Związek Winkulijski
Projekt ustawy o zmianie Ustawy o gospodarce oraz poprawka do konstytucji. - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33)
+----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536)
+------ Dział: Archiwum publiczne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=129)
+------- Dział: Parlament Federacyjny (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=89)
+-------- Dział: Archiwum Parlamentu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=164)
+--------- Dział: VII Kadencja (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=464)
+--------- Wątek: Projekt ustawy o zmianie Ustawy o gospodarce oraz poprawka do konstytucji. (/showthread.php?tid=2015)

Projekt ustawy o zmianie Ustawy o gospodarce oraz poprawka do konstytucji. - AleksanderNovak - 31 Gru 2019

Uzasadnienie: w programie miałem tam sobie proszę czytać. Obietnic trzeba dotrzymywać nawet gdy są złe lecz ja oczywiście myślę że ta ustawa jest bardzo dobra.

Ustawa o zmianie Ustawy o gospodarce oraz poprawka do konstytucji

Art. 1. Skreśla się Art. 45. w Konstytucji Federacji Nordackiej z dnia 14 stycznia 2019 roku.

Art. 2. Skreśla się Art. 4, 5, 6 i 7 w Ustawie o gospodarce.

Art. 3. Dodaje się Art. 4a do Ustawy o gospodarce o brzmieniu:

"Skarb Państwa posiada 1 milion renów, skarb Egvallandu 750 tysięcy renów, skarb Volkianu 750 tysięcy renów a skarb ZSRM 750 tysięcy renów."

Art. 4. Dodaje się artykuł 5a do Ustawy o gospodarce o brzmieniu:

"Obowiązuje zakaz dodruku renów."

RE: Projekt ustawy o zmianie Ustawy o gospodarce oraz poprawka do konstytucji. - Erik Otton von Hohenburg - 10 Sty 2020

[pap=marsz]Rozpoczynam debatę nad powyższym projektem ustawy, która potrwa 7 dni.[/pap]

RE: Projekt ustawy o zmianie Ustawy o gospodarce oraz poprawka do konstytucji. - Erik Otton von Hohenburg - 11 Sty 2020

[pap=pos]
Cóż... Odnośnie samego projektu oraz sposobu jego prezentacji, mam wiele zastrzeń, zarówno na płaszczyźnie estetycznej jak i merytorycznej. Na początek — uzasadnienie projektu, jako Marszałek Parlamentu będę oczekiwał szczegółowego i wyczerpującego opisu zmian wprowadzanych za pośrednictwem projektu ustawy, oraz argumentów które mają przekonać Izbę do jej uchwalenia. Nieukrywam, że najchętniej zastosowałbym w tym przypadku praktykę znaną chociażby w polskim Sejmie i nakazałbym pomysłodawcy uzupełnić uzasadnienie projektu, opierające się na wskazaniu na możliwe jak najbardziej obiektywnie pozytywne strony wprowadzenia niniejszego projektu — nie zaś na zasadzie "bo mi się tak podoba", subiektywne oceny nie mogą być brane pod uwagę przy tworzeniu sprawiedliwego prawa, które ma obowiązywać wszystkich, co prawda nie zastosował Pan tego typu argumentacji w przypadku powyższego projektu, ale w przypadku projektu uchwały o likwidacji skarbu Doctrino-Brandii, już tak. Ktoś może zadać pytanie, dlaczego o tym tutaj piszę? Otóż jest to uwaga o charakterze stricte edukacyjnym, pragnę jedynie aby uzasadnienia projektów prezentowane w gmachu naszego Parlamentu, były na najwyższym poziomie. Oczywiście rozumiem, iż Sz. P. Poseł przedstawił uzasadnienie tych zmian w swoim programie wyborczym, ale to nie jest żadne usprawiedliwienie, a raczej lenistwo. Gdyby przedstawił Pan tutaj argumenty, jakie zaprezentował Pan w swoim programie wyborczym, to mogę Pana zapewnić, że ręka by Panu nie zgniła (parafrazując jednego z byłych Kanclerzy KS). Jeżeli Prezydent podpisze uchwalony przez Parlament Regulamin, to zgłoszę projekt poprawek umożliwiający cofnięcie projektu z powrotem do twórców projektu z ww. przyczyn. 

