![]() |
|
[KONSULTACJE] Spójna polityka transportowa całego FN - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33) +----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536) +------ Dział: Ciastkarnia u Palpatajna (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=47) +------- Dział: Dyskusje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=40) +------- Wątek: [KONSULTACJE] Spójna polityka transportowa całego FN (/showthread.php?tid=1802) Strony:
1
2
|
[KONSULTACJE] Spójna polityka transportowa całego FN - Henryk Wespucci - 20 Lis 2019 [pap=prez]Szanowni Państwo! Jednym ze sztandarowych punktów mojego programu wyborczego, który dał mi zwycięstwo, było uregulowanie sektora transportowego na terenie całej Federacji Nordackiej. Na chwilę obecną Federacja Nordacka składa się z czterech prowincji - RZP, Egvallandu, Volkianu i Doctrino-Brandii no i do tego wydzielone miasto Jugowice. Cztery zupełnie różne systemy transportowe funkcjonujące w zupełnie różnych prowincjach. Nie jest to złe, w końcu Federacja Nordacka nie jest państwem unitarnym, a właśnie federacją, stąd też samorządy mają większą swobodę, niż bylibyśmy sobie takim unitarnym kraikiem. Mimo wszystko takie rozwiązanie stwarza problemy. Powinien być czynnik wspólny - centralny, który spajałby wszystko w mniej więcej jedną całość. W ramach tego planu powstałyby dwa przedsiębiorstwa państwowe - Federacyjne Linie Lotnicze, oraz Państwowe Towarzystwo Kolejowe. Jakby to miało wyglądać? Zdaję sobie sprawę, że wielu może się to nie podobać. Podczas kampanii wyborczej też ten program budził żywe emocje. Funkcjonowanie takich przedsiębiorstw transportowych może mieć wpływ na zależność prowincji od centrali, a sama centrala będzie zmuszała prowincje, doprowadzając do upadłości lokalnych, narodowych przewoźników. Otóż nie tym razem. Zarówno FLL jak i Państwowe Towarzystwo Kolejowe będzie działało w pewnym stopniu na zasadzie dobrowolności. Jeśli jakaś prowincja naprawdę nie będzie chciała - jej strata. Funkcjonowanie samych dwóch firm, ze względu na specyfikę samej tych dwóch środków transportu będzie wyglądać zupełnie inaczej. Jak szanowni widzielibyście i czy w ogóle widzielibyście funkcjonowanie dwóch państwowych firm z branży transportowej? Heniu Wespucci[/pap] RE: [KONSULTACJE] Spójna polityka transportowa całego FN - Leszek Ebe-Grüner - 20 Lis 2019 Ja bym się zgodził, ale jest jeden problem.... Co z transportem ciężarowym? RE: [KONSULTACJE] Spójna polityka transportowa całego FN - Henryk Wespucci - 20 Lis 2019 Transport drogowy jest na chwilę obecną mniej ważny, bo jego niespójność nie rodzi większych utrudnień. Tu są drogi, tam też. Tu inne ograniczenia prędkości, tam jeszcze inne, no ale nie ma większych problemów. RE: [KONSULTACJE] Spójna polityka transportowa całego FN - AleksanderNovak - 20 Lis 2019 Dobry wieczór, Szczęść Boże. Jak Pan sobie wyobraża organizacje tych instytucji jeżeli jeszcze Instytut Pracy nie jest ogarnięty. Rozumiem że mamy epidemie realiozy lecz Ustawa ta została opublikowana już 10 dni temu. Jest to zachowanie poniżające prawa posłów oraz wstyd, wstyd w oczach obywateli że Prezydent Federacji Nordackiej nie spełnia swoich obowiązków a Panu ci obywatele zaufali. Prezydent pełni pewne obowiązki a nie usprawiedliwia się że nie może robić kilku