Projekt nowej konstytucji ZWiV - Artur Kardacz - 12 Sie 2020
Z racji zmian jakie mają dojść w Związku Winkulii i Volkianu przedstawiam Radzie projekt nowej konstytucji. Projekt ten zawiera zmianę ustroju, władzy oraz połaczeniu obu prowicji.
Cytat:
Art. 1.
Związek Winkulii i Volkianu jest niepodległym, suwerennym państwem prawa, będącym dobrem wspólnym jego obywateli o ustroju autokratycznym.
Art. 2.
Związek Winkulii i Volkianu stoi na straży niepodległości i nienaruszalności swojego terytorium. Strzeże on swego dziedzictwa narodowego i dziedzictwa państw historycznych istniejących w przeszłości na jego terenie.
Art. 3.
Związek Winkulii i Volkianu stoi na straży najwyższych i niezbywalnych praw człowieka, takich jak: wolność myśli, słowa, wyznania, prawo do sprawiedliwego procesu, równość wszystkich wobec prawa.
Art. 4.
Związek Winkulii i Volkianu jest państwem o ustoju autokratycznym , której ustrój opiera się na sprawowaniu władzy ustawodawczej i wykonawczej przez Folksfüthera.
Art. 5.
Siedzibą władzy wykonawczej jest Krasnodarsk, zaś władzy ustawodawczej i sądowniczej Kanugard.
Art. 6.
Język urzędowym Związku Winkulii i Volkianu jest język polski, język winkulijski (północnohohenburska odmiana języka czarnokrajestańskiego) i język volkiański, dopuszcza się jednak wprowadzenie przez samorządy innych języków pomocniczych na swoim terytorium;
Art. 7.
Związek Winkulii i Volkianu stanowi prawną kontynuację Federacji Nordackiej i jej sukcesora.Wszystkie postanowienia zawartych przez Federację Nordacką umów i traktatów międzynarodowych pozostają w mocy i są respektowane przez Związek Winkulii i Volkianu.
Art. 8.
Prawo w Związku Winkulii i Volkian ustanowią według hierarchi ważności:
1.Konstytucja Związku Winkulii i Volkianu;
2.Dekrety Folksfüthera
3.Umowy ratyfikowane za zgodą Folksfüthera przez Radę Związku Winkulii i Volkianu;
4.Ustawy i Dekrety Rady Związku Winkulii i Volkianu;
5.Akty prawa miejscowego;
6.Prawozwyczajowe.
Art. 9.
Symbolami państwowymi Związku Winkulii i Volkianu są flaga, herb i hymn.
Art. 10.
Herbem Związku Winkulii i Volkianu jest wstawić opis. Oficjalny wzór herbu państwowego Związku Winkulii i Volkianu znajduje się w załączniku nr 1.
Art. 11.
Flagą Związku Winkulii i Volkianujest płat tkaniny o wymiarach 3 na 5, niespodzianka wstawić opis. Oficjalny wzór falgi państwowej Związku Winkulii i Volkianu znajduje się w załączniku nr 2.
Art. 12.
Hymnem Związku Winkulii i Volkianu, jest pieśń oparta na melodii do pieśni “Marsylianka”, o tytule "Na mury, bracia dziś" autorstwa Mateusza Żmigrodzkiego, zgodnie z załącznikiem nr. 3.
Art. 13.
1.Obywatelstwo Związku Winkulii i Volkianu nadaje głowa państwa w drodze postanowienia na wniosek mieszkańca.
Art. 14.
1.Obywatelem Związku Winkulii i Volkianu może zostać mieszkaniec, który jest aktywny na forum państwa przez okres minimum tygodnia, oraz żaden z obywateli nie zgłosił sprzeciwu.
2.Nie stosuje się wymogów zapisanych w ust. 1. do mieszkańców, którzy uzyskali przynajmniej jeden podpis obywatela Związku Winkulii i Volkianu pod wnioskiem o nadanie obywatelstwa.
Art. 15.
Głowa państwa może nadać osobom szczególnie zasłużonym Obywatelstwo Honorowe, któremu nie przysługują żadne dodatkowe prawa ani obowiązki.
Art. 16.
Folksfüther może odebrać w drodze rozporządzenia zarówno obywatelstwo oraz obywatelstwo honorowego w przypadku:
a)zniknięcia obywatela tj. niezgłoszonej nieaktywności na forum (nielogowaniu się na nie) wynoszącej ponad 1 miesiąc;
b)zhańbienia dobrego imienia Związku Winkulii i Volkianu;
c)służby w obcych siłach zbrojnych lub wywiadowczych innych niż Związku Winkulii i Volkianu, szkodzącej jego interesom;
d)działaniu na szkodę państwa;
Art. 17.
