Związek Winkulijski
Ustawa o Poprawce do Konstytucji - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33)
+----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536)
+------ Dział: Archiwum publiczne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=129)
+------- Dział: Parlament Federacyjny (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=89)
+-------- Dział: Archiwum Parlamentu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=164)
+--------- Dział: VI Kadencja (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=365)
+--------- Wątek: Ustawa o Poprawce do Konstytucji (/showthread.php?tid=1856)

Strony: 1 2

Ustawa o Poprawce do Konstytucji - AleksanderNovak - 07 Gru 2019

Uzasadnienie: Większa sprawiedliwość będzie według mnie kiedy będzie coś takiego. Zapraszam do poprawek bo nie wiem czy wszystko jest dobrze.

Art. 1.
W konstytucji Federacji Nordackiej z dnia 14 stycznia 2019 roku dodaje się następujące zmiany:

1. zmienia się Art. 12. ustęp pierwszy z
  "1. Parlament Federacji Nordackiej składa się z posłów w liczbie 1/3-1 obywateli Federacji. Dwóch posłów z największą ilością głosów otrzyma 3 mandaty, dwóch kolejnych 2 mandaty, a pozostali posłowie otrzymają po 1 mandacie."
Na:
"1. Parlament Federacji Nordackiej składa się z posłów w liczbie 1/3-1 obywateli Federacji."
Zmienia się 
2. zmienia się Art. 13. ustęp szósty z
"6. Parlament Federacji Nordackiej składa się z posłów w liczbie 1/3-1 obywateli Federacji. Kandydaci na posłów w ilości 1/3-1 obywateli Federacji z największą ilością głosów otrzymują tyle mandatów, ile głosów otrzymali w wyborach parlamentarnych."
Na:
"6. Obywatele posiadają liczbę głosów zależną od aktywność. Próg jest następujący:
2. 0-20 postów - 1 głos
3. 21-50 postów - 2 głosy
4. 51-100 postów - 3 głosy"
 3. Dodaje się następujący ustęp do Art. 13. o nazwie 6a.
"6a. Posłowie otrzymają mandaty według następującego wzoru:
1. 1 głos = 1 mandat"
Art. 2.
1. Ustawa wchodzi w życie wraz z opublikowaniem w dzienniku ustaw.

RE: Projekt Ustawy o Poprawce do konstytucji - Kamiljan de Harlin - 07 Gru 2019

[pap=marsz]Otwieram debatę nad projektem.

To jest zupełnie nowe rozwiązanie, nie myślałem nad czymś takim. Ale umożliwia to ludziom, którzy ledwo dostali się do parlamentu przewagą, dajmy na to jednego głosu, przegłosowywanie innych posłów, którzy uzyskali większe poparcie, ale są mniej aktywni. To wydaje mi się niedemokratyczne.
[/pap]

RE: Projekt Ustawy o Poprawce do konstytucji - AleksanderNovak - 07 Gru 2019

[pap=pos]
Panie Marszałku, Wysoka Izbo. Ta ustawa wprowadza sprawiedliwość. Ja do końca demokratom nie jestem. Ale moim zdaniem ci którzy tworzą Federacje powinni też mieć większe prawa do niej. Myślę że ta ustawa też poprawi aktywność. [/pap]

// Uprasza się o nie cytowanie całych postów w celu odpowiedzi na nie, w szczególności kiedy wiadomo, do czego odnosi się nasza wypowiedź. - adminek

Szanowny Pośle, no to może od razu znieśmy demokrację i niech ustawodawstwem zajmuje się rada ekspertów, która składać się będzie tylko z najaktywniejszych obywateli, co? Myślę, że powinniśmy ograniczyć się do pomieszania przy sile głosu poszczególnych obywateli w wyborach, za to posiadane przez posłów mandaty powinny już zależeć od otrzymanego poparcia.

Kamiljan Harlin von Wespucci napisał(a):Szanowny Pośle, no to może od razu znieśmy demokrację i niech ustawodawstwem zajmuje się rada ekspertów, która składać się będzie tylko z najaktywniejszych obywateli, co? Myślę, że powinniśmy ograniczyć się do pomieszania przy sile głosu poszczególnych obywateli w wyborach, za to posiadane przez posłów mandaty powinny już zależeć od otrzymanego poparcia.

