![]() |
|
Wizyta Ministra Stanu u Księcia. - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Kraje Koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=15) +--- Dział: Winkulia (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=936) +---- Dział: Winewa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=347) +---- Wątek: Wizyta Ministra Stanu u Księcia. (/showthread.php?tid=3435) |
Wizyta Ministra Stanu u Księcia. - Adam Aleksander II - 07 Wrz 2021 Po długiej, lecz spokojnej wędrówce, okręt, na którym znajdował się Adam Aleksander II, zaczął powoli zbliżać się do brzegu Winiewy. Po przebyciu rutynowej kontroli, przeprowadzonej przez marynarzy służących pod banderą Związku Albiońskiego, Minister Stanu skierował się niewielką łodzią na brzeg, skąd, po zainwestowaniu kilku renów w transport, udał się do Winkowa. Po drodze do miasta dostrzegł budowę lotniska, które miało zapewne w jakimś stopniu złagodzić skutki blokady. Gdy już zajechał do miejsca, gdzie rezydował Starosta, wszedł do środka, by razem z kilkoma agentami SBV, którzy robili za osobistą ochronę, bez zapowiedzi wejść do biura Aleksandra Novaka. -Dobry wieczór Towarzyszu- powitał siedzącego za biurkiem mężczyznę w średnim wieku, zwracając się do niego z typowym dla Volkiańczyka fasonem.- Możecie mi może łaskawie wytłumaczyć, co się obecnie tutaj dzieje?- Nie zamierzał już być tak dyplomatyczny jak w przypadku mas na Placu Związkowym. Ważniejsze dla niego było przetworzenie oraz przekazanie pewnych informacji, które pozwoliłyby na zakończenie tego widowiska, które nie służyło nikomu. Nie omieszkał jednak dodać na koniec swojego zapytania charakterystycznego dla siebie uśmiechu, który miał sprawić, że jego rozmówca będzie bardziej rozluźniony. RE: Wizyta Ministra Stanu u Księcia. - AleksanderNovak - 07 Wrz 2021 Chyba Pan sam dobrz wie- Odparł Książę. Król Winkulii ofiarował Republikanom Księstwo Winewy, które zresztą od zawsze należało do Republikanów, i Republikanie stanowili tutaj swoją władzę, dobrze żyjąc pod patronatem Winkulii. Po moim powrocie, którym miał podnieść Winewę na nogi, nagle Związek Albioński wysunął nieuzasadnione roszczenia do wyspy. Jest to oczywista agresja. Proszę zresztą popatrzeć... Tutaj ludzie mówią po Winewsku... A nie po Albiońsku. Ci agresorzy zablokowali dostęp do morza naszym rybakom, dlatego budujemy lotnisko by nasi bracia z SRW pomogli nam przetrwać ten trudny czas. Co was tu sprowadza, w nasze skromne progi, Panie Ministrze? RE: Wizyta Ministra Stanu u Księcia. - Adam Aleksander II - 07 Wrz 2021 Powiedzieć, że znajdował się w trudnej sytuacji, to jakby nic nie powiedzieć. Z jednej strony przejęcie wyspy odbyło się legalnie, z pełnomocnictwa Króla, z drugiej strony jednak Związek Albioński dysponował dość silnymi argumentami w postaci marynarki usytuowanej w sąsiedztwie Winewy oraz armią z dala od skoncentrowanych sił Królewskich Sił Zbrojnych, co w razie konfliktu marnie wróżyło, jeżeli chodzi o pacyfikację rozjuszonych Albiończyków, którzy mogliby jednak pomaszerować na Kanugrad. -Z tego co mi wiadomo, to wcześniej władzę administracyjną nad wyspą sprawował właśnie Związek Albioński, dlatego jestem w stanie zrozumieć ich nieprzychylne nastawienie. Jednak nie możemy się oszukiwać, że sytuacja jest krytyczna. Powszechnie wiadome jest to, że tutejsi ludzie żyją z łowienia ryb, co jest niemożliwe dopóty dopóki trwa blokada. Ludzie w końcu przestaną być zdeterminowani i zaczną domagać się rozwiązania problemu, co lepiej jest zrobić wcześniej niż później.