Związek Winkulijski
Kongres Ekonomiczny w Trzcinicach - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Kraje koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=28)
+----- Dział: Lehnsbergia i Trinitz (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=575)
+----- Wątek: Kongres Ekonomiczny w Trzcinicach (/showthread.php?tid=3376)

Kongres Ekonomiczny w Trzcinicach - Erik Otton von Hohenburg - 30 Lip 2021

[Obrazek: pobrane.png]

Dzielnica Senioralna od dłuższego czasu uchodzi za jeden z najsłabiej rozwiniętych regionów kraju. Pomimo tego wciąż posiada olbrzymi potencjał do rozwoju kulturalnego i gospodarczego, co czyni region ten atrakcyjnym miejscem dla inwestorów krajowych oraz zagranicznych. W przeszłości (ok. roku 2011) w regionie tym pojawiły się jedne z pierwszych organizmów państwowych na obszarze kontynentu północnego — Faraonat Neb Tawi oraz Sułtanat Saraacenny, co nadaje regionowi unikatowy, orientalny klimat sprzyjający rozwojowi turystyki. 

W imieniu Rządu Królewskiego oraz Jego Królewskiej Mości Mateusza pragnę zaprosić wszystkich zainteresowanych, zarówno z kraju jak i zagranicy na Kongres Ekonomiczny w Trzcinicach, na którym omówione zostaną problemy gospodarcze regionu, oraz jego perspektywy rozwojowe. Kongres odbędzie się w dniach 31 lipca — 7 sierpnia 2021 r.

RE: Kongres Ekonomiczny w Trzcinicach - Artur Kardacz - 01 Sie 2021

Mimo trwającego konfliktu do Dzielnicy Senioralnej przybyła grupa ekonomistów i inżynierów z Związku Albiońskiego. - nie będzie wielką przesadą stwierdzenie że Związek Albioński jest jedną z najlepiej rozwiniętych dzielnic, chcemy dzielić się wspólną wiedzą dla dobra Związku Winkulijskiego - powiedział Le Vescont, główny doradca ds. przemysłu ciężkiego w Albionie.

RE: Kongres Ekonomiczny w Trzcinicach - Erik Otton von Hohenburg - 01 Sie 2021

Na kongresie ekonomicznym zjawił się jeden z gospodarzy, Jan II, aby wygłosić krótką przemowę:

Szanowni Państwo! 

Jestem ogromnie wdzięczny państwu za zaszczycenie nas swoją obecnością. Wierzę, że wspólnymi wysiłkami uda nam się rozwinąć gospodarkę regionu i wprowadzić ją na ścieżkę przyspieszonego rozwoju. 

Ze strony Rządu Królewskiego pragniemy zaproponować przedsiębiorcą a także uczelniom i innym zainteresowanym instytucjom, preferencyjnych warunków do rozwoju kulturalnego i gospodarczego regionu. Jednym z proponowanych przez nas zachęt dla przedsiębiorców, jest możliwość darmowego pozyskania gruntu pod budowę hoteli oraz ich częściowe finansowanie z budżetu państwa. Liczymy, iż rozwój turystyki w regionie poprawi w sposób znaczący jego atrakcyjność ekonomiczną. 

Niemniej jednak istotnym aspektem, koniecznym dla rozwoju regionu, jest współpraca w wymiarze edukacyjnym oraz naukowym pomiędzy instytucjami z kraju oraz zagranicy. W związku z tym dla uniwersytetów wirtualnych, oraz dla innych instytucji kultury na obszarze Nordaty i instytucji Ligi Bluszczowej mamy do zaoferowania, specjalne dwustronne umowy dotyczące pozwoleń na badania archeologiczne. W ramach takich umów, ekspedycja archeologiczna przybywająca z państwa trzeciego, mogłaby wywieźć do państwa macierzystego, część artefaktów z regionu w celach naukowych. Oferta ta jest bardzo atrakcyjna zważywszy na starożytny rodowód regionu. 

RE: Kongres Ekonomiczny w Trzcinicach - Maximilian Fiodorow-Frassati - 01 Sie 2021

Popieram mojego przedmówcę.

RE: Kongres Ekonomiczny w Trzcinicach - Mateusz Żmigrodzki - 02 Sie 2021

Szanowni Państwo,
Moi wierni poddani,
z racji, że Jego Ekscelencja Pan E. O. v. Hohenburg zachęcał mnie do wygłoszenia tutaj kilku słów, to postanowiłem z tego przywileju skorzystać. Jednak w tym moim, można powiedzieć, wykładzie nie będę mówił tylko i wyłącznie o Dzielnicy Senioralnej. Z racji, że co dopiero wstąpiłem na tron winkulijski chciałbym poruszyć kwestie związane z całą Winkulią, pozostając przy tym w temacie niniejszego kongresu, czyli przy kwestiach ekonomii.

