![]() |
|
Święta październikowe '20 - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Kraje koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=28) +----- Dział: Archiwum prowincji (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=478) +------ Dział: Egvalland (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=336) +------- Dział: Archiwum Kraju Związkowego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=570) +------- Wątek: Święta październikowe '20 (/showthread.php?tid=3002) Strony:
1
2
|
Święta październikowe '20 - Erik Otton von Hohenburg - 06 Paż 2020 Dosłownie chwilę temu przypominało mi się o bardzo ważnym lokalnym święcie w Egvallandzie, jakim jest Święto Wina organizowane co rok w październiku na północy kraju w Goruzji. Obecnie jak wiadomo nie ma zbyt wielu szabel do walki o potrzymanie (a ścisłej mówiąc tworzenie) lokalnej tradycji, lecz myślę że mimo to w programie działań na najbliższe dni można byłoby uwzględnić organizacje jakiś obchodów.
Możemy spróbować także wyciągnąć wnioski z przebiegu ubiegłorocznych obchodów święta i trochę lepiej zabrać się do jego organizacji. Nie trzeba koniecznie organizować święta akurat w dniach 11-18 listopada, można zrobić to nieco później i przy okazji odrazu scalić obchody tego święta z obchodami drugiej rocznicy proklamacji Wielkiego Księstwa Winkulii (odzyskanie niepodległości od Brodrii), które miałby prócz fabularnego przebiegu bardziej polityczno-społeczny charakter. Do tego dochodzi jeszcze możliwość połączenia tego wszystkiego z zawodami jakie wcześniej proponowałem pod roboczą nazwą Igrzysk Winkulijskich. RE: Święta październikowe '20 - Artur Kardacz - 07 Paż 2020 Czy możemy zebrać listę wszystkich uroczystości? Szczerze powiem że nie pamiętam wszystkich dat i taka lista ułatwiłaby planowanie tychże świąt. RE: Święta październikowe '20 - Erik Otton von Hohenburg - 07 Paż 2020 Tak naprawdę w obecnej sytuacji fabularnej i politycznej ze wszystkich świąt jakie uznawaliśmy jeszcze np. na początku 2019 roku, obchodzić możemy tylko kilka: powstanie WKW 23 października, Święto Wina jako regionalne święto "ruchome" w październiku, i święto niepodległości przypadające 7 lutego, a także z tego co mi wiadomo Volkian obchodzi rocznice swego powstania 12 kwietnia, plus do tego ma pewnie inne lokalne święta i tradycje wpisujące się w klimat tego kraju. To według mnie są najbardziej podstawowe święta państwowe, przy czym listę te można byłoby spokojnie rozszerzyć o inne uroczystości narracyjne. RE: Święta październikowe '20 - Artur Kardacz - 07 Paż 2020 A takie święta jak powstanie Związku Winkulijskiego, powstanie Egvallandu, odzyskanie niepodległości? Myślę że one też są bardzo ważne dla naszej historii. Jutro przygotuję listę ze wszystkimi, dotychczas zebranymi, świętami i może uda się coś zmajstrować z forumowym kalendarzem. RE: Święta październikowe '20 - Erik Otton von Hohenburg - 07 Paż 2020 (07 Paż 2020, 20:26:03)Artur Kardacz napisał(a): A takie święta jak powstanie Związku Winkulijskiego, powstanie Egvallandu, odzyskanie niepodległości? Myślę że one też są bardzo ważne dla naszej historii. Jutro przygotuję listę ze wszystkimi, dotychczas zebranymi, świętami i może uda się coś zmajstrować z forumowym kalendarzem. Proszę przeczytać uważnie jeszcze raz mój ostatni post, zaś jeśli chodzi powstanie Egvallandu, faktycznie było ważnym etapem, ale nie na tyle istotnym aby robić z tego kolejne święto — przykładowo w świecie realnym nie mamy rocznic zjednoczenia Polski przez Władysława Łokietka, czy corocznych obchodów wszystkich bitew w jej historii. Zaś pożenienie kalendarza rocznic z tym forumowym jak najabardziej popieram, w sumie nie wpadłbym nawet na to
RE: Święta październikowe '20 - Artur Kardacz - 07 Paż 2020 Pozwolę sobie zacytować pewien fragment "obchodzić możemy tylko kilka: powstanie WKW 23 października, Święto Wina jako regionalne święto "ruchome" w październiku, i święto niepodległości przypadające 7 lutego, a także z tego co mi wiadomo Volkian obchodzi rocznice swego powstania 12 kwietnia, plus do tego ma pewnie inne lokalne święta i tradycje wpisujące się w klimat tego kraju." Może źle czytam, może muszę zakupić lepsze "oczy", jeśli tak to proszę wybaczyć. Niestety ja tu nie wiedzę wzmianki o powstaniu Związku Winkulijskiego. Fakt, jest data powstania WKW ale to było znaczenie później i nijak ma się to do rocznicy utworzenia ZW. RE: Święta październikowe '20 - Erik Otton von Hohenburg - 07 Paż 2020 Może się źle wyraziłem zestawiając datę powstania ZW z jakimś innym świętem ale wspomniałem, że ZW postał 7 lutego 2018 roku, no chyba że chodzi o proklamacje III ZW. W każdym razie skończmy tą bezsensowną serię wzajemnych przytyków (powiedzmynnawet że nie mam wogóle racji) i skupmy się może na czymś bardziej konstruktywym — dobrze byłoby gdybyśmy przeprowadzili chociaż w połowie tak dobrze jak w zeszłym roku nasze święta październikowe i opracowali konkretny plan uroczystości z tym związanych. Nie muszę chyba tłumaczyć jak wielki będzie to zastrzyk konstruktywnej aktywności dla naszego kraju.
