![]() |
|
Pretendent do tronu? - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=187) +---- Wątek: Pretendent do tronu? (/showthread.php?tid=3109) |
Pretendent do tronu? - Erik Otton von Hohenburg - 06 Gru 2020 Zainspirowany podobną serią dyskusji w Brodrii, pomyślałem sobie czemu nie poruszyć tematu pretensji do winkulijskiego tronu, Domu von Hohenburg w związku z choćby z narracyjną historią Winkulii, w której Hohenburgowie zasiadali na winkulijskim tronie przez jakieś 100 lat. Żeby nie było, nie nakłaniam nikogo do obalania porządku publicznego, znoszenia republiki itp. chciałbym rozpocząć w tym zakresie kulturalną dyskusje, nie po to by pogłębić jakąś polaryzację społeczną, a po to żeby urozmaicić nieco polityczną, ale przede wszystkim kulturalną narrację kraju. Uważam, że Dom von Hohenburg mógłby starać się wyznaczyć przynajmniej czysto symboliczną linie sukcesyjną do tronu, aby zwiększyć swój własny prestiż. Nie chcę przy tym tworzyć jakiegoś promonarchistycznego stronnictwa politycznego, ani w perspektywie nawet nadchodzących lat nie zamierzam lobbować wprowadzenia monarchii, tym bardziej iz niebawem mam zamiar dołączyć SPR pod struktury i program republikańskiego Folksbundu. Ze swojej strony także chciałbym zaproponować oddanie pod opiekę rodu mojego komitatu, gdzie można było stworzyć coś na kształt Republiki Południowego Baridasu w czasach monarchii w Baridasie, docelowo lenno Osaczesko (tutaj proponowałbym zmienić nazwę na Koronę Winkulii czy coś podobnego), lub jakiś inny obszar stałby się bazą dla zabaw sympatyków różnych tytułów, monarchii i jej otoczki, która nie kolidowałaby z resztą kraju, do czasu w którym pomysł wprowadzenia takiej monarchii byłby na poważnie rozpatrywany.
Co państwo na ten temat sądzicie?
RE: Pretendent do tronu? - Mateusz Żmigrodzki - 06 Gru 2020 Ja ogólnie rzecz biorąc mam alergię na system monarchiczny i wszelkie rzeczy z tym związane, ale myślę, że warto wyznaczyć taką linię rodową, np. na wypadek jakiejś ogromnej zapaści państwa i upadku struktur państwowych. Wiem, to brzmi trochę idiotycznie, ale warto, aby istniał taki "strażnik ducha narodu", czy jak to tam można nazwać. Co do lenn dla monarchistów - wolność Tomku w swoim domku. Ja nie wiem, czy byłbym czymś takim zainteresowany, ale z samym utworzeniem takiego organizmu nie mam najmniejszego problemu. PS: Co do fuzji SPRu i Folksbundu - odpowiednie informacje ukażą się jeszcze dziś. RE: Pretendent do tronu? - Artur Kardacz - 06 Gru 2020 Ja zaś z kolei inaczej podszedłbym do tego pomysłu. Jak nam wiadomo Związek Winkulijski i Hohenburgowie to praktycznie jedno. Członkowie tej rodziny od zawsze byli ściśle związani z ZW, rządzili tym krajem, mieszkają w nim lub pełnią jakieś istotne funkcje. Można powiedzieć że prawie każdy Hohenburg to Winkulijczyk, lub bardziej obraźliwe "Winkulia to takie podwórko Hohenburgów". Być może będzie to tylko rodzinna zasada ale ja bym poszedł w kierunku że każdy Hohenburg musi być u władzy w Winkulii lub pełnić bardzo ważną funkcję. Bez pretendentów do tronu, linii sukcesyjnej itp. To dopiero zwiększy prestiż naszej rodziny i podkreśli jakie stanowisko zajmuję w państwie. RE: Pretendent do tronu? - Erik