![]() |
|
Debata: strona internetowa RPN? - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Kraje Koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=15) +--- Dział: Volkian (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=43) +---- Dział: Krasnodarska Dzielnica Rządowa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=223) +----- Dział: Centralne Archiwum Rządowe (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=166) +------ Dział: V Szczyt Rady Państw Nordaty (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=524) +------- Dział: Sala Obrad (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=525) +------- Wątek: Debata: strona internetowa RPN? (/showthread.php?tid=2788) |
Debata: strona internetowa RPN? - Erik Otton von Hohenburg - 17 Kwi 2020 Korzystając z okazji chciałbym rzucić luźnym pomysłem na temat stworzenia dla Rady Państw Nordaty strony internetowej, wyposażonej w forum. Uważam, że takie miejsce w przestrzeni naszego internetu pozwoliłoby skupić, nawet jeśli niewielką, to jednak konstruktywną aktywność na rzecz naszego kontynentu w okresach miedzy szczytami RPN. Serwisem tym administrowałby w imieniu Rady Państw Nordaty, jej sekretarz generalny, co więcej — jeżeli ktoś będzie miał taką ambicje, i wykupimy płatną domenę — serwis ten mógłby udostępniać zainteresowanym nowym państwom darmowy hosting, i co za tym idzie można byłoby w ten sposób kontrolować lokowanie się na naszym kontynencie nowych państw, wspierając te perspektywiczne i co za tym idzie częściowo ustandaryzować naszą politykę uznawania nowych państw, ich granic i terytoriów, a także usypywania i uznawania nowych wysp, półwyspów i innych ziem jakie powstają tutaj co chwilę... Re: Debata: strona internetowa RPN? - Karol Medycejski - 17 Kwi 2020 Pomysł jest bardzo dobry. Tylko potrzeba tu sekretarza, który naprawdę byłby w stanie poświęcić temu czas i umiejętności organizacyjne i informatyczne. Pytanie teraz, czy z uwagi na raczej niską aktywność RPN opłaca się tworzyć taki projekt? Oczywiście, jeśli znajdzie się ktoś zapalony i będzie chciał koniecznie coś takiego postawić niezależnie od ew. zapotrzebowania, to jasne, działajmy. Ja ze swojej prywatnej, relowej strony jestem skłonny dołożyć się do płatnego hostingu i innych technicznych dupereli. Pod warunkiem, że będziemy mieli właśnie kogoś technicznego. Re: Debata: strona internetowa RPN? - Karl von Schwarzengrau - 17 Kwi 2020 Pomysł bardzo dobry i myślę, że forum (nawet skromne) powinno istnieć. Więcej na temat wykorzystania forum powiem w temacie dotyczącym prezydencji państw członkowskich RPN. Z forum jest jedynie problem taki, że potrzebujemy informatyka, lub chociaż osobę posiadającą wystarczające umiejętności, aby nie tylko stworzył forum, ale i je utrzymał (aktualizacje, naprawienie błędów i inne ewentualne problemy). Re: Debata: strona internetowa RPN? - Tarsycjusz Operar - 17 Kwi 2020 Szanowni Delegaci, Uważam, że forum może być, ale do pewnego stopnia. Brakuje nam oficjalnego kanału informacyjnego choćby z Sekretarzem Generalnym Rady Państw Nordaty. W moim przypadki (myślę, że poprzedni Sekretarze Generalni mieli podobne doświadczenia) gdy ktoś miał pytanie bądź sprawę do Sekretarza Generalnego to osoby pisały do mnie przez Discorda bądź po prostu przez forum państwowe. Forum + strona internetowa Rady Państw Nordaty prosto i skutecznie ułatwi kontakt z Sekretarzem Generalnym RPN i z innymi Delegatami. Z tym zastrzeżeniem, aby na owym forum RPN odbywały się np. wyłącznie sprawy urzędowe (wnioski, petycje, pytania), zaś Szczyty - jak głosi wypracowana tradycja - na forach poszczególnych państw członkowskich Rady Państw Nordaty, a o korzyściach szczytu nikomu nie trzeba mówić. Dodatkowo można rozważyć opcję umieszczenia na wspomnianych serwisach internetowych inne urzędy, któreśmy ustanowili - władza sądownicza, bank centralny, i inne instytucje. Taka strona internetowa stanie się wreszcie zapewne upragnionym przez wielu z nas źródłem informacji o obowiązującym prawie i wszelkich ustaleniach, aby nie chodzić po forach i mówiąc kolokwialnie nie grzebać po kategoriach, działach, wątkach i postach. Podsumowując - popieram projekt wysunięty przez Ekscelencję Erika Ottona von Hohenburga, tylko jak słusznie zostało zauważone, trzeba zrobić to dobrze i postarać