![]() |
|
Projekt ustawy IP o faworyzacji ludności tubylczej - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33) +----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536) +----- Wątek: Projekt ustawy IP o faworyzacji ludności tubylczej (/showthread.php?tid=2318) Strony:
1
2
|
Projekt ustawy IP o faworyzacji ludności tubylczej - Erik Otton von Hohenburg - 07 Lut 2020 Szanowny Panie Prezydencie,
Szanowny Panie Przewodniczący, Wysoka Izbo! Przedstawiam projekt ustawy o faworyzacji ludności tubylczej i wzmocnienia ich praw politycznych. Projekt ustawy ma na celu wprowadzenia nierówności między siłą głosu obywatela posiadającego obywatelstwo Egvallandu jako jedyne, a między siła głosu obywatela posiadającego również obywatelstwa innych prowincji i państw. Wiadomo bowiem, iż trzon naszego kraju stanowi wąska grupa ludzi całkowicie oddanych sprawą naszego kraju i inicjująca na obszarze WRE różnorakie inicjatywy, nastawione na przedłużenie bytu państwowego w przeciwieństwie do pozostałych naszych obywateli, którym przypomina się o nas jak dzieje się u nas coś ciekawego. Uważam że system ten jest bardziej sprawiedliwy od dotychczasowego, zachęcać będzie przybyszy do pełnego zaangażowania się i oddania sprawą WRE i wreszcie będzie chronić naszą młodą demokracje przed wpływami państw trzecich, które realizują na naszym terytorium swoje interesy, możliwe że nie długo również kosztem naszej republiki. Cytat: Re: Projekt ustawy IP o faworyzacji ludności tubylczej - AleksanderNovak - 07 Lut 2020 Erik Otton von Hohenburg napisał(a):Uważam że system ten jest bardziej sprawiedliwy od dotychczasowego, zachęcać będzie przybyszy do pełnego zaangażowania się i oddania sprawą WRE i wreszcie będzie chronić naszą młodą demokracje przed wpływami państw trzecich, które realizują na naszym terytorium swoje interesy, możliwe że nie długo również kosztem naszej republiki.[/quote] Chciał Pan powiedzieć że zniechęci. Re: Projekt ustawy IP o faworyzacji ludności tubylczej - Adam Aleksander II - 07 Lut 2020 Jak niby zniechęci novak? Jak dla mnie jest to posunięcie angażujące lenników nie posiadających obywatelstwa WRE do aktywnego działania na rzecz tej prowincji. Re: Projekt ustawy IP o faworyzacji ludności tubylczej - Erik Otton von Hohenburg - 07 Lut 2020 Adam Aleksander II napisał(a):Jak niby zniechęci novak? Jak dla mnie jest to posunięcie angażujące lenników nie posiadających obywatelstwa WRE do aktywnego działania na rzecz tej prowincji.No właśnie nie do końca... pierwotny zamysł właśnie polegał na tym aby aby zróżnicować siłę głosów wewnątrz grona obywateli Egvallandu, natomiast niekoniecznie uprawnić nieobywateli WRE do głosowania w Izbie Poselskiej, ale i to rozwiązanie powinno zostać poddane debacie, i moge zaproponować odpowiednie autopoprawki do projektu, ale to zależy od tego jakie będzie poparcie dla tego projektu w Izbie Poselskiej. Takie zróżnicowanie głosów może faktycznie zniechęcić kogoś dla kogo Egvalland jest poprostu kolejnym miejscem w którym może się trochę poudzielać, przy czym nie czuje z nim żadnego, ale to żadnego związku. Całą ideę tego projektu można sprowadzić do następującego mechanizmu: chcesz w pełni oddać się WRE? otrzymujesz pełnię wpływów na losy