Związek Winkulijski
Expose Premiera ZW - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=34)
+----- Dział: Dziennik Praw (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=339)
+------ Dział: Archiwum Dziennika Praw (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=527)
+------- Dział: Rada Egzekutywna (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=343)
+-------- Dział: Obrady Rady (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=577)
+-------- Wątek: Expose Premiera ZW (/showthread.php?tid=3098)

Expose Premiera ZW - Erik Otton von Hohenburg - 25 Lis 2020

Wasza Ekscelencjo Panie Prezydencie,
Szanowni członkowie Rady Egzekutywnej,
Obywatele i goście zagraniczni!

Po raz kolejny przypadł mi zaszczyt sprawowania funkcji Premiera Związku Winkulijskiego, pragnę z tego miejsca podziękować Panu Prezydentowi, jak i wszystkim mieszkańcom naszego kraju, za zaszczyt jakim jest niewątpliwie pełnienie funkcji Prezesa Rady Egzekutywnej. Ogromnie cieszy mnie fakt, iż mimo tak długiego jak na warunki mikronacyjne czasu urzędowania, moja polityka wciąż cieszy się tak dużym zaufaniem społecznym, i z każdym dniem czuje coraz większy ciężar odpowiedzialności jaka na mnie spoczywa z tego tytułu.
Jak większość z was się domyśla będę starał się kontynuować politykę prowadzoną przez poprzedni rząd — politykę powolnej demokratyzacji i budowy społeczeństwa możliwie jak najbardziej inkluzywnego, Winkulia walczy o godne miejsce wśród narodów mikroświata, musiny robić więc wszystko co w naszej mocy, aby z tego wyścigu nie wypaść i przedstawić potencjalnemu repatriantowi z byłej Federacji Nordackiej, czy też osobie całkowicie nowej kuszącą ofertę i program budowy państwa na najbliższe miesiące, a nawet lata.
W nadchodzącym roku 2021 będziemy mieć do czynienia z kolejnymi szansami i zagrożeniami, będziemy cieszyć się z trzeciej rocznicy powstania naszego kraju, dlatego też poza rozpoczętą już budową tunelu pomiędzy Ramandią i Królestwem Voxlandu oraz budową pomnika niepodległości pragnę wyjść z inicjatywą która godnie upamietniać będzie wkład wszystkich obywateli naszego kraju na przestrzeni tych trzech lat, a było ich licząc z pamięci około 15! Daje to nie tylko potężny bodziec do budowania wspólnoty narodowej, ale także sygnał do wszystkich jej mieszkańców, że państwo winkulijskie zawsze dbało i pamiętało o ludziach którym zawdzięcza swój byt, nawet jeśli zasługi tej osoby były skromne i pozornie niezauważalne. Liczę, że rząd calym swym wysiłkiem wspierał będzie idee winkulijskiego społeczeństwa obywatelskiego, przy jednoczesnym poszanowaniu dla władzy zdolnej utrzymać stabilność kraju, jednak władza ta nie może narzucać jedynej słusznej wizji naszej społeczności, i ogromnie cieszy mnie fakt iż w poprzedniej kadencji udało mi się wprowadzić konstytucje która wprowadziła przynajmniej część z tychże idei.
Konstytucja ta w sposób oczywisty ogranicza moje kompetencje jako kierownika prac rządu, dlatego też pragnę to podkreślić z całą mocą, iż nie mam bezpośredniego wpływu na politykę konkretnych ministerstw, jednak tak jak i dawniej tak i teraz starałem się podchodzić po partnersku z każdym kto na sercu miał dobro Związku Winkulijskiego, bez względu na cokolwiek. Liczę, że w nadchodzącym roku uda nam się wypracować spójną politykę rządową obejmującą każdą dziedzinę życia naszego państwa. Polityka zagraniczna prowadzona powinna być w sposób roztropny, powściągliwy i mieć wymiar pragmatyczny, sądzę też ze nadchodzący rok przyniesie naszemu państwu potrzebę rewizji dotychczasowych strategii, czy to współpracy regionalnej, czy to polityki globalnej naszego średniej wielkości państwa.
Liczę, że niebawem będziemy mogli rozpocząć merytoryczną dyskusje na temat odbudowy organizacji obejmującej całą Nordate, do tego jednak niezbędne będzie zasięgnięcie się opinii wszystkich jej mieszkańców, dlatego też planuje w niedługim ruszyć z ankietom, w której mieszkańcy państw Nordaty sami odpowiedzą jak oceniają możliwość wzięcia na swe barki zadania zbudowania wspólnoty ponadnarodowej, wówczas uzyskamy odpowiedź na to czy deklarowany cel naszej polityki zagranicznej, czyli budowa organizacji obejmującej swym zasięgiem cały kontynent nie jest pozbawiona sensu, i czy nie powinniśmy z większą uwagą przyjrzeć się partnerstwu z nienordackimi mikronacjami, nasza energia i zasoby mają swe ograniczenie dlatego sprawna i spojna i skuteczna polityka zagraniczna jest kluczem do realizacji naszych najabardziej podstawowych interesów. Winkulia nigdy nie zgodzi się na prawo siły w stosunkach w regionie, zawsze opowiadaliśmy się za utrzymaniem Nordaty jako obszaru trwałej równowagi, pokoju i współpracy. Pokładam ufność w umiejętności dyplomatyczne Jego Ekscelencji Artura Kardacza von Hohenburg, który kontynuował będzie swą pracę, kierując Ministerstwem Spraw Zagranicznych.
Wspierać zamierzam także pracę ministerstwa właściwego do spraw finansów, polityki społecznej czy też kultury, wierzę że osoby powołane w przyszłości na stanowiska tychże ministrów będą prowadzić politykę, która stawi czoła wyzwaniom trzeciej dekady XXI wieku, oczywiście pozwalam sobie wysnuć takie przypuszczenie, że ktoś będzie zainteresowany kierowaniem tymi resortami.
Przy okazji ekspose nie można zapominać o projektach, których realizacji podejmie się Ministerstwo Spraw Wewnętrznych oraz Ministerstwo Sprawiedliwości. W tym zakresie funkcjonowania państwa, nie należy spodziewać się rewolucji, jednak kwestie które uważam za istotne z punktu widzenia interesu państwa postaram się zrealizować, szczególną uwagę poświęcę reformie samorządów w wymiarze komitatowym, dążyć będę do podtrzymania rozwoju Autonimcznego Kraju Związkowego Volkian, poprzez adresowane do tego regionu projekty zachęcające osoby do zamieszkiwania w tym właśnie regionie, po przez specyficzną konstrukcje prawa meldunowego, ograniczone wsparcie finansowe, o ile tylko Ministerstwo Finansów wyrazi na to zgodę, oraz wsparcie dla akcji narracyjne we wszystkich regionach Winkulii. Wymiar Sprawiedliwości uważam za kwestie nie wymagającą zbyt głębokiego omówienia, oczywiście pojawiają się zapewne drobne nieścisłości w jego funkcjonowaniu, ale jego zasadnicze fundamenty nie powinny wymagać szczególniejszej reformy.
Ostatnią kwestią jaką należałoby poruszyć w niniejszym wywodzie jest kwestia nowelizacja zasadniczych praw państwa — oczywiście wywiążemy się z nałożonego na nas obowiązku uporządkowania Dziennika Praw i przywrócenia mu pełnej funkcjonalności, niesłuszne są jednak obawy niektórych środowisk, że będę produkował na potęgę nowelizacje ustaw i konstytucji. Moja praca będzie polegała raczej na możliwie jak najrzetelniejszym przeprowadzania reform, ale no dopiero na następny rok, będę także bronił dotychczasowych osiągnięć poprzedniego rządu w zakresie demokratyzacji naszego państwa i budowy społeczności inkluzywnej, i starał będę się nie dopuścić do kolejnej niepotrzebnej zmiany w kierunku powrotu absolutyzmu i autorytaryzmu.
Dziękuję Wysokiej Radzie za wysłuchanie mojego wywodu i zachęcam do zadawania pytań.