Osoba, której głowa państwa nadała obywatelstwo staje się obywatelem dopiero z chwilą złożenia w miejscu publicznym Związku Winkulii i Volkianu przysięgi o treści "Otrzymując obywatelstwo Winkulii i Volkianu przysięgam służyć swej Ojczyźnie czynem i słowem, dochować wierności głowie państwa oraz jej prawu, bronić jej granic gdy zajdzie taka potrzeba. Co czynię dobrowolnie i świadomie kładąc rękę na konstytucji Związku Winkulii i Volkianu". Przysięgę tę należy opatrzyć datą oraz podpisem osoby składającej.
Art. 18.
1.Obywatele są najwyższym suwerenem Związku Winkulii i Volkianu.
2.Obywatele mają prawo do:
a)prawo do członkostwa w Radzie Związku Winkulii i Volkianu;
b)prawo do zrzeszania się, dzialności społecznej i politycznej;
c) prawo do referendum
Art. 19.
Zadaniem każdego obywatela jest dbać o rozwój Związku Winkulii i Volkianu, stać na straży bezpieczeństwa wewnętrznego i zewnętrznego Ojczyzny; aktywnie działać na rzecz państwa.
Art. 20.
Obywatel Związku Winkulii i Volkianu ma prawo do:
a)wolności słowa i myśli;
b)zmiany swojego miejsca zamieszkania oraz przemieszczania się po kraju z zachowaniem zasad określonych w prawie lokalnym;
c)sprawiedliwego procesu sądowego.
Art. 21.
1.W przypadkach zagrożenia racji stanu Związku Winkulii i Volkianu, Folksfüther w drodze dekretu może wydalić każdego obywatela lub mieszkańca Związku Winkulii i Volkianu oraz zakazać mu wjazdu na teren Związku Winkulii i Volkianu.
2.Wydalenie i zakaz, o którym mowa w ust.1 może zostać uchylone w drodze postanowienia przez ten sam organ.
Art. 22.
Folksfüther jest głową państwa i pełni funkcje władzy wykonawczej oraz ustawodawczej
Art. 23.
Folksfüther pełni wój urząd dożywotnio. Opróżnianie urzędu nastąpi w szczególnych przypadkach;
a) zrzeknięcia się władzy
b) śmierci
Art. 24.
Folksfüther jest przedstawicielem państwa na zewnątrz, ratyfikuje umowy między Związkiem Winkulii i Volkianu i innymi podmiotami.
Art. 25.
Folksfüther reprezentuje wszystkie organy państwa przed obywatelami;
a)Folksfüther odpowiada za archiwalne forum, strony oraz serwery administrowane przez Związek Winkulii i Volkianu wspólnie z organami do tego upoważnionymi;
b)Folksfüther wypełnia kompetencje wszystkich organów państwa;
c)Folksfüther nadzoruje i odpowiada za rozwój Związku Winkulii i Volkianu;
Art. 26.
1.Dozwolone jest tworzenie przez obywateli Związku partii politycznych i kół poselskich.
2.W przypadku istnienia partii politycznych lub kół Poselskich możliwe jest wspólne zgłaszanie projektów ustaw, uchwał i innych aktów prawnych.
Art. 27.
Zakazuje się tworzenia i istnienia partii, które w swym programie odwołują się do ideologi reżimów totalitarnych, a w szczególności Komunizmu, Faszyzmu, Nazizmu oraz Kalkilizmu lub dążące do zmiany przy użyciu siły ustroju Związku Winkulii i Volkianu.
Art. 28.
Każdy obywatel Związku Winkulii i Volkianu ma prawo przedstawić ustawę Radzie ZwiązkuWinkulii i Volkianu.
Art. 29.
1.Każdy akt prawny musi znaleźć się w Dzienniku Praw oraz posiadać podpis Folksfüthera, jeżeli ma być uznany za obowiązujący.
2.Za redagowanie Dziennika Praw odpowiada Folksfüther lub osoba przez niego wyznaczona.
Art. 30.
Władzę ustawodawczą na terenie Związku Winkulii i Volkianu sprawuje Folksfüther w współpracy z Radą Związku Winkulii i Volkianu złożona z dobrowolnie biorących udział w jej pracach obywateli.
Art. 31.
Obradom Rady przewodniczy Przewodniczący, wybierany oraz odwoływany Folksfüthera.
Art. 32.
1.Kadencja Przewodniczącego trwa 3 miesiące.
Art. 33.
1.Przewodniczący obejmuje urząd po złożeniu przysięgi wobec Rady, o następującym brzmieniu: „Ja, [imię i nazwisko nowego Przewodniczącego], przed Folksfütherem uroczyście przysięgam urząd Przewodniczącego Rady Związku Winkulii i Volkianu wiernie sprawować, postanowień Konstytucji dotrzymywać i zawsze się do woli narodu stosować“
2. Przysięga może być rozszerzona poprzez dodanie formuły religijnej.
Art. 34.
Poseł do Rady traci mandat w momencie stwierdzenia przez Przewodniczącego jego nieobecności na dwóch następujących po sobie głosowaniach.
Art. 35.
Liczba głosów przysługujących posłom zależna jest od ilości posiadanych obywatelstw, szczegóły określają odrębne przepisy prawa.
Art. 36.
