Związek Winkulijski
Przyszłość Socjalistycznej Republiki Volkianu - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Kraje Koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Dział: Volkian (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=43)
+--- Wątek: Przyszłość Socjalistycznej Republiki Volkianu (/showthread.php?tid=3072)

Przyszłość Socjalistycznej Republiki Volkianu - Henryk Wespucci - 15 Lis 2020

Szanowni Państwo,

Socjalistyczna Republika Volkianu obecnie to jedna osoba. W szczytowym okresie była nas trójka, a nawet czwórka, wspólnie współpracująca nad dobrem tego regionu. Obecnie jesteśmy (właściwie to ja jestem) w punkcie wyjścia. Przyznam się całkiem szczerze, ilekroć widzę, co trzeba zrobić dla Volkianu, ile nadal rzeczy, tak podstawowych jest do opracowania, że to wszystko to błędy z początkowej fazy projektowania... po prostu tracę jakąkolwiek chęć. Okresowe skoki aktywności powodowane są osoby nie związane jakkolwiek z Volkianem i stanowią wyłącznie sztuczne nabijanie aktywności, która i tak po czasie wróci do stanu faktycznego, czyli zera bezwględnego. Od 30 października nic się tutaj nie działo, zupełnie. Zakuluarowo są plany, ale na tym się kończy, gdy widzę ile jest do zrobienia. Obecnie Volkian egzystuje u boku Winkulii w właściwie okrojonej formule, ale i tak brak zasobów na ożycie tego regionu.

Z każdym dniem, każdą taką akcją uważam, że dłuższe ciągnięcie tego projektu pod nazwą "Volkian" jest coraz bardziej złe, nie tędy droga. Uważam, że lepiej zakończyć żywot z honorem, niż zdychać miesiącami. Losy Volkianu nie są przesądzone, nie podjąłem ostatecznej decyzji. Brakuje mi po prostu wizji, dlatego też dzielę się tym z Wami - jeśli są tutaj osoby, którym zależy, lub kiedykolwiek szczerze zależało na dobru Volkianu, mogą podzielić się swoimi spostrzeżeniami, co jest dobrze, a co nie. Za wszelkie wsparcie z góry dziękuję.

/-/ Henryk

RE: Przyszłość Socjalistycznej Republiki Volkianu - Artur Kardacz - 16 Lis 2020

Na dobrą sprawę odejście Leszka oraz Adama Aleksandra to już był początek upadku Volkianu. No bądźmy obiektywni, kraj traci większość obywateli  i aktywność spada kompletnie do zera. Oczywiście możemy podratować trochę obecną kondycję, organizując wszelkiego rodzaju eventy itp. ale czy to wystarczy? Aktywność podskoczy, coś się zacznie dziać ale zabraknie osób żeby dalej pociągnąć impet. Ratunkiem Volkianu jest ściągnięcie nowych bądź byłych obywateli. To tylko oni zapewnia przypływ nowych postów i coś w tym Volkianie znacznie się dziać.

RE: Przyszłość Socjalistycznej Republiki Volkianu - Erik Otton von Hohenburg - 16 Lis 2020

Jak narazie odradzałbym definitywnego zamykania Volkianu, nie uważam aby było to jakieś rozwiązanie korzystne dla kogokolwiek, ale faktem jest ze mamy ograniczone możliwości — wiele na ten temat ostatnio myślałem, próbując opracować jakiś plan pomocowy i doszłem do wniosku że jak narazie możemy wspomagać Volkian różnymi akcjami narracyjnymi, a ze strategii długoterminowych, to możemy starać się stworzyć preferencyjne warunki do osiedlania się w tym miejscu (dotacje, i inne dodatkowe gratyfikacje) — może urozmaicenie narracji volkiańskiej, szczególnie jego regionów, które mogłyby znajdować się pod opieką nowych Volkiańczyków i oczywiście ściągnięcie z powrotem tych z dłuższym stażem.

RE: Przyszłość Socjalistycznej Republiki Volkianu - Artur Kardacz - 19 Lis 2020

Nie ma co ukrywać że bez wkładu władz Volkianu możemy sobie tutaj jedynie gdybać. Mamy zebrane jakieś pomysły ale są one praktycznie na chwilę. Trzeba poważnie zastanowić się nad przyszłością Volkianu.