Myślę, że należałoby zacząć od tego, że sytuacja ekonomiczna Winkulii nie jest za najlepsza. Przyczyn tego stanu rzeczy jest wiele. Począwszy od niestabilnej pozycji politycznej, poprzez korupcję, a na błędnej polityce rządowej kończąc. W każdym razie, znamy rezultat - jesteśmy drugim najbiedniejszym państwem Wspólnoty Nordackiej. Nie żebym tutaj wprowadzał jakąś atmosferę rywalizacji - po prostu stwierdzam fakt. Skutkiem tego stanu rzeczy jest gospodarcza stagnacja Winkulii (w tym także, a przede wszystkim, Senioratu). W obecnym czasie szaleje kryzys gospodarczy. Jak wiemy ostatnio miała miejsce fala upadłości różnych instytucji. Bank Osaczeski, TeleOs - to są najbardziej znane przykłady. Rośnie rozwarstwienie społeczne, wielki kapitał jest coraz bardziej gromadzony w jednych rękach. Nie będę się nad tym rozwodził, więc podkreślę jeszcze raz - sytuacja jest zła.

Na ten stan rzeczy istnieje tylko jedno lekarstwo. Reformy. Zaprawdę powiadam Wam - nadszedł czas reformy. Musimy spojrzeć na błędy naszego systemu, zakasać rękawy i przystąpić do dzieła odbudowy. Choćbyśmy musieli zburzyć wszystko do fundamentów, dokonamy tegoż i zbudujemy nowy lepszy ład. Przede wszystkim, musimy wprowadzić transparentność finansów publicznych. Obywatele muszą mieć informacje na temat stanu finansów publicznych. To będzie priorytet nowego Rządu Królewskiego. Inną kwestią jest system podatkowy. Musimy zbudować dobry system podatkowy. Dobry, nie znaczy grabiący zwykłych ludzi. Dobry oznacza system, który będzie wymagał od wielkiego kapitału, który to korzysta z pracy wielu tysięcy ludzi, aby ponosił koszty na rzecz społeczeństwa. Dobre podatki to także niskie podatki. Dobre podatki to nieskomplikowane, łatwe w poborze i oparte na jasnych zasadach. Jeszcze inną ważną kwestią będzie ustabilizowanie naszej waluty poprzez wprowadzenie odpowiedniego parytetu. Oczywiście to nie są jedyne cele, które przed nami stoją. Jednakże mam nadzieję, że wraz z nowym Rządem Królewskim uda mi się je spełnić.

Jednak w parze z reformami ekonomicznymi, iść muszą reformy polityczne. Bez minimum wolności politycznych i dobrego państwa, nie może być mowy o dobrej ekonomii. Dlatego też musimy działać na rzecz liberalizacji naszego ustroju. Musimy wprowadzać elementy demokracji. Dlatego też chciałbym przedstawić wszystkim obywatelom pewną propozycję. Narodowy plebiscyt, w którym obywatele przedstawią swojego kandydata na Ministra Stanu Związku Winkulijskiego. Więcej informacji o tym usłyszycie wkrótce. Dziękuję za uwagę.

RE: Kongres Ekonomiczny w Trzcinicach - Maximilian Fiodorow-Frassati - 02 Sie 2021

Popieram Waszą Królewską Wysokośc.

RE: Kongres Ekonomiczny w Trzcinicach - Artur Kardacz - 25 Sie 2021

Ja proponuję żeby na początku skupić się na narracyjnej gospodarce regionu. Czy zachowały się jakieś informacje dotyczące surowców występujących na terenie tej dzielnicy? Warto to wykorzystać do budowy podstaw gospodarki.

RE: Kongres Ekonomiczny w Trzcinicach - Maximilian Fiodorow-Frassati - 25 Sie 2021

Jestem też takiego zdania.

RE: Kongres Ekonomiczny w Trzcinicach - Artur Kardacz - 10 Wrz 2021

Czy może ruszyć coś w tej kwestii? Na pewno widzieli Państwo jak funkcjonuję gospodarka w Związku Albiońskim, coś podobnego mógłbym zrobić tutaj lecz potrzebuję do tego konkretnych danych.