Związek Winkulijski
Projekt ustawy - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=34)
+----- Dział: Dziennik Praw (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=339)
+------ Dział: Archiwum Dziennika Praw (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=527)
+------- Dział: Rada Egzekutywna (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=343)
+-------- Dział: Obrady Rady (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=577)
+-------- Wątek: Projekt ustawy (/showthread.php?tid=3106)

Projekt ustawy - Erik Otton von Hohenburg - 28 Lis 2020

Ustawa o nowym porządku prawnym 
§ 1.
W mocy prawnej pozostają:
1. Ustawa o kodeksie karnym
2. Ustawa o Siłach Zbrojnych WRE
3. Ustawa o wyborach prezydenckich
4. Ustawa o odznaczeniach państwowych
5. Dekret Prezydenta - Statut Organiczny Kraju Związkowego Egvalland
6. Dekret Prezydenta o Kancelarii Prezydenckiej
7. Dekret Prezydenta ws. ustanowienia i nadania Orderu św. Szymona - Patrona Winkulii
8. Rozporządzenie Prezydenta - Statut UW im. K. Karadzeferisa
9. Dekret Prezydenta o Polityce Zagranicznej
10. Akty nadań ziemskich, powołania na urząd i inne decyzje administracyjne.
§ 2.
Moc prawną tracą wszystkie akty prawne nie uwzględnione w paragrafie pierwszym i wydane po wejściu w życie konstytucji Związku Winkulijskiego z dnia 23 listopada 2020 r.
§ 3.
W aktach prawnych wymienionych w art. 1. paragraf 1. ust. 1-5. nazwę państwa zastępuje się obecnie obowiązującą.
§ 4.
Ustawa wchodzi w życie w terminie 7 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Praw.

Wysoka Izbo, 
Oto przedstawiam projekt ustawy, która jest wstępem do rozpoczecia zmian w naszym prawodawstwie, od tej całej legislacji przez ostatnie lata dostaje oczopląsów, także proszę wybaczyć brak kilkustronnicowego uzasadnienia — projekt ten wywala na śmietnik wszystkie martwe akty prawne i poprawia treść aktów prawnych z epok poprzednich. W razie czego odpowiem na pytania. Debata potrwa 2 dni, bo więcej nie trzeba, ale jak coś mogę to zmienić.

RE: Projekt ustawy - Mateusz Żmigrodzki - 28 Lis 2020

Postanowiłem zawrzeć drobne poprawki, w tym oto projekcie ujednoliconym. Ogólnie to i tak ten szereg ustaw czekają dalsze poprawki, więc myślę że nie ma co debatować zbytnio nad tą ustawą i przejść od razu do głosowania.

Cytat:Ustawa o nowym porządku prawnym

§ 1.
7. Dekret Prezydenta ws. ustanowienia i nadania Orderu św. Szymona - Patrona Winkulii
10. Umowa między Związkiem Winkulijskim i Konfederacją Pollińską ws. budowy tunelu administracyjnego
11. Umowa między Związkiem Winkulijskim, a Socjalistyczną Republiką Volkianu
12. Akty nadań ziemskich, powołania na urząd i inne decyzje administracyjne.

§ 2.
Moc prawną tracą wszystkie akty prawne nie uwzględnione w paragrafie pierwszym i wydane po wejściu w życie Konstytucji Związku Winkulijskiego z dnia 24 listopada 2020 r.

§ 3.
1. W aktach prawnych wymienionych w art. 1. paragraf 1. ust. 1-4. nazwę państwa zastępuje się obecnie obowiązującą.
2. W aktach, które nazywają się "Dekretami Prezydenta" zmienia się tą nazwę na "Ustawa", a akt wymieniony w ust. 8. również zmienia swą nazwę na "Ustawa - Statut UW im. K. Karadzeferisa"

§ 4.

RE: Projekt ustawy - Erik Otton von Hohenburg - 28 Lis 2020

Przypomniało mi się tak ogólnie, o tym, że warto byłoby jeszcze podnieść do rangi ustawy, to rozporządzenie, tym bardziej iż w świetle obecnej konstytucji monopol ekonomiczny można ustanowić tylko w drodze ustawy. Nie wiem jakie skutki przyniesie to posunięcie dla wizji nowego systemu gospodarczego, ale mam nadzieję że niewielkie bądź też żadne. 

RE: Projekt ustawy - Artur Kardacz - 28 Lis 2020

§ 1.
10. Umowa między Związkiem Winkulijskim i Konfederacją Pollińską ws. budowy tunelu administracyjnego
13. Rozporządzenie Prezydenta dot. nadania monopolu handlowego.

§ 2.
Moc prawną tracą wszystkie akty prawne nie uwzględnione w paragrafie pierwszym i wydane po wejściu w życie Konstytucji Związku Winkulijskiego z dnia 24 listopada 2020 r.

§ 3.
1. W aktach prawnych wymienionych w art. 1. paragraf 1. ust. 1-4. nazwę państwa zastępuje się obecnie obowiązującą.
2. W aktach, które nazywają się "Dekretami Prezydenta" zmienia się tą nazwę na "Ustawa" bądź "Rozporządzenia, a akt wymieniony w ust. 8. również zmienia swą nazwę na "Ustawa - Statut UW im. K. Karadzeferisa"

§ 4.

Ja ze swojej strony dodałem kilka poprawek, przede wszystkim dodałem rozporządzenie, o którym zresztą wspominał mój przedmówca, dotyczące nadania monopolu handlowego oraz uwzględniłem możliwość zmiany dekrety na rozporządzenie. Pierwotnie dekrety mogły zmienić się tylko na ustawy a uważam że znaczną część tego nie wymaga.

§ 1.
13. Rozporządzenie Prezydenta dot. nadania monopolu handlowego.

§ 2.

§ 3.
2. W aktach, które nazywają się "Dekretami Prezydenta" zmienia się tą nazwę na "Ustawa" bądź "Rozporządzenia, a akt wymieniony w ust. 8. i 13. również zmienia swą nazwę na "Ustawa - Statut UW im. K. Karadzeferisa" oraz "Ustawa dot. nadania monopolu handlowego".

§ 4.

Dobra, mamy to. Myślę, że powinniśmy przejść do głosowania, bo przyznam, że chciałbym zabrać się za wyczyszczenie Dziennika Praw z legislacyjnych śmieci.

RE: Projekt ustawy - Erik Otton von Hohenburg - 28 Lis 2020

W związku z powyższym przechodzimy do głosowania:
ZA

ZA

RE: Projekt ustawy - Artur Kardacz - 29 Lis 2020

ZA

RE: Projekt ustawy - Erik Otton von Hohenburg - 29 Lis 2020

Kończę głosowanie, uznaję iż ustawa została przyjęta i proszę Prezydenta o podpis.