Organizacje prac oraz szczegóły nieuregulowane niniejszą ustawą określa regulamin Rady Związku Winkulii i Volkianu.
Art. 37.
Władzę sądowniczą w Związku Winkulii i Volkianu sprawuje Narodowy Sąd Powszechny z siedzibą w Kanugardzie.
Art. 38.
1.Narodowy Sąd Powszechny składa się z Trybunału Powszechnego oraz Trybunału Prawa.
2.Trybunał Powszechny wydaje wyroki w imieniu Związku Winkulii i Volkianu. Rozpatruje sprawy i wymierza kary na podstawie Kodeksu Karnego.
Art. 39.
W skład Trybunału Powszechnego wchodzą wszyscy posłowie Rady Związku Winkulii i Volkianu, nie będący stronami sporu. Pracą Trybunału Powszechnego przewodniczy Folksfüther bądź wyznaczona do tego osoba, odwoływana i połowywana przez Folksfüthera na okres trwania rozprawy.
Art. 40.
1.Trybunał Prawa jest nadzwyczajnym organem władzy sądowniczej powołanym w celu badania spraw związanych ze zgodnością uchwalanych praw z konstytucją, oraz badania innych spraw których natura wzbudza wątpliwość co do legalności w świetle ogólnopaństwowego prawa.
2.Na czele Trybunału Prawa stoi Prezes powoływany przez Folksfüthera. Prezes jest nieusuwalny i niezawisły, nie może też pełnić funkcji prezydenta oraz być posłem doposłowie Rady Związku Winkulii i Volkianu.
Art. 41.
W sytuacji, gdy wprowadzony zostanie wprowadzony stan nadzwyczajny lub stan wojenny, władza ustawodawcza może ustanowić sądy o charakterze specjalnym, których kompetencje i skład określać ma odpowiedni akt prawny.
Art. 42.
1. Za techniczną stronę organizacji wszelkiego rodzaju wyborów oraz refendów, odpowiada Komisarz Wyborczy mianowany przez Folksfüthera
2. Komisarzem Wyborczym nie może być osoba będąca kandydatem w wyborach, czy też bezpośrednio związana z kwestią rozstrzyganą w referendum.
Art. 43.
1. Związek Winkulii i Volkianu składa się z dwóch zjednoczonych prowincji; III Związku Winkulijskiego oraz Socjalistycznej Republiki Volkianu.
Art. 44.
1.Folksfüther bądź upoważniona do tego osoba (Gubernator) może sprawować dożywotni urząd w danym regionie. Pracę Gubernatora nadzoruje Folksfüther. Urząd Gubernatora zostanie opróżniony w szczegółnych przypadkach;
a) zrzeknięcie się urzędu
b) śmierci
c) odwołaniu przez Folksfüther
d) w wyniku referendum
Art. 45.
1.Siły Zbrojne Związku Winkulii i Volkianustoją na straży interesów państwa oraz chronią integralność terytorialną.
2. kierownictwo nad Siłami Zbrojnymi pełni Folksfüther.
3.Szczegóły odnośnie organizacji Sił Zbrojnych, oraz zasad ich użycia określa ustawa.
Art. 46.
1.Żałoba narodowa jest okresem głębokiego smutku i symbolem solidaryzmu w cierpieniu.
2.Żałobę narodową ogłasza Folksfüther, określając czas jej trwania.
3.W przypadku śmierci Folksfüthera, żałoba narodowa następuje automatycznie i trwa do momentu pogrzebu zmarłego.
Art. 47.
1.Stan wojenny jest okresem szczególnego zagrożenia wojną.
2.Stan wojenny jest ogłaszany i odwoływany przez Folksfüther.
Art. 48.
1.Stan nadzwyczajny jest okresem zagrożenia dla trwałości państwa, spowodowanym zanikiem aktywności paraliżującym normalne funkcjonowanie organów i struktur państwa.
2.Stan nadzwyczajny ogłasza Folksfüther, czas spadku lub braku aktywności. przy braku sprzeciwu ze strony
Art. 49.
Z chwilą wejścia niniejszej Konstytucji w życie wygasa kadencja Prezydenta i wszystkich innych urzędników państwowych szczebla centralnego. Urząd przejmuje Folksfüther Artur Kardacz.
Art. 50.
Po wejściu niniejszej Konstytucji w życie dwie odrębne prowincje: III Związek Winkulisjki oraz Socjalistyczna Republika Volkianu łączą się w jedną prowincję. Nowelizacji ulega wszelkie prawo prowincjonalne.
Art. 51.
1.Zmianę niniejszej konstytucji, bądź jej uchylenie może dokonać Rada Związku Winkulii i Volkianu bezwzględną większością głosów.
2.Niniejsza konstytucja wchodzi w życie w dniu ogłoszenia.
Załącznik nr 3 -Hymn Związku Winkulii i Volkianu
“Na mury, bracia dziś”
Mateusz Żmigrodzki
Powstańcie bracia wszyscy,
Ojczyznę ratować czas!