rzeczy na raz. Jest to Pana obowiązek czy się Panu chce czy nie chce. Wracając do głównego tematu. Te instytucje które Pan przedstawił to Pan będzie kierował? Bo wolałbym by ktoś założył instytucje prywatną tego typu. Było by mniej na głowie. Obywatele lepiej wiedzą jakie ceny oraz system im odpowiadają. Rząd by to sfinansował i git. RE: [KONSULTACJE] Spójna polityka transportowa całego FN - Henryk Wespucci - 20 Lis 2019 Proszę Pana. To nie moja wina, że w parlamencie uchwalają szambo, bez żadnego okresu wprowadzającego. Prezydent robi co może i daje z siebie wszystko. Ustawodawca nie zadał sobie trudu, żeby pomyśleć jak będą zliczane poszczególne posty itd. Muszę panu powiedzieć, że Prezydent nie może i NIE BĘDZIE ODPOWIADAŁ ZA WSZYSTKO. Nie mam zamiaru odpowiadać za buble wypuszczone z Parlimą. Ustawa weszła w życie 10 dni temu, czyli zliczanie postów powinno się rozpocząć od 1 dnia pierwszego miesiąca, bo fizycznie to było niemożliwe, żeby było to zliczane od 10tego każdego miesiąca. Ustawa nie reguluje swojego sposobu wejścia w życie, więc prezydent ją nadinterpretuje tak, jak mu jest wygodnie. Tyle w temacie. Szanowny Panie. Państwo będzie kierowało przedsiębiorstwami, według oczywiście mojej wizji. To państwo powinno być łącznikiem pomiędzy prowincjalnymi przewoźnikami, a prywatna osoba, mogąca zyskać szybko status monopolisty. Mój rząd jest przeciwny monopolom, jeżeli już muszą one być, lepiej żeby to był monopol państwa (z punktu widzenia bezpieczeństwa państwa i interesu obywateli). Stworzenie prywatnej firmy tego typu niosłaby za sobą wiele konsekwencji, jak zmniejszającą się konkurencyjność i większe straty dla pojedynczych przedsiębiorstw no i prywatne przedsiębiorstwo stałoby się monopolistą, co jest w chuj niebezpieczne w przypadku gospodarki wolno rynkowej, jakiej Szanowny jest chyba zwolennikiem.... RE: [KONSULTACJE] Spójna polityka transportowa całego FN - Kamiljan de Harlin - 20 Lis 2019 Ustawa o Instytucie Pracy w obecnym kształcie po prostu daje Prezydentowi wolną rękę do działania, może robić to, co jest dla niego wygodniejsze. Czy Parlament napisał kiedyś jakieś dobre przepisy wprowadzające? Lepiej nie robić ich w ogóle, aby potem nie łamać prawa. Prywatne firmy transportowe nie spełniają swoich funkcji, państwowe byłyby lepsze. W mikronacjach to naturalne, że państwowe = efektywniejsze. Zasady działania tych przedsiębiorstw powinno regulować rozporządzenie prezydenta, a parlamenty poszczególnych prowincji powinny zadecydować, czy chcą, aby te firmy u nich funkcjonowały. RE: [KONSULTACJE] Spójna polityka transportowa całego FN - AleksanderNovak - 20 Lis 2019 Gdy Pan Prezydent przemawiał Pan Aleksander modlił się o nawrócenie. Gdy Prezydent skończył gadać Pan Novak odetchnął, i spojrzał Prezydentowi prosto w oczy.
Panie Prezydencie. Pan Nie spełnia swoich obowiązków. Nigdzie nie było zdania o tym że Pan ma robić wszystko. Od Instytutu Pracy jest Prezes który wszystko ogarnia. Na razie jeszcze nawet nie zorganizował prezesa tego instytutu i nie wyobrażam sobie by Pan kierował Tymi zakładami kolejowymi i FLL jeżeli Pan nie potrafi w 10 dni ogarnąć kto ma kierować Instytutem Pracy. Prędzej czy później Harlin by napisał podobną ustawę. Ale Jeżeli Pan nie będzie odpowiadać kto co ma robić. Może ja? Ktoś musi to zrobić.