- Nie chciał, by ludzie mieszkający na wyspie obwiniali Rząd w Kanugardzie za coś, na co nie ma wpływu. Wiadome jest jednak, że to po jego stronie leży odpowiedzialność, za rozwiązywanie konfliktów wewnętrzno-państowych. -Nie będę też w stanie zezwolić na przelot obcych sił zbrojnych przez obszar powietrzny Związku Winkulijskiego. Związek Albioński mógłby to potraktować jako interwencją państwa trzeciego, co doprowadziłoby do eskalacji konfliktu, a nam, jako władzom państwa, jak i obywatelom, zależy na deeskalacji. Dlatego też mam przygotowaną propozycję ugody, a raczej warunki na jakich Albion byłby w stanie odstąpić od blokady.- obejrzał się przez ramię i delikatnym skinieniem głowy dał znać jednemu z oficerów Służby Bezpieczeństwa Volkianu, by podał mu przygotowane notatki, które uwzględniały propozycję rządu z Vihren. RE: Wizyta Ministra Stanu u Księcia. - AleksanderNovak - 07 Wrz 2021 Związek Albioński jedynie na papierze posiadał przez krótką chwilę nasze ziemie, a w praktyce nic na nich nie robił. Proszę zrozumieć że historycznie te ziemie należą się nam. Przelotów obcych sił zbrojnych nie planowałem i nie będę planować. To będą zwykłe samoloty prywatnych firm dostarczające zaopatrzenie. Lotnisko jest wojskowe bo nie jest cywilne. Co do ugody, proszę mi ją pokazać. RE: Wizyta Ministra Stanu u Księcia. - Adam Aleksander II - 07 Wrz 2021 Nie zamierzał rozwodzić się nad tym, czyje historycznie są te ziemie, wystarczyła mu ta prosta informacja, by być w stanie lepiej wczuć się w nastroje panujące po obu stronach barykady. Był to, według niego, pierwszy krok w udanych negocjacjach, a przecież na tym mu najbardziej zależało. Nie chciał by jego mediacje przyniosły skutek odwrotny niż oczekiwany. -Już już- powiedział poproszony o przekazanie ugody, po czym wyciągnął odpowiednie papiery. /-/ -To są warunki zaprezentowane przez władze Związku Albiońskiego i patrząc na ich pozycje obecną, są one korzystne.- zakończył wypowiedź, prostując się na krześle. Cytat: RE: Wizyta Ministra Stanu u Księcia. - AleksanderNovak - 07 Wrz 2021 Myślę że jestem w stanie się zgodzić, jednak prosiłbym o większe szczegóły, o jakiej zapłacie mówimy, i o jakim dokładnie limicie Armii Książęcej? RE: Wizyta Ministra Stanu u Księcia. - Artur Kardacz - 08 Wrz 2021 Nie będę już wchodził w polemikę po czyjej stronie leży prawda. Dla dobra ogółu możemy zakończyć ten spór ale Związek Albioński nie może pozostać stratny. Zostałem poproszony o doprecyzowanie warunków ugody, Albion żąda ograniczenia armii do dwóch brygady lekkiej piechoty. Dodatkowo ograniczeniom ma podlegać flota i siły powietrzne, po konsultacji z moimi doradcami zdecydowałem że flota Winewy może posiadać 4 okręty dowolnej klasy oraz 20 maszyn powietrznych. Mając na uwadze kontakty jakie Pan Novak posiada w Westlandzie oraz biorąc pod uwagę ostanie wydarzenia ograniczenia w armii Winewy są niezbędne do bezpiecznego rozwoju. Obecność obcych wojskw tym rejonie może zagrozić całej Winkulii. Dodatkowym warunkiem ugody jest wypłata symbolicznej sumy 250000 renów. Związek Albioński jest skłonny rozważyć płatność w ratach bądź dostarczeniu dowolnych surowców o takiej wartości. RE: Wizyta Ministra Stanu u Księcia. - AleksanderNovak - 08 Wrz 2021 Zgadzam się na powyższe warunki ugody. Możemy pomyśleć nad jakąś umową pokoju. Reny wypłacimy w postaci ton marihuanen. RE: Wizyta Ministra Stanu u Księcia. - Artur Kardacz - 10 Wrz 2021 Skoro warunki zostały zaakceptowane to nie widzę żadnych przeciwwskazań aby oficjalnie dojść do porozumienia. Zastanawiam się czy jest sens nad tworzeniem jakiegoś papierku i składania podpisu pod tym. Słowa Novaka są na forum, zapewne większość widziała że zaakceptowałam przedstawione warunki. Sam ich też nie będę zmieniał więc bawienie się w biurokrację nie ma sensu. Pana Novaka proszę o dostarczenie odpowiedniej ilości do końca miesiąca. |