Związek Winkulijski
Archiwum i Muzeum Federacji Nordackiej oraz ZW? - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=187)
+---- Wątek: Archiwum i Muzeum Federacji Nordackiej oraz ZW? (/showthread.php?tid=2991)

Strony: 1 2

Archiwum i Muzeum Federacji Nordackiej oraz ZW? - Erik Otton von Hohenburg - 12 Wrz 2020

W związku z tym, że zostałem ministrem spraw wewnętrznych pomyślałem sobie, że nasze państwo będące w posiadaniu forum, na którym przez dłuższy czas egzystowało wspólnie wiele obecnie i dawniej istniejących państw takich jak Westland, Voxland, Muratyka, Lotaryngia itp. powinno zastanowić się nad skutecznym uporządkowaniem archiwum państwowego, gdyż ciężko w nim wyszukać jakichkolwiek informacji, część działów jest chyba nawet niedostępnych dla zwiedzających! W związku z tym można byłoby rozważyć fabularne podciągnięcie tych porządków pod budowę swoistego Muzeum Nordaty (nazwa robocza i bardzo ogólna), i w związku z tym przygotować na forum krótki skorowidz linków do odpowiednich działów, krótkie wprowadzenia w formie wystaw i przewodników, sal i tym podobnych zabawek. Czy zgadzacie się z moim pomysłem i czy macie jakieś sugestie odnośnie jego realizacji? 
Pzdr. 

RE: Archiwum i Muzeum Federacji Nordackiej oraz ZW? - AleksanderNovak - 12 Wrz 2020

Gdzie wyrok sądu który uratował Westland?

RE: Archiwum i Muzeum Federacji Nordackiej oraz ZW? - Joahim von Ribertrop - 13 Wrz 2020

W dupie.

Ten akurat jest jawny.

RE: Archiwum i Muzeum Federacji Nordackiej oraz ZW? - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 13 Wrz 2020

Bardzo dobry pomysł. W przyszłości można też pomyśleć o rozszerzeniu działalności o zebraniu dziedzictwa etnosów Nordaty Suderlandzkiej oraz Brodrii (bardzo dużo danych na starym forum bialeńskim). Ostatnio do mikroświata powrócił von Lisendorff, skarbnica wiedzy, jeśli chodzi o historię Nordaty. Ponadto, jestem w kontakcie z Grutinem (oraz Spirkinem i Talibem, jeśli kogoś interesuje najstarsza historia Nordaty, sprzed powstania Bialenii).

RE: Archiwum i Muzeum Federacji Nordackiej oraz ZW? - Joahim von Ribertrop - 13 Wrz 2020

Jakbyście myśleli o rozszerzaniu na historię ogólnonordacką, to do Voxlandu ,,ostatnio" się przypałętał jakiś człowiek działający w 2015-2017 na Nordacie.

A sam pomysł muzeum FN uważam za bardzo dobry.

RE: Archiwum i Muzeum Federacji Nordackiej oraz ZW? - Erik Otton von Hohenburg - 14 Wrz 2020

Cieszę się z zainteresowania tematem tylu osób zza granicy i z ich pozytywnego ustosunkowania się do mojego pomysłu. Proszę także obywateli ZW o odniesienie się do tego pomysłu. Myślę, że przy odrobinie szczęścia można byłoby jeszcze w tym tygodniu rozpocząć powolne zbieranie materiałów do muzeum poprzedzone odrobiną narracji związaną z jego budową.

RE: Archiwum i Muzeum Federacji Nordackiej oraz ZW? - Henryk Wespucci - 16 Wrz 2020

Krasnodarski Uniwersytet Państwowy i Centralne Archiwum Państwowe Volkianu w wakacje rozpoczęły proces gromadzenia danych z najczarniejszej historii - czasów UTN. Volkian najprawdopodobniej posiada również jakieś ciekawe zasoby z systemów informatycznych FN. Z czasów UTN niewiele się zachowało...

RE: Archiwum i Muzeum Federacji Nordackiej oraz ZW? - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 16 Wrz 2020

Gdzie nie ma źródeł - trzeba spisywać wspomnienia. Im szybciej, tym lepiej.

RE: Archiwum i Muzeum Federacji Nordackiej oraz ZW? - Artur Kardacz - 21 Wrz 2020

Moim zdaniem pomysł bardzo ciekawy i można poważnie pomyśleć nad jego realizacją. Sam o historii Nordaty, Winkuli i ogólnie mikroświata mało wiem więc pozostawię tutaj pole do popisu komuś innemu. Jeśli jednak chodzi o jakieś sprawy organizacyjne, z kimś pogadać, coś załatwić to pisać śmiało.

RE: Archiwum i Muzeum Federacji Nordackiej oraz ZW? - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 21 Wrz 2020

Wywiady możesz przeprowadzać. Możesz na priv pisać z kim chcesz spośród emerytów, postaram się was umówić. No i oczywiście ze mną też możesz, póki jeszcze wszystkiego z tej starości nie zapomniałem. Tongue
Muzeum potrzebuje też ładnej strony!