To jedna rzecz, teraz powoli zaczniemy przechodzić do części merytorycznej, ale najpierw pragnę zwrócić uwagę, na błąd natury technicznej, otóż w związku z usunięciem artykułów od 4 do 7, nie widzę sensu tworzenie "osieroconych" art. 4a. i 5a., lepszym rozwiązaniem zdaję mi się być umieszczenie w poprawce art. 3a. i 3b. w ich miejsce. Oszczędzę już sobie krytyki formatowania i innych nieistotnych w zasadzie szczegółów godzących w moje poczucie estetyki. 

Teraz zatem przechodzimy do części merytorycznej mojej krytyki, jednakże nim to nastąpi pozwolę sobie wyrazić uznanie dla art. 1. mówiącego o zniesieniu art. 45. Konstytucji Federacji Nordackiej, uważam ten przepis za martwy w związku z tym że gospodarka w FN dopiero się kształtuje, zaś w przyszłość o może stanowić poważne zagrożenie dla działalności gospodarczych, które mogą być za pośrednictwem tego przepisu sabotowane przez Rząd, jednak to jest w zasadzie wszystko za co mogę niniejszy projekt pochwalić. Już art. 2. niniejszego projektu budzi moje obawy, gdyż w sposób aż nazbyt zuchwały podchodzi do bardzo delikatnej kwestii gospodarczej, jaką jest dodruk rena. I choć nie jestem zwolennikiem dodruku w nieskończoność pieniędzy i być może gotów byłbym do poparcia jakiś sensownych zmian w tym zakresie (np. uzależnienie zwiększenia ilości pieniędzy w FBC, od zgody Parlamentu), o tyle jednak jestem zdecydowanie przeciwnym wprowadzaniu tak barbarzyńskich pseudo-reform, całkowicie zakazujących dodruku pieniądza. W moim odczuciu nie ma obaw co do tego aby w najbliższej przyszłości groził nam niekontrolowany dodruk pieniędzy, zatem pozostawienie takiej możliwości na "wszelki wypadek" i ulepszenie mechanizmów kontrolnych będzie może nie najlepszym, ale napewno najbezpieczniejszym rozwiązaniem tej kwestii. 

Art. 3. WTF? Kolejny wybieg w subiektywny osąd, niepoparty żadnymi argumentami, w dodatku naruszający zagwarantowaną w konstytucji, autonomie prowincji. Fakt, może prowincje nienajlepiej radzą sobie z wykorzystaniem zgromadzonych środków, co jednak nie znaczy, że powinniśmy je im odbierać, tym bardziej jeżeli są temu przeciwne — taki projekt wpierw wypadałoby właśnie konsultować z władzami tychże prowincji, tak jakby to miało miejsce w cywilizowanym państwie, gdzie przeprowadza się logiczne reformy. Pomijam już całkowicie fakt, iż sam artykuł jest wieloznaczny i fatalnie skonstruowany. 

To chyba wszystko co mam do powiedzenia odnośnie tego projektu, starałem się wszystko uzasadnić w sposób merytoryczny i możliwie jak najbardziej konstruktywny, liczyłybym też ze swojej strony na symetryczną odpowiedź i odniesienie się do mojej argumentacji, ale znając urok tego państwa mogę liczyć conajwyzej na zastowanie tzw. "argumentum ad personam", i to na jakimś bardzo niskim poziomie. 
[/pap] 

RE: Projekt ustawy o zmianie Ustawy o gospodarce oraz poprawka do konstytucji. - Leszek Ebe-Grüner - 11 Sty 2020