Prezydent publicznie przeklina i według mnie to jest skandal jakiego Pan używa słownika Publicznie. Nawet nie przypuszczałem że coś takiego może się zdarzyć. Jednym słowem Wstyd i Hańba dla narodu. Jeżeli Pan uważa że lepszym sposobem byłyby rządowe instytucje to okej. Lecz niech Pan ogarnie najlepiej informatyczne rozwiązanie bo obywatele nie mogą być jednocześnie urzędnikami w wszystkich dziedzinach. A przecież wcale nie jest zabronione tworzenie prywatnych instytucji wszystko mogę sobie zrobić nawet własny bank. Co nie jest zabronione to jest dozwolone. A najlepiej to powinniśmy brać przykład gospodarki z Sarmacji bo to oni mają to najlepiej rozwinięte. Jestem wolnościowcem a Pan definiuje w tej wypowiedzi ustrój lewicowy co się nie sprawdza. RE: [KONSULTACJE] Spójna polityka transportowa całego FN - Erik Otton von Hohenburg - 20 Lis 2019 Cytat:Prywatne firmy transportowe nie spełniają swoich funkcji, państwowe byłyby lepsze. W mikronacjach to naturalne, że państwowe = efektywniejsze. Zasady działania tych przedsiębiorstw powinno regulować rozporządzenie prezydenta, a parlamenty poszczególnych prowincji powinny zadecydować, czy chcą, aby te firmy u nich funkcjonowały. Pilemizowałbym, efektywność jest przede wszystkim uzależniona od aktywności poszczególnych jednostek na tym polu. Ktoś może prowadzić firmę transportową w sposób wzorowy zarówno jako że jej właściciel jak i włodarz prowincji czy też Prezydent. W Egvallandzie dla przykładu na ten moment działają aż dwie przedsiębiorstwa transportowe wspierane jednakowo aczkolwiek nie prowadzone przez władze WRE i moim zdaniem prowadzą usługi na zadowalającym poziomie.
RE: [KONSULTACJE] Spójna polityka transportowa całego FN - Henryk Wespucci - 20 Lis 2019 Cytat:Panie Prezydencie. Pan Nie spełnia swoich obowiązków. Doprawdy? Kto by pomyślał. To żadna nowość w sumie. Cytat: jeżeli Pan nie potrafi w 10 dni ogarnąć kto ma kierować Instytutem Pracy Pozwól misiu, że Ci coś wyjaśnię. Na chwilę obecną w Federacji Nordackiej obserwujemy zjawisko nadmiaru stanowisk do obsadzenia, co przy kurczącej się społeczności Federacji daje, że wcale nie jest tak łatwo wyeliminować wakaty, co widać po jej aktualnej liście. Rząd prowadzi politykę usuwania tych wakatów, jednak nie jest to łatwe. Nie możemy jednej osobie dać wielu stanowisk, bo albo zawali wszystkie, albo będzie wszystko robiła na sztukę, albo po prostu wypali się. To nie na tym polega. Jeśli Pan znajdzie kogoś w ciągu 10 dni, to osobiście oddaję Panu wszystko co mam. WSZYSTKO jak Imperatora kocham. Cytat:Prezydent publicznie przeklina i według mnie to jest skandal jakiego Pan używa słownika Publicznie. Nawet nie przypuszczałem że coś takiego może się zdarzyć. Jednym słowem Wstyd i Hańba dla narodu. No cóż. Takie życie. Cytat: Lecz niech Pan ogarnie najlepiej informatyczne rozwiązanie bo obywatele nie mogą być jednocześnie urzędnikami w wszystkich dziedzinach. A parę linijek wyżej pisze Pan "Nigdzie nie było zdania o tym że Pan ma robić wszystko". Ej, zróbmy coś fajnego. Co to znaczy? Heniek, kurła, zrób coś fajnego. No i tego. RE: [KONSULTACJE] Spójna polityka transportowa całego FN - Artur Kardacz - 20 Lis 2019 Również uważam że transport w naszym regionie został niedoceniany. Egvallandzka Liga Morska i Kolonialna która to działa od początku istnienia kraju jest jedną z największych firmy świadczących usługi transportu wodnego w całym Egvallandzie a może i Federacji! Oprócz narracji kolonizacyjnej prowadzimy handel w granicach naszego regionu. Mało tego mamy poważne plany na rozwój naszego przedsiębiorstwa i zawarcie umów handlowych z innymi prowincjami na nawet krajami. |