Bo tyran hordy swe nasłał,by wolność naszą zabrać!
By wolność naszązabrać!
Czy słyszycie ich mongolski rykprzeokropny, z bitewnych pól niesiony?
To oni idą, zabić wszystkich Was,synów i żony Wasze
Ref.: (x2)
Na mury, bracia dziś! Walki nadszedł czas!
Bo musimy Watahę dorżnąćI spoić ich krwiąląd!
RE: Projekt nowej konstytucji ZWiV - Erik Otton von Hohenburg - 12 Sie 2020
Jedziemy z debatą, która potrwa 7 dni.
RE: Projekt nowej konstytucji ZWiV - Artur Kardacz - 12 Sie 2020
Szanowni Posłowie!
Panie Przewodniczący!
Przedstawiam pierwszą poprawkę do tego projektu. Poprawka umożliwia powołanie gabinetu doradczego przez Folksfüthera.
Cytat:Art. 23.
Folksfüther pełni wój urząd dożywotnio. Opróżnianie urzędu nastąpi w szczególnych przypadkach;
b) śmierci
1. Folksfüther ma możliwość powołania gabinetu doradczego.
2. Członkowie gabinetu powoływani i odwoływani są przez Folksfüthera na mocy dekretu.
3. Obowiązki poszczególnych członków gabinetu określa dekret powołujący.
4. Kadencja gabinetu jest dożywotnia, usunięcie poszczególnych członków może nastąpić w szczególnych przypadkach;
b) śmierć
c) odwołanie przez Folksfüthera
RE: Projekt nowej konstytucji ZWiV - Artur Kardacz - 13 Sie 2020
Wysoka Rado!
Szanowny Panie Przewodniczący!
Proszę wybaczyć że post pod postem ale tak się ułożyło. Mam do przedstawienia kolejną poprawkę. Tym razem określa ona sprawę prowincji. Po odbytych na discordzie rozmowach dochodzę do wniosku że nie wszystkim zależy na zjednoczeniu państwa. Wnoszę również do Szanownego Przewodniczącego o skrócenie czasu debaty do 2-3 dni.
Cytat:Art. 43.
1. Związek Winkulii i Volkianu składa się z dwóch suwerennych prowincji; III Związku Winkulijskiego oraz Socjalistycznej Republiki Volkianu.
2. Władzę w prowincji, w imieniu Folksfüthera, pełnią Gubernatorzy.
3. Prowincję mają prawo do posiadania własnych służb porządkowych, instytucji rządowych i pozarządowych.
Art. 50 skreśla się
RE: Projekt nowej konstytucji ZWiV - Henryk Wespucci - 13 Sie 2020
Szanowny przewodniczący pozwoli. Nie zgadzam się na wniosek formalny dot. skrócenia debaty, do tak śmiesznego terminu.
Wnoszę również o odrzucenie ostatniej poprawki Sz. P. Kardacza, jako sprzeczną z interesem Narodu, podyktowaną wyłącznie mylnymi interpretacjami pewnych wypowiedzi mojej osoby. Zależy mi na wspólnym dobru zarówno Związku Winkulijskiego, jak nawet Volkianu. Nie mam zamiaru być przeszkodą, która torpeduje zmiany. Emocjonalna wymiana zdań na discordzie w mojej ocenie nie jest żadnym powodem do tak bezprecedensowej decyzji. Z mojej strony nadal jest zapewnienie, że Volkian będzie starał się dążyć do zjednoczenia. Proszę jednak zrozumieć, że Volkian nie wykona jednego, a trzy kroki w przód. Jeżeli ze strony ZW nie będzie jednak woli działania na dotychczasowym kursie zjednoczenia, to Volkian nie będzie kulą u nogi lepiej prosperującego państwa.
Ostatnia poprawka tak naprawdę likwiduje ducha zmian, jakie zachodzą obecnie. Ze swojej strony do całości projektu odniosę się szerzej w weekend. Dziękuję.
RE: Projekt nowej konstytucji ZWiV - Erik Otton von Hohenburg - 13 Sie 2020
Szanowni Państwo,
Po chwili namysłu postanowiłem odrzucić, a w zasadzie zatrzymać przynajmniej do czasu aż wszyscy posłowie wyrażą na zgodę na skrócenie debaty. Ze swojej strony już jako poseł, mogę powiedzieć tylko tyle, iż misją Parlamentu jest możliwie jak najrzetelniejsze zbadanie danego problemu i wprowadzenie możliwie jak najlepszych jego rozwiązań. Nie wiem do kogo skierowany był wniosek Pana Wespucciego odnośnie odrzucenia ostatniej autopoprawki Pana Artura, jeżeli do mnie, to oczywiście ten wniosek zmuszony jestem odrzucić z przyczyny tejże, że nie mam ku temu odpowiednich uprawnień i godziłoby to w etykę pracy parlamentarnej.
