Związek Winkulijski
Moje zdanie o...... - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=27)
+----- Dział: Kącik na rozmówki (Offtopic) (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=479)
+----- Wątek: Moje zdanie o...... (/showthread.php?tid=2485)

Strony: 1 2

Moje zdanie o...... - Artur Kardacz - 01 Mar 2020

Temacik do komentowania rzeczy wszelakich, od piosenek Krzysztofa Krawczyka po filmy dla dorosłych z Lena Paul. Jako że ja jestem filmoholikiem to chciałbym podzielić się moimi wywodami na temat filmów. Mam nadzieję że znajdzie się jakaś duszyczka o podobnym zamiłowaniu i wyjdzie z tego jakaś ciekawa dyskusja.

Na początku chciałbym zaznaczyć że nie będą to recenzje lecz zwykłe przemyślenia oglądacza (który ma może trochę większe pojęcie o filmach niż niedzielny amator kina). Radzę nie polegać na tym jako głos eksperta.

[Obrazek: 7185094.3.jpg]

Pierwszy film jaki chciałbym się z wami podzielić to "Aż poleje się krew" reżyserii Paula Thomasa Andersona. Tytuł może okazać się dość mylące bo wbrew pozorom nie jest to kino akcji. Mamy tutaj do czynienia z prawdziwym dramatem. Zimne, epickie kino jakiego Amerykanie dawno nie mieli. Perfekcyjny formalnie, intelektualny i z pozoru bez uczuć, tętni jednak wewnętrznym, głęboko skrywanym napięciem. Świetna historia gdzie dwa światy, dwa koncept i charaktery zderzają się ze sobą.

Film może nie porywa fabułą, na próżno szukać tutaj złożonych intryg bądź dynamicznych zwrotów akcji. Jest to wolne kino dopracowane do perfekcji pod względem formalnym. Każdy kadr, ujęcie, gesty sa tu bezbłędnie wystudiowane i przemyślane. Mało jaki film wywarł na mnie tak ogromne wrażenie pod względem wykonania. Co ciekawe cały film składa się około z 579 cięć. Na 2 godziny i 40 minut filmu daje nam to 12 sekund na jedno cięcie, jest to bardzo dużo czasu. Co ważne nie są to sceny akcji w których coś się dzieję, lecz sceny rozmów które w tym filmie mają ogromne znaczenie. Cięcia w "Aż poleje się krew" są tak oszczędne że w niektórych scenach że gdy słyszymy wypowiedzi innych bohaterów, kadr nadal skupiony jest na pierwszym rozmówcy. Jest to celowy zabieg który ma pokazać kunszt gry aktorskiej bohaterów, ich emocje i to jak reagują.

Na pochwałę również zasuguje gra aktorska. Daniel Day-Lewis gra wybornie a niesamowity Paul Dano czaruje nas jako kapłan. Świetnie pokazana rywalizacja między tymi postaciami, Daniel jako zimny, bezwzględny przedsiebiorca i Paul Dano jako cyniczny kapłan. Film napędzany jest ichdoskonałą grą aktorską. "Aż poleję się krew" zdobył dwa osakry: za najlepszą postać pierwszoplanową (Daniel Day-Lewis) oraz za zdjęcia (Robert Elswit).

Teraz będzie trochę o filmie (mogą trafić się spoilery i jeśli nie chcesz zepsuć sobie seansu to radzę zakończyć na tym lekturę). Film opowiada o początkach potentata naftowego Daniela Plainviewa. Na przełomie XIX i XX wieku udało mu się znaleźć złóż ropy naftowej w Nowym Meksyku. Umiejętnie inwestując swój kapitał dorobił się wielkiej fortuny. Jednak jest i druga strona medalu, film doskonale pokazuje jak pieniądz działa na człowieka i kim się stajemy gdy rządzą fortuny bierze górę nad rozsądkiem. Moja ocena? 8 na 10.

