Związek Winkulijski
Projekt ustawy o likwidacji ESUS - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33)
+----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536)
+----- Wątek: Projekt ustawy o likwidacji ESUS (/showthread.php?tid=1798)

Strony: 1 2

Projekt ustawy o likwidacji ESUS - Mateusz Żmigrodzki - 17 Lis 2019

Panowie Prezydencie i Wiceprezydencie!
Wysoka Izbo!

Chciałbym przedłożyć na wasze ręce projekt ustawy likwidującej Egvallandzki System Ubezpieczeń Społecznych. Projekt ten zakłada, iż wszystkie pieniądze z Funduszu Ogólnego ESUS zostaną przesunięte do specjalnie stworzonego Funduszu Solidarnościowego, a pieniądze zgromadzone na Kontach Indywidualnych zostaną zwrócone obywatelom, czyli zostaną rozdzielone na cztery części, albowiem tyle jest też kont obywateli w Folksbanku, z tym że rozdysponowana zostanie kwota 11 tys. marek egvallandzkich, a reszta zostanie dodana do Funduszu Solidarnościowego.

Powodem złożenia tego projektu jest fakt, iż ESUS nie pełni żadnej funkcji oraz to, że i tak składki nie są odprowadzane, więc ESUS nie ma racji bytu.

[/hr]
Ustawa o likwidacji Egvallandzkiego Systemu Ubezpieczeń Społecznych oraz utworzeniu Funduszu Solidarnościowego
z dnia .............. 2019 roku

Art. 1.
Ustawa o Egvallandzkim Systemie Ubezpieczeń Społecznych z dnia 2 sierpnia 2019 roku, traci moc prawną.

Art. 2.
Postanawia się o utworzeniu Funduszu Solidarnościowego, który to przyjmie postać wydzielonego konta bankowego w Folskbanku pod kontrolą Izby Poselskiej. Izba Poselska może przenieść nadzór nad Funduszem w ręce innego podmiotu.

Art. 3.
Wszystkie pieniądze z Funduszu Ogólnego ESUS (tj. 4422041.10 marek egvallandzkich) mają być przelane do Funduszu Solidarnościowego.

Art. 4.
Pełna kwota tysięcy z Kont Indywidualnych ESUS (tj. 11 000 marek egvallandzkich) mają zostać rozdysponowane pomiędzy kontami obywateli w Folksbanku.
Pozostała kwota (tj. 787.75 marek egvallandzkich) ma zostać przelana do Funduszu Solidarnościowego.

Art. 5.
Niniejsza ustawa wchodzi z chwilą ogłoszenia.

RE: Projekt ustawy o likwidacji ESUS - Erik Otton von Hohenburg - 18 Lis 2019

Szanowny Pomysłodawco, 

Z ciężkim sercem, ale stwierdzam iż uzasadnienie projektu jest w pełni prawdziwe i że ESUS nie spełnia swojej ustawowej roli... no i w zasadzie jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest liwidacja tej instytucji i stworzenie nowej, która odegra aktywną rolę w naszej gospodarce. Zatem pozostaje mi się zapytać jaką rolę pełnić będzie FS? szybko sprawdziłem ten termin w internecie, i wyskoczyło mi o Solidarnościowym Funduszu Wsparcia Osób Niepełnosprawnych.

W warunkach mikronacyjnych ciężko wymyślić sensowny powód dla którego ktoś miałby otrzymać zasiłek czy też rentę, w dodatku polityka społeczna rządu WRE praktycznie anihiluje konieczność prowadzenia podobnej dzialnosci przez ESUS czy też FS, nawet gdy zaproponowałem wypalanie emerytur czy też rent z tytułu realiozy, to pomysł mój nie spotkał się z ciepłym przyjęciem ze strony Winkulijczyków...

Jak dla mnie jedynym sposobem na wykorzystanie w sposób wartościowy zgromadzonych w ESUS pieniędzy jest wspieranie przedsiębiorczości, a najlepiej jakiejś konkretnej branży np. bankowości, w której drzemie niewykorzystany dotąd potencjał. Środki zgromadzone w ESUS wówczas mogłyby zostać przeznaczone do zachowania płynności finansowej banków, które jest podstawową funkcją naszego banku centralnego. Aczkolwiek to jest raczej mało prawdopodobna w realizacji propozycja, wręcz utopijne marzenie o byciu mikronacyjnym Lichtensteinem czy też Szwajcarią... 