Pan Marszałek to ma wyobraźnie. Zwiększenie liczby głosów dla aktywnych obywateli jest potrzebne bo ktoś może przyjść i zagłosować na jakiegoś debila bądź idiotę. Demokracja dalej jest a mało kto robi 100 postów w miesiącu więc aktywny obywatel będzie miał średnio 2 głosy a taki który się mniej angażuje będzie miał jeden.

Źle przeczytałem, myślałem, że to liczba mandatów posłów, a nie obywateli.

RE: Projekt Ustawy o Poprawce do konstytucji - Erik Otton von Hohenburg - 07 Gru 2019

[pap=pos]Wysoka Izbo,
Szanowny Panie Pomysłodawco, 

Nie wiem czy powinienem w tym momencie przedstawiać swój stosunek od powyższego projektu (ponieważ debata nie została jeszcze formalnie rozpoczęta — chyba), niemniej jednak pozwolę sobie włączyć się w tą dyskusję. 

Przechodząc do meritum, mam dość niechętny stosunek do tej propozycji ustawy, gdyż naraża nasze państwo na zamknięcie się na nowych obywateli, oraz elitaryzacje naszej zabawy w państwo wirtualne, co może działać demotywująco na nowych przybyszy. Warto mieć na uwadze, iż rozwiązanie zaproponowane przez Pana Novaka w żadnym wypadku nie sprawi, że obywatele aktywni będą mieli większy wpływ na losy w kraju ani też będą mieć pozytywny wpływ na losy Federacji, gdyż specyfiką mikronacji jest to, iż każdy obywatel aktywnie biorący udział w życiu państwa ma na nie nieoceniony wręcz wpływ nawet nie piastując przy tym żadnego urzędu, zatem zwiększenie wagi jego głosu nie przełoży się bezpośrednio na zwiększenie jego praw politycznych. 

Co więcej uważam to rozwiązanie za jawną niesprawiedliwość systemu, gdyż jak wiadomo ilość postów nie przekłada się bezpośrednio na ich merytoryczną wartość i nie stanowi z punktu widzenia nordackiej racji stanu dostatecznej legitymizacji do sprawowania władzy przez jednostke aktywną (np. w stosowniu wulgaryzmów i wyrazów powszechnie uznanych za obelżywe). Odbieramy możliwość wpływania na losy kraju obywatelom, którzy mają merytoryczne przygotowanie chociażby do oddania głosu za określonym kandydatem, tymczasem Pan Novak z góry zakłada, że wszystkie osoby będące z jakiś osobistych przyczyn mniej aktywne na forum FN, mogą poprzeć (tu cytat) jakiegoś idiotę, co choć jest niewątpliwą wadą demokracji, to jednak nie jest dostateczny w moim odczuciu argumentem aby w taki oto sposób reformować nasz ustrój polityczny, to rozwiązanie jedynie oddala nas od merytokracji. 

Poza negatywnymi skutkami politycznymi jakie niesie za sobą wprowadzenie tejże ustawy w życie, które już wymieniłem. Są jeszcze problemy natury technicznej, podobne do tych jakie pojawiły się w czasie tworzenia Instytut Pracy, kto będzie liczył posty? Czy jest sens obarczać egzekutywę czy też inne organy państwa dodatkowym problemem, który wymaga napewno wielkiej staranności i pilności w prowadzeniu statystyk? 

Negatywnym skutkiem społecznym przyjęcia tegoż projektu ustawy napewno będzie zjawisko tzw. Wyścigu szczurów, które prawie napewno odbije się czykawką na jakości naszej aktywności i być może zdemotywuje część potencjalnych mikronautów do udziału w zabawie, i w ostateczności prowadzić będzie do uprzedmiotownienia obywatela, który będzie spełniał rolę maszynki do pisania postów, a takie podejście mnie poprostu brzydzi. 

Podsumowując, rozwiązanie to całkowicie burzy demokratyczne fundamenty naszego państwa, gdyż jest sprzeczna z jego wartościami i w miejsce egalitaryzmu wprowadzona ma zostać pseudomerytokracja, której wyznacznikiem ma być ilość napisanych postów, tym też pozwolę sobie skwitować zapewnienia Szanownego Pomysłodawcy o tym iż demokracja nadal będzie istnieć w Federacji po uchwaleniu przez Parlament jego projektu. 