Czy zaangażujemy samorząd lokalny do tego celu? Lenna? Może jakieś konkursy z nagrodami? Może przemówienia oficjeli państwowych, przynanie kilku odznaczeń państwowych, książka pamiątkowa albo defilada wojsk? — lepiej nad tym się zastanówmy, jest jeszcze trochę czasu aby wszystko opracować. RE: Święta październikowe '20 - Artur Kardacz - 07 Paż 2020 W takim razie to ja musiałem się pomylić. Sądziłem że 7 lutego, jako że zostało przedstawione przez Ekscelencję jako święto niepodległościowe, uzyskaliśmy niepodległość wyrywając się od Brodryjskiego i UTNowksiego najeźdzcy. Tutaj zakończę pierwszą część. Bez wątpienia konkursy, odznaczenia, defilady są ważnym elementem świąt państwowych. Czy mamy jakaś uroczystość w pobliżu? Podczas ewentualnego święta możemy zaprezentować powstające siły zbrojne, aczkolwiek to nie musi być główna atrakcja. Można też powołać specjalny komitet który to zajmował by się organizacją takich przedsięwzięć? Chociaż może być to zbędna biurokracja. Wracając do głównej myśli, nie wyobrażam sobie świąt państwowych bez jakiś atrakcji, urozmaiconia. Przemowy, przemowami ale warto też coś dorzucić. Z najlepszymi życzeniami RE: Święta październikowe '20 - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 07 Paż 2020 Artur niedawno mówił o stworzeniu kalendarza winkulijskiego. Skoro wrócił Alfred i jest szansa na jakąś informatyzację kalendarza, może warto powrócić do tego pomysłu i połączyć go ze spisem świąt? Np. gdybyśmy przyjęli, że rok winkulijski to 3 miesiące, Święto październikowe mogłoby odbywać się co 4 lata, przyjmując formę swego rodzaju olimpiady. Chyba, że są wśród nas jacyś jesieniarze i chcieliby mieć październik cztery razy częściej.
RE: Święta październikowe '20 - Erik Otton von Hohenburg - 07 Paż 2020 (07 Paż 2020, 22:47:45)AndrzejSwarzewski napisał(a): Artur niedawno mówił o stworzeniu kalendarza winkulijskiego. Skoro wrócił Alfred i jest szansa na jakąś informatyzację kalendarza, może warto powrócić do tego pomysłu i połączyć go ze spisem świąt? Tak przy okazji przypomniało mi się, że już wcześniej planowaliśmy zbudować własny oryginalny kalendarz o czym z resztą donosiła TVW, przy czym początkowo planowałem wzorować go na kalendarzu z czasów rewolucji francuskiej, ale dałem sobie spokój gdy uświadomiłem sobie, że wymagałoby to całkowicie innej rachuby dni liczonej od momentu innego niż 1 stycznia. To taka ciekawostka, że mamy własne oryginalne nazwy miesięcy, które można wykorzystać w razie potrzeby
![]() (07 Paż 2020, 22:39:53)Artur Kardacz napisał(a): W takim razie to ja musiałem się pomylić. Sądziłem że 7 lutego, jako że zostało przedstawione przez Ekscelencję jako święto niepodległościowe, uzyskaliśmy niepodległość wyrywając się od Brodryjskiego i UTNowksiego najeźdzcy. Tutaj zakończę pierwszą część. Komitet czysto narracyjny mógłby dodać nieco kolorytu zabawie, o ile nie będzie oparty o jakieś skomplikowane akty prawne, dorzuciłbym od siebie jeszcze może tylko drobne gierki wypełniające na discordzie, na którym odbyć się mogłaby część obchodów i imprez.
|