![]() |
|
RZPexit/Egvallexit/Volkianexit/DocBrandExit - jak? - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33) +----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536) +------ Dział: Ciastkarnia u Palpatajna (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=47) +------- Dział: Dyskusje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=40) +------- Wątek: RZPexit/Egvallexit/Volkianexit/DocBrandExit - jak? (/showthread.php?tid=1772) |
RZPexit/Egvallexit/Volkianexit/DocBrandExit - jak? - Waksman - 12 Lis 2019 Drodzy obywatele. Przeglądając dawne wątki na naszym forum natrafiłem na pewną ankietę związaną z ostatecznym rozwiązaniem kwestii Dalerii, czyli byłej prowincji Federacji Nordackiej, która została z niej "wyrzucona" ze względów na szczątkową aktywność i absencję jej władcy. W wątku tym padł taki oto termin - "Dalexit". Naszła mnie wtedy taka zagwozdka - jak faktycznie powinno wyglądać wyjście danej prowincji z Federacji Nordackiej? Zaczerpnę przykład z nieistniejącego reala - w Unii Europejskiej procedury opuszczenia jej struktur przez dane państwo członkowskie są bardzo szczegółowo opisane. Jak wiemy z Brexitu - mniej więcej polega na wypracowaniu umowy pomiędzy Unią a państwem opuszczającym ją. Trwa to dopóki dopóty obydwa rządy nie zawrą porozumienia albo rząd państwa opuszczającego zdecyduje się rzucić wszystko w pizdu i po prostu wyjść. Jednym zdaniem wyjścia są dwa - albo wychodzicie z umową, albo wychodzicie bez niej. Jak to aktualnie wygląda w FN? Ktoś chce wyjść? Okej, niech wychodzi. Nie zawieramy żadnej umowy, i tak jak Dalerię, mamy ich gdzieś. W mojej opinii nie powinno to tak wyglądać. Federacja powinna mieć opisane procedury tak opuszczania jak i przyjmowania nowych prowincji. Powinno zostać zakazane (według mnie) siłowe wyrzucanie prowincji przez chociażby Parlament Federacyjny czy Prezydenta. Każda prowincja, jak to gwarantuje Konstytucja, powinna mieć prawo do samostanowienia o swoim statusie i o tym czy dalej chcą być w Federacji czy nie. Po co ten wątek? Chciałbym aby na ten temat wypowiedziało się jak najwięcej osób. Wszakże jest to dość ważna kwestia, bo niejako może wpłynąć na przyszłość naszego kraju. Zapraszam więc do dyskusji! Może macie swój pomysł na to, jak to wszystko powinno wyglądać? RE: RZPexit/Egvallexit/Volkianexit/DocBrandExit - jak? - AleksanderNovak - 12 Lis 2019 Ja dołączyłem do FN jeszcze później od czasów gdzie debatowaliście nad tą Dalerią. Nie będę się wypowiadał na ten temat, RE: RZPexit/Egvallexit/Volkianexit/DocBrandExit - jak? - Waksman - 12 Lis 2019 Nie chodzi mi tu o samą sprawę z Dalerią, a o to czy istnieje potrzeba opisania i uchwalenia przepisów mówiących o procedurach opuszczania i wstępowania do Federacji. Jest Pan Posłem w Parlamencie Federacyjnym, więc ten temat powinien JE zainteresować. Wszakże to właśnie zdania Panów Posłów, Ministrów oraz Pana Prezydenta Wespucciego najbardziej wyczekuję. RE: RZPexit/Egvallexit/Volkianexit/DocBrandExit - jak? - Leszek Ebe-Grüner - 12 Lis 2019 W skrócie-Nie ma co bawić się w takie rzeczy. Zerowa aktywność prowincji=wywalenie prowincji. Nie będziemy czekać pół roku by robić jakieś umowy by ją wywalić. Tyle. RE: RZPexit/Egvallexit/Volkianexit/DocBrandExit - jak? - Waksman - 12 Lis 2019 W takim razie Panie Pośle niech mi Pan odpowie na pytanie - co tu jeszcze robi Doctrino-Brandia i dlaczego nie stara się JE wyrzucić ją z FN? RE: RZPexit/Egvallexit/Volkianexit/DocBrandExit - jak? - Henryk Wespucci - 12 Lis 2019 Cieszę się, że pojawił się ten wątek. Przykład podany przez Szanownego tj. wychodzenie państw członkowskich z Unii Europejskiej, która nie jest państwem a organizacją międzynarodową wydaje się trochę nie na miejscu. Tam sprawa dotyczy wspólnoty, na którą składają się państwa mające pełną zdolność do stanowienia o sobie. Federacja Nordacka nie jest taką organizacją. Co za tym idzie, procedury opuszczania powinny być zgoła inne. Naprawdę nie wyobrażam sobie, żeby prowincje w tej materii same stanowiły o sobie. Federacja Nordacka powinna mieć jednolite terytorium, a nie takie, które zmieniamy co kwadrans. Jednolity podział terytorialny, a nie zmieniany co pół godziny, czego nie gwarantuje opuszczanie i przyłączanie nowych prowincji. Pan Waksman jest za zakazem siłowego wyrzucania prowincji z Federacji Nordackiej. Przypomnę tylko wszystkim, że Pan był jedną z tych osób, które chciały na siłę przeforsować wyrzucenie Dalerii z FN. Jedynym jej obrońcą była Socjalistyczna Republika Volkianu. Dlatego