Liczę na jakieś komentarze pod tym wywodem jak i ogólnie aktywność w tym temacie. Chcesz coś skomentować? Pisz to tutaj.

Re: Moje zdanie o...... - Adam Aleksander II - 01 Mar 2020

Myślę, że filmy tego typu są dobrą odskocznią od typowego marvelowsko/disneyowskiego kina, które zalewa nas w dzisiejszych czasach.

Re: Moje zdanie o...... - Artur Kardacz - 01 Mar 2020

Zgadzam się z tym 100%. Szczerze mówiąc to nigdy nie bylem fanem marvelowskich produkcji. Uważam że filmy typu Avengers lub Spiderman to typowe filmy akcji bez głębszego sensu. Zwykła, tępa napierdalanka. Może dla tekiego Janka liczy się dobra zabawa, dla mnie jednak film ma być ciekawy. Ja mam, oglądając jakiś film, myśleć nad nim. Szukać jakiegoś sensu, zaskakującego rozwiązania. Dlatego tak bardzo lubie produkcję takie jak Memento, Labirynt czy też Podziemnym krąg. Oglądając te filmy cały czas pracujesz a na końcu dostajesz piękne zakończenie, piękne pod względem znalezienia sensu. Dowiadujesz się o co tam chodziło i masz takie "wooow to było super", "tego się nie spodziewałem".

Re: Moje zdanie o...... - Adam Aleksander II - 01 Mar 2020

Filmem z ciekawym zakończeniem jest też "Wyspa tajemnic" czy "Autor widmo" (ten drugi to raczej znajdziesz pod tytułem "Ghost writter"). Oba filmy ciekawe, wciągające i z zakończeniem, którego się nie spodziewałem w obu przypadkach.

Re: Moje zdanie o...... - Artur Kardacz - 02 Mar 2020

Pierwszy oglądałem mimo że nie jestem wielkim fanem gry Di Caprio. Niestety cierpią na tym inne filmy w których gra, Zjawę obejrzałem tak na jedno oko, Incepcji w ogóle nie ruszałem (reszta filmów nie jest warta mojego zachodu). Jest dobrym aktorem ale jego gra mi się nie podoba.

Re: Moje zdanie o...... - Adam Aleksander II - 02 Mar 2020

Co dokładnie nie pasuje ci w jego grze? Według mnie jest jednym z najlepszych aktorów ostatnich 30 lat.

Re: Moje zdanie o...... - Artur Kardacz - 02 Mar 2020

Chyba styl gry, sposób kreowania i przedstawienia postaci. Mam wrażenie że zawsze zgrywa takie ważnego, mam takie coś że od razu nie lubię kogoś. Wystarczy że raz zobaczę i myk. Oczywiście jest dobrym aktorem, co zaznaczyłem wcześniej, ale no nie lubię go. Tam samo jak Karolaka ale jego poziom aktorski zostawię bez komentarza.

Re: Moje zdanie o...... - Adam Aleksander II - 03 Mar 2020

W Zjawie, o której wspomniałeś gra postać całkowicie przeciwną w zachowaniu niż to, którego nie lubisz u tego aktora.

Pokazanie zmagań jego i jego syna z rasizmem oraz wielodniową walkę o życie potrafi chwycić za serce.

Re: Moje zdanie o...... - Artur Kardacz - 03 Mar 2020

Chwytać za serce? Pomijam fakt przeżycia ataku niedźwiedzia oraz upadek ze skały na drzewa, cóż może to nie jego rola w tym filmie lecz całokształt jaki sobą prezentuje, wzbudza we mnie takie negatywne emocje. Miałem odczucie że gra tak słabo, ta relacja była taka płytka. Pozbawiona emocji w moim odczuciu. Już Hardy lepiej pokazał zimnego drania niż Di Caprio kochającego ojca.

RE: Moje zdanie o...... - Janusz Adam Tarasiuk - 17 Lut 2021

Krawczyk był dobry.