Związek Winkulijski
Inauguracja działalności Uniwersytetu Winkulijskiego - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Inicjatywy i instytucje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=4)
+---- Dział: Królewski Uniwersytet Winkulijski im. Konstandinosa Karadzeferisa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=531)
+---- Wątek: Inauguracja działalności Uniwersytetu Winkulijskiego (/showthread.php?tid=2839)

Inauguracja działalności Uniwersytetu Winkulijskiego - Erik Otton von Hohenburg - 20 Maj 2020

Szanowni Państwo, 

Z dumą możemy oznajmić o tym, iż Winkulijska Republika Egvallandu może poszczycić się otworzeniem kolejnej uczelni wyższej w mikroświecie w związku z wydaniem przez Prezydenta WRE statutu uniwersyteckiego pod postacią rozporządzenia przygotowanego uprzednio przez rząd. Dzisiejszy dzień — 20 maja niewątpliwie jest wielkim dniem zarówno dla winkulijskiej nauki jak i dla całego państwa. Zgodnie z sugestiami b. Prezydenta Mateusza Żmigrodzkiego system nauczania oparty został na wzorcach bialeńskich i indywidualnym toku nauczania, a także otrzymał patronat Konstandinosa Karadzeferisa — athosańskiego filozofa. 
To tyle słowem wstępu, program prac organizacyjnych na najbliższy czas, to zasilenie szeregów Ligi Bluszczowej aby nasza uczelnia mogła w pełni uczestniczyć w życiu kulturlanym i naukowym Mikroświata. Kolejnym krokiem będzie popularyzacja kultury i nauki w Egvallandzie, co docelowo ma odbywać się przez ufundowanie specjalnej nagrody we współpracy z władzami państwa, która przysługiwać będzie osobom szczególnie zasłużonym w rozwoju szeroko rozumianej kultury i nauki, jak mam nadzieję nie tylko w Egvallandzie, ale i w kontekście całej Nordaty. 

Jednym z głównych celów UW będzie podnoszenie poziomu dyskusji w WRE oraz tworzenie przestrzeni do merytorycznych i rzetelnych rozmów, których celem jest lepsze przystosowanie Winkulii oraz w szerszym kontekście całego Mikroświata do realiów lat 20. XXI wieku. 

Nauczanie na Uniwersytecie będzie odgrywało rolę drugo, a nawet trzecioplanową, jako że zainteresowanie tą formą rozrywki jest raczej niewysokie. Testowo zostanie otwarty jeden, prowizoryczny kierunek studiów — Winkulistyka, czyli nauka o literaturze, kulturze oraz oglnie o wszystkim co jest związane z naszym państwem. Czesne za studia w związku z potrzebą zaangażowania personelu i przygotowania indywidualnego programu nauczania wynosić będą 20.000 renów (dopuszczalne będą też inne waluty, wymienialne na reny). Studia licencjackie trwać będą dwa tygodnie, zaś magisterskie jeden (władze uniwersyteckie zastrzegają sobie jednak prawo do zmiany długości nauczania jeżeli będzie wymagać tego sytuacja). Mimo to jesteśmy otwarci na nowych studentów i współpracę z kadrą dydaktyczną z innych stron mikroświata. 

Pragnę aby Uniwersytetowi przypadła w państwie jeszcze jedna zaszczytna rola, którą jest według mnie prowadzenie w imieniu państwa we współpracy z rządem polityki przyznawania tytułów honorowych, naukowych i zawodowych, a także unifikacja wszystkich instytucji kulturalnych, oświatowych i naukowych pod wspólnym sztandarem Uniwersytetu Winkulijskiego, mam tu min. na myśli np. Egvallandzką Agencje Kosmiczną, wydawnictwa i Telewizje Winkulijską, które to bez wspólnego i spójnego kierownictwa nie będą mogły wypełniać postawionych przed nimi zadań. 

I to chyba na tym koniec, przygotowując program działań na najbliższe dni, starałem się używać środków najbardziej adekwatnych do naszej sytuacji i spoglądać na problematykę szkolnictwa wyższego w warunkach mikronacyjnych w sposób najbardziej realny i bliski stanowi faktycznemu. Chciałbym podziękować państwu za uwagę i wytrwanie do końca mojego monologu, a także do zadawania pytań i zgłaszania zainteresowania podjęciem studiów bądź też pracy na Uniwersytecie, oczywiście w tym wątku. 

[Obrazek: TlE4nxlD.png]
Rektor uniwersytecki

RE: Inauguracja działalności Uniwersytetu Winkulijskiego - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 24 Maj 2020

Bardzo cenna inicjatywa i słuszne podejście do idei uniwersyteckiej w mikroświecie. Nauczanie, pomimo licznych prób na przestrzeni wielu lat, dotyczy tylko jednostek i nic nie wskazuje na to, żeby osiągnęło choć nieco większą popularność. Chętnie natomiast włączę się w miarę swoich skromnych możliwości merytorycznych w dyskusje, które odbywać się będą na Uniwersytecie Winkulijskim. Życzę powodzenia i ze swojej strony zapewniam o poparciu dla włączenia Waszej uczelni w struktury Ligi Bluszczowej.

RE: Inauguracja działalności Uniwersytetu Winkulijskiego - Erik Otton von Hohenburg - 24 Maj 2020

Ogromnie cieszy mnie poparcie dla naszej inicjatywy ze strony Waszej Ekscelencji i poparcie dla naszych aspiracji do członkostwa w Lidze Bluszczowej, jak i zainteresowanie uczestnictwem w organizowanych pod patronatem UW dyskusjach. Pozwolę sobie wyrazić szczerą nadzieję na to że nasze członkostwo w Lidze Bluszczowej otworzy drogę do ściślejszej współpracy akademickiej i naukowej między środowiskami Republiki Bialeńskiej oraz Winkulijskiej Republiki Egvallandu. Wypowiedzi, takie jak ta powyższa umacniają mnie w przekonaniu o słuszności podejmowanych przeze mnie działań.

RE: Inauguracja działalności Uniwersytetu Winkulijskiego - Erik Otton von Hohenburg - 12 Cze 2020

Ze znacznym opóźnieniem, ale jednak informuje o tym, iż UW stał się członkiem Ligi Bluszczowej, dziękuję z tego miejsca wszystkim członkom LB i naszym sympatykom z całego Mikroświata za przyjęcie nas i okazany kredyt zaufania.

RE: Inauguracja działalności Uniwersytetu Winkulijskiego - Artur Kardacz - 13 Cze 2020

Serdeczna gratulacje dla całej uczelni, trzymam kciuki!