Związek Winkulijski
Program zmian w konstrukcji SG [KONSULTACJE] - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33)
+----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536)
+------ Dział: Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=184)
+------ Wątek: Program zmian w konstrukcji SG [KONSULTACJE] (/showthread.php?tid=2918)

Program zmian w konstrukcji SG [KONSULTACJE] - Erik Otton von Hohenburg - 12 Lip 2020

[Obrazek: 2020_07_12_123714.png]

Szanowni Mieszkańcy, 

Zwracam się do was z pomysłem na zmianę dot6chczasowej konstrukcji naszego paralmentu — dotychczas jednoizbowego i nudnego. Idea jaką mam zamiar zaproponować zakłada urozmaicenie naszego życia politycznego, wzmocnienie jego pluralizmu, stworzenie dla budżetu prowincji dodatkowego źródła dochodu i to wszystko w dodatku nie utrudniając procesu legisalcyjnego w naszym kraju. 

Pomysł ten zakłada stworzenie w ramach Stanów Generalnych dwóch Izb — Izby Senackiej złóżonej z chętnych mieszkańców, najlepiej posiadających tytuł arystokratyczny lub szlachecki, aby wówczas lepiej można było prowadzić narrację elitarnego grona, podobnie jak w brytyjskiej Izbie Lordów, oraz Izby Poselskiej której skład będzie nieco bardziej skomplikwany i na nim się najbardziej skupię:

Dla tych co nie wiedzą, swego czasu na początku demokratyzacji Egvallandu wprowadzono jednoizbowy, parlament (Izbę Poselską) w skład której wchodzili narracyjni posłowie. Nie wchodząc zbytnio w szczegóły podziału mandatów jaki w tamtym, czasie obowiązywał, należy stwierdzić iż eksperyment się nie udał, jednak przeanalizowałem wady owego systemu i zalety obecnego aby zaproponować zupełnie nowy, bardzo prosty system rozdzielania miejsc w Izbie Poselskiej — zakup miejsc. 

Izba Poselska składać się będzie z 50 narracyjnych członków, każda osoba zarówno z Egvallandu jak i z poza niego (może nawet zza granicy jeżeli prawo na to zezwoli) będzie mogła za cenę np. 800 renów zakupić jedno miejsce w IP, ilość zakupionych miejsc będzie ograniczona do maks 24 miejsc zakupionych przez jedną osobę, aby nie wprowadzać w państwie oligarchii. Niezakupione przez nikogo miejsca będą przypisane partii do której należeć będzie obecny wówczas Prezydent WRE, czyli w obecnym przypadku będzie to Winkulijska Partia Narodowa. 

Kadencja Izby Poselskiej będzie trwać 3 miesiące, następnie będą organizowane fikcyjne wybory (czyli ponownie będzie można zakupić miejsca w parlamencie). Wydane w poprzedniej kadencji Paralmentu pieniądze przeznaczone przez osoby prywatne na zakup miejsc w IP zostaną przelane na specjalnie utworzoną w tym celu agende rządową — Fundusz Wyborczy, zaś z Funduszu Wyborczego przelane zostaną te pieniądze po części jako zwrot części kosztów zakupu, ale i w znacznej mierze jako nagroda za prowadzenie w czasie poprzedniej kadencji aktywnej zabawy politycznej oraz za prowadzenie kampanii wyborczej w wyznaczonym terminie (szczegóły odnośnie podziału pozostają kwestią otwartą). 

Kolejną istotną w tym projekcie kwestią jest funkcja IP w naszym systemie politycznym, na samym początku kompetencje tej Izby będą bardzo ograniczone — IP będzie mogła jedynie proponować projekty ustaw, a także kandata na urząd Premiera, przy czym Izba Senacka i Prezydent będą mogli te projekty odrzucić, dozwolone zostanie też uchwalanie uchwał nawołujących władze państwa do podjęcia jakiś określonych działań. Z czasem jeżeli projekt ten zacznie się lepiej rozwijać powiększone zostaną kompetencje IP. 

W sprawie realizacji projektu myślę, że możemy realizować ten projekt już teraz — na początku jako nieformalne zrzeszenie, a następnie jako pelnoprawną i konstytucyjnie uznaną Izbę Stanów Generalnych. Jednakże aby projekt ten wogóle mógłbyć brany na poważnie pod uwagę należy zadać mieszkańcom i osobom zainteresowanym kilka pytań :

1. Kto byłby zainteresowany zarówno ze ZWiV jak i z zagranicy tego typu zabawą? 
2. Czy ktoś ma jakieś zastrzenia co do tego projektu? 

RE: Program zmian w konstrukcji SG [KONSULTACJE] - Mateusz Żmigrodzki - 13 Lip 2020

Mi pomysł się bardzo podoba, sam w sumie kiedyś myślałem nad tego rodzaju rozwiązaniem. Co prawda, nie sądzę, że ktoś oprócz nas - mieszkańców WRE - będzie zainteresowany szczególnie uczestnictwem w takiej Izbie Poselskiej, jednakże nie znaczy to, iż nie powinniśmy spróbować z tym ruszyć.

Ograniczenie kompetencji Izby na początek jest też dobrym pomysłem. Zapobiegnie to ewentualnym próbom destrukcji naszego państwa. Jedyną moją sugestią jest to, aby ceny za miejsca nie były za wysokie (niestety nie plasuję się w czołówce najbogatszych ludzi w ZWiV Big Grin ). Oprócz tego mam taki pomysł, aby minimalnie do tych 50 miejsc dodać kilka kolejnych, które to będą przyznawane w drodze losowania. Mogłoby to dodać trochę politycznego dreszczyku w wyborach parlamentarnych.

RE: Program zmian w konstrukcji SG [KONSULTACJE] - Erik Otton von Hohenburg - 13 Lip 2020

W sprawie cen mam nieco inne zdanie jako, że osoba chcąca zakupić bardzo silną reprezentację składającą się z 5-10 miejsc w parlamencie wyda odpowiednio 4000-8000 renów, co w naszych warunkach jest kwotą prawie symboliczną. Niemniej jednak zgadzam się, że dla części osób może to być znaczny wydatek, ale rozwiązania upatrywałbym się raczej w dokonaniu jednirzowego zastrzyku pieniędzy od strony władz publicznych dla petentów w podanej wysokości — gdyż należy mieć na uwadze fakt, iż obcięcie cen spowoduje spadek dochodów Funduszu Wyborczego, który był przewidziany jako główny motor napędowy kampanii wyborczej i ogólnie naszego życia politycznego.

RE: Program zmian w konstrukcji SG [KONSULTACJE] - Mateusz Żmigrodzki - 13 Lip 2020

W sumie muszę przyznać, że z kasą akurat ma Pan rację, tym bardziej, że niejako system gospodarczy ZWiV będzie przechodził na nowo reorganizację, więc w sumie pieniądze będzie można zdobyć łatwo. W takim razie nie mam żadnych zastrzeżeń i jeśli trzeba, to służę pomocą w realizacji oto tego projektu.

RE: Program zmian w konstrukcji SG [KONSULTACJE] - Erik Otton von Hohenburg - 11 Sie 2020

Czy projekt ten nadaje się do realizacji? Zawsze to jakiś dodatek do naszej politycznej narracji, co o tym sądzicie?

RE: Program zmian w konstrukcji SG [KONSULTACJE] - Artur Kardacz - 11 Sie 2020

Nadaję się bardzo dobrze. Myślę że można go wprowadzić, przynajmniej na próbę.