kraju. Chcesz oddać się w połowie? Będziesz miał taki sam udział w sprawowaniu władzy. Chcesz zaangażować tylko trochę? to nie oczekuj, że twój głos będzie tu najważniejszy. Egvalland stworzył prawdopodobnie jedno z najlepszych środowisk dla samorozwoju mikroanutów na Nordacie, udostępniając im znaczne połacie swojego terytorium na własność, gospodarkę, kulturę i znaczny zakres sprawowania władzy nad całym państwem — zniechęcanie się do jakiejkolwiek działalności w tym kraju, tylko dla tego że ktoś inny ma troszeczkę więcej do powiedzenia, bo udziela się tylko tutaj i całość swojej energii i czasu poświęca WRE jest infantylne. Re: Projekt ustawy IP o faworyzacji ludności tubylczej - Artur Kardacz - 11 Lut 2020 Czy jeszcze ktoś ma coś do dodania w tej sprawie? Re: Projekt ustawy IP o faworyzacji ludności tubylczej - Mateusz Żmigrodzki - 11 Lut 2020 Ja nic nie mam dodania. Ogólnie, pomimo pierwszego złego wrażenia, to ustawa ta jest dobra i jest zgodna z ideami Folksvatera. Trzeba wspierać lud, a nazwę tej ustawy zmieniłbym z "faworyzacji" na "wspieranie". Ale to tylko jest moje zdanie. Re: Projekt ustawy IP o faworyzacji ludności tubylczej - Erik Otton von Hohenburg - 11 Lut 2020 No dobrze, widzę że podstawowa idea przyświecająca projektowi się państwu podoba, ale co zatem sądzą państwo na temat przyznania mieszkańcom WRE, posiadającym miasta na jej terenie, nie posiadając przy tym obywatelstwa, pewnych praw politycznych, no chociażby prawo głosu w Izbie Poselskiej (nawet o bardzo małej sile np. 0.5 glosu)? Re: Projekt ustawy IP o faworyzacji ludności tubylczej - Mateusz Żmigrodzki - 11 Lut 2020 Erik Otton von Hohenburg napisał(a):No dobrze, widzę że podstawowa idea przyświecająca projektowi się państwu podoba, ale co zatem sądzą państwo na temat przyznania mieszkańcom WRE, posiadającym miasta na jej terenie, nie posiadając przy tym obywatelstwa, pewnych praw politycznych, no chociażby prawo głosu w Izbie Poselskiej (nawet o bardzo małej sile np. 0.5 glosu)? Ciekawy pomysł, nie powiem, ciekawy. Poczekam może na zdanie innych osób. Re: Projekt ustawy IP o faworyzacji ludności tubylczej - Artur Kardacz - 17 Lut 2020 Podobny temat poruszeny był podczas omawiania działania Izby Poselskiej. Pamiętam że Szanowny Erik proponował aby osoby z zagranicy mogły zabierać głos w debatach a także i głosować. Byłem temu przeciwny i nadal jestem, powtórzę jeszcze raz że osoby spoza kraju nie mogą uczestniczyć w życiu politycznym naszej prowincji! Nie ważne czy mają niewielki udział w tym. W głównej mierze jest to ingerencja z zewnątrz w nasze sprawy wewnętrzne. Re: Projekt ustawy IP o faworyzacji ludności tubylczej - Erik Otton von Hohenburg - 17 Lut 2020 Byłem za tym i tylko za tym aby mogli się wypowiadać w debacie, bo usuwanie i wydzielanie takich wypowiedzi w IP mógłby ujść za naruszanie wolności słowa, NIGDY przedtem nie proponowałem aby osoby spoza WRE mógłby głosować w IP. Obecnie nie mam zbytnio motywacji aby za wszelką cenę forsować pomysł nadania pewnych praw politycznych nieobywatelom, chociaż nie wydaje mi się aby ich głos w kształcie jaki proponuję miał jakiekolwiek znaczenie wobec wzmocnienia pozycji obywateli szczególnie zaangażowanych w życie naszej społeczności. |