się o odpowiedniego technika, który podołałby temu zadaniu. Owe informacje na forum i stronę internetową może wrzucać Sekretarz Generalny RPN albo oddelegowana do tego osoba (np. owy technik), to już jest sprawa drugorzędna. Re: Debata: strona internetowa RPN? - Erik Otton von Hohenburg - 17 Kwi 2020 Cieszy mnie poparcie dla mojego pomysłu, jednak zgodzić się muszę ze stwierdzeniem, że bez dostecznej kadry informatycznej projekt okaże się fiaskiem. Niemniej jednak uważam, że można już zacząć przygotowywać wstępny projekt strony i forum, przynajmniej o charakterze czysto testowym, nawet na darmowym hostingu, przez zwyczajne postawienie prostej strony na WordPressie i jakiegoś forum (nawet w oparciu o ten CMS), nie byłoby to zadaniem nazbyt czasochłonnym, i dałoby jakąś podstawę do rozwijania serwisu, a co najważniejsze można byłoby ocenić ile osób mogłoby rzeczywiście zaangażować się w tworzenie tego projektu. Re: Debata: strona internetowa RPN? - Vilarte - 20 Kwi 2020 Zasieję nieco wątpliwości: na przykładzie stron poszczególnych prowincji w Sarmacji uważam, że na taką stronę RPN mało kto by wchodził, tym bardziej, że aktualizacje raczej rzadko by tam się pojawiały. Jeśli chodzi o bieżące informacje z Nordaty, to każdemu wygodniej publikować je na stronie swojej macierzystej mikronacji. Natomiast co do kontaktu z sekretarzem generalnym...Brakuje raczej łatwo dostępnej informacji nt. władz RPN. Przykład: nie mogłem samodzielnie znaleźć informacji, jaka jest aktualna lista członków Rady, uzyskałem ją na pw. Gdyby powstała statyczna strona z takimi informacjami urzędowymi, to na pewno byłaby przydatna dla obrad (+np. gdyby prowadzić tam sprawozdania z obrad szczytów), ale ale nie wiem, czy potrzebny nakład pracy będzie współmierny do stopnia jej wykorzystania. Re: Debata: strona internetowa RPN? - Helwetyk - 22 Kwi 2020 Wasze Ekscelencje, jeżeli można, częściowo z zewnątrz… Od dłuższego czasu dyskutujemy o potrzebie odtworzenia powszechnej organizacji międzynarodowej. Kolejne państwa wyrażają poparcie dla inicjatywy, ale za każdym razem projekt ulega zawieszeniu z uwagi na to, że rozmowy toczą się w ograniczonym gronie, czy to na szczytach, w których nie uczestniczą wszystkie mikronacje, czy to podczas spotkań dwustronnych. Taka organizacja niewątpliwie potrzebowałaby wspólnego miejsca do dyskusji w „pełnym” międzynarodowym składzie — to zresztą byłby jeden z jej głównych celów. Rozważane były dwa scenariusze: scenariusz prezydencji (organizacja funkcjonuje podobnie jak RPN, ze szczytami w kolejnych krajach) oraz scenariusz stałego sekretariatu (organizacja funkcjonuje na odrębnym forum). Gdybyśmy zdecydowali się na rozwiązanie drugie (które, moim zdaniem, jest narracyjnie uboższe, ale może okazać się praktyczniejsze) — wówczas takie „urzędowe” forum RPN mogłoby znajdować się na forum polskich mikronacji. Ze strony Palatynatu Leocji oferujemy serwer i wsparcie techniczne (mocno apeluję: żadnych darmowych hostingów, reklam, ograniczonych funkcjonalności) — wymagana byłaby jedynie zbiórka środków na domenę (53 zł rocznie). Odnośnie do serwisu internetowego: z czysto praktycznych pobudek proponowałbym na początek zacząć od dobrze aktualizowanego wątku na jakimkolwiek powszechnie dostępnym i znanym (należycie podlinkowanym we wszystkich krajach) forum, a serwisem internetowym zająć się w drugiej kolejności. Na tu i teraz wyzwaniem wydaje się być sam dostęp do informacji, nie ich forma. Re: Debata: strona internetowa RPN? - Karol Medycejski - 30 Kwi 2020 Cóż, wola debaty wyraźnie przygasła. Może zatem podejmiemy jakąś decyzję? Tym bardziej, że od tego obszaru zależą pozostałe dwa, a przynajmniej jeśli chodzi o stanowisko bialeńskie. Re: Debata: strona internetowa RPN? - Vilarte - 01 Maj 2020 Osobiście podtrzymuję moje stanowisko. Możemy zacząć od założenia forum na którymś z darmowych portali, aby w ten sposób sprawdzić, czy w ogóle będzie chęć jego odwiedzania. Publikowanie informacji na stronie, na którą wchodziłoby parę osób mija się z celem. Gdyby takie forum wypaliło, to następnie możemy przejść do etapu osobnej strony. Re: Debata: strona internetowa RPN? - Karl von Schwarzengrau - 02 Maj 2020 Myślę, że propozycja stworzenia forum na darmowym hostingu celem przetestowania jakby to się sprawdziło to dobry pomysł. |