Związek Winkulijski
Landsting - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Kraje koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=28)
+----- Dział: Nowa Winkulia (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=361)
+----- Wątek: Landsting (/showthread.php?tid=1963)

Landsting - Erik Otton von Hohenburg - 26 Gru 2019

Korzystając z uprawnień do organizacji władz samorządowych na terenie Lotaryngii Północnej, postanawiam rozpocząć pierwsze posiedzenie Landstingu — naszego lokalnego parlamentu w skład którego wchodzą wszyscy posiadacze miast na terenie wyspy. Jako, że niebawem będę musiał wydać rozporządzenie w sprawie organizacji władz w tym terytorium zależnym, to proszę was o wskazanie kierunku w którym powinna się według was rozwijać wyspa. Będę wdzięczny jeżeli ktoś z was zaproponuje tekst takiego prezydenckiego rozporządzenia, dzięki któremu będę mógł stworzyć ustrój polityczny który by was satysfakcjonował. 

RE: Landsting - Erik Otton von Hohenburg - 27 Gru 2019

Oto moja propozycja flagi dla Lotaryngii Północnej, będę bardzo ucieszony gdy ujrzę wasze kontrpropozycje, dobrze byłoby też gdyby ktoś odważył się napisać słowa hymnu, lub dewizy dla tego terytorium, lub stworzył dlań herb. Jestem za tą pracę przyznać nagrodę pieniężną bądź też obniżyć cenę za którą kupiona ma zostać ziemia pod osadę. Nie tracę nadziei na to, że wkońcu ktoś się odezwie Smile  

RE: Landsting - AleksanderNovak - 28 Gru 2019

Jeżeli ustawa zasadnicza ma być rozporządzeniem prezydenta to myślę że możemy już zacząć to pisać, moja wstępna propozycja to coś takiego:

Art. 1. Lotrygania Północna przyjmuje status prowincji terytorium Egvallandu

Art. 2. Władzę ustawodawczą w Lotryganii Północnej posiada Landsting który może uchwalać prawo lokalne.

Art. 3. Posłem do Landstingu może zostać każdy Obywatel Egvallandu który posiada przynajmniej jedną osadę na terenie Lotryganii Północnej

Oczywiście to nie wszystko to tylko plan całej ustawy zasadniczej.

RE: Landsting - Erik Otton von Hohenburg - 28 Gru 2019

Dziękuję za zabranie głosu, tymczasem ja pozwolę sobie przedstawić własną propozycje rozporządzenia, jest to niewielkich rozmiarów rozporządzenie, dzięki czemu Lotaryngia Północna będzie cieszyć się znaczną autonomią, ograniczoną tylko istotnym interesem Egvallandu. Czy ktoś ma coś przeciwko? może komisarz powinien mieć prawo do posługiwania się tytułem "premiera" lub kogoś tego rodzaju? 

Odnośnie art. 3., który zaproponował Pan Novak, raczej będę przeciwny jego wprowadzeniu, ponieważ konstytucja Egvallandu umożliwia piastowanie obcokrajowcom nawet niektórych funkcji publicznych, zaś mój rząd jak tylko mógł, starał się wprowadzać wszędzie zmiany, które umożliwiały obcokrajowcom posiadanie niektórych przywilejów, takich jak np. posiadanie miasta, czy możliwość działania w niektórych samorządach. 

Nie przedłużając prezentuję, projekt rozporządzenia:

[/hr]

Art. 1.

Na podstawie art. 5. ust. 1. Ustawy Izby Poselskiej z dnia 26 grudnia 2019 r. o podziale administracyjnym Winkulijskiej Republiki Egvallandu, postanawia się co następuje:

Niniejsze rozporządzenie określa kompetencje poszczególnych organów władzy na terenie Terytorium Zależnego Lotaryngii Północnej, zwanej dalej "Lotaryngią Północną". 

Lotaryngia Północna jest terytorium zależnym Winkulijskiej Republiki Egvallandu. 

Prezydent lub minister właściwy do spraw wewnętrznych może uchylić akt prawny wydany przez organy władzy wymienione w art. 2. i 3. niniejszego rozporządzenia, jeżeli rażąco łamią one konstytucje i inne prawa Winkulijskiej Republiki Egvallandu i są sprzeczne z jej racją stanu. 

Art. 2.

Władze stanowiącą w Lotaryngii Północnej sprawuje Landsting, który stanowi prawo loklane w drodze uchwały.

Posłem do Landstingu może zostać każda osoba posiadająca, przynajmniej jedną osadę na terenie Lotryganii Północnej. 

Organizacje Landstingu reguluje uchwała. 

Art. 3.

Władze wykonawczą w imieniu Prezydenta Winkulijskiej Republiki Egvallandu oraz Landstingu sprawuje Komisarz. 

Komisarz jest powolywany przez Prezydenta spośród mieszkańców Lotaryngii Północnej wskazanych przez Landsting. 

Zadaniem Komisarza jest wykonywanie uchwał Landstingu i rozporządzeń Prezydenta dotyczących Lotaryngii Północnej. 

Art. 4.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 22 stycznia 2020 r. 

RE: Landsting - Erik Otton von Hohenburg - 28 Gru 2019

[pap=egvprez]Polubienie powyższego postu przez Panów Ribbentropa i Novaka uznałem za równoważne ze zgodą na wydanie tego oto rozporządzenia.

EDIT: Ktoś byłby zainteresowany pełnieniem funkcji Komisarza tego terytorium? 
[/pap] 

RE: Landsting - AleksanderNovak - 29 Gru 2019

Panie Prezydencie, ja bardzo lubię siebie nazywać prestiżowymi nazwami także ja bym chciał się stać komisarzem

RE: Landsting - Erik Otton von Hohenburg - 29 Gru 2019

[pap=egvprez]Dobrze, zatem otwieram zbieranie dodatkowych kandydatur na stanowisko Komisarza, jeżeli nikt się nie zgłosi/oprotestuje kandydatury p. Novaka, to z wielką chęcią mianuje go Komisarzem Lotaryngii Północnej. Przy czym mam nadzieję, że Landsting skorzysta z uprawnień jakimi hojnie został obdarowany i stworzy nowe ciekawe urzędy, którymi będzie mógł obdarować innych uczestników zabawy.[/pap]

RE: Landsting - Erik Otton von Hohenburg - 29 Gru 2019

[pap=egvprez]
Zgodnie ze złożoną obietnicą postanowiłem o mianowaniu Pana Aleksandra Komisarzem Lotaryngii Północnej, serdecznie gratuluję i mam nadzieję, że pod jego rządami region rozkwitnie chociaż po części tak dobrze jak wyspa Winewa Smile [/pap]