Przechodząc teraz do meritum problemu, to choć nie jestem przekonany w stu procentach do przekazania władzy absolutnej Folksfühterowi, to jednak nie jestem temu przeciwny, jeżeli ma to zapewnić stabilność władzy i zmniejszyć zapotrzebowanie na rozwiązywanie kwestii niezgodności określonych praw z konstytucją i granic kompetencji organów władzy. Podoba mi się także projekt poprawki drugiej, jako że daje możliwość współuczestniczenia w sprawowaniu rządów przez obywateli. Trzecia poprawka, to z kolei problem, który wymaga skrupulatnego zbadania pod kątem użyteczności publicznej.
Uważam, że z jednej strony utrzymanie obecnego status quo w postaci dualistycznego, bezpłciowego (choć może nie aż tak bardzo jak nieboszczka FN) tworu politycznego jest uciążliwe, ale z drugiej strony całkowite zaoranie i zbudowanie wszystkiego od nowa, też wydaje mi się słabym wyjściem. Pośrednią drogą byłoby przekształcenie ZWiV w państwo stworzone z jednej prowincji, która otoczyłaby drugą prowincje swoją opieką i autonomią. Np. Egvalland stałby się częścią Volkianu, albo też (bardziej prawdopodobne) Volkian stanie się w pełni autonomiczną częścią Winkulijskiej Republiki Egvallandu, z zagwarantowaną autonomią, własną administracją, a nawet prawem do secesji. To tylko takie moje rozważania, ale może ktoś wymyśli rozwiązanie satysfakcjonujące całą naszą społeczność. Nie stać nas na utratę, chociażby jednego obywatela i zignorowanie jego potrzeb.
RE: Projekt nowej konstytucji ZWiV - Artur Kardacz - 14 Sie 2020
Jestem bardzo zniechęcony co do łączenia się z Volkianem. Tak wiem, był to mój pomysł, lecz po ostanich wiadomościach mój zapał co do tego pomysłu zmalała kompletnie. Jeśli taka będzie wola wszystkich obywateli tzn. członków Rady, to drugą poprawkę wycofam. Dlatego proszę Mateusza Żmigrodzkiego o odniesie się do sprawy, jego głos jest bardzo ważny.
RE: Projekt nowej konstytucji ZWiV - Henryk Wespucci - 14 Sie 2020
Dla mnie osobiście zniesienie prowincji w obecnym kształcie było mówiąc wprost - jedyną przesłanką do przepychania niniejszej konstytucji. Jeżeli zaprzeczamy sami sobie ideom zmian i burzymy duch rewolucyjny, jaki powstał - uważam to za zbędne.
Co do wypowiedzi P. Erika nt. włączenia Volkianu do Egvallandu - z początku byłem święcie wręcz przekonany, że tak to będzie wyglądać. Mimo wszystko propozycja P. Kardacza wydawała mi się propozycją odpowiednią.
Jeżeli zaś Związkowi Winkulijskiemu przeszkadza obecność Volkianu i nie chce egzystować wraz z nim, przypominam o konstytucyjnej możliwości ogłoszenia secesji.
RE: Projekt nowej konstytucji ZWiV - Mateusz Żmigrodzki - 14 Sie 2020
Więc, cóż... Jeśli chodzi o kwestię całkowitego zjednoczenia Winkulii i Volkianu, to jeśli napotkano na drodze jakieś trudności, to osobiście uważam, że należy z tym wstrzymać się do czasu poradzenia sobie z tymi trudnościami, wtedy możemy znów wrócić do procesu integracji.
Co do Konstytucji mam kilka poprawek, które pozwoliłem sobie wraz z poprawkami Pana Kardacza ujednolicić w formie jednego tekstu Konstytucji:
Cytat:Art. 1.
Związek Winkulii i Volkianu jest niepodległym, suwerennym państwem prawa, będącym dobrem wspólnym jego obywateli, o ustroju autokratycznym.
Art. 2.
Związek Winkulii i Volkianu stoi na straży niepodległości i nienaruszalności swojego terytorium. Strzeże on swego dziedzictwa narodowego i dziedzictwa państw historycznych istniejących w przeszłości na jego terenie.
Art. 3.
Związek Winkulii i Volkianu stoi na straży najwyższych i niezbywalnych praw człowieka, takich jak: wolność myśli, słowa, wyznania, prawo do sprawiedliwego procesu, równość wszystkich wobec prawa.
Art. 4.
Związek Winkulii i Volkianu jest państwem o ustroju autokratycznym , której ustrój opiera się na sprawowaniu władzy ustawodawczej i wykonawczej przez Folksfüthera.
Art. 5.
Siedzibą władzy wykonawczej jest Krasnodarsk, zaś władzy ustawodawczej i sądowniczej Kanugard.
Art. 6.
Język urzędowym Związku Winkulii i Volkianu jest język polski, język winkulijski (północnohohenburska odmiana języka czarnokrajestańskiego) i język volkiański, dopuszcza się jednak wprowadzenie przez samorządy innych języków pomocniczych na swoim terytorium;
Art. 7.