Ale pomyśleć zawsze można, coś nowego zawsze się wprowadzi w nasze nudne życie, a poza tym przepraszam za wypowiedzenie się przed formalnym rozpoczęciem debaty Smile  

RE: Projekt ustawy o likwidacji ESUS - Mateusz Żmigrodzki - 18 Lis 2019

Ogólnie sam niedawno myślałem aby stworzyć jakiś system cyklicznych świadczeń (coś a'la emerytura, renta) - jednak jeśli chcemy coś takiego zrobić, to trzeba zaplanować taki system. Jednakże na razie, zostawiłbym te pieniądze w spokoju. A gdy coś wymyślimy, to wtedy je ruszymy.

Chciałbym ze swojej strony złożyć autopoprawkę, która dodatkowo wprowadza pewien zapis, który nakłada na Skarb Egvallandu obowiązek cyklicznych wpłat na rzecz Funduszu Solidarnościowego. Jest to pomyślane właśnie z myślą o jakimś systemie cyklicznych świadczeń oraz dodatkowo zwiększy przepływ i produkcję marek egvallandzkich.

Cytat:Art. 5.
Skarb Państwa ma obowiązek co miesiąc przelewać 12 tys. ME, na rzecz Funduszu Solidarnościowego.

RE: Projekt ustawy o likwidacji ESUS - Artur Kardacz - 18 Lis 2019

Wysoka Izbo!

Posłowie chyba nie wiedzą lub wyleciało im z głowy że wszelkie dyskusje/debaty nad projektami zaczyna Wiceprezydent. Cieszy mnie jednak wasza aktywność bo to chyba jedny projekt nad którym toczy się romowa, formalnie więc rozpoczynam debatę która potrwa do 20 listopada.

RE: Projekt ustawy o likwidacji ESUS - Erik Otton von Hohenburg - 19 Lis 2019

[pap=egvprez]
Wysoka Izbo, 

Wnoszę o przedłużenie debaty o conajmniej kilka dni, ponieważ z jednej strony chciałbym odnieść się do technicznych detali projektu, a niezabardzo mam taką możliwość ze względu na organiczne zasoby czasu jaki mogę poświęcić na mikronacje. Zaś z drugiej strony odbyłem dzisiaj krótką rozmowę z z naszym Sekretarzem Skarbu, czyli twórcą powyższego projektu ustawy, i doszliśmy do wniosku, że najlepszym wyjściem będzie rozbudowanie niniejszego projektu ustawy i przeprowadzenie jeszcze ambitniejszych i potrzebnych w naszym odczuciu reform.

[Obrazek: TlE4nxlD.png]
Prezydent WRE[/pap]

RE: Projekt ustawy o likwidacji ESUS - Artur Kardacz - 19 Lis 2019

Wysoka Izbo!

W taki wypadku przedłużam debatę do 27 listopada. Liczę że ten termin będzie odpowiedni.

RE: Projekt ustawy o likwidacji ESUS - Artur Kardacz - 01 Gru 2019

Wysoka Izbo!

Czy Szanowni posłowie mają coś do dodania w tej sprawie? Termin debaty dawno już minął.

RE: Projekt ustawy o likwidacji ESUS - Artur Kardacz - 09 Gru 2019

Wysoka Izbo!

Rozpoczynam głosowanie nad projektem tejże ustawy. Zasady mam nadzieję że są wam znane. Głosowanie potrwa do 12 grudnia.

Cytat:Artur Kardacz: za
Erik Otton:
Mateusz Żmigrodzki:
Aleksander Novak:

RE: Projekt ustawy o likwidacji ESUS - AleksanderNovak - 09 Gru 2019

Głosuję za

RE: Projekt ustawy o likwidacji ESUS - Erik Otton von Hohenburg - 09 Gru 2019

Artur Kardacz: za
Erik Otton: za
Mateusz Żmigrodzki:
Aleksander Novak: za