Otton von Hohenburg - 06 Gru 2020 (06 Gru 2020, 20:30:50)Artur Kardacz napisał(a): Ja zaś z kolei inaczej podszedłbym do tego pomysłu. Jak nam wiadomo Związek Winkulijskiegi i Hohenburgowie to praktycznie jedno. Członkowie tej rodziny od zawsze byli ściśle związani z ZW, rządzili tym krajem, mieszkają w nim lub pełnią jakieś istotne funkcje. Można powiedzieć że prawie każdy Hohenburg to Winkulijczyk, lub bardziej obraźliwe "Winkulia to takie podwórko Hohenburgów". Być może będzie to tylko rodzinna zasada ale ja bym poszedł w kierunku że każdy Hohenburg musi być u władzy w Winkulii lub pełnić bardzo ważną funkcję. Bez pretendentów do tronu, linii sukcesyjnej itp. To dopiero zwiększy prestiż naszej rodziny i podkreśli jakie stanowisko zajmuję w państwie. Cóż w dalszym ciągu uważam, że budowanie jednak otoczki monarchistyczno-arystokratycznej przyniesie Winkulii i DvH więcej profitów, niż tworzenie otoczki oligarchicznej. Przy czym zaznaczam, iż nie chodzi o przeforsofanie jakiś konkretnych postulatów politycznych, a zaznaczenie iż obecności monarchii w życiu politycznym ZW. RE: Pretendent do tronu? - Artur Kardacz - 06 Gru 2020 Na poważnie no to chyba obaj pozostaniemy przy swoich pomysłach i wybór będzie należał do reszty obywateli. No według mnie moja propozycja bardziej pasuję do naszego państwa. Przede wszystkim łatwo będzie wpleść ją w nasz klimat, chociaż w zasadzie nie zaproponowałem nic nowego. Przecież to o czym pisałem dzieje się od początku Związku Winkulijskiego. Teraz tylko wystarczy nazwać to po imieniu. RE: Pretendent do tronu? - Erik Otton von Hohenburg - 12 Gru 2020 W każdym razie: 1. Czy moja wizja wyklucza wizję alternatywną? Wątpię może nawet przy odrobinie elastyczności będzie się uzupełniać 2. Co sądzicie na temat proponowanej przemiany Lenna Osaczesko? RE: Pretendent do tronu? - Artur Kardacz - 13 Gru 2020 Cytat:1.Czy moja wizja wyklucza wizję alternatywną? Wątpię może nawet przy odrobinie elastyczności będzie się uzupełniać Nie wyklucza ale też i nie pasuję. Ciężko mi sobie wyobrazić elementy monarchii, bo takowym będzie linia sukcesywna (nadal umowna), przy naszym obecnie systemie. Nie powielajmy pomysłów z Brodrii. W ich przypadku, nawet przy obecnym ustroju, taki akcent monarchii ma sens bo działali w takiej narracji. Z tego co pamiętam w Winkulii nigdy nie było takiego ustroju, jedynie wzmianki o narracyjnych królach, księciach itp. RE: Pretendent do tronu? - Erik Otton von Hohenburg - 13 Gru 2020 Otóż był ustrój monarchistyczny, od 23 października 2018 do stycznia 2020 wówczas obowiązywała unia personalna z Królestwem i późniejszymi Świętym Cesarstwem Athos, przez krótki okres Wielk Księciem Winkulii byłeś ty, na początku istnienia SZC z tego co pamiętam, ale jak wiadomo większość wymienionych forów spłonęła więc ciężko przedstawić dokumenty z tego okresu. RE: Pretendent do tronu? - Artur Kardacz - 13 Gru 2020 Faktycznie tak było, nie pozostaję mi teraz nic innego jak przyznać Tobie rację. Jednak proszę mieć na uwadze fakt że Winkulia, nawet przed najazdem Brodrii i utworzeniem WKW, była republiką. RE: Pretendent do tronu? - Aleksandra Dostojewska - 14 Gru 2020 Bardzo ciekawe są Państwa rozważania... |