Związek Winkulii i Volkianu stanowi prawną kontynuację Federacji Nordackiej i jej sukcesora.Wszystkie postanowienia zawartych przez Federację Nordacką umów i traktatów międzynarodowych pozostają w mocy i są respektowane przez Związek Winkulii i Volkianu.
Art. 8.
Prawo w Związku Winkulii i Volkian ustanowią według hierarchii ważności:
1.Konstytucja Związku Winkulii i Volkianu;
2.Dekrety Folksfüthera
3.Umowy ratyfikowane za zgodą Folksfüthera przez Radę Związku Winkulii i Volkianu;
4.Ustawy i Dekrety Rady Związku Winkulii i Volkianu;
5. Rozporządzenia Folksfüthera i członków gabinetu doradzczego;
5.Akty prawa miejscowego;
6.Prawo zwyczajowe.
Art. 9.
Symbolami państwowymi Związku Winkulii i Volkianu są flaga, herb i hymn.
Art. 10.
Herbem Związku Winkulii i Volkianu jest wstawić opis. Oficjalny wzór herbu państwowego Związku Winkulii i Volkianu znajduje się w załączniku nr 1.
Art. 11.
Flagą Związku Winkulii i Volkianujest płat tkaniny o wymiarach 3 na 5, niespodzianka wstawić opis. Oficjalny wzór falgi państwowej Związku Winkulii i Volkianu znajduje się w załączniku nr 2.
Art. 12.
Hymnem Związku Winkulii i Volkianu, jest pieśń oparta na melodii do pieśni “Marsylianka”, o tytule "Na mury, bracia dziś" autorstwa Mateusza Żmigrodzkiego, zgodnie z załącznikiem nr. 3.
Art. 13.
Obywatelstwo Związku Winkulii i Volkianu nadaje głowa państwa w drodze postanowienia na wniosek mieszkańca.
Art. 14.
1.Obywatelem Związku Winkulii i Volkianu może zostać mieszkaniec, który jest aktywny na forum państwa przez okres minimum tygodnia, oraz żaden z obywateli nie zgłosił sprzeciwu.
2.Nie stosuje się wymogów zapisanych w ust. 1. do mieszkańców, którzy uzyskali przynajmniej jeden podpis obywatela Związku Winkulii i Volkianu pod wnioskiem o nadanie obywatelstwa.
Art. 15.
Głowa państwa może nadać osobom szczególnie zasłużonym Obywatelstwo Honorowe, któremu nie przysługują żadne dodatkowe prawa ani obowiązki.
Art. 16.
Folksfüther może odebrać w drodze rozporządzenia zarówno obywatelstwo oraz obywatelstwo honorowego w przypadku:
a)zniknięcia obywatela tj. niezgłoszonej nieaktywności na forum (nielogowaniu się na nie) wynoszącej ponad 1 miesiąc;
b)zhańbienia dobrego imienia Związku Winkulii i Volkianu;
c)służby w obcych siłach zbrojnych lub wywiadowczych innych niż Związku Winkulii i Volkianu, szkodzącej jego interesom;
d)działaniu na szkodę państwa;
Art. 17.
Osoba, której głowa państwa nadała obywatelstwo staje się obywatelem dopiero z chwilą złożenia w miejscu publicznym Związku Winkulii i Volkianu przysięgi o treści "Otrzymując obywatelstwo Winkulii i Volkianu przysięgam służyć swej Ojczyźnie czynem i słowem, dochować wierności głowie państwa oraz jej prawu, bronić jej granic gdy zajdzie taka potrzeba. Co czynię dobrowolnie i świadomie kładąc rękę na konstytucji Związku Winkulii i Volkianu". Przysięgę tę należy opatrzyć datą oraz podpisem osoby składającej.
Art. 18.
1.Obywatele są najwyższym suwerenem Związku Winkulii i Volkianu.
2.Obywatele mają prawo do:
a)prawo do członkostwa w Radzie Związku Winkulii i Volkianu;
b)prawo do zrzeszania się, dzialności społecznej i politycznej;
c) prawo do referendum
Art. 19.
Zadaniem każdego obywatela jest dbać o rozwój Związku Winkulii i Volkianu, stać na straży bezpieczeństwa wewnętrznego i zewnętrznego Ojczyzny; aktywnie działać na rzecz państwa.
Art. 20.
Obywatel Związku Winkulii i Volkianu ma prawo do:
a)wolności słowa i myśli;
b)zmiany swojego miejsca zamieszkania oraz przemieszczania się po kraju z zachowaniem zasad określonych w prawie lokalnym;
c)sprawiedliwego procesu sądowego.
Art. 21.
1.W przypadkach zagrożenia racji stanu Związku Winkulii i Volkianu, Folksfüther w drodze dekretu może wydalić każdego obywatela lub mieszkańca Związku Winkulii i Volkianu oraz zakazać mu wjazdu na teren Związku Winkulii i Volkianu.
2.Wydalenie i zakaz, o którym mowa w ust.1 może zostać uchylone w drodze postanowienia przez ten sam organ.
Art. 22.
