orzekającego umożliwiam ponadto możliwość zadania pytania oskarżonemu. Czas na w/w czynności kończy się wraz z upływem godziny 18ej jutro. |