Związek Winkulijski
Lada dzień rocznica... - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=187)
+---- Wątek: Lada dzień rocznica... (/showthread.php?tid=2241)

Strony: 1 2

Lada dzień rocznica... - Erik Otton von Hohenburg - 26 Sty 2020

Dzisiaj jest 26 stycznia 2020 r. a to oznacza, że za 12 dni będziemy mieli do czynienia z drugą rocznicą powstania Związku Winkulijskiego. Jako Winkulijczyk, jestem z tego bardzo dumny, że pomimo tak niesprzyjających warunków, kiedy to wszystkie państwa regionu były wobec nas wrogie, zaś w wielu innych państwach uchodziliśmy wręcz za wzorzec, archetyp yoyonacji, zaś wiele z naszego dziedzictwa zostało bezpowrotnie utracone, udało nam się przetrwać w mikroświecie, a nawet w dość szybkim czasie się rozwinąć i pozyskać nowych, wartościowych obywateli. Jestem pewny, że i wy podzielacie moją dumę i zachwyt nad tymże faktem.

Martwi mnie jednak fakt, że obchody najważniejszego dla Winkulijczyków dnia w roku, mogą odbyć się w bardzo skromnej atmosferze — czego jeszcze miesiąc temu bym się nawet nie spodziewał. Także w związku z powyższym pozostaje mi zapytać jaką koncepcje mają rząd i prezydent na organizację obchodów naszego święta? A jaką szeregowi obywatele? Jak należy upamiętnić założenie przez Uchastoka Związku Winkulijskiego? Mam nadzieję, że mimo wszystko tegoroczne obchody powstania naszego państwa będą znacznie bardziej okazałe, niż te organizowane na początku ubiegłego roku. 

RE: Lada dzień rocznica... - Erik Otton von Hohenburg - 16 Sty 2021

Proszę Państwa! 

Jako, że nie chce mi się tworzyć kolejnego wątku poświęconego organizacji, tym razem trzeciej rocznicy powstania Związku Winkulijskiego, to pozwolę sobie wykorzystać tenże, i jak wyżej zapytać, jak państwo wyobrażają sobie tą imprezę — JE Prezydent Związkowy Alfred Fabian von Tehen-Dżek zwrócił uwagę na to, iż mimo iż istniejemy dość długo w mikroświecie, to wciąż uchodzimy za mało znaną, niszową wręcz mikronacje. Zaryzykuje zatem stwierdzenie, że dobrze przygotowana rocznica i zaproszenie delegacji z interesujących nas kierunków, przyniesie wymierne korzyści zarówno od strony aktywnosciowej jak i pijarowej, ale co ważniejsze stwarza okazję do zacieśnienia relacji z niektórymi państwami, czy też podpisania konkretnych umów międzynarodowych. 

RE: Lada dzień rocznica... - Alfred Fabian - 16 Sty 2021

Dziękuję za (ponowne) zwrócenie uwagi na ten ważny aspekt życia Związku Winkulijskiego. W ciągu najbliższych 2-3 dni będę wdrażał się w urząd prezydencki, niemniej myślę, że najpóźniej w przyszłym tygodniu rozpoczniemy przygotowania do rocznicy. Zachęcam również do składania propozycji związanych z rocznicą przez przedstawicieli dzielnic.

Oczywiście chciałbym, aby główny trzon uroczystości odbył się w dzielnicy senioralnej, niemniej jednak z przyjemnością wybiorę się również w podróż po Albionie, Anaterze, Osaczesku, Volkianie oraz Zanahorii. 

RE: Lada dzień rocznica... - Alfred Fabian - 18 Sty 2021

Aby nie mnożyć wątków, zdecydowałem się wykorzystać ten, myślę, że jest adekwatny do sytuacji. Lada dzień rocznica, wypada przygotować się na nią jak najdokładniej. W związku z tym chciałbym przedstawić powierzchowny plan, jaki chciałbym zrealizować oraz działania już podjęte związane z organizacją rocznicy.

Zaczynając może od rzeczy przyjemniejszych - zarezerwowałem termin emisji znaczka pocztowego w Światowym Związku Filatelistycznym oraz ogłosiłem konkurs na projekt znaczka. Pierwsze propozycje zostały już złożone, mam jednak nadzieję, że będzie w czym wybierać. 

Kolejnym elementem, jaki bym chciał zrealizować są obchody rocznicy w Mieście Stołecznym Kanugard. Mam nadzieję, że uda nam się przygotować miasto na gości oraz zorganizować bardzo huczną uroczystość. Zamierzam również wysłać zaproszenia do głów państw wirtualnych, zarówno tych mniej, jak i bardziej znanych.

Gdy zapraszamy gości, wypada również przygotować jakieś atrakcje. Myślę, że najlepsza w tym wypadku będzie bal po części oficjalnej. 7 lutego wypada w niedzielę, co jest bardzo dobrym terminem na organizację jakiejkolwiek uroczystości. W trakcie uroczystości zamierzam również wręczyć odznaczenia państwowe oraz wypłacić nagrody finansowe dla zasłużonych osób zamieszkujących Związek Winkulijski.

