Związek Winkulijski
Pomysły na gospodarkę - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=187)
+---- Wątek: Pomysły na gospodarkę (/showthread.php?tid=3437)

Strony: 1 2

Pomysły na gospodarkę - Mateusz Żmigrodzki - 10 Wrz 2021

Jak wiemy, gospodarka w Związku Winkulijskim to temat na codzień zbytnio nie poruszany. Ogólnie myślę, że nie będę bluźniercą, jeśli powiem, że gospodarka ZW de facto nie funkcjonuje. Obejmując tron winkulijski, obiecałem że postaram się zmienić ten stan rzeczy. I z racji, że obecnie wszelkie inne obszary polityki naszego państwa - ustrój, prawo, czy też polityka zagraniczna - zostały już uporządkowane i postawione na nogi, czas abyśmy zajęli się teraz tym obszarem, czyli ekonomią.

Oto pytanie do Was, drodzy obywatele - jak powinna wyglądać nasza ekonomia? Czy powinniśmy wprowadzić jakieś zaawansowane mechanizmy informatyczne, czy opierać się na forum? Czy powinniśmy zbudować coś na bazie istniejącego już, lecz niedokończonego, ZBC, czy zbudować coś od nowa? Podsumowując, jakie macie pomysły na naszą gospodarkę? Właśnie w tym wątku będziemy tym wszystkim się wymieniać. Mam nadzieję, że uda nam się w ten sposób stworzyć jakąś wspólną wizję winkulijskiej gospodarki, przy okazji wypracowując mechanizmy, które przydadzą się nawet na całej Nordacie.

Piszcie śmiało, zachęcam do tego serdecznie.

RE: Pomysły na gospodarkę - Adam Aleksander II - 10 Wrz 2021

To tak, myślę, że do momentu postawienia na nogi systemu bankowego, powinniśmy opierać swoją gospodarkę wyłącznie na forum. Nikt tutaj nie będzie obiecywał, że "do końca miesiąca" coś się zrobi, bo i nie widzę powodu do pośpiechu. Uważam też, że możemy zaczerpnąć z pomysłów przedstawionych na zjeździe tj.:

-System surowców i przedsiębiorstw zajmujących się ich obróbką i wydobywaniem
-System cen produktów i usług
-Usystemowanie gospodarki krajowej
-Stworzenie giełdy
-Stworzenie narracyjnej gospodarki kraju i poszczególnych regionów

Jak ktoś coś będzie chciał się więcej dowiedzieć, to chętnie rozpiszę, na razie jestem z doskoku.

RE: Pomysły na gospodarkę - Artur Kardacz - 10 Wrz 2021

Również uważam że nasza gospodarka powinna opierać się o forum. Przynajmniej na samym początku. Żeby wszystko miało ręce i nogi możemy stworzyć mapę surowcową Winkulii. Każda dzielnica będzie mogła mieć jakieś surowce na swoim terenie, np. zanahoria dużo rudy żelaza, żyzną ziemię i eksploatować to według własnego uznania. Surowce będzie można sprzedać lub przeznaczyć na produkcję. Tak sobie teraz myślę że do handlowania można wykorzystać program Alfreda. Zrobił on kiedyś taki system handlowy który przedstawił na jednym z większych świąt państwowych. Działał on bardzo dobrze tylko pytanie czy on go dokończył.

RE: Pomysły na gospodarkę - Adam Aleksander II - 10 Wrz 2021

Jaki to program? Albo czy sam Alfred mógłby go przedstawić?

RE: Pomysły na gospodarkę - Artur Kardacz - 11 Wrz 2021

O tym systemie Alfreda rozpisał się tutaj. Przedstawił go na 3 rocznicy powstania Związku Winkulijskiego, niestety system już nie działa i nie można nic zrobić.

RE: Pomysły na gospodarkę - Alfred Fabian - 13 Wrz 2021

System był dziurawy, nie działał tak jak powinien i pozwalał na nadużycia. W przyszłości użyłbym do przesyłania danych innej metody, która nie pozwalałaby na nie, ale nie chciałoby mi się przebudowywać teraz całego systemu, więc wymagałoby to nowych nakładów pracy.

Osobiście uważam, że system bankowy natomiast działa poprawnie - (mogę się mylić, jak coś nie gra, to dawajcie znać na priv). Mogę to jakoś uprościć/przebudować jak trzeba, lub napisać na świeżo, żeby umożliwiało to jedynie przelewanie kasy,  lub jakieś prostsze akcje finansowe.

Bo na temat Merchanta nie będę się rozpisywał, bo była to raczej minigra stworzona z okazji rocznicy powstania kraju, z którą pomimo dużych nadziei nie wiążę już dalej planów.

RE: Pomysły na gospodarkę - Adam Aleksander II - 19 Wrz 2021

System działa, ale chyba nie można robić przelewów. Jakby udało się to zmienić, to już na spokojnie można by coś ruszyć z innymi aspektami gospodarczymi.

RE: Pomysły na gospodarkę - Alfred Fabian - 19 Wrz 2021

(19 Wrz 2021, 14:20:35)Adam Aleksander II napisał(a): System działa, ale chyba nie można robić przelewów. Jakby udało się to zmienić, to już na spokojnie można by coś ruszyć z innymi aspektami gospodarczymi.
http://zwiazekwiv.ct8.pl/bank/potwierdzenie.php?id=22

Przecież (chyba) działają :x

RE: Pomysły na gospodarkę - Adam Aleksander II - 19 Wrz 2021

O to coś musiało się naprawić, albo po prostu miałem takie wrażenie, bo żadnych renów na start nie miałem. Jeżeli faktycznie wszystko jest w porządku, to możemy zasiąść na następnych obradach TL, do przedstawienia szczegółowego projektu ustawy, jak tutaj zbierzemy wszystkie niezbędne informacje.

RE: Pomysły na gospodarkę - Alfred Fabian - 20 Wrz 2021

Bo w sumie nie ma żadnych renów na start, trzeba w takich [przypadkach wnioskować do władz, żeby udzieliły przelewu. Ktoś poza mną chyba ma hasła do konta Skarbu Państwa (chyba Mateusz, choć mogę się mylić)