1. Folksfüther jest głową państwa i pełni funkcje władzy wykonawczej oraz ustawodawczej
2. Folksfüther mianowany jest przez Radę Związku Winkulii i Volkianu większością 2/3.
Art. 23.
1. Folksfüther pełni wój urząd dożywotnio. Opróżnianie urzędu nastąpi w szczególnych przypadkach;
b) śmierci
c) odwołania w referendum ludowym większością 3/4 głosów, przy frekwencji 2/3 uprawnionych do głosowania
2. Folksfüther ma możliwość powołania gabinetu doradczego.
3. Członkowie gabinetu powoływani i odwoływani są przez Folksfüthera na mocy dekretu.
4. Obowiązki poszczególnych członków gabinetu określa dekret powołujący.
5. Kadencja gabinetu jest dożywotnia, usunięcie poszczególnych członków może nastąpić w szczególnych przypadkach;
b) śmierć
c) odwołanie przez Folksfüthera
Art. 24.
1. Folksfüther sprawuje władzę ustawodawczą poprzez wydawanie dekretów, a władzę wykonawczą poprzez swoje rozporządzenia.
2. Folksfüther jest przedstawicielem państwa na zewnątrz, ratyfikuje umowy między Związkiem Winkulii i Volkianu i innymi podmiotami.
Art. 25.
Folksfüther reprezentuje wszystkie organy państwa przed obywatelami;
a)Folksfüther odpowiada za archiwalne forum, strony oraz serwery administrowane przez Związek Winkulii i Volkianu wspólnie z organami do tego upoważnionymi;
b)Folksfüther wypełnia kompetencje wszystkich organów państwa;
c)Folksfüther nadzoruje i odpowiada za rozwój Związku Winkulii i Volkianu;
Art. 26.
1.Dozwolone jest tworzenie przez obywateli Związku partii politycznych i kół poselskich.
2.W przypadku istnienia partii politycznych lub kół Poselskich możliwe jest wspólne zgłaszanie projektów ustaw, uchwał i innych aktów prawnych.
Art. 27.
Zakazuje się tworzenia i istnienia partii, które w swym programie odwołują się do ideologi reżimów totalitarnych, a w szczególności Komunizmu, Faszyzmu, Nazizmu oraz Kalkilizmu lub dążące do zmiany przy użyciu siły ustroju Związku Winkulii i Volkianu.
Art. 28.
Każdy obywatel Związku Winkulii i Volkianu ma prawo przedstawić ustawę Radzie Związku Winkulii i Volkianu.
Art. 29.
1.Każdy akt prawny musi znaleźć się w Dzienniku Praw oraz posiadać podpis Folksfüthera, jeżeli ma być uznany za obowiązujący.
2.Za redagowanie Dziennika Praw odpowiada Folksfüther lub osoba przez niego wyznaczona.
Art. 30.
Władzę ustawodawczą na terenie Związku Winkulii i Volkianu sprawuje Folksfüther w współpracy z Radą Związku Winkulii i Volkianu złożona z dobrowolnie biorących udział w jej pracach obywateli.
Art. 31.
Obradom Rady przewodniczy Przewodniczący, wybierany oraz odwoływany przez Folksfüthera.
Art. 32.
1.Kadencja Przewodniczącego trwa 3 miesiące.
Art. 33.
1.Przewodniczący obejmuje urząd po złożeniu przysięgi wobec Rady, o następującym brzmieniu: „Ja, [imię i nazwisko nowego Przewodniczącego], przed Folksfütherem uroczyście przysięgam urząd Przewodniczącego Rady Związku Winkulii i Volkianu wiernie sprawować, postanowień Konstytucji dotrzymywać i zawsze się do woli narodu stosować“
2. Przysięga może być rozszerzona poprzez dodanie formuły religijnej.
Art. 34.
Poseł do Rady traci mandat w momencie stwierdzenia przez Przewodniczącego jego nieobecności na dwóch następujących po sobie głosowaniach.
Art. 35.
Liczba głosów przysługujących posłom zależna jest od ilości posiadanych obywatelstw, szczegóły określają odrębne przepisy prawa.
Art. 36.
Organizacje prac oraz szczegóły nieuregulowane niniejszą ustawą określa regulamin Rady Związku Winkulii i Volkianu.
Art. 37.
Władzę sądowniczą w Związku Winkulii i Volkianu sprawuje Narodowy Sąd Powszechny z siedzibą w Kanugardzie.
Art. 38.
1.Narodowy Sąd Powszechny składa się z Trybunału Powszechnego oraz Trybunału Prawa.
2.Trybunał Powszechny wydaje wyroki w imieniu Związku Winkulii i Volkianu. Rozpatruje sprawy i wymierza kary na podstawie Kodeksu Karnego.
Art. 39.
W skład Trybunału Powszechnego wchodzą wszyscy posłowie Rady Związku Winkulii i Volkianu, nie będący stronami sporu. Pracą Trybunału Powszechnego przewodniczy Folksfüther bądź wyznaczona do tego osoba, odwoływana i połowywana przez Folksfüthera na okres trwania rozprawy.