też absurdalne jest to, co Pan mówi. Zarówno Daleria nie zasłużyła na ten los. Państwo powinno pomagać prowincjom, szczególnie tym w trudnej sytuacji. Państwo powinno rozwiązywać problemy, a nie od nich uciekać. Żadną sztuką jest wyjebanie prowincji. Po dziś dzień uważam że to największa porażka demokracji w Efen. To moja osobista porażka. Nie potrafiłem pomóc Dalerii. Regulacji wyjścia, czy wejścia nie może regulować ustawa. Każda taka sytuacja jest inna. Każda strona ma inne oczekiwania. Nie można tego generalizować. Powinniśmy każdorazowo wypracowywać kompromis, a co za tym idzie specjalne umowy powinny to regulować. RE: RZPexit/Egvallexit/Volkianexit/DocBrandExit - jak? - Waksman - 12 Lis 2019 Cytat:Przykład podany przez Szanownego tj. wychodzenie państw członkowskich z Unii Europejskiej, która nie jest państwem a organizacją międzynarodową wydaje się trochę nie na miejscu.Ja uważam przeciwnie. Nie jest to może najlepsze porównanie, ale nie jest też najgorsze. Myślę, że, nawet po dużej modyfikacji, coś na styl prawa UE ws. opuszczania jej struktur przez kraje członkowskie mogłoby przynieść same korzyści dla Federacji. Cytat:Federacja Nordacka powinna mieć jednolite terytorium, a nie takie, które zmieniamy co kwadrans. Jednolity podział terytorialny, a nie zmieniany co pół godziny, czego nie gwarantuje opuszczanie i przyłączanie nowych prowincji.Nic nie stoi na przeszkodzie aby przepisy w FN (które mam nadzieję powstaną) były bardziej restrykcyjne w tych sprawach. Cytat:Przypomnę tylko wszystkim, że Pan był jedną z tych osób, które chciały na siłę przeforsować wyrzucenie Dalerii z FN.Owszem, byłem, a to wszystko z prostych i oczywistych względów - Daleria nie miała żadnych, powtarzam żadnych perspektyw na dalszy rozwój. Prosiłbym również szanownych dyskutantów o prowadzenie dysputy na podany temat (tj. przepisy określające procedury opuszczania i dołączania do FN), a nie na kwestii zupełnie już nieistotnych. Cytat:Regulacji wyjścia, czy wejścia nie może regulować ustawa. Każda taka sytuacja jest inna. Każda strona ma inne oczekiwania. Nie można tego generalizować. Powinniśmy każdorazowo wypracowywać kompromis, a co za tym idzie specjalne umowy powinny to regulować.Tutaj mógłbym napisać to samo, co 2 cytaty wyżej, więc tam właśnie odsyłam. RE: RZPexit/Egvallexit/Volkianexit/DocBrandExit - jak? - Mateusz Żmigrodzki - 12 Lis 2019 Ja mogę powiedzieć np. że w traktacie przyłączającym Stany Zjedn. Centrazji do FN (czyli de facto dzisiejszy Egvalland), jest artykuł, który mówi iż Egvalland może wypowiedzieć ten traktat (czyli tak naprawdę samą przynależność do Federacji) z 30 dniowym okresem wypowiedzenia poprzez referendum prowincjonalne, w którym weźmie udział min. 75% wszystkich obywateli i w którym większość ich opowie się za wyjściem. (Artykuł 4., link: <!-- m --><a class="postlink" href="http://fnor.ct8.pl/forum/showthread.php?tid=617">http://fnor.ct8.pl/forum/showthread.php?tid=617</a><!-- m -->) Mówię o tym zapisie, albowiem wydaje mi się, iż jest to dobry punkt wyjścia dla stworzenia jakiś regulacji prawnych w kwestii secesji prowincji od Federacji. Moim zdaniem, referendum prowincjonalne jest to jak najbardziej najodpowiedniejszy środek do przypieczętowywania decyzji o "exitach", chociaż w mocno wyludnionych prowincjach pewnie nie zadziała to jakoś dobrze. Na pewno, w mojej opinii, w przypadku gdy jakaś prowincja postanowi ostatecznie o wyjściu (po uprzednich namowach do pozostania w Federacji), to powinno się podejmować rozmowy z daną prowincją, nt. przyszłej współpracy, spraw związanych z systemem monetarno-gospodarczym, spraw dotyczących kwestii terytorialnych itd. Jednak, czy należy umieszczać informacje nt. procedur secesyjnych w Konstytucji, czy gdzie indziej - to już zupełnie inna kwestia, na którą niestety nie znam odpowiedzi. RE: RZPexit/Egvallexit/Volkianexit/DocBrandExit - jak? - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 13 Lis 2019 Tak samo było z Dalerią, Jedyna osoba identyfikująca się bezpośrednio jako obywatel Dalerii, chciała opuścić (i opuściła) FN. Nie sądzę, aby był do tego potrzebny akt prawny. Sądzę tak, że referendum są na tyle "mocne", że bez jakichkolwiek dodatkowych aktów prawnych, w momencie, gdy np. Volkian postanowił opuścić FN i w referendum zostało to tylko potwierdzone, to nikt żadnym prawem nie może zatrzymać na siłę Volkian. Oczywiście można zrobić taki akt prawny, tylko trzeba bardzo ostrożnie go napisać, aby nie doszło do efektu odwrotnego od zamierzonego. |