To wszystko, co mam na ten moment do powiedzenia w tej kwestii, jeżeli wypowiedziałem się w złym wątku, będę bardzo wdzięczny za przeniesienie tej odpowiedzi. 

Z poważaniem 

(-) Erik Otton von Hohenburg
[/pap] 

[pap=pos] Panie Marszałku, Wysoki sejmie
Jak już mówiłem nie jestem do końca demokratom. Pan Poseł Erik ma najwyraźniej inne poglądy ale ja uważam że ta ustawa na pewno nie zniechęci nowych obywateli ponieważ w niby czym? Każdy od czegoś zaczyna i nie rozumiem jak mniejsza ilość głosów w wyborach go zniechęci. Progi są małe i naprawdę łatwo zdobyć te 20 postów w ciągu dwóch miesięcy bo zakładam że taka będzie średnia a co do liczenia postów to po prostu po wyborach każdy obywatel będzie pisał ile miał postów a kiedy nadejdą wybory to odejmie tyle ile miał na początku i ma dokładną liczbę więc to żaden problem. Uważam również że obywatele nie zostaną maszynami do pisania ponieważ mamy coś takiego jak Instytut Pracy i nie zauważyłem by był jakiś problem.
 [/pap]

RE: Projekt Ustawy o Poprawce do konstytucji - Erik Otton von Hohenburg - 07 Gru 2019

AleksanderNovak napisał(a):Panie Marszałku, Wysoki sejmie
Jak już mówiłem nie jestem do końca demokratom. Pan Poseł Erik ma najwyraźniej inne poglądy ale ja uważam że ta ustawa na pewno nie zniechęci nowych obywateli ponieważ w niby czym?

Szok! W Parlamencie są ludzie o różnych poglądach! Kto by pomyślał... Smile  

Cytat:Każdy od czegoś zaczyna i nie rozumiem jak mniejsza ilość głosów w wyborach go zniechęci. Progi są małe i naprawdę łatwo zdobyć te 20 postów w ciągu dwóch miesięcy bo zakładam że taka będzie średnia

Swoją drogą pozwolę sobie zauważyć, iż projekt ustawy nie precyzuje z jakiego okresu czasu ma być mierzona aktywność (miesiąca lub czterech miesięcy), czy też ma to być średnia miesięczna aktywność z tego drugiego okresu.

Cytat:a co do liczenia postów to po prostu po wyborach każdy obywatel będzie pisał ile miał postów a kiedy nadejdą wybory to odejmie tyle ile miał na początku i ma dokładną liczbę więc to żaden problem. Uważam również że obywatele nie zostaną maszynami do pisania ponieważ mamy coś takiego jak Instytut Pracy i nie zauważyłem by był jakiś problem.

Chyba nie zrozumiał Pan co miałem na myśli pisząc 
, że "obywatele staną się maszynakami do pisania postów", ponieważ nie dostrzegam sposobu w jaki niby Instytut Pracy miałby temu zapobiegać, ma on jedynie wypłacać wynagrodzenia na jakąkolwiek, nawet szkodzącą wizerunkowi Federacji Nordackiej aktywność. Problemem w moim mniemaniu jest właśnie to, że zaproponowana przez Pana ustawa marginalizuje obywateli piszących mniej postów niż przedstawione w ustawie kwoty, i niby dlaczego? Nawet jeżeli rozwiązanie, to nie zniechęci nowych mieszkańców do działania w FN, to może zadziałać zniechęcająco na tych obywateli, których już mamy ale ze względu na zobowiązania realne nie mogą brać aktywnego udziału w życiu publicznym państwa, wówczas ilość przysługujących im głosów w starciu z prawami politycznymi przysługującymi osobie aktywnej, ale takiej której aktywność jest zarazem żenująco niska, może wydać się śmiesznie mała i zostanie odebrana za niesprawiedliwość.

RE: Projekt Ustawy o Poprawce do konstytucji - Kamiljan de Harlin - 14 Gru 2019

[pap=marsz]Z powodu wyczerpania debaty, przechodzimy do głosowania.
Zakończy się ono 15 grudnia lub w przypadku oddania głosu przez wszystkich posłów.

Głosuję dwoma mandatami przeciwko ustawie.[/pap]