RE: Expose Premiera ZW - Mateusz Żmigrodzki - 25 Lis 2020

Buuuuuuuuu! Buuu... nie no żartuję.

Ogólnie to podoba mi się to exposé i dalej podtrzymuję kredyt zaufania Panu udzielony. Ja, jako przedstawiciel Folksbundu - partii chadeckiej, socjalliberalnej, walczącej o najbardziej dyskryminowane społeczności, mam pytanie dotyczące odwiecznego problemu Winkulii. Jak wiemy w północnej części kraju zamieszkuje rdzenna społeczność Ughthu. Jej jakość życia jest poniżej wszelkich norm: brakuje bieżącej wody, nie ma dostępu do prądu, brakuje podstawowej opieki medycznej, a na dodatek w regionie Ughthu nie ma żadnej szkoły, przy wysokim analfabetyzmie. Pytanie brzmi, czy rząd pod Pana przewodnictwem coś z tym zrobi?

RE: Expose Premiera ZW - Erik Otton von Hohenburg - 25 Lis 2020

(25 Lis 2020, 18:44:06)Mateusz Żmigrodzki napisał(a): Buuuuuuuuu! Buuu... nie no żartuję.

W momencie w którym Prezydent wygłaszał swój żart na wychodzącego na przerwę między obradami Rady Egzekutywnej premiera, rzucił się jeden z sympatyków skrajnej winkulijskiej prawicy i pomimo oporu ochrony, udało mu się wylać na głowę i ramię premiera czerwoną farbę, szef rządu nie przejął się tym jednak i z uśmiechem na twarzy odpowiadał na pytania dziennikarzy, polityków i innych obywateli na sali plenarnej po powrocie na salę i lekkim obmyciu się w toalecie. 

Cytat:Ogólnie to podoba mi się to exposé i dalej podtrzymuję kredyt zaufania Panu udzielony. Ja, jako przedstawiciel Folksbundu - partii chadeckiej, socjalliberalnej, walczącej o najbardziej dyskryminowane społeczności, mam pytanie dotyczące odwiecznego problemu Winkulii. Jak wiemy w północnej części kraju zamieszkuje rdzenna społeczność Ughthu. Jej jakość życia jest poniżej wszelkich norm: brakuje bieżącej wody, nie ma dostępu do prądu, brakuje podstawowej opieki medycznej, a na dodatek w regionie Ughthu nie ma żadnej szkoły, przy wysokim analfabetyzmie. Pytanie brzmi, czy rząd pod Pana przewodnictwem coś z tym zrobi?

Myślę, że działań narracyjnych nie należy rozpatrywać indywidualnie — program który przestawiłem odnosi się przede wszystkim do jego pozanarracyjnej działalności. Mogę jednak zapewnić Pana, że napewno po rozwiązaniu spraw z wojną w Volkianie rozpoczniemy konkretne działania związane z tym problemem, akurat przy tej otoczce narracyjnej widziałbym nawet pole do kolektwynego popisu całego rządu, można podpiąć to w jakiś sposób pod narrację gospodarczą i narrację innych samorządów.