Uroczystość rozpoczęłaby się na forum o godzinie 19, 7 lutego, w trakcie której przeprowadzilibyśmy główny trzon (część wojskowa, przemówienie Prezydenckie, rozdanie nagród i odznaczeń), a później rozpoczęlibyśmy narracyjny bal, który potrwałby przez tydzień (narracyjnie oczywiście byłoby to zamknięte w ciągu jednego wieczoru). W jego trakcie goście z zagranicy mieliby możliwość przemówienia, na stołach pojawiłyby się zarówno winkulijskie rarytasy, jak i potrawy zagraniczne.

Niemniej, obchody rocznicy chciałbym zacząć już 5 lutego, jeżeli oczywiście pomożecie. Chciałbym wybrać się z okazji rocznicy w podróż oraz odwiedzić wszystkie dzielnice, o ile oczywiście zgodzą się mnie przyjąć. Generalnie, szablonowy plan wyglądałby następująco:
1. Krótki wstęp narracyjny, przybycie do dzielnicy, chwila zwiedzania
2. Przemówionko Prezydenta, a także przedstawiciela dzielnicy
3. (opcjonalnie) Posiłek
4. Zakończenie i wyruszenie w dalszą podróż.

Pobudziłoby to narrację, a także pozwoliło zawiązać relację na linii centrala-dzielnice. Mam nadzieję, że mogę na was liczyć.

RE: Lada dzień rocznica... - Artur Kardacz - 18 Sty 2021

W zasadzie to część wojskową chyba można sobie odpuścić. Chciałbym zauważyć że po zamianie formuły nie mamy żadnych formacji  bojowych, no chyba że zmajstrujemy coś narracyjnego. Ogólnie to ja miałem kiedyś plan aby zorganizować wyścig rowerowy (być może w naszym klimacie konny byłby lepszy) przez wszystkie dzielnice Związku Winkulijskiego. Coś jak wyścig ocean ognia przez pustynię. Można zaprosić do takiego wyścigu gości z zagranicy.

RE: Lada dzień rocznica... - Alfred Fabian - 18 Sty 2021

Cóż, jeżeli chodzi o część wojskową, to można zawsze pokusić się o zaproszenie jednostek z Albionu Smile To też zawsze integracja na szczeblu dzielnica-centrala, a przy okazji dodatkowa promocja dzielnicy. Można też pokusić się o to, że nadal istnieją Siły Zbrojne Związku Winkulijskiego (ustawa dalej wisi niezdjęta - co również będzie trzeba poczynić) i to również wydaje mi się rozsądną możliwością.

RE: Lada dzień rocznica... - Erik Otton von Hohenburg - 19 Sty 2021

Jeśli chodzi o wizyty prowincjonalne, to myślę, że najlepiej od strony technicznej będzie umieszczać wszystkie wizyty po wszystkich lennach w jednym wątku — ew. później się je porozdziela na działy prowincjonalne, bo w przypadku gdy np. jeden z władców nie będzie obecny, to trochę marnotrawstwem czasu byłoby stanie w miejscu, a w przypadku jednego wątku można byłoby nawet kolektywnie coś zaimprowizować w imieniu nieobecnego lennika (np. za pośrednictwem ambasadorów przykładowo Osaczeska w Albionie/Anater i vice versa).

RE: Lada dzień rocznica... - Artur Kardacz - 20 Sty 2021

Ja jednak przez cały czas myślę nad jakąś większa atrakcją. Zaproponowałem wyścig ale widzę że nikt nie zwrócił na to uwagi, być może jest to już dość oklepany temat. W takim razie może jakiś quiz o historii Związku? Może wspólna gra w karty? Albo jakaś inicjatywa pod tytułem "Każdy wiersze dziś pisać może" gdzie to każdy chętny mógłby skrobnąć jakiś wierszyk. No z całym szacunkiem ale według mnie brakuję takiej małej "bomby" w tym wszystkim.

RE: Lada dzień rocznica... - Alfred Fabian - 21 Sty 2021

Wizyty w dzielnicach oczywiście można zrobić w oddzielnym wątku, a rozdzielenie wizyt na poszczególne wątki dopiero po ich końcu też nie brzmi jak zły pomysł. Jestem jak najbardziej ZA, pytanie, czy przedstawiciele dzielnic mają ochotę przygotować takie wizyty.

Przepraszam również za pominięcie kwestii wyścigów, nie zrobiłem tego celowo. Oczywiście idea jest słuszna, tylko problemem jest ogólny rozrzut. Wyścig Konny będzie zbyt długi i z lekka nierealistyczny - zwykle odbywają się na dosyć małej przestrzeni - przynajmniej takie jest moje wyobrażenie. Wyścig rowerowy natomiast jest dosyć oklepany, więc wiąże się to z ryzykiem, że nie będzie zbyt wielu zainteresowanych. Niemniej,  może jakieś zawody w łucznictwie? Tutaj trzeba się zastanowić, co chcemy przygotować i co będzie ciekawe, przyciągające uwagę.

RE: Lada dzień rocznica... - Artur Kardacz - 21 Sty 2021

Był wyścig, co prawda legendarny, który liczył 3000 mil. Trasa wytyczona była przez pustynną część Arabia Saudyjskiej, Iranu i Syrii. Poza tym to mikronacje i nie musimy trzymać się sztywno zasad realizmu.

Zawody strzelania z łuku? No super ale w czym? Gierki z tego typu nie znam i co gorsza będzie trzeba najprawdopodobniej coś zrobić samemu. Pytanie czy starczy chęci i czasu?