Art. 40.
1.Trybunał Prawa jest nadzwyczajnym organem władzy sądowniczej powołanym w celu badania spraw związanych ze zgodnością uchwalanych praw z konstytucją, oraz badania innych spraw których natura wzbudza wątpliwość co do legalności w świetle ogólnopaństwowego prawa.
2.Na czele Trybunału Prawa stoi Prezes powoływany przez Folksfüthera. Prezes jest nieusuwalny i niezawisły, nie może też pełnić funkcji prezydenta oraz być posłem doposłowie Rady Związku Winkulii i Volkianu.
Art. 41.
W sytuacji, gdy wprowadzony zostanie wprowadzony stan nadzwyczajny lub stan wojenny, władza ustawodawcza może ustanowić sądy o charakterze specjalnym, których kompetencje i skład określać ma odpowiedni akt prawny.
Art. 42.
1. Za techniczną stronę organizacji wszelkiego rodzaju wyborów oraz refendów, odpowiada Komisarz Wyborczy mianowany przez Folksfüthera
2. Komisarzem Wyborczym nie może być osoba będąca kandydatem w wyborach, czy też bezpośrednio związana z kwestią rozstrzyganą w referendum.
Art. 43.
1. Związek Winkulii i Volkianu składa się z dwóch suwerennych prowincji; III Związku Winkulijskiego oraz Socjalistycznej Republiki Volkianu.
2. Władzę w prowincji, w imieniu Folksfüthera, pełnią Gubernatorzy.
3. Prowincję mają prawo do posiadania własnych służb porządkowych, instytucji rządowych i pozarządowych.
Art. 44.
Folksfüther bądź upoważniona do tego osoba (Gubernator) może sprawować dożywotni urząd w danym regionie. Pracę Gubernatora nadzoruje Folksfüther. Urząd Gubernatora zostanie opróżniony w szczegółnych przypadkach;
b) śmierci
c) odwołaniu przez Folksfüther
d) w wyniku referendum
Art. 45.
1.Siły Zbrojne Związku Winkulii i Volkianustoją na straży interesów państwa oraz chronią integralność terytorialną.
2. kierownictwo nad Siłami Zbrojnymi pełni Folksfüther.
3.Szczegóły odnośnie organizacji Sił Zbrojnych, oraz zasad ich użycia określa ustawa.
Art. 46.
1.Żałoba narodowa jest okresem głębokiego smutku i symbolem solidaryzmu w cierpieniu.
2.Żałobę narodową ogłasza Folksfüther, określając czas jej trwania.
3.W przypadku śmierci Folksfüthera, żałoba narodowa następuje automatycznie i trwa do momentu pogrzebu zmarłego.
Art. 47.
1.Stan wojenny jest okresem szczególnego zagrożenia wojną.
2.Stan wojenny jest ogłaszany i odwoływany przez Folksfüther.
Art. 48.
1.Stan nadzwyczajny jest okresem zagrożenia dla trwałości państwa, spowodowanym zanikiem aktywności paraliżującym normalne funkcjonowanie organów i struktur państwa.
2.Stan nadzwyczajny ogłasza Folksfüther, czas spadku lub braku aktywności. przy braku sprzeciwu ze strony
Art. 49.
Z chwilą wejścia niniejszej Konstytucji w życie wygasa kadencja Prezydenta i wszystkich innych urzędników państwowych szczebla centralnego. Urząd przejmuje Folksfüther Artur Kardacz.
Art. 50.
1.Zmianę niniejszej konstytucji, bądź jej uchylenie może dokonać Rada Związku Winkulii i Volkianu bezwzględną większością głosów.
2.Niniejsza konstytucja wchodzi w życie w dniu ogłoszenia.
Załącznik nr 3 -Hymn Związku Winkulii i Volkianu
“Na mury, bracia dziś”
Mateusz Żmigrodzki
Powstańcie bracia wszyscy,
Ojczyznę ratować czas!
Bo tyran hordy swe nasłał,
by wolność naszą zabrać!
By wolność naszą zabrać!
Czy słyszycie ich mongolski ryk
przeokropny, z bitewnych pól niesiony?
To oni idą, zabić wszystkich Was,
synów i żony Wasze
Ref.: (x2)
Na mury, bracia dziś! Walki nadszedł czas!
Bo musimy Watahę dorżnąć
I spoić ich krwią ląd!
RE: Projekt nowej konstytucji ZWiV - Erik Otton von Hohenburg - 15 Sie 2020
W związku z podpisaniem umowy między ZW a SRV, która rozwiązuję Związek Winkulii i Volkianu, ustanawiąjąc przy tym jedno państwo winkulijskie, uznaje niniejszą dyskusje za bezzasadną. Dziękuję wszystkim zaangażowany m w pracę dotychczasowej Izby i zapraszam do udziału w Stanach Generalnych Związku Winkulijskiego.
Võnd laatste per immer dat Winqulideg Union!
|