Jako jeden z posłów, dodam że o ile z art.4 mógłbym prawie się zgodzić, tak już art.3 to jakiś niesmaczny żart. Jeszcze nie powstała fabryka Harlinek, a pan poseł Novak już daje śmieszne podpunkty. Więc tak:
1.Jak chodzi o posiadanie przez daną prowincją pewnej dozwolonej ilości renów, spowodowałoby to chaos w gospodarce, już nie wspominając że Skarb Państwa wręcz nie powinien mieć żadnych ograniczeń, bo jest szansa że Skarb Państwa zbankrutuje.
2.Jestem za zakazem dodruku renów, ale tylko dla Skarbców Prowincjonalnych. Jeśli chodzi o skarb Państwa to powinien być on dodrukowany tylko co roku i tylko za zgodą aktualnego prezydenta FN!

RE: Projekt ustawy o zmianie Ustawy o gospodarce oraz poprawka do konstytucji. - Adam Aleksander II - 11 Sty 2020

Według mnie nie ma sensu debata, czy głosowanie nad tą ustawą w takiej formie, ponieważ art. 3 w pewnym sensie łamie art. 66 podpunkt c) konstytucji Federacji Nordackiej.

Trzymanie się sztywno jednej kwoty jest także bez sensu, już lepiej, żeby na każdą kadencje prezydencką, władze prowincji tworzyły narracyjny budżet na ten okres i każdemu będzie przydzielana kwota według potrzeb.

Zakaz dodruku doprowadzi do sytuacji, w której jak zabraknie pieniędzy w skarbie państwa, to albo trzeba będzie pożyczać z prywatnych kieszeni, albo znowu zgłaszać poprawki w parlamencie.

RE: Projekt ustawy o zmianie Ustawy o gospodarce oraz poprawka do konstytucji. - Leszek Ebe-Grüner - 11 Sty 2020

Dlatego nie bez powodu zaproponowałem by Skarb Państwa miał możliwość dodruku pieniądza, ale tylko za zgodą prezydenta FN i to co roku. Oczywiście zgadzam się że całkowity zakaz dodruku może spowodować brak rozwoju dla państwa, ale całkowite olanie dodrukowania pieniędzy może doprowadzić do 2 rzeczy:
a)Albo nasza waluta będzie bardzo mało wartościowa.
b)Albo będzie panowała u nas w państwie korupcja, związana z dowolnością dodrukowania pieniędzy.

RE: Projekt ustawy o zmianie Ustawy o gospodarce oraz poprawka do konstytucji. - Adam Aleksander II - 11 Sty 2020

Akurat im mniej waluty, tym powinna być bardziej wartościowa, a dodruk pieniędzy ma niewiele wspólnego z korupcją w tym przypadku.

RE: Projekt ustawy o zmianie Ustawy o gospodarce oraz poprawka do konstytucji. - Kamiljan de Harlin - 11 Sty 2020

Tak jak już zauważono, ustawa łamie konstytucję. Pan Novak pragnie od tak zlikwidować sporą część pieniędzy prowincji z poziomu władz centralnych, bez żadnego skontaktowania się z władzami prowincji. Problemem nie jest to, że w obiegu jest za dużo renów, ale to, że nie ma na co ich wydawać. Szuka Pan problemu w złym miejscu.
Uważam, że zakaz dodruku renów jest całkowitym absurdem. Państwo powinno utrzymywać się z dodruku, bo jak inaczej ma wypłacać obywatelom pieniądze za aktywność, realizować drogie inwestycje, dbać o stan naszych wojsk? Podatki bardzo trudno jest pobrać, nikt tak naprawdę nie podejmował się ich zebrania. I jest zwykły transfer pieniędzy. Dlatego w zależności od potrzeb powinniśmy co jakiś czas dodrukowywać reny. Jest to moim zdaniem najlepsze źródło finansowania państwa.